Sosiaality ö opiskeluterveydess ä Opiskelukuraattorin työ Kopparitoiminta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Advertisements

Raahen Ammattiopisto Ammattistartti
ERITYISOPETUKSEN TOTEUTTAMINEN Etelä-Karjalan ammattiopistossa Unto Kiljunen erityisopetuksen koordinaattori
Kyselyyn vastasi:Espoo 23/25 Kirkkonummi3/4 Kauniainen0/1 Ilman jatko-opiskelupaikkaa jääneet nuoret Kesäkuu Espoo146 Kirkkonummi20 3 koulua, joissa kaikki.
Erityisopetus lukiossa
Haukipudas-Kiiminki –työpajahanke Tenho Jaakola
KOULUTUSTAKUU.
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
Huolen herääminen ja yhteydenotto Jatkohoito
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Työseminaari III , Kuopio Kun opiskelu ei kiinnosta, mitä oppilaitoksessa voidaan tehdä – kokemuksia ja näkemyksiä.
Aino Manninen, Nal Tiina Saarinen, Riinu ry Asumisneuvontakoulutus Nuorten tarpeet asumisneuvonnassa.
Psykologi- ja perheneuvontapalvelut. Esityksen otsikko tähän Etunimi Sukunimi Terveyskeskus - johtava ylilääkäri Avohoidon ylilääkäri Keskitetyt.
1/17 NIVELVAIHEEN TOIMINTAMALLI Luonnos
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
NUORISOTAKUU SAK/Pirjo Väänänen.
SYÖMISHÄIRIÖISTEN OSASTOHOITO LASTENPSYKIATRIAN KLINIKASSA
Sosiaalialan asiantuntijapäivät Vanha Satama
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä Kokkola Jukka Vehviläinen / DiaLoog.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
LOHJAN KAUPUNGIN KOULUTUSTAKUU- JÄRJESTELMÄ - KAIKKI JATKAA.
Liisa Kosonen Kehittämisyksikkö / Sosiaali- ja terveystoimen esikunta
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
SARANA Oppimisen tukemisen keskus Koulutuskeskus Agricolassa 2012 Pirkko Naukkarinen Tehostetun ohjauksen Sarana- malli.
Nuorisotoimi Nuorten työpajatoiminta Lapissa 2009.
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
Ammattilaiseksi oppisopimuksella Joustavasti, yksilöllisesti ja käytännönläheisesti
NUORTEN ASEMA Päihdepoliklinikka Mielenterveyspalvelut
Opiskelijan tukeminen yhteistyössä Itsesäätelyn kehittymisestä
Miten hallita haasteellista ryhmää/opiskelijaa JIPOT JA JEKUT Loimaa Erityisopettaja ja opinto-ohjaaja Anu Parantainen, Turun ammatti-instituutti.
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Nivelvaiheen ohjaus Kesä ohjaus Asiakas määrät kesä- heinäkuu.
Etsivä nuorisotyö.
ESIOPPILAASTA KOULULAISEKSI
OTE ammattiin – KIINNI elämään Kotityöpalvelujen ammattitutkinto tuettuna oppisopimuskoulutuksena.
TIEDON SIIRTO SIIRTYMÄVAIHEESSA
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
Jatko-opintoilta Mitä ysin jälkeen? Lukio -> lukuaineiden keskiarvon perusteella Ammatillinen perustutkinto -> ammatillisten pisteiden perusteella.
E N E M M Ä N O S A A M I S T A LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä
JOPO- opetusta Kouvolassa vuodesta 2006
Ammatillinen koulutus/ kaksoistutkinto vaihtoehtona:  Selvitä: mitkä ammatit voi opiskella toisella asteella? ◦ mitä työtehtäviä kuhunkin ammattiin kuuluu?
SOS-hanke/Aikuissosiaalityö
Peruskoulun päättöluokka, jatko-opinnot ja yhteishaku
Haukipudas-Kiiminki –työpajahanke Tenho Jaakola
NUORTEN PAJA Anu Lounatvuori Johto Perhe- ja sosiaalipalvelut Perhepalvelut Aikuisten psykososiaaliset palvelut Mielenterveys- ja päihdepalvelujen.
NUORISOPSYKIATRIA KESKI- SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ -psykiatrian toimialueella 5 vastuualuetta -vs. toimialueen johtaja yl Tarja Seuri - nuorisopsykiatrian.
Kuraattorin tuki nuorille taloudellisissa asioissa toisen asteen oppilaitoksissa ja nuorten työpajoilla Tiina Viskari, kuraattori + toisen asteen kuraattoritiimi.
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
JOOP- projekti joustavat oppimisympäristöt –
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
Nivelvaihe yläkoulusta jatko-opintoihin Tuija Harakka, Milla-Miia Luosujärvi, Marja Asikainen ja Kirsti Linnoinen; päivitys Janne.
RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ
RAUMAN KAUPUNGIN KOULUPSYKOLOGIEN TYÖNKUVA
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
Kuraattorit ja psykologit toisella asteella
YHTEISKOULUN OPPILAANOHJAUS Tavoite Yhteystiedot Kohderyhmä
KURAATTORI elokuu Tehtävä Yhteystiedot Asiakkaat Konsultaatiot
Ensilinjan työntekijän rooli TOIKEssa
Pieksämäen kaupunki Hiekanpään koulu
Tampere: Linnainmaan kouluikäiset lapsiperheet
vaikuttaminen - järjestötoiminnan perusteet ammattiin
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä
Lasten ja nuorten asiantuntijaryhmän näkökulma
Aikuissosiaalityön nuorten palvelut
Saimaan ammattiopisto Sampo
Jenita Rantakokko, Jenni Hätälä, Maarit Kinnunen, Inka Hyttinen
Jatkossa varhaisen tuen perhetyö
Yhteinen monialainen asiakas-suunnitelma
Hyvinvointitiimin pilotti
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
Esityksen transkriptio:

Sosiaality ö opiskeluterveydess ä Opiskelukuraattorin työ Kopparitoiminta

Opiskelukuraattorina opiskeluterveydess ä Opiskeluterveyden sosiaalityötä tehdään  opiskeluterveyden vastaanotolla tuki- ja ohjauskeskusteluin  oppilaitosvastaanotoilla opiskelijan työskentely ympäristössä tukikeskusteluin, ryhmäohjaus- ja ryhmäytymistuntien muodossa  Opiskelijahuoltotyöryhmissä, moniammatillisissa työryhmissä (oppipajan oppilas/opiskelijahuoltotyöryhmä, aluetyöryhmä)

Opiskelukuraattorina opiskeluterveydessä Työskentelyä tiimissä •Opiskeluterveydessä toimii psykososiaalinen tiimi, johon kuuluu psykiatrian sairaanhoitaja, psykologi ja sosiaalityöntekijä •Psykososiaalisen tiimin tarkoitus on käsitellä ja ohjata asiakkaat jollekin tiimin jäsenelle, tiimissä käydään läpi myös asiakastilanteita/tapauksia •Psykososiaaliseen tiimiin asiakkaat ohjautuvat pääasiallisesti lääkäreiden ja oppilaitosten terveydenhoitajien kautta

Opiskelukuraattorina opiskeluterveydessä Opiskelijoiden ohjaustarpeet opiskelukuraattorin vastaanotolla  elämänhallinnalliset pulmat esim. raha- ja asuntoasiat, päihdeohjaus  opiskeluun liittyvät pulmat; motivoitumattomuus opiskeluun, oppimisvaikeudet, koulutusalan tai koulutusmuodon valinta, opiskelustressi  jaksamiseen liittyvät pulmat; univaikeudet, jännittäminen, stressi, mielenterveysongelmat  Ihmissuhteisiin liittyvät pulmat; perheen sisäiset suhteet, ystävyyssuhteet, seurustelu  neuropsykiatrinen valmennus esim. adhd/asberger nuoret opiskelijat

Kopparitoiminta •Kopparitoiminta on pysyvä osa opiskelukuraattorin tehtäväkenttää •Kopparitoiminnan tarkoituksen on löytää erityisen tuen tarvitsevia nuoria, joilla ei ole koulutuspaikkaa tai opinnot eivät etene nykyisessä oppilaitoksessa •Kopparitoiminta tarvitsee avukseen tiiviin yhteistyön eri nuorten kanssa työskentelevien toimijoiden kanssa esim. perusopetuksen ja toisen asteen henkilökunta (opinto-ohjaajat)

