Kolmion ominaisuuksia 2

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OH-SRH : GPS & Autopilotti Malmin Ilmailukerho, Tuomas Kuosmanen.
Advertisements

Linssit (lenses).
TRIGONOMETRIAN KERTAUSTA
Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Isometriat ja Symmetriat.
MB 3 Lineaarisia polynomifunktioita
MAB8: Matemaattisia malleja III
Yhdenmuotoiset ja yhtenevät kuviot
Pisteellä ei ole ulottuvuutta. Sitä merkitään isolla kirjaimella.
5.1. Tason yhtälö a(x – x0) + b(y – y0) + c(z – z0) = 0
Kuperan linssin piirto- ja laskutehtävä 2005
Analyyttinen geometria MA 04
A´ P´ V´ L´ A k (mittakaava) Yhdenmuotoisuus ja mittakaava Luonnossa P
GEOMETRIA MAA
Kappaleiden tilavuus 8m 5m 7cm 5 cm 14cm 6cm 4cm 4cm 3cm 10cm.
Seiskojen ensimmäinen pieni ompeluharjoitus
Geometria MA 03 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
Derivaatta MA 07 Derivaatta tarkoittaa geometrisesti käyrälle piirretyn tangentin kulmakerrointa.
Texas Essential Knowledge and Skills (TEKS)
AS Automaation signaalinkäsittelymenetelmät
Valitse seuraaviin vaihtoehtotehtäviin oikea vastaus…
1.2. Perusyhteydet ja –kaavat Suplementtikulmat x ja  - x
KULMAN PUOLITTAJA Kulman puolittaja on kulmaan kärjestä alkava puolisuora, joka jakaa kulman kahdeksi yhtä suureksi kulmaksi. k a/2 k Uraehto: Kulman puolittaja.
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
Pyramidin ja kartion ala ja tilavuus
Janan keskinormaali A A ja B ovat janan päätepisteet ja M sen keskipiste. M Janan keskinormaali on kohtisuorassa janaa vastaan sen keskipisteessä. AM =
TÄRPPEJÄ – YO 2010 PITKÄ MATEMATIIKKA.
Pienin ja suurin arvo suljetulla välillä
2.4. Raja-arvo äärettömyydessä ja raja-arvo ääretön E.1.
Vaihe 1. Vagelis Tsamis2 Phase 1 Vaihe 2 Vaihe 3.
Ympyrään liittyviä lauseita
Havainnollisuus ja kokemuksellisuus Workshop klo
Koveran linssin piirto- ja laskutehtävä 2005
*14. Kolmiossa yksi kärki on origossa, toinen pisteessä A= (9, 0), B=(3,6) Osoita, että kolmion pyörähtäessä x-akselin ympäri syntyvän kappaleen tilavuus.
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä. Tehdään kyselylomake joko tekstinkäsittely- tai taulukkolaskentaohjelmalla. Pilvipalveluita käytettäessä saadaan.
1.4. Integroimismenetelmiä
2.2.2 Avaruuden vektori koordinaatistossa
2.1.2 Tason vektori koordinaatistossa
2. MÄÄRÄTTY INTEGRAALI Pinta-alan käsite Kirja, sivut
F jatkuva välillä [a,b] y = f(x), suorat x = a ja x = b rajoittavat alueen + x – akseli Pyörähdys x-akselin ympäri Suora ympyrälieriö, jolla äärettömän.
Suora Suorien leikkauspiste Yhtälöparin ratkaisu
3.3. Käyrän tangentti ja normaali
3.1. SOVELLUKSIA, pinta-ala
Neperin luku e ja funktio y = ex
Suorien leikkauspiste
Koska toispuoliset raja-arvot yhtä suuria, niin lim f(x) = 1
MAB2 Juhani Kaukoranta Raahen lukio
MAB3 suorat.
Tasogeometria Peruskäsitteinä piste ja suora. Suora AB = Suora l
1.Peruskäsitteitä vektoreista
Mitä osattava (minimivaatimus)?. Yhtälöiden ja epäyhtälöiden ratkaiseminen –Huom! Määrittelyehdot Peruslaskutoimitukset –polynomien erityisesti binomin.
MA5 Trigonometria. TrigonometriaTrigonometria Kolmion pinta-ala on puolet kannan ja kantaa vastaan piirretyn korkeusjanan pituuksien tulosta Kolmion pinta-ala.
Laske päässä. Potenssi Kolmioita Tasakylkinen kolmio kaksi yhtä pitkää kylkeä kantakulmat yhtä suuret. Kolmion kulmien summa on 180°. Tasasivuinen.
Matematiikkaa 3 a Kertausjakso – Geometria MATEMATIIKKAA 3 A © VARGA–NEMÉNYI RY 2016.
Vaalit Suomessa.
Vaalit Suomessa.
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä.
Syventävä matematiikka 2. kurssi
Matematiikkaa 3b Yhdenmuotoinen © Varga-Neményi ry
3. PYTHAGORAS a Esim. 1 Nimeä kolmion β b α c a) hypotenuusa c
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Algoritminen ajattelu
Avaruusgeometria.
Avaruusgeometria.
Kuutio 2. Geometrisia kuvioita
YHTÄLÖPARI 1.1. Yhtälöparin ratkaiseminen piirtämällä
1,50 € / kg Määrä 2 kg 3 kg x 4 kg 0,5 kg 2 · 1,50 = 3,00 (€)
PAIKANMÄÄRITYS III Trigonometriset menetelmät
Vieruskulma ja ristikulma
Kertausta FUNKTIOISTA MAB5-kurssin jälkeen (Beta 2.0)
Samankohtaiset kulmat
Esityksen transkriptio:

Kolmion ominaisuuksia 2 Lause 4 Kolmion sivujen keskinormaalit leikkaavat toisensa samassa pisteessä, joka on samalla kolmion ympäri piirretyn ympyrän keskipiste. B Oletus: Kolmion ABC sivujen AB ja BC keskinormaalit leikkaavat pisteessä P. Väitös: Kolmas keskinormaali kulkee pisteen P kautta ja P on kolmion ympäri piirretyn ympyrän säde. Todistus: Yhdistetään P kolmion käkipisteisiin. 1) Koska P on janan AB keskinormaalin piste AP = BP. P 2) Koska P on janan BC keskinormaalin piste BP = CP. 3) Tällöin AP = PC, koska molemmat ovat BP:n pituisia. A P on yhtä etäällä AC:n päätepisteistä eli on sen keskinormaalin piste. C Lisäksi koska AB = BC = AC kulkee ympäri piirretty ympyrä A:n, B:n ja C:n kautta. M.O.T. B Lause 5: Kolmion kulmien puolittajat leikkaavat toisensa samassa pisteessä, joka on kolmion sisään piirretyn ympyrän keskipiste. Oletus: Kolmio ABC, kulman A ja C puolittajat leikkaavat pisteessä P. E Väitös: Kulman B puolittaja kulkee pisteen P kautta, joka on samalla sisään piirretyn ympyrän säde. F P Todistus: Kulman A puolittaja on yhtä etäällä kulman kyljistä AB ja AC. Tällöin PD = PE. C Kulman C puolittaja on samalla etäisyydellä molemmista kyljistä CA ja CB. A D Tällöin PD = PF, joten myös PF = PE. P on tällöin myös kulman P puolittajan piste. Koska Pisteestä P etäisyydet kylkiin ovat samat, on P sisään piirretyn ympyrän keskipiste. M.O.T.

B Lause 6: Kolmion keskijanat leikkaavat toisensa samassa pisteessä, joka jakaa keskijanat kärjestä lukien 2 : 1 . Oletus: Kolmio ABC ja siinä keskijanat AE ja CD. E D Väitös: Keskijanojen leikkauspiste P jakaa keskijanat suhteessa 2:1 ja että kolmas keskijana kulkee myös pisteen P kautta. P Todistus: Piirretään apupiirroksena jana DE. 1) Koska DE yhdistää sivujen keskipisteet, on se kannan AC suuntainen ja puolet sen pituudesta. C A F Kolmiot DEP ja APC ovat yhdenmuotoisia (KKK) sillä: Kärjen P ristikulmat ovat keskenään yhtä suuria. Koska DE ja AC ovat yhdensuuntaisia ovat kolmioiden kantakulmat D ja C sekä A ja E keskenään yhtä suuria. Aikaisemman perusteella tiedämme että DE = ½ AC, joten mittakaava k = 1: 2. Sama mittakaava pitää paikkansa myös muihin sivuihin. Täten DP:PC = EP: AP = 1:2. Jos todistamme saman keskijanoille CD ja BF niin saamme että sama keskijana CD jakautuu P:sä suhteessa 1:2, mutta sillä on vain yksi tällainen jakopiste eli myös BF kulkee P:n kautta. B Lause 7: Kolmion kulman puolittaja jakaa kulman vastaisen sivun viereisten sivujen suhteessa. Oletus: Kolmio ABC ja siinä kulman puolittaja BE. b Todistus: Kulman puolittaja jakaa kolmion kahdeksi osakolmioksi. Laskemme niiden alat kahdella eri tavalla, kantoina ensin d ja e ja toiseksi a ja b. a 1) Korkeus on molemmilla kolmioilla sama h. Täten saamme A A 1 2 A 1 = ½ d h A = ½ e h 2 A C d e 2) Piirrämme korkeudet pisteestä E Molemmat korkeudet ovat yhtä suuria h´, koska E kulman puolittaja BE on yhtä etäällä kulman kyljistä. Täten Muodostetaan pinta-alojen suhde molemmin tavoin lasketuista aloista, jotka ovat yhtäsuuret saamme: A = ½ a h´ ja A = ½ b h´ 1 2 d a A ½dh ½ah´ 1 = = = M.O.T. A ½eh ½bh´ e b 2