LUOSTARIT Arkki s. 33, Theo s , 72-77

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Advertisements

Delfoi.
Taivaassa tavataan Villen isoisä on kuollut.
Piristystä päivääsi MAISKIS MAISKIS!.
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
Heijastuksia elämästä
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
:09:11 Luukas 22: Kuvitus Henry Martin Toteutus Marko Oikarinen.
RUKOILEMME YHDESSÄ.
NYKYTILAKARTOITUS HANGOSSA - KOTIHOIDON ASIAKKAAN KÄYTÖSSÄ OLEVAT APUVÄLINEET JA TULEVAISUUDEN APUVÄLINETARPEET HENKILÖKUNNAN ARVIOIMANA (TOTEUTUS VIIKOT.
Vaikuttaa uskomattomalta! Vaikuttaa uskomattomalta! Kenraali Dwight D. Eisenhower oli oikeassa, kun hän antoi määräyksen, että se oli valokuvattava ja.
Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Psalmi 23:1
Elettiin vuotta 2002, eräässä pienessä kaupungissa, missä turvallisuudesta ei kaikilla ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu jätetty.
Paavalin kirje Filemonille
Rukous - hengellinen keino, jolla voimme vaikuttaa hengelliseen sokeuteen 2 Kor. 10:3-5 Vaikka me vaellammekin lihassa, emme kuitenkaan lihan.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Koirat…. vastaan ihmiset….
Samsonin tarina. Nimeni on Samson ja olen 14-vuotias. Asun Kisumussa, Keniassa ja rakastan jalkapalloa!
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Onko huono päivä??.
NÄEN SEURAKUNNAN... Apt.2:41 -. Näky ohjaa Perus asiakirjat ovat: Arvot ja näky Matt.22:6.
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… Matt 11: JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… 1. VOIKO IHMINEN ITSE TEHDÄ PARANNUKSEN JA USKOA? 2. LAKI JA EVANKELIUMI.
Perusevankeliumia tähän päivään Opetussarja. Jeesus parantaa sairaita Matt. 8: Reino Saarelma.
USKONTO VUORISAARNA 4.LUOKKA.
Viikon ohjelma: MA: Miksi Jeesus-nimessä on voimaa. Rukouksen suhde Jumalan kolminaisuuteen TI: Jeesuksen nimi kääntyessämme Isän puoleen KE: Jeesuksen.
MIKSI JAPANISSA TEHDÄÄN LÄHETYSTYÖTÄ? Kuva: Philippe Gueissaz.
Valoa idästä Reino Saarelma Matt. 2: Matteus 2:1-12 – Valoa idästä 1. Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana,
Tapahtukoon sinun tahtosi
JEESUKSEN LAPSUUS.
Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen. Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen syntyi Novgorodin lähistöllä ja sai hyvän kristillisen kasvatuksen. Ammatiltaan hän.
Neitsyt Maria.
Kirkkohistoria Kirkon syntyhetkestä tähän päivään
RUKOILEMALLA YHTEYTEEN
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
Munkkeus Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 18. Kuvat:
KRISTUS 9lk/UO2.
Kuolema ortodoksisessa perinteessä
Katolinen kirkko Elina, Hanna ja Tomi. Yleistä katolisesta kirkosta  johtaja paavi, jonka uskotaan olevan Kristuksen sijainen maan päällä  kristillisistä.
KUOLEMA. MOROO MORROO Kuolema on ratkaisematon arvoitus. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Eri uskoinnoissa on myös eri käsityksiä kuolemasta.
Tervetuloa Afrikkaan! Asithi – Aamen, siyakudumisa, Asithi – Aamen, Baba, Aamen, Baba, Aamen, siyakudumisa. Aamen, aamen – Aamen, ylistäkää He nimeä, Aamen,
KRISTILLISTEN PERINTEIDEN MUOTOUTUMINEN Luku 3 – Ydinsisältö.
Toivon tiekartta Suomen Lähetysseuran strategia
PELASTUS Luku 4 – Ydinsisältö. Kristillinen oppi pelastuksesta Pienoisevankeliumissa (Joh. 3:16) on tiivistettynä kristillinen näkemys pelastuksesta:
Reformaatio ja pyhäkoulu
A Rocha Suomi, Panu Pihkala
Jesuiitat Jeesuksen seura.
Ue 5 Kristinuskon historia Suomessa
Kristinusko nykyajalla
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
Jesuiitat Jesuiittaveljestö.
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
ORTODOKSINEN KIRKKO.
REFORMAATIO eli uskonpuhdistus (kpl 8)
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
Kristillinen Eurooppa syntyy keskiajalla
LUTERILAISEN KIRKON SYNTY
Katolinen kirkko Euroopan valtiaana
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
LÄNNEN KIRKKO KULTTUURISENA VAIKUTTAJANA
Lähetysopetus rippikoulussa
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
KPL 8. REFORMAATIO Martti Luther (1483 – 1546)
KRISTINUSKO TULO SUOMEEN
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
Lähetysopetus rippikoulussa
Esityksen transkriptio:

LUOSTARIT Arkki s. 33, 60-64 Theo s. 26-30, 72-77 MOTIVOINTIIN: MUNKKIEN TEKEMÄÄ OLUTTA, EISWEIN, LEIPÄÄ. LUOSTARIKSI NIMETTY JUUSTO.