Kopparitoiminta Opiskelijoiden ohjaustarpeet kopparin vastaanotolla •Erityisesti 15 – 17-vuotiaat nuoret, jotka ovat koulutus- ja työvoimapalveluiden ulkopuolella, myös alle 20-vuotiaat opiskelunsa keskeyttäneet/eronneet nuoret, joilla ei ole jatkosuunnitelmia •Perusopetuksessa olevat nuoret, joiden koulunkäynti ei suju nykyisessä koulussa •Ilman koulutuspaikkaa jääneet nuoret •Nuoret, jotka ovat eronneet toisen asteen koulutuspaikasta ilman jatkosuunnitelmaa •Nuoret, joilla on useita opintojen tms. keskeytymisiä

Kopparitoiminta •Syyt nuoren tilanteeseen ovat moninaiset; •Motivaatio ongelmat, sopimaton koulutusala, näköalattomuus •Oppimisvaikeudet •Tarkkaavaisuus- ja keskittymisvaikeudet •Epävakaa elämäntilanne •Mielenterveysongelmat •Elämänhallinnalliset pulmat Jne. •Kopparinuoren tilanne kartoitetaan alkuhaastattelulla ja tarpeen mukaan neuvottelussa on mukana yhteistyökumppaneita

Kopparitoiminta käytännössä •Keskeisenä tehtävänä ovat tiedon keskitetty kokoaminen ja yhdyshenkilönä toimiminen. •Toiminnan tarkoituksena on luoda yhteyksiä, kerätä, koota ja välittää tietoa, toimia siltana eri toimijoiden ja nuoren välillä tavoitteena saattaa nuori tarkoituksenmukaisen/sopivan palvelun piiriin ja estää syrjäytymistä •Alle 18-vuotiaan kohdalla huoltaja kutsutaan ensimmäiseen tapaamiseen, tehdään tarvittaessa myös kotikäynti tai ensitapaaminen esim. oppilaitoksessa, psykiatrian poliklinikalla •Ratkaisukeskeinen työote ja nuoren yksilöllisen elämäntilanteen huomioiminen

Kopparitoiminta •yhteistyö ammatillisen verkoston kanssa on ensiarvoisen tärkeää: –oppilaitosten oppilashuoltotyöryhmät –oppilaitosten henkilöstö; erityisopettajat, opinto-ohjaajat, kuraattori jne. –sosiaalitoimi esim. lastensuojeluyksikkö –terveystoimi esim. terveydenhoitaja, A-klinikka –nuorisotoimi –erikoissairaanhoito esim. nuorisopsykiatrian poliklinikka –työ- ja elinkeinotoimisto –työvoimanpalvelukeskus –kolmas sektori esim. Laptuote-säätiö

Kopparitoiminta •yhteistyö nuoren ja nuoren vanhempien osallisuus kopparitoiminnassa on merkityksellistä •alle 18-vuotias nuori kutsutaan yhdessä huoltajansa kanssa ensimmäiseen tapaamiskertaan •tarpeen mukaan tehdään kotikäynti, jos nuori/perhe ei voi/halua tulla vastaanotolle •jos nuori/perhe ei sitoudu toimintaan ja annettuihin aikoihin, voidaan tehdä lastensuojelunselvityspyyntö •yhteistyö nuoren kanssa voi kestoltaan olla kertaluonteista tai asiakassuhdetta voidaan ylläpitää kaksikin vuotta

Kopparitoiminta Ohjaustahot –Laptuotteen oppipaja; pajassa voi korottaa tai täydentää perusopetuksen päättötodistusta ja/tai suorittaa toisen asteen opintoja 8 nuoren pienryhmässä samalla hioen ryhmätyö- ja elämänhallinnallisia taitoja ja osallistua työpajoille –Laptuotteen VÄYLÄ-työpajakoulu; tuettu oppisopimus, työharjoittelu -työ- ja elinkeinotoimisto; työmarkkinatukiharjoittelu

Kopparitoiminta Ohjaustahot… -lähete työvoimanpalvelukeskukseen ja sitä kautta esim. koulutuskokeiluun, pienryhmätoimintaan –haku toisen asteen oppilaitoksiin, kansalaisopistoihin jne. –ajanvaraus SIHTIin; nuorisopsykiatrian nuorisovastaanotto ja selvittelypaikka 13 – 22-vuotiaille lappeenrantalaisille nuorille –ajanvaraus aikuissosiaalityön sosiaalityöntekijälle –ajanvaraus velkaneuvontaan –Ohjaus etsivätyöhön, tukihenkilötoimintaan – jne.