Tekstilajeja Pääkirjoitus, kolumni, kommentti, pakina, yleisönosastokirjoitus, vastine, arvostelu, haastattelu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Median kohtaaminen EuroSkills-kilpailijana edustatte:
Argumentaatioanalyysi tekstitaidon tehtävänä
1 Tiivistelmä (sivu 1/3) Telma-lehden lukeminen  Vastaajista 5 prosenttia on lukenut Telma-lehden uusimman numeron kokonaan ja noin neljännes (26 %) on.
Kuvailmaukset kirjoittajan apuna ja ongelmana Tiellä on poski, lähteellä silmä, merellä selkä ja kynttilällä sydän.. Kirjoittaja luo kielikuvia tiedostamatta.
Käypä hoito tiedottaa – mitä, miksi ja kenelle?
ÄIDINKIELEN YLIOPPILASKOE
Tekstilaji Tekstin tyyppi.
Hannu Keränen & Tiitus Lahti
Carpe Diem – suuntaa huomiseen Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa Blogit ja RSS - verkko-oppimisen uusia mahdollisuuksiako? Juha Lång, Mindcom.
Kommentti ÄI1.
Lehtijutun osat.
Essee.
Kvali-työpaja Laadullinen asennetutkimus
Tekstitaidon vastauksen eteneminen
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
Asiatekstejä moniin tarkoituksiin
Tehtävänanto, otsikko, aloitus ja lopetus esseekokeessa
Essee on kirjoitelma, jossa on paljon kirjoittajan omia ajatuksia.
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Vaikuttaminen ja vakuuttaminen
Essee – tekstien jalokivi
Tunnetko tekstilajit, entä tekstityypit?
Esseen kirjoittaminen
Essee on maailman subjektiivista kommentoimista
on pienoistutkielma jostakin teemasta.
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Tieteellisen tekstin konventioita Anna Hermiö
Tekstien moniäänisyys
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa.
Tekstilaji eli genre Tekstilajeilla on eri tehtäviä.
Mervi Väisänen OPINNÄYTETYÖSUUNNITELMAN ESITYS JA OPPONOINTI.
Ä I 4- KURSSI : KERTAUSTA A RGUMENTAATIO Argumentaatioanalyysissä otetaan huomioon tekstin kirjoittajan teesi eli väite argumentit eli perustelut.
RAKENNE TARKOITUKSEN MUKAAN! Asiatekstin tyypillisiä rakennemalleja 1 Sari Toivakka.
 Uutinen kertoo tuoreesta tapahtumasta tai jonkin asian uudesta käänteestä.  Joskus on tärkeää, että lukija johdatetaan syvemmälle aiheeseen. Silloin.
AI8 Tekstin keinot, uutinen Tekstin keinot Kappalejaolla voidaan auttaa lukijaa hahmottamaan tekstiä ja sen pääkohtia. – Kappaleen alussa tulee.
Kaikki keinot käyttöön! Yhteenvetoa tekstien vaikutuskeinoista.
Mitä et ole itse tehnyt, voi olla suojattua
Proosatekstin analyysi
9lk kirja-analyysi.
mielipidekirjoitelma
Tutkielman teko-ohjeet
Essee – tekstien jalokivi
Tekstitaidon ylioppilaskoe
TEKSTITAIDON VASTAUS Ks. Särmä s. 392.
Tunnetko tekstilajit, entä tekstityypit?
Yhteenvetoa mediatekstien vaikutuskeinoista
Aihe? Käyttötarkoitus? Julkaisuyhteydet ja –tiedot? Tekniikka?
ÄIDINKIELEN SÄHKÖINEN YLIOPPILASKOE
Mitä tehtävänanto voi määrätä?
Mitä taide on? Sari Toivakka, Kauhavan lukio.
Tehtävänanto yleensä jokin seuraavista:
Huumoria ja vertauskuvia
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Vaikuttavan tekstin erittelyä = argumentaatioanalyysi
PITCHAUS Hero 2017.
Tunnetko tekstilajit, entä tekstityypit?
Aineiston käyttö oman tekstin pohjana
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
’POHTIVA KIRJOITELMA’
ÄI1 Tekstit ja vuorovaikutus
Aineistosta kirjoittaminen
AI 4 Tekstit ja vaikuttaminen Opiskelija
Mielipiteen, kannanoton, vastineen kirjoittamisesta
PASTISSI   Pastissi on taideteos, joka tarkoituksellisesti jäljittelee jotakin taiteilijaa tai aikakautta. Pastissi voi olla kantaaottava, irvaileva tai.
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen
Tehtävänantojen sudenkuoppia
Kirjoittamisen perusoppeja
Kirjallisuusessee Essee: lyhyt, tav. yleistajuinen esitys jostakin tieteen tai varsinkin taiteen, kirjallisuuden alalta. (Nykysuomen sanakirja)
Esityksen transkriptio:

Tekstilajeja Pääkirjoitus, kolumni, kommentti, pakina, yleisönosastokirjoitus, vastine, arvostelu, haastattelu

Pääkirjoitus Ottaa kantaa yhteiskunnallisiin ja poliittisiin asioihin Edustaa lehden virallista kantaa ajankohtaisiin asioihin, usein samassa numerossa olevaan uutiseen Syntyy monesti toimituksen yhteistyönä On aina päätoimittajan hyväksymä

Kolumni ottaa kantaa johonkin ajankohtaiseen asiaan kyse on kirjoittajan omasta kannasta eikä lehden kannasta tyyli on usein kohosteista: persoonallisia ilmaisuja, kielikuvia ja sananvalintoja lähestymistapa on usein jutusteleva ja humoristinenkin voi olla myös tiukan asiallinen ja neutraali kolumni ladotaan muita tekstejä leveämmälle palstalle ja mukana on myös kirjoittajan kuva Useat kirjoittajat käyttävät ironiaa, joten kolumnin lukeminen vaatii hyvää lukutaitoa.

Kommentti kantaa ottava selostus, jossa kommentin kirjoittaja referoinnin lisäksi esittää omia ajatuksia aiheesta kolumnin ”pikkuveli”: ottaa kantaa, mutta tiiviimmin uutisen tai jonkin muun lehtijutun yhteydessä esiintyvä lyhyehkö teksti, jossa varsinaisesta jutusta nostetaan erityishuomion kohteeksi jokin näkökulma tai yksittäinen fakta tarkoituksen on yleensä esittää asiasta tulkintoja toimittaja voi esittää subjektiivisia näkemyksiä päinvastoin kuin uutisessa

Pakina lyhyt humoristinen kirjoitelma kolumnin sukulaisjuttutyyppi tai edeltäjä käsittelee ajankohtaisia asioita leikkisämmin ja irvailevammin kuin kolumni Hyödyntää ironiaa ja sarkasmia pakinoitsija käyttää usein nimimerkkiä Pakinan tulevaisuus näyttää uhatulta, useimmat pakinoitsijat ovat eläkeiässä

Yleisönosastokirjoitus kirjoittajan henkilökohtainen, perusteltu mielipide/kannanotto johonkin asiaan julkaisun edellytyksenä asiallisuus sekä kirjoittajan yhteys- ja henkilötiedot Yleisönosastoon voi kirjoittaa itseään kiinnostavasta tai askarruttavasta asiasta. selkeä ja lyhyt kirjoitus yksi mielipide ja vain yksi asia mielipiteen rakenne = liittymäkohta + asia + oma näkemys

Vastine Vastine on vastausteksti, esim. aiemmin julkaistuun yleisönosastokirjoitukseen tai kolumniin. Vastineessa kirjoittaja viittaa täsmällisesti pohjatekstiin. määrittelee aineiston teesin ja tavoitteen. esittää oman pääargumenttinsa ja sitä tukevat väitteensä. ottaa kantaa pohjatekstissä esitettyihin väitteisiin. pyrkii kumoamaan ne tai käsittelemään aihetta kokonaan uudelta kannalta.

Arvostelu mielipideteksti, jonka pohjana on jokin kaunokirjallinen tai muu teos, teatteri- tai muu esitys, elokuva, näyttely tms. arvostelun tehtävänä on tiedottaa ko. teoksen ilmestymisestä, esitellä teos ja virittää keskustelua arvostelija esittelee teoksen ja sen tekijän erittelee ja tulkitsee teosta pohtii ja arvioi perustellen teosta suhteessa muihin saman tekijän teoksiin tai muihin esimerkiksi saman aikakauden tai samasta aiheesta luotuihin teoksiin

Haastattelu henkilöhaastattelu asiahaastattelu julkisuudesta tuttu henkilö tai tavallinen ihminen kertoo elämäntarinaansa asiahaastattelu haastateltavan elämänkokemuksen sijaan painottuu haastateltavan ammattitaito olennainen osa sanoma- ja aikakauslehtien sekä verkkosivustojen tarjontaa; haastatteluja on paljon myös TV:ssä ja radiossa kuvat tärkeässä roolissa ei pidä sekoittaa samannimiseen tiedonhankintakeinoon