Miten kulkisit P-paikalta (pun. nuoli) tähden kohdalle?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

SUUNNISTAMINEN JA KARTTAMERKIT
Asenne kohilleen- ja tuas jaksaa!
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
1. Presentation • Kanarian saarille muuttanut eläkeläinen punnitsee itsensä kylpyvaa´alla. Vaaka näyttää hänen painonsa a)Lisääntyneen hieman b)Vähentyneen.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Historia • Blogger-palvelun perusti pieni sanfranciscolainen yritys nimeltään Pyra Labs jo vuoden 1999 elokuussa • Bloggerin kehittivät kolme kaveria,
Yksilö ostajana.
Havainto.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
SUUNNISTAMINEN JA KARTTAMERKIT
Metatieto tilastotutkimuksessa Alustus Tietoa tiedosta -seminaarissa Jussi Simpura.
Ohjelmistokehittäminen. Luku 1 – Mitä on ohjelmistokehittäminen?
Uusi JYKDOK Hannu Markkanen, informaatikko Jyväskylän yliopiston kirjasto AMK-kirjastojen Finna-päivä
I-DAYS Petri Kemppainen I-DAYS palvelu varmistaa, että tärkeät päivät tulevat huomioitua ajoissa ja oikealla tavalla.
Vapaa Ohjelmisto.  Vapaa ohjelmisto on ohjelmisto jota voi käyttää, tutkia, muuttaa ja jakaa eteenpäin vapaasti.  FLOSS (Free / Libre Open Source Software)
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
Stratox Oy / HN / Oct 01 / for SiX1 määr arvi tavo kilp toim resu toim Strategia on yhteinen näkemys yrityksen suunnasta ja toimien yhteensovittaminen.
Käyttäjäkokemuksen muodostuminen ja kehittäminen verkkoyhteisössä Maria Hyytiäinen Työn valvoja ja ohjaaja: Dosentti Timo Korhonen
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
PAIKANNUSLAITTEEN KÄYTTÖ ARVOSTELUN APUVÄLINEENÄ AJOKOKEESSA JA KETUNAJOKOKEESSA.
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
SANAKARTAT Vammaisasiain neuvottelukunta Polku – liikkumistaito H.Hirn.
(Joskus puhutaan myös komponenttitestauksesta.) Pienin kokonaisuus, joka on järkevä testata erikseen. ● Perinteisesti yksittäinen aliohjelma. ● Olio-ohjelmien.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Paikkatietojen hyödyntäminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa sekä kasvatus- ja opetustoimessa Katariina Hilke Turun kaupunki / Strategia ja viestintä.
Jorma Ronkainen / IT-laitos
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
Ruokatavat Ruokatavat ovat todella tärkeitä järjestyksen ja puhtauden ylläpitämiseksi .
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
VUOROVAIKUTUS.
Opetussuunnitelmaviestintä Merkki ja merkitys - Viestinnän yleinen teoria Jukka Savilampi 2005.
Viestintäsuunnitelma
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
Yliopistojen yhteisen YDW tietovaraston määrityshanke - tilannekatsaus Tampere
LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
@ Leena Lahtinen Toistorakenne Ohjelmassa toistetaan tiettyjä toimenpiteitä monta kertaa peräkkäin Toisto noudattaa sille kuuluvia tarkkoja standardoituja.
TeSSA 2 Template © 1999 Juho Heikkilä Luottamus Tietoturvallisuuteen liittyvät käytettävyyskysymykset Kristiina Karvonen Tietoliikenneohjelmistojen ja.
Toteutuuko yhdenvertaisuus kuntien verkkopalveluissa? Selkokieliseminaari Kuntatalo Sami Älli Kehitysvammaliitto / Papunet verkkopalveluyksikkö.
MultiMaker 7.0 Workshop Ohjelma, jossa voidaan luoda näyttäviä multimediasisältöjä. Yhtä sisältökoko-naisuutta kutsutaan esitykseksi. Ohjelmointitaitoja.
Kaupunki elinvoiman luojana Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski
Pettit 1996 Institutional design and rational choice.
Havainto. Taivaalla näkyvistä kohteista tutuimpia on Otava, eli Ursa Major (Iso Karhu) Se kiertyy öisellä vaelluksella Pohjantähden ympärillä.
Mallit ja teoriat Idealisaatiot, abstraktiot, isolaatiot, konstruktiot.
Mikä on geenien rooli mikro- ja makroevoluutiossa?
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä # - Esitelmöijän nimi Optimointiopin seminaari - Syksy 2000 / 1 Potentiaalien kertaus ja.
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2010
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
Ops seminaari Askola.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Paikkatietojärjestelmät Kaikesta tiedosta jopa 80 % on sidottavissa johonkin paikkaan (maantieteellinen koordinaatisto, hallinnollinen raja tai osoite)
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2013
Kotitehtävä Määritelmät: Käyttötavat (sovellukset)
Käytännön harjoitus 1.2. Suunnanotto ja kartan suuntaaminen
10. Ajattelu.
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2010
Jukola-koulu Teoria 3.
Käytännön harjoitus 3.2 Viivasuunnistus
Karttamerkit 2
Suunnistustaidon perusteet Osa 1
Suunnistustaidon perusteet Osa 1
OC-Raportoinnin ja OC-KVH toimintatavan automatisointi
Suunnistustaidon perusteet Osa 1
Esityksen transkriptio:

Miten kulkisit P-paikalta (pun. nuoli) tähden kohdalle? Tuomo Vuorenpää

Navigoinnin ja suunnistuksen apuvälineet jalankulkijalle Tuomo Vuorenpää Tuomo Vuorenpää

Lähtökohdat Me kaikki suunnistamme joka päivä käytämme meille kertynyttä tietämystä ja paikallistuntemusta, kulkureittien valinta ja muutokset Tarvitsemme suunnistuksen ja navigaation apuvälineitä lähinnä silloin, kun olemme meille aiemmin tuntemattomalla alueella Esim. turistimatka Navigaatiota avustavien välineitten pitäisi tukea mahdollisimman hyvin niitä sisäisiä malleja, joiden mukaisesti käyttäjä toimii suunnistaessaan hänelle tuntemattomassa ympäristössä. Nämä toimintatavat ovat vielä puutteellisesti hahmotettuja ja kuvattuja. Tuomo Vuorenpää

KIRJALLISUUSKARTOITUKSEN TAVOITE jalankulkijan suunnistustehtävän helpottaminen Miten kyetään tukemaan jalankulkijan kulkureitin suunnittelua ja toteutusta Esimerkiksi turisti tutustumassa kaupunkiin ensi kertaa vrt. kilpasuunnistajan etenemistä harjoitus- tai kilpailutilanteessa rastilta toiselle. --> ohjenuoria navigointiavustajien kehittämiseen jalankulkijalle Tuomo Vuorenpää

Suunnistustehtävä (1/3) Kartta informaationlähteenä ja sen merkitys navigaatiossa Toisaalta karttoja pidetään tehokkaina välineinä ja ne valitaan keskeisiksi kulkureitin löytämisen välineiksi. Toisaalta, osa etenkin iäkkäämmistä ihmisistä ahdistuu tai pelkää karttojen käyttöä (Devlin, 1980). Prosessit, vaikutukset ja erot eivät ole tiedossa Arheimin (1976) mukaan kartasta, joka sisältää maksimimäärän yksityiskohtia, on lähes mahdotonta hahmottaa (etenemisen kannalta) tärkeitä elementtejä. Kartan suunnastus eli rotaatio Yleisesti:karttojen käyttö on helpompaa, jos kartat on suunnattu siten että kartan "yläosassa" olevat kohteet vastaavat käyttäjän rintamasuunnassa edessä olevia kohteita (mm. Herman et al (2003)) Symbolien havaitseminen Symboleitten havaitseminen kartalta ei erottele huonoa ja hyvää kartanlukijaa toisistaan (esim. Ottosson 1988) Tuomo Vuorenpää

Suunnistustehtävä (2/3) Kulkureitin valinta Tutkittu paljon: mitä strategioita ihmiset käyttävät, miksi eri ihmiset käyttävät eri strategioita samaan tehtävään mitkä kognitiiviset prosessit kontrolloivat näitä strategioita miksi kartanlukutaito vaihtelee ihmisten välillä. Kuitenkin suuri osa näistä tehtävistä ja prosesseista on toistaiseksi löytymättä ja kenties vielä tärkeämpää, ymmärtämättä. Navigointi vs. kulkureitin valinta kulkureitin valinnalle ominaista on kognitiivisten karttojen käyttö. Gollidgen (2002) mukaan navigointiin verrattuna kulkureitin valinta ei myöskään ole niin tiukasti rajattu, vaan se voi riippua tarkoitusperästä ja sisältää tunteisiin, arvoihin ja uskomuksiin pohjautuvaa harkintaa.,seikkailunhalua ja tutkimusretken piirteitä.Apuvälineenä siihen voi kuulua kompassi, GPS-laite tai digitaalinen kartta Tuomo Vuorenpää

