Elintarvikkeiden käsittely ja myynti alkutuotannon yhteydessä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jaana Elo Alhaisen jalostusasteen valmistustoiminta Tuotteiden jalostus ja suoramyynti luomutiloilla Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto.
Advertisements

Lieksan kaupungin maaseutu
Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
Uuden ohjelmakauden valmistelu Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Tiina Malm.
Lähde: Tilastokeskuksen väestöennuste
Käyttötavarat ja WS1 Sinfos
Teurastushygienia Mervi Louhivaara
Työmarkkinajärjestökysely tasa-arvosuunnitelmista ja palkkakartoituksista 2012 Akava
Rajanveto: alkutuotanto – elintarvikehuoneisto 3. 2
Uudet itu- ja raakamaitosäädökset
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö
Uusi elintarvikelaki ja kala-ala
Viranomaistahon rooli- valvontaa ja neuvontaa
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenranta Ensisaapumistoiminta Ylitarkastaja Britta Wiander.
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
VAIHTO-OMAISUUDEN HANKINTAMENON JAKSOTTAMINEN TILINPÄÄTÖKSESSÄ
Tilastotietoja suuralue- ja maakuntajaolla (NUTS2 ja NUTS3)
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kemi 1. ELINKEINOPOLITIIKAN TILA 2.
Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
Markkinointiviestinnän panostusten kehittyminen vuonna 2006 vuoteen 2005 verrattuna SALDO % 43% 33% Kuva 1 Mainosbarometri.
1 EU:n puutavara-asetus Suomessa – Mitä, kuka, miksi ja miten? Metsäekonomistiklubin EUTR-seminaari Helsingissä , Marko Lehtosalo.
Elintarvikevalvonnan tiedonkeruun tietovarastoinnin tarpeet tulevaisuudessa Saila Suominen
Otsikkosivu valkoisella taustalla
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Jyväskylä, Sebastian Hielm, MMM.
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain *) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot Työttömät* työnhakijat,
Väestönmuutos , maakunnittain
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä
1 Akavalaisten ja kaikkien palkansaajien palkkatietoja Lähde: Tilastokeskus n Palkkarakennetilasto 2007, diat 2-24 n Sektorikohtaiset palkkatilastot.
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Oulu ALO-luokka 12kyl, 4pys Tuomari: Tytti Lintenhofer Kyl:
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
©TNS 2013 Elintarvikkeiden ostaminen suoraan tuottajilta Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Job:
Miten tuemme Rotarysäätiötä PETS Leila Risteli , Syötekeskus.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turku Ensisaapumistoiminta Britta Wiander Tuonti- ja markkinavalvonta.
Katri Klingberg Toimijan ABC
Urheilevan nuoren ravitsemus
2 2 Markkinatilanne  Raakamaito –Tuotanto noussut hieman Euroopassa. Suomessa lasku tasaantunut. Hinnat laskeneet muutamissa maissa alle tuotantokustannusten.
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
JIK KY:N TALOUS Tilinpäätökset Talousarvio 2013 Info-tilaisuus Etelä-Pohjanmaan Opisto Talousjohtaja Arto Saarela 1.
Tilinpäätös 2004.
Kalastustuotteita koskevien dioksiinisäännösten valvontaohje & yhteinen kalastuspolitiikka – ”erä” / jäljitettävyys Silakkapaja, Naantali, Jussi.
Laitosasetuksen 37/EEO/2006 uudistus Muutosehdotuksia
Karhu on euroopan suurin petoeläin
Tilastollisesti merkitsevä nousu Tilastollisesti merkitsevä lasku Edelliseen aineistoon KMT 2005 verrattuna* KMT Kevät06 puolivuosiaineisto KMT SYKSY05/KEVÄT06.
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta - tausta Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Veli-Mikko Niemi MMM.
Porin Yksikkö / Elektroniikkatuotanto Tanja Jokinen 1ELEP-1210 Elektroniikan peruskurssi ELEP-1210 ELEKTRONIIKAN PERUSKURSSI 5 op Kevät 2006.
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä Raakamaidon lakisääteisten tutkimusten poikkeamailmoitukset Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
Luonnos ( ) asetukseksi metsästysasetuksen muuttamisesta
Suoramyynnissä mahdollisuus
Euroopan meri- ja kalatalousrahasto Rahoituksen kriteerit
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
Paikallisruoan arvoketjun edistäminen
Luotu Kasvuun –hanke Soila Hiltunen
Esityksen transkriptio:

Elintarvikkeiden käsittely ja myynti alkutuotannon yhteydessä Tuula Koimäki Evira 19.4.2012

Elintarvikkeiden alkutuotanto? Alkutuotannon tuotteiden tuotantoa, kasvatusta, viljelyä, sadonkorjuuta, lypsämistä, maidon- ja munantuotantoa, kalastusta ja kalanviljelyä, hunajantuotantoa, marjojen ja sienten keräilyä sekä metsästystä. Itse tuotettujen alkutuotannon tuotteiden pakkaaminen kuluttajapakkauksiin. Alkutuotannon tuotteiden toimittaminen seuraavaan elintarvikehuoneistoon (poikkeuksena maito ja kananmunat) Lisäksi elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen itse tuotettujen alkutuotannon tuotteiden luovutus suoraan kuluttajalle on alkutuotantoa. Alkutuotannon tuotteen torimyynti itse tuottajan toimesta katsotaan luovutukseksi suoraan kuluttajalle, jos tuotteen torimyynti sallittua.

Alkutuotantoasetus 1368/2011 MMM:n asetus elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta 1368/2011 Korvaa vanhan MMM:n alkutuotantoasetuksen 134/2006. Täydentää yleistä elintarvikehygienia-asetusta (EY) N:o 852/2004, jossa vaatimuksia alkutuotannolle.

Alkutuotantoilmoitus /Elintarvikelaki 22 §, VN asetus 420/2011 Alkutuotantopaikasta ja siellä harjoitettavasta toiminnasta on ilmoitettava kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle Poikkeukset ilmoittamisvelvollisuuteen Metsästys + luonnonvaraisen riistan luovuttaminen suoraan kuluttajalle tai paikalliseen vähittäismyyntiin Luonnonvaraisten yrttien, marjojen ja sienten kerääminen Kasvien ja sienten alkutuotanto, kun toimijana yksityinen henkilö tai toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena Suoraan kuluttajalle myynnistä ilmoitetaan alkutuotantoilmoituksessa

Hunajan alkutuotanto Mehiläisten hoito Hunajan linkous ja pakkaaminen Hunajan linkous ja pakkaaminen rahtitoimintana (eli hunaja palautetaan alkuperätilalle) → jos alkutuottaja ostaa toisen tuottajan pakkaamatonta hunajaa, pakkaa ja myy sitä, tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus pakkaamosta Hunajan myynti suoraan kuluttajalle enintään 1000 kg vuodessa Helpotus kirjallisesta omavalvontakuvauksesta ja vesitutkimuksista → jos määrä ylittyy, myynnistä tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus, ei alkutuotantoasetuksessa mainittuja helpotuksia Hunajan toimittaminen paikalliseen vähittäismyyntiin enintään 1000 kg vuodessa → Jos määrä ylittyy ei alkutuotantoasetuksen helpotuksia (toiminta kuitenkin aina alkutuotantoa)

Lehtivihannekset ja muut kasvikunnan alkutuotannon tuotteet, sienet ym. Alkutuotantoa on edellä mainittujen tuotteiden viljely, kerääminen Peseminen, mullan lisääminen, kauppakunnostaminen, kuluttajapakkaukseen pakkaaminen. Myös yllä olevan kohdan toiminnot voidaan tehdä rahtitoimintana, jos tuotteet palautetaan alkuperätilalle Jos toimija ostaa ja pakkaa muilta toimijoilta juureksia tai muita kasviksia alkutuotannon tuotteina, sekä myy ne itse → toiminnasta tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus

Lehtivihannekset ja muut kasvikunnan alkutuotannon tuotteet, sienet ym. Suoraan kuluttajalle myynti Lehtivihannekset 5000 kg Muut kasveista saadut at-tuotteet + sienet 10 000 kg Jos määrä ylittyy, myynnistä tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus, eikä at-asetuksen helpotuksia (kirjallinen omavalvontakuvaus oltava, sekä vesitutkimukset, jos syötävien kasvinosien kastelua) Myynti paikalliseen vähittäismyyntiin Jos määrät ylittyvät, ei alkutuotantoasetuksen helpotuksia

