Perustulo jakavasta kokoavaksi Jouko Kajanoja Vapaus valita Foorumi 1 13.6.2009.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osuustoiminta osana hallituksen elinkeinopolitiikkaa YK:n kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012 Suomen pääjuhla Työmarkkinaneuvos Jarmo Palm.
Advertisements

Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Uraohjaus Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksessa
Kansainvälisen diakonian pohja on Raamatussa
TYÖHÖNVALMENNUS Nina Erholtz Tampereen kaupunki
Mitä se on ja mitä se ei ole
KESKUSTELLAANKO KOKOOMUKSESSA PERUSTULOSTA? - EI TÄLLÄ HETKELLÄ Harri Jaskari kansanedustaja Kokoomuksen eduskuntaryhmä.
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
Tervetuloa laulamaan ja osallistumaan Suvivirsi- tapahtumaan. Yhdessä voimme muuttaa maailmaa!
John Rawls REILUPELI.
KSUHDE ... vanhaa viiniä uudessa astiassa
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Pellavatehdas Märkäkehruuta Vanha kura-3 -koneella. Kuva otettu ennen vuotta Kuva: Tampereen museoiden kuva-arkisto.
Onko mahdollista yhdistää Vihreä verouudistus ja tuloerojen kaventaminen? Anni Sinnemäki
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
Tietoyhteiskunnan kehittämisen tavoitteet ja edellytykset Turku
EU-vaikuttaminen Suomessa
Kai Flink Eduskuntavaaliehdokas
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Palveluliiketoiminta osana korkeakoulua Heikki Saastamoinen.
Timo Luukkonen Janne Enberg
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Ann Selin Parempi Suomi-seminaari Työntekijän asema tulevaisuuden työelämässä Puheenjohtaja Ann Selin.
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Pellervon Pirkanmaan seminaari Pellervo-Seuran valtuuskunnan puheenjohtaja Erkki Vähämaa.
Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita
Mitoitus yhteistyönä OPS-työ ja mitoitus Oulu Katariina Alha/W5W.
Perustulo ja työmarkkinat Ruurik Holm Työn vaihtosuhde  Työn vaihtosuhde käsitteenä viittaa työpanoksen ja työstä saatavien palkkioiden suhteeseen.
OPISKELIJAKYSELY Tulokset Toisen asteen yhteys - hanke.
Perustulo Mitä se on ja mitä se ei ole. Perustulon historia Social dividend (kansalaisosinko) –Menneiden sukupolvien työ kuuluu kaikille Milton Freedman:
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Monenlaiset oppijat verkossa Anne Rongas. Tämän esityksen laati Anne Rongas Töissä Kotkan aikuislukiossa (opo, ope) aikuiskasvatustieteilijä, maalaisihminenAnne.
Maakunnallisesta omistajaohjaus- ja omistajapolitiikkavalmistelusta - alatyöryhmän johtopäätöksiä Paras-johtoryhmälle Jyrki Myllyvirta
Demokratiaa etsimässä Helsingin demokratiaryhmän pohdinnoista.
Meijän vai teijän elämä? Oulun hyvinvointifoorumi Osmo Soininvaara.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
HEI USEIN HYMY TARTTUU Minulla ei ole sinulle uutisia...
Sosiaalialan Työnantajat ry Sosiaalialan Työnantajat ry on yksityisen sosiaalialan etujärjestö työmarkkina- ja elinkeinoasioissa. Liiton jäsenenä on 1.
Ajankohtaista tietoa Omnian Ammattistartista ja tehostamishankkeesta
Uudentyyppinen opiskelijaa tavoitteellisesti ohjaava opinto- ohjelma (O 4 ) Juha Paavola, Juha Hartikainen, Insinööritieteiden korkeakoulu, Rakennustekniikan.
Ryhmänohjaajakoulutus läpäisyn tehostamisessa Läpäisyn tehostamisohjelman työseminaari Eija Karjalainen ja Seija Kärki.
1 Ansioturva torjuu köyhyyttä 5 väitettä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta (Lähde: Palkkatyöläinen 1/2015)
T YÖNETSINTÄ JA TYÖNANTAJAPAKETIT Paltamon Työtä Kaikille –hankkeen loppuseminaari Paltamossa.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2009 Esa Arajärvi, Nina Knape.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2012 Hannele Tanhua, Nina Knape Tilastoraportti 4/2014. Suomen virallinen tilasto, Sosiaalimenot. THL
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Palauteseteli Sosiaalinen innovaatio © Nisse Suutarinen,
Pedagogisen toimikunnan 11. kokouksen muistio
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2011
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Esittely koululaisille Verohallinto 2015
MAHDOLLISUUKSIEN MARKKINAT IHMISARVOFOORUMI 2010 KANAVATYÖSKENTELY klo Ihan sama ihmisarvo?
Ops seminaari Askola.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Arviointi ja monipuoliset oppimismenetelmät. Peruskoulu  Perusopetuslain mukaan oppilaan arvioinnin tehtävänä on ohjata ja kannustaa opiskelua sekä.
1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila Anne Mäki, Invalidiliitto ry.
Miten tukea lukio- opiskelijaa? Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut Oppilashuoltoyksikkö Lukion koulupsykologit ja –kuraattorit Kevät 2014.
Jarkko Muhonen TeamProg
Työteema 1: Eläinrakkaus Mahdollisuuksien kirjo
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
Lions tietoa uusille jäsenille
Näin arvioimme tiimin toimintaa
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Volitioprosessi, tahdon!
OTE maakunnassa – Polut kuntoon
Lasten ja nuorten seksuaalinen kaltoinkohtelu ja väkivalta
Esityksen transkriptio:

Perustulo jakavasta kokoavaksi Jouko Kajanoja Vapaus valita Foorumi

Sittenkin perustulo? •Perustulo on vetovoimainen. Se perustuu vapauden ja mahdollisuuksien synnyttämiseen. Se on kannustinajattelun myönteinen versio. • Jakaa punavihreitä • Ajatuksena on kehityspolun rakentaminen (uutta) • Vihreät huomasivat ongelmat ja kirjoittivat esityksensä saatteeksi ”perustuloon pienin askelin” • Ajatuksena on voimia kokoava ehdotus, joka tarjoaa pätevän vastauksen perustulon kritiikkiin

Oikea perustulo • Oikea perustulo, joka tarjoaa kohtuullisen elämisen mahdollisuudet, on 1000 – 1200 €/kk • Kärjistää oikeudenmukaisuuden, työstä vierottumisen ja matalapalkkaisuuden ongelmia • Nostaa tuloveron yli 60 %:n, mullistaisi yhteiskuntapolitiikan ja edellyttäisi samanaikaisen siirtymän ainakin EU:ssa, luultavasti OECD-maissa • Tärkeä keskustelun ja kehittelyn aihe, tarjoaa tavoitteita ja mittapuita • Miten sitä kohti edetään?

Epäoikeudenmukaisuuden ongelma • Vihreiden mallissa kootaan iso potti suurituloisten, pääomatulojen ja ympäristön käytön verotusta kiristämällä. Ovatko opiskelijat, kotiäidit, osa-aikaiset, peräkammarin pojat, vuorineuvoksettaret ja vastaavat eniten uuden rahalähetyksen tarpeessa? • Vai pitäisikö sijoittaa toimeentulotuen parantamiseen, mielenterveyspotilaisiin, vanhusten vaipanvaihtoon yms.? Niissä perustulo ei auta paitsi turvaverkon läpi pudonneita.

Vastaus epäoikeudenmukaisuuden ongelmaan • Edetään vähitellen perusturvaa parantamalla ja pyrkimällä tietoisesti kohti perustuloa. • Muutoin säilyy tiukka tarveharkinta ja kontrolli ja vapaus häipyy näköpiiristä. • Ensimmäisenä nostetaan toimeentulotukea ja lievennetään ehtoja niin, että pienet (Soininvaaran etuoikeuden) ylittävät työtulot ja vähäiset omaisuuserät eivät vähennä toimeentulotukea sekä poistetaan 20 tai 40 prosentin rangaistukset. • Nämä olisivat osa monipuolista perusturvan parantamista.

Suhde ansiosidonnaisuuteen 1 • Myös ansiosidonnaisesta toimeentuloturvasta (työttömyys, sairaus, eläkkeet) on syytä pitää huolta. • (1) Kaikki kansalaiset on syytä turvata jyrkkiä toimeentulon romahduksia vastaan. • (2) Ellei niin tehdä, hyvätuloiset turvaavat asemansa yksityisillä vakuutuksilla seurauksena eriarvoinen ja turvaton toimeentuloturvan maailma. Julkinen toimeentulojärjestelmä erottautuu huono-osaisten järjestelmäksi, menettää legitimiteettiään keskiluokan silmissä ja poliittisen kannatuksen huvetessa sen resurssit heikkenevät ja se muuttuu köyhäinavuksi.

Suhde ansiosidonnaisuuteen 2 • (3) Niissä maissa, joissa on antelias perusturva (lähimpänä perustuloa), on myös kehittynyt lakisääteinen ansiosidonnaisen toimeentulon järjestelmä. • Tarvitaan tilapäinen perusturvan ja ansiosidonnaisen turvan kytkennän irrottaminen ja tasokorjaus perusturvan hyväksi • Tarvitaan erillisiä toimia, ettei yksittäisen työntekijän asema suhteessa työnantajaan heikkene.

Työstä vieroittumisen ongelma • Lapsuutta, opiskelua, lapsen syntymää, sairautta, työkyvyttömyyttä, työttömyyttä ja vanhuutta varten on syyperusteinen toimeentuloturva. Eikö se riitä? Onko oikeutettua, että työkykyiselle annetaan mahdollisuus elää siivellä eli tekemättä ansiotyötä?

Matalapalkkayhteiskunnan ongelma • Perustulo lisää mahdollisuuksia tehdä matalapalkkatyötä – tämä on esimerkiksi Soininvaaran päämotiivi • Merkitsee työmarkkina- ja yhteiskuntakuilun rakentamista verrattuna aktiivisen työvoimapolitiikan strategiaan • Heitteille jättöä

Työstä vierottumisen ja matalapalkkaongelman ratkaisu • Paltamon malli tuottaa tilanteen, jossa jokaiselle luodaan ilman pakkoja mahdollisimman hyvät edellytykset työllistyä, kouluttautua tai hakeutua yhteiskuntaa hyödyttävään toimintaan TES-palkoilla ja varoen korvaamasta normaaleja työsuhteita. Harrastuksesta tehdään työ. • Peruskoulun päättäville luodaan jatkokoulutukseen ja/tai työhön ohjaava järjestelmä, joka tarjoaa mielekkäitä ja toteutettavia vaihtoehtoja eikä kurinpitoa • Torjuvat tehokkaasti vieroittautumis- ja matalapalkkaongelmia

Kohti perustuloa • Perusturvan parantamisen ohjelma, johon sisältyy perustulon vähittäinen rakentaminen (nyt mennään päinvastaiseen suuntaan) • Työllistämisen, koulutuksen ja yhteiskuntaa hyödyttävän toiminnan mahdollisuuksien tarjoaminen à la Paltamo ja saattaen vaihdettava • Vapaus ja mahdollisuudet lisääntyvät