Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän arviointi Verkostotapaaminen 19.4.2012 Tampere Keimo Sillanpää

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Advertisements

Korkeakoulujen laatujärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Saimaan ammattikorkeakoulun laadun ja laatujärjestelmän kehittäminen Terttu.
TAUNO LINKORANTA VARSINAIS-SUOMEN KYLÄT RY KYLÄ VÄLITTÄÄ -HANKE FORSSA/KYLÄSUUNNITTELUTREFFIT Maaseutupoliittiset ohjelmat & kyläsuunnittelu.
Yhteistyöryhmä maaseutupolitiikan tekijänä Pori Heli Siirilä Maaseutuasumisen teemaryhmä.
MIKÄ ON TIIMI?.
Arkistosektorin KDK- yhteistyöverkosto KDK ja sen arkistosektorin yhteistyöverkosto –seminaari Arkistoneuvos Jaana Kilkki Arkistolaitos.
Paasitorni, Helsinki | Ennakkoarviointi ohjelman suunnittelun apuna.
Seurakysely 2012 Seurakyselyn kehittäminen Seurafoorumi Anton Ahonen Jyväskylän yliopisto.
Suomalainen maaseutupolitiikka ja Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä YTR.
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Café 2: Tietoarkkitehtuuri, hankehallinta, hallintamalli
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
Kyläsuunnittelumalli
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
ARKISTOLAITOKSEN STRATEGIAN 2015 PÄÄKOHDAT. Arkistolaitoksen toiminta-ajatus Arvot Visio Keskeiset strategian tavoitteet Toteuttamisen keskeiset keinot.
VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND SYSTEEMINEN NÄKÖKULMA ASIANTUNTIJAYHTEISTYÖHÖN Systeemiälytapaaminen Kristiina Hukki.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Osallistuminen sidosryhmien näkökulmasta -kysely metsäneuvostojen jäsenille Marjo Laitala.
Uusia avauksia ja jatkotyöskentelyn tarvetta Pohjanmaan välityömarkkinoilla TRAPPAN - portaittain töihin välityömarkkinoiden kautta -hankkeen ulkoinen.
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Esityksen sisältö 1. Laaja ja suppea maaseutupolitiikka 2. Maaseutupolitiikan kehittyminen Suomessa 3. Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän YTR:n verkosto,
Anu Portti Laatupäällikkö
Maaseutuohjelman arviointisuunnitelma - mistä on kyse? Työseminaari Säätytalolla
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
Auditoinnin vaikutuksista Laadunvarmistusjärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Helsinki Riitta Pyykkö.
Hyvinvointia maaseudulle luovuuden keinoin Kulttuuriteemaryhmän puheenjohtaja Pirkko Liisi Kuhmonen Opetusministeriö YTR:n hankeseminaari
Mikä on arvioinnin rooli ohjelmatyössä Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Eero Pehkonen.
Länsi-Suomen EAKR Vuosiraportti 2011 LS EAKR MC Vaasa 1.Ohjelman vuosiraportti on rakenteeltaan ”entinen” – ei suuria muutoksia kesken kauden.
Yrityksen hallitustyöskentely: perusasiat
Kumppanuudella tuloksiin Yritysten keskittyminen ydintoimintoihinsa ja tukitoimien ulkoistaminen ovat muuttaneet perinteistä työyhteisörakennetta. Miten.
Tapaus Keski-Suomi MYR-neuvottelupäivät, Jyväskylä Jyväskylä Ylijohtaja Juha S. Niemelä.
MAASEUTUPOLIITTINEN SELONTEKO MAASEUTUPOLIITTINEN KOKONAISOHJELMA ”Maaseutu – hyvinvoinnin lähde” Valmisteluprosessi ja.
Yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja ohjausjärjestelmät Ylijohtaja Vesa Jatkola /VTV
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
Viestintäsuunnitelma
TALOUSARVION NOUDATTAMINEN JA TULOKSELLISUUDEN JOHTAMINEN Ajankohtainen viesti – Hyvän hallinnon periaatteet ja toimiva sisäinen valvonta Ylijohtaja Marjatta.
Päijät-Hämeen Paras-hankkeen ulkoinen arviointi tuloksia ja toimenpide-ehdotuksia
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
ITÄ-SUOMEN RAKENNERAHASTOPÄIVÄT MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN ARVIOINTI Aila Ryynänen Neuvotteleva virkamies TEM, alueiden kehittämisyksikkö.
Vuoden 2011 valtakunnallisten maaseudun tutkimus- ja kehittämishankkeiden haun teemat Kirsi Viljanen Maaseutuylitarkastaja YTR:n hankeryhmän sihteeri.
YTR:n ulkopuolinen arviointi – ryhmätyö Hanke- ja ohjelmatoiminnan kehittäminen Verkosto- ja hanketapaaminen Tampere
Vaikeasti työllistyvät – yhteinen haaste Kuntatalo Avaus Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
KOIVUN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 1) Mitä arvioidaan? 2) Miten arvioidaan? 3) Tiimityön kehittäminen 4) Yhteistyön tiivistäminen sosiaalityöntekijöiden kanssa.
EAKR-arviointisuunnitelma Sisältö Valmisteluprosessi Arviointityöryhmä asetettu elokuussa 2008 Valmistellut suunnitelman sekä.
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
Kulttuurin ja luovan alan T&K-projektien sisäisen arvioinnin kehittäminen Metropolia Ammattikorkeakoulussa Robert Arpo
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
SUUPOHJAN PALVELUPORTIT. Suupohjan palveluportit Suupohjan palveluportit-hankkeen tavoitteena on asumis- ja hoivapalvelujen sekä seudun yhdistysten verkkopalvelujen.
Tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus / Suomen tieteen tila ja taso yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy, kun tieto ja osaaminen konkretisoituu muutoksessa.
LUONNONTUOTEALAN YRITTÄJYYS MENESTYKSEEN – pohjoiskarjalaisia näkökulmia Juha Rutanen, Irja Mäkitalo, Katri Kranni Luonnontuotealan teemaryhmä Aluetilaisuus,
Tutkimusprojektin hallinta Miten projektia johdetaan? Tutkimus- ja innovaatiopalvelut/Kirsi Murtosaari.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
SOVITTU MIKÄ SOVITTU JOHTAMISSOPIMUSTEN UUDISTAMINEN 2017
(1) YHTEISKUNNALLISEN VUOROVAIKUTUKSEN TOIMENPIDEOHJELMA 2012 – 2017
Polkuja läpäisyn tehostamiseen 4 Dialoog
Tiedon hyödyntämisen verkostotyöpaja avaus
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Arviointi voi olla luonteeltaan
Aluekehittämisen näkökulma ennakointiin Satakuntaliitto
Arvioinnista arkipäivää
Kylä maaseutupolitiikan kokonaisuudessa
Tiedolla johtaminen - työryhmä
Osatyökykyisille tie työelämään
Esityksen transkriptio:

Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän arviointi Verkostotapaaminen Tampere Keimo Sillanpää

Miten YTR:n toiminta on vaikuttanut maaseudun kehittämiseen? –YTR:n rooli ja vaikuttavuus laajaan maaseutupolitiikkaan kuuluvien sektoripolitiikkojen sisältöihin? –YTR:n rooli suppean maaseutupolitiikan kehittämisvälineiden hallinnassa ja kehittämisessä; miten YTR:n työtä ohjelmineen ja strategioineen on hyödynnetty esimerkiksi EU-osarahoitteisissa ohjelmissa, miten sitä pitäisi hyödyntää jatkossa? Miten YTR on onnistunut verkostomaisena toimijana? –Ohjauskeinot, vaikuttavuus, haasteet sektorihallinnossa toimimisessa, samoin jäsenten ja taustatahojen sitoutuminen verkostomaiseen, poikkisektoraaliseen toimintaan. Mitkä seikat edistävät yhteisten tavoitteiden saavuttamista, mitkä estävät? Ovatko YTR:n työtavat ja prosessit toimivia ja tehokkaita? –Ovatko työtavat riittävät tavoitteiden saavuttamiseksi? Tarvitaanko uusia työtapoja? –Toimivatko eri työmuotojen väliset prosessit, entä sisäiset? –Tarkempi teemaryhmätyön analyysi esim. case-luonteisesti, hyvät käytännöt, vaikuttavuus. Arviointikysymykset 2

