MAST – Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa 1.1.2009 - 31.8.2011.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maakunnallinen ohjausmalli
Advertisements

Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
“Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko Rimpilä-Vanninen NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn.
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Tuumasta toimeen – opiskelijahuollon suunnitelmat eläviksi Jipot ja jekut Loimaa Mervi Leino Projektikoordinaattori.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustuksilla tukea moniammatillisen ohjauksen ja opiskelijahuollon kehittämiseen klo Verkostotapaaminen/ohjaustilaisuus.
NITOJA – Nivelvaihe, toiminta ja jatko työelämään – Projektityöntekijät: Marja Riitta Lygdman, projektipäällikkö, p Päivi.
POLKU-hanke Läpäisyn tehostamisen seminaari Tampere
KOULUTUSTAKUU.
Valmis-hanke – Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Varsinais-Suomessa
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Päihde- ja mielenterveystyö kehittäminen Lahden perusterveydenhuollossa Tiina Saarinen Kehittäjä-päihdetyöntekijä, sairaanhoitaja AMK Välittäjä 2009 –hanke,
1/17 NIVELVAIHEEN TOIMINTAMALLI Luonnos
Kolmas sektori ja koulutus kotouttajana
Nivelet notkeiksi Nivelvaiheen yhteistyö Turun seudulla
Oppisopimuskoulutuksen tulevaisuus-seminaari Leena-Maija Talikka Projektipäällikkö Skills Finland ry ” Tulevaisuus on ammattiosaajissa”
1 Valtakunnallinen laajennetun työssäoppimisen kokeilu painoviestinnän alalla – Kokeilun, projektin sisältö ja tavoitteet - Kokeiluissa.
Uusi Väylä Ammattiin.
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä Kokkola Jukka Vehviläinen / DiaLoog.
TERVETULOA!. Päivän teemat -Ohjauspalvelut Kareliassa -Karelian kuulumiset -Uudistunut korkeakoulujen yhteishaku -Karelian toimijat ja opiskelijakunta.
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2009.
Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa
Uusi Väylä Ammattiin asti Toteuttaja Tornion Työvoimalasäätiö Osatoteuttajia: Meri-Lapin Työhönvalmennussäätiö Kuhankosken erityisammattikoulu.
Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Lapissa - LÄPSY Toteuttajatahot Rovaniemen koulutuskuntayhtymä: Lapin ammattiopisto Lapin matkailuopisto.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Näin me ajatellaan – Nuorten kuulemisen tuloksia keväältä 2010.
JYVÄSKYLÄN KRISTILLINEN OPISTO PELTOLA 2009 Työelämälähtöisyys ja kumppanuudet ammatillisen lisäkoulutuksen laatutyössä Yhteishanke Turun kristillinen.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
YRITTÄJYYDEN OPETTAMINEN TURUN AMMATTI- INSTITUUTTI TALOTEKNIIKKA 5ov.
Ohjaa ja kannusta OK–koulutus 2 op Arvioi ja innosta AI–koulutus 2 op
Yritysyhteistyö ja työanalyysit
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
1 Maahanmuuttajanuorten VaSkooli Nuorten maahanmuuttajien koulutustakuumallin kehittäminen ja käyttöönotto Turun ja Salon seutukunnissa –
1 AMMTILLISEN KOULUTUKSEN MERKITYS KUNNALLE
Työllisyysportti – työväline työllisyydenhoidon toimijoille
Laajennettu työssäoppiminen Hannu Haapalainen. Hankkeen koordinoija: Koulutuskeskus Salpaus / Maarit Kuosa Osatoteuttaja: Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
KOLVI OY – Keuda, Omia, Luksia ja Varia, innovoiva ohjausyhteistyö Kolvi OY Keudan, Omnian, Luksian ja Varian innovoiva ohjausyhteistyö.
Rahoitus: ESR, Etelä-Suomen lääninhallitus Koulutuskeskus Salpaus – Tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä vahvistamalla.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
MAST – Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa Nuorten kuuleminen Läpäisy ja työelämään.
Atto-aineita työssäoppien Lappeenrannan toimipiste Pohjolankatu 12.
Tutustumistreeni  Nimi, ammatti, mistä tulee,  tilaisuuden teemaan liittyvä ajatus  Mikä oli kauhein kouluruoka?  Kirja, jota parhaillaan luen  Lapsuuden.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Innova Länsi-Suomen akk
Projektipäällikkö Matti Mäkelä
ONNISTUVAT OPIT – YHTEISTÄ VASTUUTA NUORTEN PALVELUIHIN Sosiaali- ja terveysministeriön tilaama Onnistuvat opit -juurruttamishanke on kahden vuoden ajan.
KOLVI OY – Keuda, Omia, Luksia ja Varia, innovoiva ohjausyhteistyö Kolvi OY Keudan, Omnian, Luksian ja Varian innovoiva ohjausyhteistyö.
HUKI-projekti pähkinänkuoressa Lajipäällikköpäivät Leena-Maija Talikka Skills Finland ry ”Tulevaisuus on ammattiosaajissa”
Uudenkaupungin lukiosta valmistuneiden ylioppilaiden SIJOITTUMISTIETOJA Opinto-ohjaaja Mirja Niiranen Uudenkaupungin lukio
Osaava Uusimaa Salla Koivunen. Tavoitteet Oppilaitosten tarjonnan asiakaslähtöinen kehittäminen –Pääroolissa koulutusten ja kehittämishankkeiden.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Uudenkaupungin lukiosta valmistuneiden ylioppilaiden SIJOITTUMISTIETOJA Opinto-ohjaaja Mirja Niiranen Uudenkaupungin lukio
MAST – Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa
Siirtymät sujuviksi- hanke SISU PKKY, OSAO, WinNova ja SEDU yhteishanke Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma.
Tutkintoja ja tutkinnon osia voi suorittaa myös työtoiminnassa järjestöissä, liikuntaseuroissa, pajoilla ja vankiloissa! Tutkintoja työtoiminnassa opinnollistamisen.
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
Elinikäinen ohjaus Suomessa
PONTTI –Pohjoista ohjausosaamista nuorisotakuuseen, 5op
YRITTÄJYYDEN OPETTAMINEN
Lappeenrannan toimipiste Pohjolankatu 12
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä
Opinnoista töihin KP OTE Hyvinvointitiimi
Kuntainfo Ajankohtaista monialaisten palvelujen kehittämisestä
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Opinnoista töihin: FOKUS – opinnoista tuetusti työllistymiseen
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Esityksen transkriptio:

MAST – Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa 1.1.2009 - 31.8.2011

Maakunnallinen ohjausmalli Koulujen ja pajojen välinen yhteistyö Ensimmäinen nivelvaihe ja keskeyttämisen ehkäisy sekä yksilölliset ohjaus- ja oppimispolut Läpäisy ja toinen nivelvaihe (siirtyminen työelämään) Pedagogisten ohjausmallien kehittäminen Alueelliset verkostot Seurantajärjestelmät (nuorten sijoittuminen koulutukseen ja/tai työelämään, läpäisy, vastuun määrittäminen) Olemassa olevien mallien hyödyntäminen Uusien hyvien käytäntöjen mallintaminen, juurruttaminen, levittäminen

Toteuttajat Hanke toteutetaan alueen koulutusorganisaatioiden ja muiden toimijoiden laaja-alaisena yhteistyönä. Kumppanuudessa ovat mukana seuraavat toimijat: Turun ammatti-instituutti (hallinnoiva organisaatio) Turun kaupungin opetustoimi Turun kaupungin nuorisotoimi Salon seudun koulutuskuntayhtymä Bovallius-ammattiopisto Turku Uudenkaupungin ammattiopisto Novida Raision seudun koulutuskuntayhtymä RASEKO Loimaan koulutuskuntayhtymä Sosiaalipalvelusäätiö Raina Kaarinan nuoret pajamestarit ry Laitilan nuorisoverstas ry Naantalin kaupunki (Multipaja) Liedon kunta (Kisällikellari) Salon kaupunki

