Tuotteiden kaupan pitämiseen liittyvä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus ja päätös Suomen kannalta VANK-seminaari 10.9.2008: EU:n uusi sisämarkkinoiden.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jaana Elo Alhaisen jalostusasteen valmistustoiminta Tuotteiden jalostus ja suoramyynti luomutiloilla Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto.
Advertisements

Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
Lelujen turvallisuudella ei leikitä • Joululelujen 15. vuosittainen markkinavalvontaprojekti • Ensimmäisiä leluprojekteja toteutettiin jo 70-luvulla •
Ce merkintä tyyppihyväksynnät
Laitteistojen vaatimustenmukaisuus Hannu Nuolivirta Tekninen asiantuntija Ajankohtaispäivät pelastusviranomaisille.
TURVALLINEN KONE JA LAITE
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
CE-merkki ja vaatimustenmukaisuusvakuutus
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
TUKES Kolme säädöstä palovaroittimista Jussi Rahikainen SM pelastusosasto.
Tulvadirektiivin esittely Tulvadirektiivityöryhmä Minna Hanski, MMM.
Tulvariskien hallinta lainsäädännössä Tulvariskityöryhmä: keskustelutilaisuus Pekka Kemppainen Lakimies Maa- ja metsätalousministeriö Yleinen.
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
SÄÄDÖKSET PALOVAROITTIMILLE • VN:n asetus sähkö- ja elektroniikkaromusta (852/2004) • YM:n asetus rakennusten paloturvallisuudesta annetun asetuksen muuttamisesta.
Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki
Euroopan unionin kansalaisuus
EY-lannoitteiden ja kalkitusaineiden markkinoille saattaminen
Palovaroittimien CE-merkintä EN 14604:2005
1 Demokratia- ja kieliasioiden yksikkö Johanna Suurpää.
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► MARKKINAVALVOJAN PUHEENVUORO Reijo Mattinen,
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset
REFEREE – Rakennusalan asiantuntijaseminaari Katsaus muuttuviin rakentamismääräyksiin Keskiviikko , klo 12:00 – 16:30 WETTERI, Wetterhoffinkatu.
Piirihallitus OVTES alkaen. Antero Leppänen OVTES alkaen  Järjestelyerä 0,5%, paikallisesti 0,3%  Samapalkkaerä.
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
MYA 9114 MATKAILU- JA MAJOITUSPALVELUJEN PERUSTEET
Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
Osaamisen ja sivistyksen asialla Kansainväliset yhteistohtoriohjelmat Opetusneuvos Carita Blomqvist.
Rakennustuoteasetuksen käyttöönotto CE-MERKINTÄ
INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in Europe) Tiedotustilaisuus Bryssel KOM(2004) 516 lopullinen 2004/0175 (COD) Ehdotus.
EVA 2010 ”Säädösten muutoksia tarvitaan etenkin tietoon (tietosuojasäännökset) ja julkisen vallan suoritteisiin (maksuperustelaki) kohdistuvan lainsäädännön.
Vastavuoroinen tunnustaminen VANK syysseminaari Säätytalo Leila Vilhunen.
Katri Klingberg Toimijan ABC
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
INSPIRE-direktiivin suhde PSI-direktiiviin Tampere Tuire Taina, maa- ja metsätalousministeriö.
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Rakennetuki liittymistä valmisteleville maille liittymistä valmisteleva tuki vuodesta 2000:
Laitosasetuksen 37/EEO/2006 uudistus Muutosehdotuksia
EAKR-arviointisuunnitelma Sisältö Valmisteluprosessi Arviointityöryhmä asetettu elokuussa 2008 Valmistellut suunnitelman sekä.
Standardisointi Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenrannan teknillinen yliopisto Ylitarkastaja Mikko Maunu.
HUUMAUSAINELAKI. Huumausainelakia sovelletaan huumausaineiden ja niiden valmistuksessa käytettävien aineiden valvontaan Myös huumeen puhdistus luokitellaan.
Yhden luukun palvelumalli tiedon hyödyntämiseen. Palveluiden käyttäjälähtöisyys kasvaa. Palvelut tehostuvat ja toiminnan tuottavuus kasvaa. Tiedon laatu.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
YSL 89 § ( /423) – Luvan muuttaminen( /423) Toiminnanharjoittaja voi hakea ympäristöluvan muuttamista. Lupaviranomaisen on lisäksi valvontaviranomaisen,
Kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely - keskeiset asiat Kalatalouden Keskusliitto.
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
ASUMISPERUSTEINEN SOSIAALITURVA -Työpaja I Puhdas pöytä
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
Jyrki Jauhiainen, oikeusministeriö Pellervon Päivä 2004, 5. 4
Oppimisanalytiikan jaosto – työpaja 12. 6
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
EU lyhyesti 28 jäsenmaan muodostama vapaakauppa-alue
Pelastustoimen laitteiden vaatimustenmukaisuus
Sterilisointilaki Niko 3c 2014.
Kelpoisuuslain nojalla annetut valtioneuvoston asetukset
Luomuasetuksen uudistus Evira
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
Oikeudenkäynti Euroopan unionin yleisessä tuomioistuimessa
Oikeudenkäynti Euroopan unionin yleisessä tuomioistuimessa
Rautatiealan toimijoiden sidosryhmätilaisuus
Delegoitujen säädösten valmistelu TCMV komiteassa – ajoneuvojen päästövaatimusten hyväksyminen Keijo Kuikka.
Kokonaisarkkitehtuuria koskeva sääntelytarve
EUROOPAN UNIONIN SISÄ- MARKKINA- KAUPPA.
TUOMIOISTUIMET.
Esityksen transkriptio:

Tuotteiden kaupan pitämiseen liittyvä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus ja päätös Suomen kannalta VANK-seminaari : EU:n uusi sisämarkkinoiden tavarapaketti Anja Liukko

NLF-asetus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 765/2008 tuotteiden kaupan pitämiseen liittyvää akkreditointia ja markkinavalvontaa koskevista vaatimuksista ja neuvoston asetuksen (ETY) N:o 339/93 kumoamisesta •Kansallinen ja eurooppalainen akkreditointijärjestelmä •Markkinavalvonnan puitteet •EU:n ulkorajan valvonta •CE-merkintää koskevat periaatteet  Suoraan sovellettavaa oikeutta • alkaen

NLF-asetuksen soveltamisala (1/3) ► Akkreditointi •Pakollinen ja vapaaehtoinen akkreditointi •Pakolliseen ja vapaaehtoiseen vaatimustenmukaisuuden arviointiin liittyvä akkreditointi  EU:ssa kaikki kansalliset akkreditointijärjestelmät toimivat samojen periaatteiden mukaan

NLF-asetuksen soveltamisala (2/3) ► Markkinavalvonta •EY:n tuoteharmonisointilainsäädännön soveltamisalan tuotteet •Tuote: valmistusprosessissa tuotettu aine, valmiste tai muu tavara, joka ei ole •ruokaa, rehua, elävä kasvi tai eläin taikka •ihmisestä tai kasvista tai eläimestä peräisin oleva tuote, joka liittyy suoraan niiden tulevaan lisääntymiseen •NLF-asetusta sovelletaan vain, jos sovellettavassa EY:n tuoteharmonisointilainsäädännössä ei ole vastaavaa erityissäännöstä (lex specialis -periaate) •Esim. huumausaineiden lähtöaineet, lääkinnälliset laitteet, ihmisten ja eläinten lääkkeet, moottoriajoneuvot, ilmailu •NLF-asetuksen soveltaminen ei estä ryhtymästä direktiivissä 2001/95/EY säädettyihin täsmällisempiin toimenpiteisiin kulutustuotteiden turvallisuuden varmistamiseksi

NLF-asetuksen soveltamisala (3/3) ► EU:n ulkorajavalvonta •EY:n lainsäädännön soveltamisalaan kuuluvat tuotteet  Yhteisöharmonisoinnin piiriin kuuluvat ja muut tuotteet •NLF-asetusta sovelletaan vain, jos muussa yhteisön lainsäädännössä ei ole erityissäännöksiä rajatarkastusten järjestämisestä •Esim. kasvinsuojelu, eläinlääkintä, eläintekniset tarkastuk- set, eläintensuojelu (ks. Asetus (ETY) N:o 339/93, art. 7) ► CE-merkintä •NLF-asetusta sovelletaan, kun asianomaisessa EY:n tuoteharmonisointilainsäädännössä säädetään CE-merkinnästä