Suunnistustehtävä (3/3) Kartan ja ympäristön välinen interaktio Kartan kanssa tapahtuvassa navigoinnissa on havaittu kaksi kartan ja ympäristön välistä interaktiota: visualisointi ja itsensä paikantaminen (Lobben 2004, s.276). Visualisointi eli ympäristökuvan luominen tarkoittaa prosessia, jossa karttaa lukeva henkilö pyrkii "näkemään", mitä edessä on tulossa (Lobben 2004, s.276). Visualisoinnin voidaan ajatella olevan jatkuvaa. Etenijä vaihtaa sijaintiaan ympäristössä kuten myöskin kartalla, jonka vuoksi hänen pitää oletettavasti koko ajan visualisoida ympäristöään (Lobben 2004, s.276). Itsensä paikantaminen tarkoittaa ihmisen kykyä suhteuttaa ja sijoittaa löytää yhteys kartan elementtien ja maamerkkien välille ja paikantaa oma sijaintinsa suhteessa näihin maamerkkeihin. (Lobben 2004, s.277) esittää, kartan lukija ratkaisee ongelman oman sijainnin määrittelemisestä kartalla havaitessaan maamerkkejä ja niiden suhteita ja yhdistäessään näitä tietoja. Osa tiedoista ei välttämättä edes ole näkyvissä, kuten katunumeroinnit tai metrolinjojen sijainnin perusteella tehtävät päättelyt. Itsensä paikantamiseen kuuluu siten deduktiivista, loogista päättelyä. Tuomo Vuorenpää

Psykologisten käsitteiden vastineet suunnistustermeissä Visualisointi ~ karttakuva Itsensä paikantaminen ~ maastokuva Tuomo Vuorenpää

Thierry Guorgiou MM 2004 Tuomo Vuorenpää

Thierry Guorgiou MM 2004 Tuomo Vuorenpää

Reitinvalinnan ja toteutuksen ( = suunnistuksen ) avustajat Mobiililaitteet Pieni näytön koko vaikeuttaa reitin suunnittelua ja kartan suuntaamista Ympäristöolot, liike, tärinä ja muut ympäristöstä tulevat häiriöt Kartat Käyttäjät pitävät erilaisista kartoista ja kartan ulkoasulla voi olla vaikutusta lopputulokseen Selkeät maamerkit merkittävä selkeästi muusta kartasta erottuvalla tavalla, joka muistuttaa ko. kohdetta? Silti kartta pitää säilyä helposti luettavana Kulkureitin suunnittelu ja suunnistamisessa avustaminen huomattavasti hankalampaa kuin autoilijan navigaatioapu. Sekä lähtöpiste että määränpää voivat olla pois viralliselta jalankulkuväylältä ja myös matkan varrella kulkija voi oikoa esim. avoimien alueitten poikki laitteen toiminnallisuuksiin voi kuulua seuraavia ominaisuuksia: käyttäjän sijainnin näyttö ("tässä olen") suunta määränpäähän+ reitti määränpäähän käyttäjän kulkeman kulkureitin näyttö suunta reitin nykyisestä sijainnista reitin lähtöpaikkaan kuljettu matka lähtöpaikasta nykyiseen sijaintiin, jäljellä oleva matka määränpäähän Tuomo Vuorenpää

Eräs vaihtoehto – lisätty todellisuus (esimerkkinä Layar, www. layar Eräs vaihtoehto – lisätty todellisuus (esimerkkinä Layar, www.layar.com) Tuomo Vuorenpää

Päätelmät Erot kognitiivisten karttojen sisällössä, henkilökohtaisissa tavoitteissa ja mieltymyksissämme vaikuttavat päätöksentekostrategioihimme & sitä kautta tekevät kulkemiseen liittyvän käyttäytymisemme hankalasti ennustettavaksi (Golledge, 2002) Kognitiivisten karttojen periaatteita painottamalla on mahdollista parantaa tietämystämme kulkureitin valintaan liittyvästä päätöksenteosta (Golledge, 2002). Kasvaneella tietämyksellä pystymme myös löytämään kehittämiskohteita muilla alueilla, esim. paikkatietojärjestelmissä (GIS) (Kilpa)suunnistuksen toimintamallit ja kognitiiviset prosessit vastaavat arkielämän suunnistustehtäviä, joten niistä on löydettävissä vinkkejä kartanluku/reitinvalintatehtävien psykologiseen mallinnukseen ja kuvaamiseen psykologiasta voidaan ammentaa tietämystä suunnistukseen ja karttojen tekoon Tuomo Vuorenpää

Open Street Map Tuomo Vuorenpää