MAST: Tulokset vuodelta 2009 ja suunnitelmat vuodelle 2010 Koulujen ja nuorten työpajojen välinen yhteistyö Ensimmäinen nivelvaihe ja keskeyttämisen ehkäisy sekä yksilölliset ohjaus- ja oppimispolut Läpäisyn tehostaminen toisella asteella ja työelämään siirtyminen

Koulujen ja pajojen välinen yhteistyö Yhteistyön suunnittelu ja toteuttamisen käynnistäminen catering-vaatetus-, ja puualoilla Koulutusmatka Tampereelle, jossa osallistujilla oli mahdollisuus tutustua Silta-valmennuksen ja Tampereen ammattiopiston väliseen yhteistyöhön Opettajille ja ohjaajille sparraus-iltapäiviä (mahdollisuus alakohtaisesti aloittaa yhteistyö, muokata yhteistä toimintamallia ja määritellä opettajan ja työpajan ohjaajan roolit nuorten opetuksessa ja ohjauksessa Oppilaitosten ja työpajojen välisen sopimuksen suunnittelu Opintojen suorittaminen työpajalla -toimintamallin suunnittelu; toimintamalli sisältää opettajan ja ohjaajan roolien ja vastuiden määrittelyn, dokumentoinnin ohjeistuksen sekä opintojen hyväksi lukemisen ohjeistuksen Opetussuunnitelmien avaaminen: alakohtaiset opintojen kuvaukset sekä oppilaitoksessa että työpajoilla

Ensimmäinen nivelvaihe ja keskeyttämisen ehkäisy Hyvien käytäntöjen kerääminen Perusopetuksen ja toisen asteen välisen nivelvaiheyhteistyön ja tiedonsiirron mallien kokoaminen Nivelvaiheen ohjeistus -oppaaksi (julkaistaan keväällä 2010) Nivelvaiheen koulutukset -oppaan laajentaminen maakunnalliseksi Seudun nivelvaiheohjaajien (ilman koulutuspaikkaa jääneiden nuorten ohjaus) määrittäminen ja yhteystietojen koonti Tiedonsiirtolomakkeiston suunnittelu ja olemassa olevien mallien koonti Eri toisen asteen ammatillisten oppilaitosten erityisopetuksen suunnitelmien vertailu sekä hyvien mallien koonti ja hyödyntäminen

Turun ammatti-instituutin, Turun kaupungin opetustoimen ja Turun kaupungin nuorisotoimen yhteisen uraohjaajan toiminnan aloittaminen (aloitti työssään 1.1.2010) Tutor-opiskelijatoiminnan kehittämisen aloittaminen Bovallius-ammattiopistossa Lokiryhmien toiminta Raision seudulla (toiminta sisälsi seuraavat teemat: nuoren alkutilanteen kartoittaminen, vertaistuki, sosiaalisten taitojen harjoittelu ja tulevaisuuden suunnitelmien selkeyttäminen) Erityisopetuksen kehittämiseen liittyvien toimintamallien suunnittelu Yläkoulun autististen oppilaitten paja-toiminnan kokeilu koulun sisällä (Turku): tavoitteena harjoitella työtehtäviä jollaisia monet heistä tekevät perusopetuksen tai toisen asteen koulutuksen jälkeen (11 osallistujaa)

