Rakennusvalvonta Rakennuslupa 4.12.12.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta, Hannu Leskinen
Advertisements

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tarkoituksena on
Pohjois-Kuoreveden vesiosuuskunta Toimitusjohtajan tehtävät
ASETUKSEN KÄYTTÖÖNOTTO SATAKUNNASSA HAJA-HANKKEEN KYSELYN TULOKSIA Haja-asutuksen jätevesien käsittely –koulutustilaisuus
Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta, Hannu Leskinen
Hajajätevesiasetus – rakennusvalvonnan uusi riesa?
HARMAA TALOUS YRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA.  Kun hintahaitari eri tarjoajien välillä on yli 40 % voi kysyä pelaako kaikki samoilla pelisäännöillä ?  Pelisäännöthän.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Suunnittelijaseminaari MPK 1 Kommenttipuheenvuoro: Jätevesisuunnitelman laadun merkitys lausunnon antamisen ja valvonnan kannalta Mari Pihlaja-Kuhna.
Tontinhakijoiden info Tekniikka ja ympäristö Tervetuloa !
Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta.
Vaalirahoituksen valvonta - tarkastusviraston tehtävät Ylijohtaja Marjatta Kimmonen
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Lopen vesihuoltopäivä Lainsäädäntö ja kunnan käytäntö jätevesiasioissa Juha Viinikka ympäristöpäällikkö.
Rakennusvalvonta rakennuslupakäsittely- asianhallinta
Asiaa rakennusasiantuntijan näkökulmasta
Kerinkallio, Mairenkatu luovutusmenettely
Esteettömyys – kestävää kehitystä! Verkostoseminaari Aila Korpivaara
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Valvontaviranomaiset 15 § Kunnan määräämä valvontaviranomainen valvoo, että kunta ja tontinomistaja täyttävät laissa säädetyt velvollisuutensa.
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
KAAVAHIERARKIA, KAAVAMUODOT JA RAKENTAMISEN OHJAUS
RIL Kosteudenhallinta ja homevaurioiden estäminen - miten hoidetaan? klo Markku Varis.
Jarko Lehikoinen | Tike | | Perustuksista harjakaisiin Jarko Lehikoinen Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus Käyttökeskus
Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
KUNNAN ROOLI KAAVOITTAJANA JA TUULIVOIMATUOTANNON EDELLYTYSTEN LUOJANA TL.
Viestintäsuunnitelma
TALOUSARVION NOUDATTAMINEN JA TULOKSELLISUUDEN JOHTAMINEN Ajankohtainen viesti – Hyvän hallinnon periaatteet ja toimiva sisäinen valvonta Ylijohtaja Marjatta.
E STEETTÖMYYDEN LIITTÄMINEN NYKYISTÄ TIIVIIMMÄKSI OSAKSI KAAVAPROSESSIA Heini-Sofia Luotola
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteistutkinnoista myönnettävät todistukset Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät marraskuussa.
Vastaava hoitaja.
Riihimäen kaupunki vesihuollon kehittämissuunnitelma
maankäyttö- ja rakennuslaki
Rakentamisen esteettömyyssäännösten uudistaminen
maankäyttö- ja rakennuslaki
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Helsingin rakennuslautakunnan linjanvetoja esteettömyysasioissa
Viranomaisvalvonta ja Sanktiot
HARMAA TALOUS TILAAJAVASTUU KÄÄNNETTY ARVONLISÄVERO ASt 2015
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Sosiaalihuoltolaki.
Maaseudun tuetun rakentamisen säännökset Investointi-infot: Laitila Loimaa Lieto Somero Janne Gröndahl.
Rantarakentaminen Ympäristöoikeuden vsn. prof. © Kai T. Kokko Täydennyskoulutus2008.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Ajankohtaista rakentamisen säädösmuutoksista Teppo Lehtinen Rakennusneuvos SPEK Palonehkäisyn perinnepäivät
AMPUMARATAVASTAAVA Ampumaratalaki 763/2015 Jorma Riissanen
Palveluntuottajajärjestöjen rooli tulevaisuudessa SOSTE
Emätilaperiaate Täydennyskoulutus © Kai Kokko 2008.
VALTIONEUVOSTON ASETUS Ampumaradoista. AMPUMARATAA KOSKEVA HAKEMUS JA ILMOITUS Ampumarataa ja ampumaurheilukeskusta koskevassa hakemuksessa tai vähäistä.
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
Kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely - keskeiset asiat Kalatalouden Keskusliitto.
Rakennetun ympäristön neuvottelupäivä Rådplägningsdag för byggda miljöer Aulis Rantala Johtaja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
Pelastustoimen laitteiden vaatimustenmukaisuus
Uusi maakunta vahvana ympäristötoimijana; yhteistyö Luova –viraston, maakunnan ja kunnan kesken Kansliapäällikkö Hannele Pokka
796/2017 Ympäristöministeriön asetus rakennuksen ääniympäristöstä
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista
TUOTANTOINSINÖÖRIKOULUTUS 2018
Lainsäädäntötyö Voimaantulo
Rakennuksen sisäilmasto ja ilmanvaihto
3D-kiinteistönmuodostaminen 3D-tontti vakuutena, rakentamisen ja käytön turvaaminen, 3D-kiinteistön lakkaaminen
Rakentamisen ajankohtaisseminaari 2018 Ympäristömisteriön asetus rakennusten paloturvallisuus
796/2017 Ympäristöministeriön asetus rakennuksen ääniympäristöstä
Kimmo Tiilikainen, asunto-, energia- ja ympäristöministeri
Maankäyttö- ja rakennuslaki
Rakennusvalvonnan LUPAOHJE
Esityksen transkriptio:

Rakennusvalvonta Rakennuslupa 4.12.12

MRL JA MRA Maankäyttö- ja rakennuslaki Maankäyttö- ja rakennusasetus

Muut määräykset ja ohjeet Suomen rakentamismääräyskokoelma Yleiskaavat Asemakaavat Rakennusjärjestys Rakennustapaohjeet

Muut merkittävät säädökset Pelastuslaki ja –asetus Kaavoitusmittausasetus Rakennussuojelulaki Laki eräistä naapurisuhteista

Soveltaminen Maankäyttö- ja rakennuslain tavoitteena on ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävä kehitys MRL 1 §. Rakennusvalvonnan viranomaistehtävistä huolehtii kunnan määräämä lautakunta tai muu monijäseninen toimielin, jona ei kuitenkaan voi toimia kunnanhallitus MRL 21 §. Rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa MRL 58 § Rakennusta ei saa rakentaa vastoin sitovaa tonttijakoa MRL 81 §.

Soveltaminen (jatkuu) Asemakaava-alueella rakennuspaikan sopivuus ratkaistaan asemakaavassa MRL 116 §. Rakennuksen tulee soveltua rakennettuun ympäristöön ja maisemaan sekä täyttää kauneuden ja sopusuhtaisuuden vaatimukset MRL 117 §.

Soveltaminen (jatkuu) Rakennusluvan, toimenpideluvan, purkamisluvan ja maisematyöluvan ratkaisee kunnan rakennusvalvonta-viranomainen MRL 130 §. Rakennusluvan edellytykset asemakaava-alueella MRL 135 § ja sen ulkopuolella MRL136 §.

Soveltaminen (jatkuu) Kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi 171 ja 172 §:ssä säädetyin edellytyksin ja rajoituksin myöntää rakennusluvan milloin on kysymys vähäisestä poikkeamisesta rakentamista koskevista säännöksistä, määräyksistä, kielloista tai muista rajoituksista MRL 175 §.

MRL 119 § Huolehtimisvelvollisuus rakentamisessa. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava säännösten ja määräysten noudattamisesta. MRL 119 § Huolehtimisvelvollisuus rakentamisessa. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti.

Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava säännösten ja määräysten noudattamisesta. (jatkuu) Hänellä tulee olla hankkeen vaativuus huomioon ottaen riittävät edellytykset sen toteuttamiseen sekä käytettävissään pätevä henkilöstö.

MRL 120 § Rakennuksen suunnittelu Rakentamista koskeva suunnitelma on laadittava siten, että se täyttää tämän lain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten sekä hyvän rakennustavan vaatimukset.