YTR:n kokonaisarviointi –YTR:n toiminta kokonaisuudessaan sen eri työmuodot erikseen huomioiden Prosessi- ja tulosarvioinnin näkökulmien yhdistäminen –Toiminnan tarkastelu pidemmällä aikajänteellä, kehittävä arviointi Tarkasteluhorisontti taaksepäin, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen Tehtävä monitahoinen ja vaativa –Vaikuttavuusarvioinnin ongelmat korostuvat Toimenpiteiden vaikuttavuus syntyy välillisesti useiden tekijöiden yhteisvaikutuksena eivätkä kokonaisuuden osatekijät ole usein tiedossa eivätkä tunnettavissakaan yhden toimijan ohjauspiirissä YTR:n toimintalogiikka verkostojen verkosto ja sen tavoitteiden toteutuminen kiinni toisten organisaatioiden toiminnasta  Mitään yksiselitteistä vaikuttavuusmittaria tai -mallia YTR:n kaltaisen hallintaverkoston arvioimiseen ei ole käytettävissä Arviointi voi kuitenkin tuottaa systemaattista kokemusperäistä tietoa ja tulkintoja, jotka vastaavat niin prosessi- kuin tulosarvioinnin kysymyksiin –Lisäksi arviointi avaa näkökulmia toiminnan kehittämiseen –Ja kykenee vastaamaan tulevaisuuteen suuntautuviin arviointikysymyksiin Sovelletaan realistisen arvioinnin ja vaikuttavuuden arvioinnin periaatteita –Keskeistä muutoksen tutkiminen ja muutoksiin johtaneet mekanismit  Edellä esitetyn perusteella arviointi toteutetaan moninäkökulmaisella ja moniaineistoisella lähestymistavalla Arvioinnin lähtökohdat 3

4 Aineistoanalyysi –Sisällönanalyysiä YTR:n keskeisistä dokumenteista ja muiden hallinnonalojen dokumenteista Aikaisempien arviointien ja tutkimusten hyödyntäminen Kysely teemaryhmien jäsenille –Vastausprosentti 48 (n=150) Kysely aluetason toimijoille –Vastausprosentti 43 (n=78) Avainhenkilöhaastattelut, 10 kpl Teema-/työryhmien pj:ien ja erityisasiantuntijoiden haastattelut, 20 kpl YTR:n jäsenten ja ulkopuolisten asiantuntijoiden haastattelut, 6 kpl Kansanedustajien haastattelut, 4 kpl Sidosryhmähaastattelut, 6 kpl Ohjausryhmätyöskentely Havainnointi Itsearvioinnin hyödyntäminen Arvioinnin toteutus

5 YTR:ltä kaivataan –selkeää näkemystä ja kuuluvaa viestiä aluekehittämisen tärkeydestä –tukea EU-osarahoitteisen maaseudun kehittämisohjelman muotoilemiseksi niin, että se vastaa Suomen maaseudun elinkeinorakennetta ja kehittämisedellytyksiä Syytä keskustella tulevasta vastuusta ja toimintamallista, jossa huomioitava ainakin seuraavat ydinasiat: 1.YTR:n toiminta on rakennettava yhä enemmän vaikuttavuuteen tähtäävien toimintojen ketjuksi. Jokaisen yksittäisen toimenpiteen on tuotettava selvää, kaikkien ymmärtämää, lisäarvoa kokonaistavoitteen saavuttamiseen. 2.Kokonaisohjelmaa on terävöitettävä; vain muutama keskeinen temaattinen tavoite ja niille perusteltu määrä toimenpiteitä. 3.Toimivan vaikutusväylän rakentaminen: jokaisen YTR-verkoston toimijan on tiedettävä, miten ja mitä kautta tehty työ saavuttaa sille asetetun vaikuttavuustavoitteen. 4.YTR:n tehtävä kiteytyy kolmeen kohtaan: 1.kriittisten maaseutupoliittisten toimenpiteiden tunnistaminen 2.oman roolin kiteytys ja auktorisointi 3.edellisistä kohdista johtuvien kehittämisprosessien vastuutus ja johtaminen; siirtyminen entistä systemaattisempaan ja sitoutuneempaan toimintaan ja sen myötä tuloksellisempaan kehittämistyöhön 5.Ydin-YTR:n muotoileminen voimakkaammaksi (kokoonpano, edustajien ja johdon sitoutuneisuus). Nyt kokoonpano ei takaa vahvaa toimijaa. Arvioinnin keskeinen viesti

