Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

 Uutinen kertoo tuoreesta tapahtumasta tai jonkin asian uudesta käänteestä.  Joskus on tärkeää, että lukija johdatetaan syvemmälle aiheeseen. Silloin.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: " Uutinen kertoo tuoreesta tapahtumasta tai jonkin asian uudesta käänteestä.  Joskus on tärkeää, että lukija johdatetaan syvemmälle aiheeseen. Silloin."— Esityksen transkriptio:

1

2  Uutinen kertoo tuoreesta tapahtumasta tai jonkin asian uudesta käänteestä.  Joskus on tärkeää, että lukija johdatetaan syvemmälle aiheeseen. Silloin uutiseen tehdään taustajuttu. Siinä apukysymyksinä toimii: Miten tähän on tultu? Miksi? Mitkä ovat vaikutukset? Miten tästä eteenpäin?

3 UUTISIEN OSIA Pääotsikko on informatiivinen, tunteisiin vetoava, kuvaan liittyvä tai sanoilla leikkivä. Ingressiotsikko tuo usein esiin toisen näkökulman kun pääotsikko. Väliotsikko rytmittää juttua aiheen vaihtuessa, joskus väliotsikkona toimii sanojen lihavointi kappaleen alussa. Leipäteksti on uutisen perustekstiä. Kommentti on toimittajan mielipide aiheesta eli lyhyt mielipideteksti. Tietoruutu esittelee tietoja tiiviisti. Graafinen kuvio antaa lisätietoa ja on muodoltaan piirros, kuvio tai taulukko. Uutiskuva antaa uutistapahtumasta lisätietoa tai kuvittaa sitä. Kuvateksti johdattelee lukijaa, jotta hän näkisi uutiskuvan halutulla tavalla. Nosto on yksittäinen virke tai seikka, joka on nostettu esiin liepätekstistä.

4 UUTISKRITEERIT ESIMERKKIOTSIKKO 1. Paikallisuus, maantieteellinen läheisyys Espoolaiset kamppailevat järviensä rehevöitymistä vastaan (HS 6.5.07) 2. Henkinen läheisyys Yle: Nokia Siemens vähentää Suomessa satoja työpaikkoja (IS 6.5.07) 3. Yllätyksellisyys, harvinaisuus Latvian viisuedustajat kateissa (IL6.5.07) 4. Tunnettavuus Mika Kallio kaasutti viidenneksi Shangaissa (IL 6.5.07) 5. Vaikutukset tavallisille ihmisille Otto-automaatit olivat kiinni aamuyöllä (TS 6.5.07) 6. Palvelu, tiedon jakaminen Alkoholi määritellään syöpävaaralliseksi aineeksi (KS 6.5.07) 7. Kielteisyys Tornadot iskivät taas Yhdysvaltoihin (IS 6.5.07) 8. Tuoreus Nettihyökkäyksistä epäilty otettiin kiinni Virossa (HS 6.5.07) 9. Äärimmäisyys Järjestysmies hutki pesäpallomailalla (IL 6.5.07) 10. Fakta Kenialaiskone putosi, 114 kateissa (HS 6.5.07)

5 UUTISKYSYMYKSET Mitä tapahtui? Missä tapahtui? Milloin tapahtui? Miten tapahtui? Mikä oli tai mitkä olivat seuraukset? Miksi tapahtui? Kuka tai ketkä olivat kyseessä?


Lataa ppt " Uutinen kertoo tuoreesta tapahtumasta tai jonkin asian uudesta käänteestä.  Joskus on tärkeää, että lukija johdatetaan syvemmälle aiheeseen. Silloin."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google