Läpäisyn tehostaminen ja työelämään siirtyminen Rästipajatoiminnan käynnistäminen Loimaalla (91 asiakasta) ja Uudessakaupungissa (25 asiakasta) sekä toiminnan edelleen tehostaminen Salossa Uusien ryhmäohjauksen mallien kehittäminen: muun muassa pojille suunnattu Ruuvari-ryhmä Turun ammatti-instituutissa Sparraus-iltapäivä koulusta työelämään siirtymisen kehittämiseksi Salossa Uusien yhteistyöryhmien perustaminen tai olemassa oleviin osallistuminen tukea tarvitsevien opiskelijoiden työllistymisen edistämiseksi Työnhakuvalmennuksen toimintamallin kehittäminen Loimaalla Valmistumiseen ja työelämään siirtymiseen liittyvien toimintamallien kehittämisen aloittaminen

Koulutukset Miten hanke toteutetaan I -koulutus 12.5.2009, Turku (osallistujia 36) Koulutusmatka Tampereelle: Tutustuminen Silta-valmennukseen ja koulujen ja työpajojen väliseen yhteistyöhön 15.9.2009 (osallistujia 39) Jipot ja jekut -koulutuspäivä 29.9.2009, Turku (osallistujia 42) Erilaiset oppijat ammatillisessa koulutuksessa 22.10.2009, Turku (osallistujia 8) HOJKS-prosessin avaaminen 3.11.2009, Turku (osallistujia 14) Nuorten työpajatoiminnan infotilaisuus 20.11.2009, Turku (osallistujia 26) Nuorisotyö NYT! -tilannefoorumi 25.11.2009, Turku (osallistujia 66) Jipot ja jekut –koulutuspäivä 8.12.2009, Salo (osallistujia 26) 4 sparraus-iltapäivää (oppilaitosten ja pajojen yhteistyö, hanketulosten tuotteistaminen, työelämään siirtymisen tuki, alueellisen yhteistyön kehittäminen), osallistujia yhteensä 74

Hyvät käytännöt Uusia hankkeessa kehitettyjä hyviä käytäntöjä ovat: Rästipajatoiminta Loimaan ja Uudenkaupungin ammatillisissa oppilaitoksissa Pojille suunnattu ryhmätoiminta Turun ammatti-instituutissa Oppilaitosten ja nuorten työpajojen välinen työpajoilla tapahtuvaa ammatillisten opintojen suorittamista koskeva sopimus (alustava versio) Toimintamalli nuorten siirtyessä suorittamaan opintojaan nuorten työpajoille Uudet alueelliset yhteistyöverkostot Maakunnan nivelvaiheen uraohjaajien, jotka vastaavat ilman koulutuspaikkaa olevien nuorten ohjauksesta, yhteystietojen koonti

Suunnitelmat 2010 Keskeisiä toimenpiteitä: Tiimi- ja organisaatiokohtaisten toimenpiteiden jatkaminen vuoden 2009 tulosten ja tavoiteanalyysien pohjalta Tiedonsiirron toimintamallien suunnittelu ja käyttöönotto Keskeyttämisen ehkäisyn ja läpäisyn edistämisen toimintamallin suunnittelu Nivelvaiheen uraohjaajan työnkuvan mallintaminen Turussa Nivelvaihe-oppaan julkaiseminen Hyvien käytäntöjen kehittäminen työelämään siirtymisen nivelvaiheeseen (oppilaitosten ohjausmallit valmistumisvaiheessa oleville opiskelijoille, työelämään siirtymiseen liittyvät koulutukset, oppilaitosten työsalien avaaminen kesällä, työelämään siirtymisen teemaviikko Salossa, työhönvalmennuksen ja tehostetun ohjauksen mallien edelleen kehittäminen ja käyttöönotto jne.) Oppilaitosten ja pajojen yhteistyösopimuksen hyväksyminen ja yhteistyön edelleen kehittäminen MAST-koulutusten jatkaminen

Aikataulu ja rahoittajat 1.1.2009 alkanut hanke päättyy 31.8.2011. Hankkeen rahoittajina toimivat Euroopan sosiaalirahasto, Suomen valtio ja hankkeen toteuttajaorganisaatiot. Lisätietoja www.mastohjaus.fi