30.9.2009 Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Keravan Rotaryklubi Leipomoala Suomessa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sapuska - Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista 2008 – 2012 Joensuu DM Copyright © Tekes.
Advertisements

Raimo Päivärinta Luokite-esitelmä.
Tiedotustilaisuus Rakennustoimisto Pohjola Oy •Vuonna 1989 perustettu perheyritys •Toiminta-alue Pirkanmaa ja Etelä-Suomi •Liikevaihto n. 35,5.
Toimitusjohtajan katsaus. Liikevaihto Kotimaa Vienti.
Työnantajan velvollisuudet käytännössä
Ilkka Nieminen PIENET- JA KESKISUURET TAVARANTOIMITTAJAT KAUPAN YHTEISTYÖKUMPPANEINA KALAVIIKKO 2008 JOHTAJA ILKKA NIEMINEN PÄIVITTÄISTAVARAKAUPPA.
Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry
1 Exporting Culture – Kulttuuriviennin ammattilainen -valmennus.
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
1 EU:n tuki ystävyyskuntatoiminnalle 2006 ehdotuspyyntö ja tulevaisuuden perspektiivit Helsinki, Risto Raivio johtava hallintovirkamies.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
RAKENNETUN YMPÄRISTÖN DIPLOMI- INSINÖÖRIKSI? DIPLOMI-
Suhdannekatsaus maaseudun yritysten kannattavuuteen ja rahoitustilanteeseen 2009/2010 Perttu Pyykkönen Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos Maaseudulta.
Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla 2009
Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla. Liikevaihdon muutos Pirkanmaalla Kaikki toimialat (vuosimuutos-%) Lähde: Tilastokeskus, Asiakaskohtainen.
Poronlihatuotteiden markkinat 2004 Riistan- ja kalantutkimus Kaija Saarni, Leena Aikio, Jorma Kemppainen, Jari Setälä ja Asmo Honkanen.
Mopoilun suosio näkyy mopokannan voimakkaana kasvuna
Suhdannekatsaus 1/2010 Elintarvikkeiden hinnat. Ruuan hinta laski • Arvonlis ä veron alentaminen n ä kyi ruuan hinnassa v ä litt ö m ä sti – hintojen.
Perusarvon laskeminen ja prosenttilausekkeet
Energiavuosi Energiavuosi 2008 tiedotustilaisuus Energiateollisuus ry.
1 Pirkanmaan talous ennätysvauhdissa. 2 Liikevaihdon kehitys 2001–2006 (M€) Liikevaihto, kaikki toimialat 2006 (arvio) M€ (+10,2 % vuodesta 2005)
3.45 3.40.
ELINTARVIKEALAN PERUSTUTKINTO
Esimerkki hekojärjestelmästä Piirin koulutusristeily
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Vakuutusmaksutulo yhteensä 9,1 mrd € Työeläkevakuutusyhtiöiden markkinaosuudet 2007.
Tutkimusosasto Vanhempainvapaiden kustannusten kohdentumisesta työnantajille Sosiaaliturvan kuumat perunat Kela Anita Haataja, Tutkimusosasto.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Yliopistokirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010 Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut marraskuu 2010.
Psykoterapia ja avohoito on edullista
ÄÄNESTÄ TAI KÄY HUONOSTI EDUSKUNTAVAALIT 2003
Osa-aikatyö Lahti [pvm] [Alatunniste]. Osa-aikatyö lukuina Osa-aikaisten palkansaajien määrä kasvanut yli 60 % viimeisen 15 vuoden aikana Nyt.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Suomi, Eurooppa ja hidastuva maailman- talouden kasvu. Haaste kilpailukyvylle. Pääjohtaja Erkki Liikanen.
Markkinointiviestinnän panostusten kehittyminen vuonna 2006 vuoteen 2005 verrattuna SALDO % 43% 33% Kuva 1 Mainosbarometri.
Rakentamisen tulevaisuus ja vaihtoehtoiset toimintamallit
Paikallisten järjestelyerien käyttö vuonna 2006 Kunnallisen työmarkkinalaitoksen selvitys
Pienet ja keskisuuret tavarantoimittajat kaupan yhteistyökumppaneina - HoReCa-tukkukaupan näkökulma Järjestöpäällikkö Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa.
Eikö talous enää kasva? Timo Lindholm / Sitra
Projektin nimi: Iso rinkeli
Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät alueittain
Maatalous, maaseutuyrittäminen rahavirrat 2008 ja 2007 Pohjois-Savo Jari Kauhanen MTK- Pohjois-Savo.
Yrittäjien ja palkansaajien tulot sekä verot
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
1 Akavalaisten ja kaikkien palkansaajien palkkatietoja Lähde: Tilastokeskus n Palkkarakennetilasto 2007, diat 2-24 n Sektorikohtaiset palkkatilastot.
Paikallisten järjestelyerien käyttö kunta-alalla vuonna 2008 Kunnallisen työmarkkinalaitoksen selvitys
ASUNTOJEN VUOKRAT 2008 Yliaktuaari Paula Paavilainen
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Aikuisdiabeetikkojen hoitovastuun jakautuminen ja hoitoyksiköiden sisäinen työnjako.
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
2 2 Markkinatilanne  Raakamaito –Tuotanto noussut hieman Euroopassa. Suomessa lasku tasaantunut. Hinnat laskeneet muutamissa maissa alle tuotantokustannusten.
Väestö ja väestönmuutokset. Väestö äidinkielen ja iän mukaan Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus. Miehet.
Lasten päivähoito 2010 Kuntakyselyn osaraportti Salla Säkkinen
Talousnäkymät Valtiosihteeri Raimo Sailas SITRA,
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Teknologiateollisuuden työntekijöiden työvoimakustannusten muutos e, % Palkkaperintö1,82,200,1 Sopimuskorotus0,300,60,3 Liukuma.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
TAMPEREEN KAUPUNKI – TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ 1 Ennakkotietoja työpaikoista vuodelta 2004 Vuoden 2004 ennakkotiedot työpaikoista julkaistiin
Kaupan merkitys kansantaloudessa
24 Hintojen vakaus on tärkeää s
Kauppa Suomessa Jaana Kurjenoja.
Kotitalouksien tulot menevät kulutukseen
Pori Marko Jori.
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
RUOKAKASVATUKSEN VUOSIKELLO
Esityksen transkriptio:

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Keravan Rotaryklubi Leipomoala Suomessa

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Tuotannon bruttoarvo 2007 Koko elintarviketeollisuus: 9 663,8 milj. € Pehmeän leivän osuus 883,6 milj € –eli 9,2 % koko elintarviketeollisuuden bruttoarvosta Koko leipomoteollisuuden 1011 milj € –eli 10,5 % koko elintarviketeollisuuden bruttoarvosta –mukana näkkileipä ja keksit

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Suomessa monipuolinen ja monimuotoinen leipomokenttä Suomessa on ns. isoja, keskisuuria, pieniä leipomoita  749 leipomoa, vuoden 2008 lopussa. Yli 650 työllistää vähemmän kuin 10 työntekijää Leipomoala työllistää noin henkilöä eli noin 27 % koko elintarvikealan työvoimasta

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Teollistuneita ja käsityövaltaisia leipomoita Isot leipomot  pystyvät kilpailemaan myös kansainvälisellä tasolla Keskisuuret  alueellisuus ja paikallisuus, pystyvät kilpailemaan myös isojen leipomoiden kanssa Pienet  paikallisuus ja paikalliset makutottumukset sekä käsityövaltaisuus

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Markkinaosuudet Fazer Leipomot Oy:n ja Vaasan & Vaasan Oy:n osuus markkinoista yhteensä noin 60 %. Noin 10 – 20 muun suuren tai keskisuuren leipomon osuus markkinoista noin 20 %. Loput 725 leipomoa noin 16 %. Tuonti 4 %.

