Terveyden edistämisen merkitys kuntataloudelle Kuntamarkkinat 10.9.2009 ohjelmajohtaja Maija Perho.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Advertisements

Työkyvyn tukeminen pientyöpaikoilla
kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
KELPO projekti Tuija Ikäläinen, koordinaattori
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Katja Mikkonen Kari Niklander
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Kyläfoorumi Valtimolla
POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Terveyden edistämisen toimintamuodot Pohjois- Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä Veikko Kujala Johtaja, Terveyden edistäminen.
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN JA YHDISTYSTEN KUMPPANUUSFOORUMI Tervetuloa.
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Tiedonkeräämisen ja talouden ja toiminnan kohtaamisn haasteet
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Terveyden edistäminen diakoniatyössä
Elämänhallintatyöryhmän kokous
HPH konferenssi Turku 2011 Improving health gain orientation in all services: Better cooperation for continuity of care Koordinaattori Virpi Honkala, STES.
Kehittämispäällikkö Päivi Voutilainen
Työkyvyn tukemisen keinot työpaikalla ja kuntoutukseen ohjaaminen
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Työsuojelu Suomessa.
Nummelan Palloseura Hockey ry SWOT - Analyysi
Työsuojelulautakuntien valtakunnallinen seminaari , Säätytalo.
Kulttuuri osana terveyden edistämistä Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelma seminaari/kuulemistilaisuus
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
Terveempi Pohjois-Suomi- hanke ”Kainuun hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpidekokonaisuus” Kainuun maakunta-kuntayhtymä Merja.
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
Savuton Kainuun sote -toimintaohje
Onko rakenteet kunnossa, vai romahtaako katto? Ajatuksia terveyden edistämisen rakenteista suunnittelija Nella Mikkonen.
WHO: n terveyden edistämisen tavat
Hurtig TE1 Terveyden edistäminen ja terveyserojen kaventaminen.
Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Eksote Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Toimintarakenteet 2013.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry TYÖYHTEISÖLIIKUNTA TYÖKALUNA TYÖYHTEISÖN HYVINVOINNIN EDISTÄMISESSÄ Koulutuksen järjestäjien.
Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan? Miten? Pitäisikö jokaisen kustantaa omista elintavoista johtuvien sairauksien kustannukset? Miksi?
Kansantaudit Tartuntataudit
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
Keski-Suomen Kansanterveyden edistämiskeskus-hankkeen JUHLASEMINAARI Jyväskylä
Terveyden edistämisen asiantuntemus sote –uudistuksessa. Kuntajohdon kysely ja TEAviisari Terve Kunta –verkostotapaaminen Helsinki Osastojohtaja.
Mikä näistä mielestäsi kuvaa terveyttä? Perustele.
Päivärinne Terveyden edistämisen rakenteet Salossa Marita Päivärinne terveyden edistämisen koordinaattori.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
SISÄLTÖ 1 Johdanto 2 Mitä neuvolatyön vaikuttavuudella tarkoitetaan? 3 Miten neuvolatyön vaikuttavuutta voidaan edistää paikallisella ja kansallisella.
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan. Miten
Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä
Mikä näistä mielestäsi kuvaa terveyttä? Perustele.
SISÄLTÖ 1 Johdanto 2 Mitä neuvolatyön vaikuttavuudella tarkoitetaan?
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Työkykyä edistävä toiminta
Kuopion hyvinvointitavoitteet hyvinvointikertomuksen pohjalta
Lihavuus laskuun Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Tiedonkeräämisen ja talouden ja toiminnan kohtaamisn haasteet
POHJOIS-SUOMEN LASTEN KASTE – HANKE
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Terve Kunta –verkostokokous / Sanna Ahonen
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Tavoitteet:
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

Terveyden edistämisen merkitys kuntataloudelle Kuntamarkkinat ohjelmajohtaja Maija Perho

Maija Perho, ohjelmajohtaja1 Miksi tarvitaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä?  Hyvä terveys on arvo sinänsä.  Työllisyysaste on saatava nousuun terveyttä, työ- ja toimintakykyä parantamalla.  Mikäli tupakoinnista, alkoholinkäytöstä, vakavasta ylipainosta ja masennuksesta johtuvia sairauspoissaoloja, varhaista eläköitymistä ja ennenaikaisia kuolemia pystytään ratkaisevasti vähentämään, kyse on satojen tuhansien henkilöiden työvoimapotentiaalista.  Yhden viidenneksen vähennys em. tekijöistä johtuvissa sairauksissa ja niiden seurauksissa merkitsisi 3% lisäystä työllisyysasteessa.

Maija Perho, ohjelmajohtaja2 Terveyden edistäminen on poikki- hallinnollista toimintaa  Terveyden edistämiseen ja sairauksien ennaltaehkäisemiseen vaikutetaan pääasiassa muilla keinoin kuin terveyspalveluilla (kaavoitus, liikenne, liikunta, koulu, kulttuuri, nuoriso, työelämä, työpaikat, järjestöt, seurakunnat…).  Politiikkaohjelman keskeinen tehtävä on edesauttaa ja vahvistaa terveysnäkökohtien ottamista huomioon yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja palvelujärjestelmässä – niin valtion-, alue- ja paikallishallinnossa – sekä elinkeinoelämässä, työpaikoilla, järjestöissä ja yksilötasolla.

Maija Perho, ohjelmajohtaja3 Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen uudistettavassa lainsäädännössä Terveydenhuoltolakiehdotus:  Kunnan tai useamman kunnan yhdessä on osana kuntasuunnitelmaa tai erillisenä laadittava kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia edistävistä sekä terveysongelmia ehkäisevistä toimista ja palveluista sekä niihin varattavista voimavaroista suunnitelma kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi.

