puheeksi ottamisen välineistö terveysneuvontatyöhön

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sama keho ja sama pää koko elämän
Advertisements

VKK-Metro Katse lapseen –hankkeen tutkimusyksiköiden omat kehittämiskohteet Hankekausi
HALSUAN VASU -avain kasvuun
Koululaisen lihavuus - potilastapauksia
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Kaikki lapsen parhaaksi. Lahden ensi- ja turvakoti ry / Turvallisten perheiden Päijät-Häme –projekti OIKEUS TURVALLISEEN PERHE-ELÄMÄÄN! •”Turvallinen.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma Kehitetty Turun yliopistossa Opetusministeriön rahoituksella.
PORKKANAPIRTTI PERHEKOTI
Vihdin seurakunnan ilta
Korson koulun vanhempainyhdistys ry • Tarkoituksena edistää ja tukea kodin ja koulun välistä yhteistoimintaa. • Järjestämme ja olemme mukana erilaisissa.
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Useita vuosia sitten eräässä perheessä, aikana, jolloin rahaa oli vähän, isä rankaisi 5 vuotiasta tytyärtään, joka oli hävittänyt arvokkaan esineen.
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Koti On Paras SLU –alueiden perheliikuntahanke KOTIPA.
Mika Niemelä Riikka Helin
♂ ♀ Minna Sirnö Kunnan kaa? Kuntien tasa-arvofoorumi.
Mukavaa ja terveellistä elämää?
Perhevalmennus Lehtikankaan neuvolassa
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Mannerheimin Lastensuojeluliitto Lapsi- ja perhetoiminta
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Menetelmä lapsiperheiden liikunta- ja ravitsemusohjaukseen
Norssi ja Varis juttusilla
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
Perheiden ruokailu ennen ja nyt – lapsen kasvaminen omaan ruokakulttuuriin Jyväskylä
Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita
Turun seutu hyvinvoinnin malliseutu liikunnan keinoin vuonna 2016 Tiistai , klo Turun Ammattikorkeakoulu, Joukahainen OMALLE HUIPULLE.
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
Neuvolan mahdollisuudet lasten suojelussa
1) Mitä tässä ryhmässä oli sellaista, joka haluat jakaa muiden osallistujien kanssa? 2) Mikä huomio/ konkreettinen asia, joka auttaa sinua jatkossa huomioimaan.
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
4-vuotiaan lapsen havainnointi neuvolassa
NEUVOLAN PERHETYÖ
ABIN KEVÄT: LUKEMISTA JA … Miten abi valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin?
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
HEI USEIN HYMY TARTTUU Minulla ei ole sinulle uutisia...
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Mitä välipalaksi? Tavoitteet: Pohtia omia välipalatottumuksia ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ymmärtää, millainen on hyvä välipala. Oppia itse valmistamaan.
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Helena Törmi ”Painavaa asiaa” Lapsen ylipainon ehkäisy, ylipainoon puuttuminen ja perheen tukeminen.
Hippiäiset Varhaiskasvatussuunnitelma vuotiaiden sisarusryhmä Pieni, kodikas päiväkoti Päiväkotihistoriaa 40 vuotta, Hippiäiset 2004 alkaen.
Lastensuojelun perhetyö Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut.
Odottavan perheen suunhoito
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja pedagogiikka varhaiskasvatuksessa Tiina Kulmala
Lapsiperheiden elintapaohjaus Monialaista työtä –yhdessä tehden!
Lapsuus ja nuoruus.
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
POHJOIS-SUOMEN LASTEN KASTE – HANKE
Odottavan perheen suunhoito
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Miten LAPE kohtaa lapset, nuoret ja perheet maaseudulla?
Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin
ERO LAPSIPERHEESSÄ –KOULUTUS tiistaina klo 9-15
Esityksen transkriptio:

puheeksi ottamisen välineistö terveysneuvontatyöhön Työkalupakki – puheeksi ottamisen välineistö terveysneuvontatyöhön Minna Aromaa, dosentti, ylilääkäri, Maarit Ketola,ravistemusterapeutti Lasten ja nuorten pkl, Turun sosiaali- ja terveystoimi

Hankkeen perusajatuksena oli varhainen puuttuminen lapsen ylipainoon Pienten lasten vanhemmat ovat avainasemassa lapsen ruoka- ja liikuntavalinnoissa Malli on tärkeä, elintottumukset pysyviä Pysyvä painonnousu alkaa yleensä 4-vuotiaana, jolloin on aika kiinnittää huomioita painon kehitykseen, varsinkin, jos perheessä on ylipainoa tai muita riskitekijöitä

Painon kehittyminen lapsuudesta nuoruuteen 13-vuotiailla ylipainoisilla Lähde. Strip-projekti

Painokas-hankkeen tavoitteet Etsiä tehokkaita keinoja vaikuttaa turkulaisten perheiden ravinto- ja liikuntatottumuksiin Edistää perheiden terveyttä, elämänhallintaa ja edistää lapsen tervettä kasvua