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Muutokset toimintaympäristössä Kaupan voimakas ketjuuntuminen. Valikoimapäätökset % valtakunnallisesti ja % alueellisesti. Kauppakohtaiset päätökset ovat vain muutama prosentti. Yksittäisen kaupan leipävalikoimasta suurin osa on valtakunnallisten valmistajien tuotteita, noin kolmasosa paikallisten alueleipomoiden tuotteita ja vain muutama prosentti pienten leipomoiden tuotteita. Kauppa on tehostanut toimintaansa massa- ja hyllypaikkojen tehokkaalla hoidolla sekä tuotetietojen keskitetyllä hallinnalla (Tuotetietopankit). Kustannusten nousu  palkat, energia, raaka-aineet ym.  erittäin vaikea siirtää täysimääräisesti hintoihin. Kaupan merkit ja niiden tuominen ulkomailta.

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Työvoimakustannukset Palkkakustannusten (eli maksettujen palkkojen) osuus yrityksen liikevaihdosta keskimäärin –Leipomoala: 26,7 % –meijeriala: 7,8 % Kaikkien työvoimakustannusten osuus yrityksen liikevaihdosta (palkkojen sivukulut mukana) keskimäärin –Leipomoala: noin 35 % –meijeriala: noin 10 %

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Kuluttajahintojen kehitys Suomessa 1/2007 – 7/2009 Lähde: Tilastokeskus 2005=100

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Elintarvikkeiden kuluttajahintakehitys Suomessa 1/2007 – 7/2009 Lähde: Tilastokeskus 2005=100

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien kuluttajahintakehitys 2006 – 6/ =100 Lähde: Eurostat

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Elintarvikkeiden hinnanmuutokset 2008/2009 Lähde: Tilastokeskus

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Elintarvikkeiden hinnanmuutokset 2008/2009 Lähde: Tilastokeskus

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Elintarvikkeiden hintakehitys Suomessa Lähde: Tilastokeskus

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Elintarvikkeiden reaalihintakehitys Suomessa Lähde: Tilastokeskus

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Palkka- ja hintakehitys leipomoalalla Leivän kuluttajahinta on EU–aikana noussut 30,8 %, kuluttajan ostaessa leivän kaupasta (tilanne tammikuu 2009) Työehtosopimuksen mukaiset peruspalkat ovat nousseet 63 – 74 % (palkat lähtien) Lisäksi leipomoalalle maksetaan esim: –klo välisenä aikana tehdystä maksetaan 100 %:lla korotettu palkka –palvelusvuosi-, ammattitutkinto-, lauantaityölisä ym. –Ansiokehitys vuonna 2009 –Noin 6 %

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Palkka- ja hintakehitys leipomoalalla Leivän kuluttajahinta on huhtikuusta 2003 noussut 16.8 %, kuluttajan ostaessa leivän kaupasta (tilanne tammikuu 2009) Työehtosopimuksen mukaiset peruspalkat ovat huhtikuusta 2003 nousseet % (palkat lähtien)

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Palkka- ja hintakehitys leipomoalalla Leivän kuluttajahinta on lokakuusta 2005 noussut 12.6 %, kuluttajan ostaessa leivän kaupasta (joulukuusta 2007 korotus  9,8 %), - tilanne tammikuu 2009 Työehtosopimuksen mukaiset peruspalkat ovat lokakuusta 2005 nousseet 12,9 – 13,7 % (palkat lähtien) Huom! Leivän kuluttajahinta on eri asia kuin se hinta, mitä leipomot ovat saaneet myydessään leivän kaupalle