Maito ja alkutuotanto Maidontuotanto tuotantotilalla Lypsäminen Raakamaidon (2500 kg) ja ”tuoreen” ternimaidon (2500 kg) myynti suoraan kuluttajalle vain alkutuotantopaikalta mahdollista Jos alkutuottaja myy itse torilla, jäädytetyn ternimaidon myynnistä on tehtävä aina elintarvikehuoneistoilmoitus Raakamaidon myynti torilla ei ole sallittua Alkutuotannon tuotteiden toimittaminen paikalliseen vähittäismyyntiin Ei raakamaitoa lainkaan, ternimaitoa jäädytettynä

Alkutuottaja, maito ja ilmoitusvelvollinen elintarvikehuoneisto Alkutuottaja voi valmistaa omasta raakamaidosta jugurttia, viiliä, jäätelöä ja juustoja Oltava ilmoitettu elintarvikehuoneisto Oltava vähittäismyyntipaikka ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa. Jos haluaa myydä toiseen vähittäismyyntipaikkaan, voi toimittaa muualle myytäväksi 30 % tai 1 000 kg / vuodessa.

Kananmunat ja alkutuotanto Alkutuotannon tuotteiden luovutus suoraan kuluttajalle Tilalta suoraan, ovelta ovelle myyntinä, paikallisessa torimyynnissä 10 000 kg /vuosi Torilla myytävät kananmunat leimattava kanalatunnuksella (paitsi poikkeusalueella) Alkutuotannon tuotteiden toimittaminen paikalliseen vähittäismyyntiin Vähittäismyymälään, suurtalouksiin ja leipomoihin saa toimittaa ainoastaan A-luokan kananmunia, jotka on laatu- ja painoluokiteltu sekä leimattu hyväksytyssä kanamunapakkaamossa. Kananmunia vain poikkeusalueella vain vähittäismyymälään helpotetuin vaatimuksin 30 000 kg / vuosi Poikkeusalueet: Lapin lääni, Oulun lääni, Ahvenanmaa, Itä-Suomen läänissä olevat Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnat. Poikkeusalueelle tulossa uusi pakkaamokategoria.

Kananmunat ja alkutuotanto Tuottajien, jotka luovuttavat kanamunia kulutukseen, noudatettava salmonellavalvontaohjelmaa. Vähittäismyyntiin meneviä munia ei saa pestä. Jos munia toimitetaan tilalta suoraan munamassan valmistukseen, alkutuotantoa koskevat veden tutkimusvaatimukset. Pestyjä munia voidaan käyttää vain munamassan tuotantoon. Munien myyntiä säätelee markkinasäännökset

Muut linnunmunat Muita linnunmunia saa luovuttaa helpotetuin vaatimuksin enintään 2 500 kg /vuosi suoraan kuluttajalle Enintään 2 500 kg/vuosi paikalliseen vähittäismyyntiin

Kalastustuotteet ja alkutuotanto Kalastus, kalanviljely Kalojen tainnutus ja teurastus Verenlasku kalan perkaus kalastusaluksella Alkutuotannon tuotteiden (esim. perkaamaton, verestetty tai aluksella perattu kala, elävä kala, elävä rapu) toimittaminen ensimmäiseen elintarvikehuoneistoon.

Kalastustuotteeet ja alkutuotanto Kalastustuotteiden myynti suoraan kuluttajalle alkutuotannon tuotteina enintään 5 000 kg →jos määrä ylittyy ei at-helpotuksia, myynnistä tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus Paikalliseen vähittäismyyntiin ja laitokseen saa toimittaa alkutuotannon tuotteita rajoituksetta (ei helpotusta kirjallisesta omavalvonnan kuvauksesta, vaatimuksia myös (EY) asetuksessa N:o 853/2004) Alkutuotantoasetuksen veden laatua ja tutkimista koskevat vaatimukset eivät koske kalastusta tai vesiviljelyä.

Elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäiset toiminnot Helpotuksia vaatimuksista, kun suoramyynti ja/tai toimittaminen paikalliseen vähittäismyyntiin jää rajojen alle Pääsääntöisesti alkutuotantoasetuksen helpotukset koskevat kirjallista omavalvonnan kuvausta ja vesitutkimuksia Jos VN asetuksen 1258/2011 2 ja 3 § esitetyt rajat ylittyvät, mitä tarkoittaa? Ei edellä kuvattuja helpotuksia alkutuotannolle ja suoraan kuluttajalle myynnistä tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus

VN:n asetuksen 2 §:n suoraan kuluttajalle toimittamisen rajat ylittyvät Hunaja, kasvikunnan tuotteet ja sienet → myyntitoiminnasta tehtävä elintarvikehuoneisto-ilmoitus (pakkaamotoiminta kuuluu edelleen at-toimintaan) →at asetuksen helpotukset poistuvat Kalastustuotteet → myynnistä tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus → alkutuotannosta tehtävä kirjallinen kuvaus

VN:n asetuksen 2 §:n suoraan kuluttajalle toimittamisen rajat ylittyvät Maito: Jos kg-määrä ylittyy, toiminnalle on haettava laitoshyväksyntä Kananmunat: Jos kg-määrä ylittyy, toiminnalle on haettava pakkaamohyväksyntä

VN:n asetuksen 3 §:n vähittäismyyntiin toimittamisen rajat ylittyvät Alkutuotannon tuotteiden toimittaminen tuottajan toimesta ensimmäiseen elintarvikehuoneistoon on AINA alkutuotantoa, rajojen ylitys EI laukaise elintarvikehuoneistoilmoituksen tekemistä kasvikunnan tuotteiden ja hunajan osalta. Rajan ylitys: Ternimaito: haettava laitoshyväksyntä Kananmunat: haettava pakkaamohyväksyntä Rajojen ylittyessä toimintaa koskevat kaikki alkutuotantoasetuksen vaatimukset

Mitä alkutuotanto ei ole? Kalan perkaaminen maissa Hillon valmistus Yrttien kuivaaminen Kasvisten pilkkominen Kalan savustus Juuston valmistus

Elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäiset toiminnot – määrärajat – VnA 1258/2011 Suoraan kuluttajalle 2 § Paikalliseen vähittäismyyntiin 3 § Lehtivihannekset Muut kasveista saatavat tuotteet + sienet Hunaja Kalastustuotteet Ternimaito Muu raakamaito Kananmunat Muut linnunmunat 5000 kg 10 000 kg 1000 kg 2500 kg alkutuotantopaikalla 2500 kg 5000 kg 10 000 kg 1000 kg --- 2500 kg jäädytettynä --- ei lainkaan sallittua 30 000 kg vain myymälään ja vain poikkeusalueella 2500 kg

Elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäiset toiminnot – määrärajat – VnA 1258/2011 Suoraan kuluttajalle 2 § Paikalliseen vähittäismyyntiin 3 § Luonnonvaraiset jänikset ja kanit Luonnonvaraiset linnut Luonnonvaraiset hirvieläimet 1000 eläintä 3 000 eläintä 10 hirveä, 30 peuraa, 50 metsäkaurista 1000 eläintä 3000 eläintä ---

Muistettavaa liha EI ole alkutuotannon tuote, kuluttajalle myytävän lihan on oltava tarkastettua, paitsi riista kun kyse on riistasta, alkutuotannon tuote on karvapäällinen eläin tai lintu höyhenineen, jotka voi olla suolistettuja Luonnonvaraisten lintujen kauppaan kohdistuu rajoituksia muualta kuin elintarvikesäädöksistä, esim. metson ja teeren kaupallinen hyödyntäminen on kiellettyä (metsästyslainsäädäntö)

Alkutuotannon tuotteet Alkutuotannon tuotteita ovat mm: Multaiset, pestyt, turvetetut juurekset, naatilliset ja naatittomat porkkanat, myös pussitettuina Alkutuottajan pakkaama hunaja Kuluttajapakkaukseen pakattu mansikka Perkaamaton kala tai aluksella perattu kala Elävä rapu Karvapäällinen hirvieläin (liha ei ole koskaan at-tuote!) Suolistettu karvapäällinen jäniseläin Höyhenpäällinen, suolistettu lintu

Muita lainsäädännön vaatimuksia Koskevat yhtä lailla alkutuotannon toimintaa kuin elintarvikehuoneistoja Pakkausmerkintälainsäädäntö Toimijan vastuu Jäljitettävyys