Askeettisen liikkeen syitä Reaktio kirkon maallistumiseen Uusplatonilaisuudesta vaikutteita saanut ihmiskäsitys: ruumis arvoton, sielu arvokas "Jos tahdot olla täydellinen, niin mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille. Silloin sinulla on aarre taivaissa. Tule sitten ja seuraa minua. ” Kuvassa sufilainen fakiiri, esimerkki askeesista

Luostarilaitoksen kehitysvaiheita: Yksittäisiä erakkoja (esim. Pyhä Antonius tai Simeon Pylväspyhimys) Erakkokylät (yhteisiä jumalanpalveluksia) Järjestäytyneet luostarit (v. 325 Pakomin sääntö: kuria ja raskasta työtä)

Simeon Pylväspyhimys murskasi oikean jalkansa kivellä päästäkseen eli Simeon Styliitta (388-459) Asui 3-20 metriä korkeiden pylväiden päässä 37 vuotta oli kuolla 40 päivän kestoiseen täyspaastoonsa kiristi viittansa ylleen niin tiukalle, että köysi rikkoi ihon, ja aiheutti märkiviä haavoja, jotka miltei tappoivat hänet murskasi oikean jalkansa kivellä päästäkseen eroon elämän liiallisista nautinnoista

Nykyajan askeesia? Vrt. Anne Puurosen tutkimus: Rasvan tyttäret

Pyhä Antonius 300-luvun Egyptissä Luostarilaitoksen perustaja Noudatti kirjaimellisesti Jeesuksen sanoja ja vetäytyi erämaahan

Luostarilupaukset: Köyhyys Kuuliaisuus Naimattomuus

Idän kirkko: Basileios Suuri Kehitti ensimmäisen luostarisäännön 300-luvulla (pääosin käytössä edelleen): vain askeesin kautta voidaan saavuttaa kristillinen täydellisyys

Ortodoksiset luostarit Suomessa nykyisin Heinävedellä Uuden Valamon luostari ja Lintulan luostari Valamon luostari on myös feisbuukissa

Lännen kirkko: Benedictus Nursialainen ”Ora et Labora” = rukoile ja tee työtä Aktiivinen yhteiskunnallinen toiminta El Grecon maalaus: Pyhä Dominicus rukouksessa. Toisessa kuvassa itseasiassa dominikaanisia sisaruksia töissä.

Saarnaajaveljet Dominikaanit eli mustat veljet Pyhä Dominicus Dominikaanit ”ansioituivat” myös inkvisitiossa. Kannattaa lukea: Meren katedraali –kirja.

Kerjäläisveljet Fransiskaanit Kansainvälinen eläinten päivä ja Fransiskus oli rikkaan kangaskauppiaan poika. .. Alkoi saarnata/vaatia ehdotonta köyhyyttä. Kansainvälinen eläinten päivä ja eläinten suojeluspyhimyksen Franciscus Assisilaisen muistopäivä.

Fransiskus Assisilaisen rauhanrukous "Herra, tee minusta rauhasi välikappale, niin että sinne missä on vihaa, kylväisin rakkautta, missä katkeruutta, toisin anteeksiantamusta, missä epäsopua, loisin yhteisymmärrystä, missä erehdystä, viittaisin totuuteen, missä epäilystä, auttaisin uskoon, missä epätoivoa, kantaisin toivoa, missä pimeyttä, loisin sinun valoasi, missä alakuloisuutta, virittäisin ilon. Niin että, oi mestari, en yrittäisi niin paljon etsiä lohdutusta kuin lohduttaa toisia, pyytää ymmärtämystä kuin ymmärtää toisia vaatia rakkautta kuin rakastaa toisia. Sillä antaessaan saa, kadottaessaan löytää, antaessaan anteeksi saa itse anteeksi, kuollessaan nousee iankaikkiseen elämään."

Apostolisen köyhyyden ihanne Klarissalaiset Pyhä Clara perusti naisille fransiskaanisen luostarijärjestön Apostolisen köyhyyden ihanne

Uskonpuhdistus Luther sulki luostarit, sillä tekemällä mitä tahansa työtä ihminen toteuttaa kutsumustaan * nykyisin on myös luterilaisia Luostareita esim. Marian tyttäret Naantalissa Luther oli nuorena ukkosmyrskyssä luvannut mennä luostariin. Augustinolaismunkkina hän eli ankaraa elämää.

Katolisen kirkon vastauskonpuhdistus Jesuiitta-järjestö (katolisen kirkon sääntökunta) Tarkoituksena vahvistaa katolista kirkkoa Veljestö ylläpitää eri puolilla maailmaa noin 200 yliopistoa, 500 yläkoulua tai lukiota ja 400 alakoulua. Näiden lisäksi heillä on erilaisia päiväkoteja, teknisiä kouluja ja kasvatuskeskuksia. Jesuiittakouluissa opiskelleita: Alfred Hitchcock, Federico Fellini, Voltaire, markiisi de Sade, René Descartes, Jacqueline Kennedy, Bill Clinton, Fidel Castro