MRL 120 § Rakennuksen suunnittelu (jatkuu) Rakennuksen suunnittelussa tulee olla suunnittelun kokonaisuudesta ja sen laadusta vastaava pätevä henkilö, joka huolehtii siitä, että rakennussuunnitelma ja erityissuunnitelmat muodostavat kokonaisuuden, joka täyttää sille asetetut vaatimukset (pääsuunnittelija).

MRL 120 § Rakennuksen suunnittelu (jatkuu) Kustakin erityissuunnitelmasta vastaava henkilö huolehtii siitä, että suunnitelma täyttää sille asetetut vaatimukset. Jos erityissuunnitelman on laatinut useampi suunnittelija, näistä yhden tulee olla nimetty tämän erikoisalan kokonaisuudesta vastaavaksi suunnittelijaksi.

MRL 124 § 1 ja 2 momentti Viranomaisvalvonta rakentamisessa • Kunnan rakennusvalvontaviranomaisen tehtävänä on yleisen edun kannalta valvoa rakennustoimintaa, sekä osaltaan huolehtia, että rakentamisessa noudatetaan, mitä tässä laissa tai sen nojalla säädetään tai määrätään.

MRL 124 § 1 ja 2 momentti Viranomaisvalvonta rakentamisessa (jatkuu) • Valvontatehtävän laajuutta ja laatua harkittaessa otetaan huomioon rakennushankkeen vaativuus, luvan hakijan ja hankkeen suunnittelusta ja toteuttamisesta vastaavien henkilöiden asiantuntemus ja ammattitaito sekä muut valvonnan tarpeeseen vaikuttavat seikat.

Ohjeistuksella, neuvonnalla ja alustavien Ennakkokäsittely Ohjeistuksella, neuvonnalla ja alustavien suunnitelmien tarkastuksella on tarkoitus aikaansaada sen, että lupahakemus kaikkine liitteineen on mahdollisimman täydellinen, suunnitelmat kaavan ja määräysten mukaiset ja rakennettava rakennus ympäristöönsä sopiva.

Ennakoiva lupakäsittely Vähäiset poikkeamiset säännöksistä tai kaavasta voivat sotkea aikataulun. Ennakkopainotteisella lupakäsittelyllä varmistetaan, että luvan myöntämisedellytysten kannalta olennaiset kysymykset, esimerkiksi asemakaavamääräykset, rakentamisen vaikutukset naapureihin ja ympäristöön, kaupunkikuvalliset kysymykset, palotekniset kysymykset ja rakennusten perustamisolosuhteet tulevat …

Ennakoiva lupakäsittely (jatkuu) … käydyksi läpi hankkeen suunnittelun ja lupakäsittelyn kannalta riittävän ajoissa. Myös suunnittelijoiden kelpoisuus ja pätevyysvaatimusten varmistaminen ennen suunnittelijoiden valintaa ja suunnittelun aloittamista on tärkeää, muuten niiden osalta ollaan auttamattomasti myöhässä.

Ennakoiva lupakäsittely (jatkuu) Käytännössä tämä merkitsee sitä, että pääosassa hakemuksia käsittely jakautuu ennakkokäsittelyyn ja varsinaiseen lupakäsittelyyn. Ennakkokäsittelyvaihe jatkuu aina siihen saakka, että edellytykset lupapäätöksen tekemiseen ovat olemassa.

RAKENNUSVALVONNAN PALVELEVA HENKILÖKUNTA Hakemusten vastanotto palvelusihteeri Hannele Saari Myönnetyt luvat toimistosihteeri Mirja Ollila Aloituskokoukset, erityissuunnitelmat ja katselmukset rakennustarkastaja Aki Jalonen rakennustarkastaja Taru Nurminen rakennustarkastaja Arto Toikka Kvv- ja iv-erityissuunnitelmat ja katselmukset LVI-insinööri Juhani Taajoranta Lupapäätökset johtava rakennustarkastaja Pertti Nirkko rakennustarkastajat Rakennusrasitteet ympäristölakimies Kirsi Hietanen rakennustarkastaja Pertti Nirkko

Pientalorakentajan oppimisprosessia: Kannattaa kokeilla kaikkien rakentamisvaiheiden tekemistä itse. Muutenhan sitä ei tiedä, mitä ei osaa.

KIITOS.