Painokas-hankkeen tavoitteet Tavoitteena on, että hankkeen löytämät käytännön keinot jäävät pysyvästi elämään osaksi kaupungin ehkäisevää toimintaa Tavoitteena hyvien käytänteiden levittäminen myös muualle valtakuntaan

Liikuntapalvelukeskus Neuvolatyön kehittämis- PAINOKASHANKKEEN TOIMINNAN TASOT Perheen taso Interventiot Kunta taso Kulttuuritoimi Liikuntapalvelukeskus Kuluttajatoimisto Terveystoimi Sosiaalitoimi Ruokapalvelukeskus Kaavoitus ja ympäristö virasto Kiinteistölaitos Kirjasto Kulttuurikeskus Lastenneuvolan henkilökunta Päivähoidon henkilökunta Keittiöhenkilökunta Tapahtumat vanhempainillat -lehdistö -TV Turku TV / Visicom MEDIA Tutkimus Opinnäytetyöt Valtakunnallinen taso Sitra Leipätiedotus Diabetesliitto Sydänliitto UKK-instituutti Neuvolatyön kehittämis- ja tutkimuskeskus Pomminpurkajat Koulutus Valtakunnalliset Neuvolapäivät Järkipala Neuvokashanke

Työkalupakin sisältö: Pelilauta, elämänrytmin ympyrä, ruoka- ja aktiivisuuskolmio Pelimerkit, ruokakuvat, toimintakuvat, tyhjät pelimerkit Voimavaratankin kalvot Whiteboard-tussi DVD, sisältää tietoa mm. ravitsemuksesta, liikunnasta sekä perhelähtöisestä terveysneuvonnasta ja työkalupakin käyttöopastuksen Mittanauha vyötärön ympäryksen mittaamiseen, sisältää viitearvot Diabetesriskilomake

Viikottain käytetyt ruoat ja juomat Perheen yhdessä kokoaman ruokakolmion avulla havainnollistuvat perheen ruokavalinnat. Kolmion avulla sinun on helpompi ottaa puheeksi mm. perheen ateriarytmi, annoskoot, ruoan laatu ja ruoan merkitys perheessä. Ruokakolmio Kerran viikossa tai harvemmin käytetyt ruoat ja juomat Viikottain käytetyt ruoat ja juomat Perheen päivittäiset ruokavalinnat

Aktiivisuuskolmio Perheen yhdessä kokoaman aktiivisuuskolmion avulla havainnollistuvat perheen ajankäytön valinnat. Kolmion avulla sinun on helpompi ottaa puheeksi mm. liikkumisen ja levon rytmi, liikkumisen mahdollisuudet, liikkumisen laatu ja merkitys perheessä. Harvemmin tapahtuvaa toimintaa esim. viikonloppuisin tai loma-aikoina Viikoittaiset tai kuukausittaiset toiminnot Päivittäiset toiminnot

Aktiivisuuskolmio Elämänrytmin aikaympyrän kautta perhe hahmottaa paremmin nykyisen elämänrytminsä ja sitä kautta oivaltaa mahdollisuuden päivärytmin joustoon tai sen muutokseen. Säännöllinen rytmi lapsiperheen elämässä käsittää levon, syömisen, liikkumisen ja leikin jaksottamisen.

Oman neuvola-alueen kartta OMAN NEUVOLA-ALUEEN ILMAKUVAKARTTA Helpottaa perheen ympäristön tuomien mahdollisuuksien tarkastelua.

Vanhempien ajatuksia ”Painokas-projektin myötä olen välillä kesken arjen pyörityksen pysähtynyt ajattelemaan lasteni terveyttä ja hyvinvointia. Luotan taas enemmän omaan maalaisjärkeeni ja olen saanut rohkeutta noudattaa "meidän perheen sääntöjä". Kuusivuotiaan pyytäessä lisää herkkuja uskallan välillä sanoa Ei. Välipalalla voin sanoa, että nyt et saa enempää, ruoka on hetken päästä”… Meidän perheessä on omat säännöt ja niistä pidetään kiinni. Toisaalta lapsi kasvaa ja äidin on pysyttävä kyydissä mukana. Säännöt muuttuvat, mutta vasta kun äiti tai isä niin sanoo.

Vanhempien ajatuksia ”Se mikä vanhemmalle maistuu, maistuu melko usein myös lapselle. Tämä sangen tuttu ajatus saattaa välillä unohtua meiltä vanhemmilta. Ehkä se on oma esimerkki ruokapöydässä on aika iso osa perheen yhteistä hyvinvointia”… ”Omalta lautaselta taitaa kasvikset uupua aika usein, vaikka niistä kyllä toisaalta pidänkin… sama juttu kalan suhteen, kala kyllä maistuu, mutta aika harvoin sitä tulee kotona valmistettua. Näihin asioihin tulemme meidän perheessä kiinnittämään jatkossa huomiota”