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Kuluttajahintatilasto Kilohinta keskimäärin koko maa: Pienet ruisleipäset (ruispalaleivät) syyskuu 2003  3,87 € joulukuu 2007  3,64 €  hinta laskenut 5,9 % Marraskuu 2008  3,93 € Heinäkuu 2009  3,81 €  joulukuusta 2007 nousua 4,7 % Syyskuusta 2003 kuluttajahinta laskenut 1,6 %

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Kuluttajahintatilasto Kilohinta keskimäärin koko maa: Sekahiivaleipä syyskuu 2003  3,67 € joulukuu 2007  3,92 € Marraskuu 2008  4,27 € Heinäkuu 2009  4,30 €  joulukuusta 2007 nousua 9,7 % Syyskuusta 2003 kuluttajahinta noussut 17,2 %

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Ruoan osuus kulutusmenoista Suomessa / / Lähde: Tilastokeskus, Kansantalouden tilinpito * MTT:n arvio 2007* % Ruoka

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Leivän hinta Leipä kallista vai edullista? Alenevan hinnan perässä juokseminen  loputun tie Seurauksena  Yritystoiminnan keskittyminen  työvoiman väheneminen  ostovoiman väheneminen  lisää halpahalleja?

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Vahva leipäkulttuuri Suomessa kohtaavat itäinen ja läntinen leipäkulttuuri Leivän terveellisyys –Leipä on paras kuidun lähde Suomalaisuudesta kannattaa maksaa Suomi-lisää –Mikäli halutaan säilyttää monimuotoinen ja monipuolinen sekä myös paikallinen leipomoteollisuus

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Yrittäjän vastuita ja velvoitteita Työlainsäädäntöön liittyvät vastuut ja velvoitteet  esim. työsopimus- ja vuosilomalaki ym. Työehtosopimuksiin liittyvät vastuut ja velvoitteet  esim. palkanmaksun osalta (peruspalkan, palvelusvuosilisän, yö- ja iltalisien, sairausajan palkan, lomarahan, ylityön jne.), Työturvallisuuslainsäädäntöön liittyvät asiat  esim. työntekijöiden opastus ym.

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Yrittäjän vastuita ja velvoitteita Elintarvikelainsäädäntöön liittyvät  esim. omavalvonta ym. Työnantajamaksut ja -velvoitteet, esim. ennakonpidätys ym. Vero- ja kirjanpitolainsäädäntöön liittyvät asiat

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Yrittäjän vastuita ja velvoitteita Työterveyshuoltolakiin liittyvät vastuut ja velvoitteet Ympäristö- ja pakkausjätelainsäädäntöön liittyvät Yhtiölainsäädäntöön, yhtiömuodosta riippuen, liittyvät vastuut ja velvoitteet Yrittäjän tulee olla sopimusoikeuden asiantuntija Yrittäjän tulee huolehtia yrityksen markkinoinnista Velvollisuus huolehtia työviihtyvyydestä

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Yrittäjän vastuita ja velvoitteita OMAVALVONTA SUUNNITELMA (HACCP) –päivitettävä kerran vuodessa SUOJELUSUUNNITELMA –päivitettävä kerran vuodessa TYÖSUOJELUSUUNNITELMA –päivitettävä kerran vuodessa TULITYÖSUUNNITELMA –päivitettävä kerran vuodessa LAITOSHUOLLONSUUNNITELMA –päivitettävä kerran vuodessa TYÖTERVEYSSUUNNITELMA –päivitettävä kerran vuodessa

Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Yrittäjän vastuita ja velvoitteita TASA-ARVO SUUNNITELMA –laadittava ATEX RÄJÄHDYSSUUNNITELMA –laadittava, päivitettävä kun muutoksia TOVAS SUUNNITELMA –rauhanajan varautuminen –laadittava, päivitettävä kun muutoksia VÄESTÖNSUOJA SUUNNITELMA –laadittava, päivitettävä kun muutoksia SPRINKLERIN KÄYTTÖSUUNNITELMA –laadittava