NLF-asetuksen kansalliset vaikutukset (1/2) 1)Lainsäädäntövaikutukset (  Asetus suoraan sovellettava) •Ristiriitaiset kansalliset säännökset kumottava (tai muutettava) •Jäsenvaltioille säädettyjen velvollisuuksien toimeenpano lailla •Yksilön oikeuksien ja velvollisuuksien perusteet •Julkisen vallan käyttö •Seuraamukset elinkeinonharjoittajille (CE-merkintä!)  Akkreditointi: L vaatimustenmukaisuuden arviointipalvelujen pätevyyden toteamisesta (920/2005) ja sektorilait  Markkinavalvonta: Sektorilait  CE-merkintä: L tiettyjen tuotteiden varustamisesta CE- merkinnällä (1376/1994) ja sektorilait •Direktiivin 2001/95/EY muutos saatettava voimaan  L kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta (75/2004)

NLF-asetuksen kansalliset vaikutukset (2/2) 2)Vaikutukset viranomaisten toimintaan  Jäsenvaltion tiedonantovelvoite •Akkreditoinnin järjestäminen (art. 4) •Markkinavalvonnan järjestäminen (art. 17)  Kansallinen akkreditointielin/FINAS (art. 3–12 ja 39)  Markkinavalvontaviranomaiset sekä tulli ja muut EU:n ulkorajaa valvovat viranomaiset (art. 18–29) 3)Elinkeinonharjoittajat  CE-merkintä (art. 30) → ei muutoksia nykytilaan? 4)Ilmoitetut laitokset ja muut arviointilaitokset  Pakollinen ja vapaaehtoinen akkreditointi (art. 5 ja 7) 5)Muut vaikutukset  Yleisten etujen suojelun korkea taso [EU:ssa]?  Sisämarkkinoiden toimivuus?

Markkinavalvonta kansallisesti  Markkinavalvontaviranomaisen toimivalta ja velvollisuudet perustuvat kansalliseen lainsäädäntöön •SähköturvallisuusL, KemikaaliturvallisuusL, PainelaiteL, L työsuo- jelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta, jne. •Viranomaisen toimintaa koskevat yleislait: •HallintoL, JulkisuusL, KieliL, jne. •Kuluttajatuotteet: •L kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta  Valvottavien vaatimusten sisältö: •Asianomainen EY-asetus (esim. EY:n yleinen elintarvikeasetus) ja EY:n direktiivin kansallinen voimaansaattamissäädös (esim. L eräiden teknisten laitteiden vaatimustenmukaisuudesta)

NLF-päätös Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 768/2008/EY tuotteiden kaupan pitämiseen liittyvistä yhteisistä puitteista ja päätöksen 93/465/ETY kumoamisesta •EY-tuoteharmonisoinnin yleiset periaatteet •Viitesäännökset EY-tuoteharmonisonnille  Tarkoitettu ohjeeksi EY:n tuoteharmonisointia koskevan lainsäädännön valmisteluun  Apuna voimassa olevan EY:n tuoteharmonisointia koskevan lainsäädännön tulkinnassa

NLF-päätös: EY:n tuoteharmonisoinnin yleiset periaatteet •Tuotteiden oltava lainsäädännön mukaista •Elinkeinonharjoittaja on vastuussa •EY-lainsäädännössä vain olennaiset vaatimukset •Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt (moduulit) •Tuotteelle yksi yhteinen EY-vaatimustenmukaisuus- vakuutus, vaikka sovellettavia EY-lainsäädäntöjä useita •Jos vaaditaan vaatimustenmukaisuuden arviointia, säädettävä arviointi viranomaisen, valmistajan tai ilmoitetun laitoksen tehtäväksi

NLF-päätös: Viitesäännökset EY:n tuoteharmonisonnille  Määritelmät  Elinkeinonharjoittajien velvollisuudet • valmistaja, valtuutettu edustaja, maahantuoja, jakelija  Tuotteen vaatimustenmukaisuus  Ilmoitetut laitokset ja ilmoitusmenettely  Suojalausekemenettelyt  Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt  EY-vaatimustenmukaisuusvakuutus

NLF-päätöksen soveltaminen säädettäessä EY:n tuoteharmonisoinnista •EY:n tuoteharmonisointia koskevassa lainsäädännössä on käytettävä päätöksen yleisiä periaatteita ja viitesäännöksiä •Voidaan poiketa, jos tarkoituksenmukaista ja erityisesti jos oikeusjärjestelmä on kattava  rehu- elintarvikelainsäädäntö  maataloustuotteet  kasvien terveys ja kasvien suojelu  kosmetiikka  tupakkatuotteet  ihmisen veri ja kudokset  lääkkeet ihmisille ja eläimille  kemikaalit  alakohtaisia mukautustarpeita: lääkinnälliset laitteet, rakennustuotteet, merenkulun laitteet  Tavoitteena lainsäädännön johdonmukaisuus