Maija Perho, ohjelmajohtaja4  Suunnitelman toteutus tulee kytkeä osaksi kunnan strategian ja taloussuunnitelman valmistelua ja päätöksentekoa ja sen seuranta tulee kytkeä osaksi kunnan kokonaisvaltaisia arviointi- ja seuranta-järjestelmiä. Pykälä velvoittaa myös poikkihallinnolliseen yhteistyöhön eri tahojen välillä.

Maija Perho, ohjelmajohtaja5 Mitä terveydenhuoltolain uusi TE-pykälä merkitsee käytännössä?  Laadittavaan suunnitelmaan tulee sisällyttää eri hallinnonalojen terveyttä edistävät ja toimintakykyä ylläpitävät toimenpiteet.  Kehitetään rakennettua ympäristöä, liikennejärjestelyjä, kevyen liikenteen väyliä, koulupihoja, lähiliikuntapaikkoja ja työpaikkoja niin, että jokaisella on mahdollisuus aktiiviseen, turvalliseen ja esteettömään liikkumiseen.

Maija Perho, ohjelmajohtaja6  Neuvoloissa, kouluissa, terveyskeskuksissa, työterveyshuollossa ja työpaikoilla tuetaan pyrkimyksiä kohti terveitä elintapoja - vähemmän liikakiloja, enemmän liikuntaa, terveellisempää ruokaa, limsa- ja karkkiautomaatit kouluissa boikottiin, tupakat roskikseen ja alkoholinkäyttö kuriin.  Vahvistetaan yhteistyötä ja kumppanuutta järjestöjen ja seurakuntien kanssa ja huolehditaan järjestöjen toimintaedellytyksistä

Maija Perho, ohjelmajohtaja7 Merkitys kunnan taloudelle  Terveyden edistämisen vahvistamiselle kunnissa on vankat taloudelliset perustelut.  Mikäli laaja-alainen ja pitkäjänteinen terveyden edistäminen, sen edellytysten luominen, varhainen puuttuminen ja ennalta ehkäisy lyödään laimin tai resursoidaan riittämättömästi, kasvavien kansansairauksien ja niiden hoidon kustannustaakka kasvaa!  Terveyden edistäminen on tuottava investointi, jonka hyödyt eivät välttämättä realisoidu lyhyellä tähtäimellä, mutta näkyvät pidemmän tarkastelun kuluessa.

Maija Perho, ohjelmajohtaja8 Terveydenhuollon suorista kustannuksista selittävät seuraavat neljä sairausryhmää noin puolet:  sydän- ja verisuonitaudit 17 %  mielenterveyshäiriöt 13 %  hengityselinsairaudet 11 %  tuki- ja liikuntaelinsairaudet 11 %

Maija Perho, ohjelmajohtaja9 Työpanosmenetyksistä kolme neljännestä selittyy seuraavilla sairausryhmillä:  mielenterveyshäiriöt 26 %  tuki- ja liikuntaelinsairaudet 21 %  vammat ja myrkytykset 16 %  sydän- ja verisuonitaudit 14 %

Maija Perho, ohjelmajohtaja10 Kroonisten tautien ehkäisyn potentiaali  Suurin osa valtimosairauksista olisi ehkäistävissä terveillä elintavoilla –Ainakin 80 % sepelvaltimotautitapauksista –Yli 90 % tyypin 2 diabetestapauksista  Elintavat avainasemassa myös syövän ehkäisyssä -Noin kolmasosa syöpätapauksista olisi ehkäistävissä terveellisellä ravinnolla ja liikunnalla -Valtaosa hengityselinsyövistä tupakoimattomuudella (WHO)

Maija Perho, ohjelmajohtaja11 Työhyvinvoinnin kehittäminen hyödyttää sekä työntekijöitä että työnantajia  Työhyvinvointiin ohjattujen investointien tuotto kolmen vuoden kuluttua 10-30% –varhainen eläköityminen ja sairauspoissaolot vähenevät –tuottavuus kasvaa –elämänlaatu kohenee –tuloksena aito win-win -tilanne

Maija Perho, ohjelmajohtaja12 Esimerkkejä hyvistä käytännöistä LASTENSUOJELU Lastensuojelun laitoshoito noin eur/vuosi, perhehoito noin eur/vuosi. 1.Vantaa  panostukset lastensuojelun intensiiviperhetyöhön vähentävät huostaanottoja  vuodessa noin euron säästö 2. Kainuu  Laitoshoidosta varhaiseen puuttumiseen  säästö 3 vuodessa euroa, vuonna 2008 vain yksi huostaanotto

Maija Perho, ohjelmajohtaja13 IKÄIHMISTEN PALVELUT  Edulliset tai ilmaiset räätälöidyt liikuntapalvelut vähentävät esim. kaatumistapaturmia.  yhden lonkkamurtuman kustannukset ovat noin euroa  Matalan kynnyksen toimintapisteet ikäihmisille: kunta, järjestö(t), seurakunta  Järjestöjen harrastustoiminnan tukeminen lisää osallisuutta ja vähentää yksinäisyyttä ja masennusta.

Maija Perho, ohjelmajohtaja14 Kunnat avainasemassa Mitä tarvitaan?  Kunnan korkeimman luottamishenkilö- ja virkamiesjohdon vastuunottoa ja tukea  Kunnan johtoryhmän päätökset –terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen suunnitelmasta –toteutuksen organisoinnista –prosessin johtamisesta –yhteistyövelvoitteiden hoitamisesta sidosryhmiin –luottamushenkilöiden sitoutumista