6 Teema- ja työryhmätoiminta –Yhteys alueille on tärkeä; siinä tulisi päästä yhä konkreettisempaan ja alueiden tarpeet huomioivaan otteeseen –Aluetoimijoille enemmän tietoa tehdystä työstä ja mahdollisuuksista –Pyrkimys verkostojen rakentamiseen ja sitä kautta vaikutuspiirin kasvattamiseen –Vuorovaikutusta ryhmien välillä kasvatettava –Rooliksi kenties vielä nykyistä enemmän aktivaattori/sparraaja –Tarpeen tarkastella toimintaa selvemmin kokonaisuutena Tutkimus- ja kehittämishanketoiminta –Hanketoiminta koetaan toimivaksi ja tärkeäksi keinoksi maaseudun kehittämisessä ja maaseutupolitiikassa; sitä on syytä jatkaa –Hallinnollista keveyttä ja ketteryyttä kiitellään –Tiedottamista syytä kehittää esim. teemaryhmien verkostoja hyödyntäen –Hankkeiden ja teemaryhmien tiiviimpään vuorovaikutukseen –Hankkeista ja kehittämistoiminnasta aina pyrkimys toiminnan jatkumiseen ilman tukirahoitusta –Tutkimuksen ja korkeakouluopetuksen rooli on tärkeä YTR muun kansallisen ja EU-osarahoitteisen maaseudun kehittämisen rinnalla –Yhteensovitus muiden hallinnonalojen linjauksiin näkyy heikosti valtakunnallisesti –Käytännön kehittämistyössä on kuitenkin merkkejä yhteistyöstä –TEM:iin siirtymisessä on huolehdittava, ettei entisestään etäännytä EU- osarahoitteisen maaseudun kehittämisen toimista Suppean maaseutupolitiikan kehittämisvälineet

7 Vaikuttavuuden parantaminen näyttäisi edellyttävän ennen kaikkea korkeampaa poliittista ja hallinnollista statusta On otettava tarkasteluun laajan maaseutupolitiikan suhde aluepolitiikkaan ja aluekehittämiseen –Tavoitteet, organisoituminen, työvälineet On käytävä läpi laajan maaseutupolitiikan välineet –Tiukempi ote maaseutukehityksen seurantaan ja ennakointiin; niiden systematisointi –Tiedon, tutkimuksen ja asiantuntijuuden vahvistaminen mm. sektoripolitiikkojen kohdentumisesta erilaisille alueille ja maaseututyypeittäin (myös muut toimijat) Mahdollisuuksia synergiaetuihin mm. –Maaseutuvaikutusten arvioinnin, säädösesitysten aluekehitysvaikutusten arvioinnin ja valtakunnallisen alueiden kehittämistä koskevan tavoitepäätöksen seurannan systematisoinnin välillä –Maaseutukatsauksella ja muilla aluekehitystä koskevilla katsauksilla (esim. vuosittaisella rakennemuutoskatsauksella) Laaja maaseutupolitiikka

8 YTR:n vaikutusvallan parantaminen mukana olevien organisaatioiden vaikutusvaltaisten edustajien kautta Uusi pääsihteeri – kiertävä vai esim. johtotroikka? sisälle linjahallinnon tavoitteisiin hallinnon eri sektoreilla Varsinaisen YTR:n ja sihteeristön toiminta Ohjelmatyö Olisiko maaseudun kehittämisohjelmaa mahdollista priorisoida? Suodattaminen, jalostaminen ja pidemmälle menevät, toimintaa ohjaavat johtopäätökset Keskittyminen siihen, missä on mahdollisuus vaikuttaa Julkaisu- ja tiedotustoiminta Kumppanuusorganisaatioiden tiedottajien yhteistyön tiivistäminen Viestinnän jatkuva kehittäminen Viestintätyöryhmän roolin vahvistus verkoston sisäisenä aktivaattorina

9 Julkisia ulostuloja maaseutupoliittisesti tärkeissä kysymyksissä syytä lisätä Koko YTR-verkoston aktiivisuus lisää painetta Eduskunnan maaseutuverkoston uudelleen virittäminen Mielipidevaikuttaminen ja kampanjointi Maaseutuvaikutusten arviointi Menettelytapaa on syytä edelleen kehittää ja levittää Apuna ajattelutapojen muutoksessa; ei pakolliseksi lisävelvollisuudeksi Kuntarakennemuutoksia selviteltäessä osoittautunut hyödylliseksi ja sellaisissa sitä on myös hyvä soveltaa jatkossa Kansainvälinen toiminta Kv-yhteyksiä tulee vaalia ja myös lisätä mahdollisuuksien mukaan koko YTR-verkoston toiminnassa Kv-yhteyksien kattava kartoitus ja tarjoaminen koko YTR-verkostolle Toiminnan tavoitteet ja vaikutusmahdollisuudet samalle tasolle

10 Kiitoksia mielenkiinnosta!