Hannu Jokiluoma Kehityspäällikkö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osuustoiminta osana hallituksen elinkeinopolitiikkaa YK:n kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012 Suomen pääjuhla Työmarkkinaneuvos Jarmo Palm.
Advertisements

Työkyvyn tukeminen pientyöpaikoilla
Leena-Kaisa Nikkarinen Kaste-ohjelmapäällikkö,
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
ESR AJANKOHTAISTA ESR –OHJELMASTA YTR:n HANKESEMINAARI ylitarkastaja Leena Uskelin, työministeriö.
Tarkastaja Raija Jääskelä Työsuojelun vastuualue Julkishallinnon ryhmä p Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto.
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Laatija / käsittelijä 1 Itämeri-viestijöiden yhteistyöverkosto Aira Saloniemi Verkkopäätoimittaja, Suomen ympäristökeskus SYKE, viestijäverkoston.
Työsuojelu tänään ja huomenna
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus.
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Yhteisiä tekoja Tepsi – työhyvinvoinnin hyvien käytäntöjen tietopankki 1www.tyohyvinvointifoorumi.fi.
Valtakunnallinen työsuojelulautakuntien seminaari
Metsäalan työhyvinvointi, murtaako murros?
Osatyökykyisten työssä jatkamisen tukeminen työterveysyhteistyössä
Työhyvinvointi PK-yrityksessä Leena Niemistö toimitusjohtaja LT, fysiatri Munkkivuori Kamppi Lassila.
Akavan toiveet ja tavoitteet työsuojelulautakuntien toiminnalle Valtakunnallinen työsuojelun vastuualueiden työsuojelulautakuntien seminaari
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
UUDENMAAN TYÖSUOJELUPIIRI KMP Työsuojelupiirien toimintamahdollisuudet muuttuvassa työympäristössä Kaarina Myyri-Partanen piiripäällikkö Uudenmaan.
Kotitapaturmien ehkäisykampanja 2013 Kaarina Tamminiemi, Erityisasiantuntija, kampanjan puheenjohtaja SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry.
Ministeriöverkoston kokous Kohti kestävää tuottavuutta - työelämän laatu, innovaatiot ja tuottavuus -hankkeen käynnistäminen.
Terve mieli työssä Tuula Löf Työelämän teemapäivä
Valtakunnallinen työsuojelupiirien työsuojelulautakuntien seminaari Yhteistyökumppaneiden toiveet Oili Marttila neuvottelupäällikkö Kirkon työmarkkinalaitos.
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki Sosiaali- ja terveysministeriö ja Euroopan sosiaalirahasto Pirkko Mäkelä-Pusa Kuntoutussäätiö.
Työministeri Tarja Cronberg1 MANIFESTIN TOIMENPITEET  TEM julkistaa vuosittain ”Näin tehdään suomalainen hyvä työ nyt” -katsausta  TEM:n johdolla.
YHDISTYSTYÖNANTAJAN JÄRJESTÄMÄ TYÖTERVEYSHUOLTO KÄYTÄNNÖSSÄ
TEAM työsuojeluviikko
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Teemme tulevaisuutemme - yhdistyskierros syksy 2014.
Akava tyrmää vuorotteluvapaa- korvausten leikkaamisen
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
10/2009 © Copyright Tekes Kilpailukykyä ja työelämän laatua Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen rahoitus (TYKE) Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen.
Työaika-autonomialla kohti työhyvinvointia
Punk hankkeen syksyn 2009 – kevään 2010 toiminta Pirkko Mäkelä-Pusa.
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Helsinki Anu Perttunen.
Työyhteisöhaastattelujen yhteenveto. Työyhteisöt: -haastateltu huhti-kesäkuussa työyhteisöjen esimiehiä, henkilöstöpäälliköitä, työnantajia, yrittäjiä.
Työsuojelu Suomessa.
Akavan tavoitteita työsuojelun piirihallinnolle ja työsuojelulautakuntien toiminnalle Valtakunnallinen työsuojelupiirien työsuojelulautakuntien.
www.nuorisokanuuna.fi1 Toimintasuunnitelmasta 2014 poimittua Seinäjoki.
VAASAN TYÖSUOJELUPIIRI
Työsuojelulautakuntien valtakunnallinen seminaari , Säätytalo.
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
TYÖTURVALLISUUSKESKUS TYÖSUOJELUVAIKUTTAJANA Kiljava toimitusjohtaja Jorma Löhman.
Osaava Uusimaa Salla Koivunen. Tavoitteet Oppilaitosten tarjonnan asiakaslähtöinen kehittäminen –Pääroolissa koulutusten ja kehittämishankkeiden.
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki
Toimintakyky s.36 Fyysinen Psyykkinen Kognitiivinen Sosiaalinen
Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työn iloa ( ) Seminaari Framissa
Puurakentamisen verkko- osaamiskeskus
Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden eurooppalainen teemavuosi Eeva Karjula Eläkeliiton Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja.
Kaste-ohjelma pähkinänkuoressa Salme Kallinen, neuvotteleva virkamies
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Työn imu ja työn kuormittavuus pienissä järjestöissä
Pohjautuu oheisen kirjan aineistoihin
Maahanmuuttajan askeleet työelämässä – Maastå-hanke Yhteisöllinen menetelmä järjestöille Tavoite: tarjota ammattiliitoille ja työyhteisöille.
Kulttuurista hyvinvointia Pirkanmaalla Tampere
Työkykyä edistävä toiminta
Mikä on koordinaatiohanke ja miten se tukee alueellisia kokeiluja
Työssä olevan työ- ja toimintakyvyn arviointi työterveyshuollossa
YKSOTE-kuormitus 2017–18 -hankkeen koordinaattori
Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta
TYÖTURVALLISUUS.
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Suomen Ensiapukoulutus
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Osatyökykyisille tie työelämään
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa
Esityksen transkriptio:

Työhyvinvointifoorumi – tiivistyvää alueellista ja valtakunnallista verkostoyhteistyötä Hannu Jokiluoma Kehityspäällikkö Sosiaali– ja terveysministeriö, työsuojeluosasto Valtakunnallinen työsuojelupiirien työsuojelulautakuntien seminaari 25.5.2009, Säätytalo

Työhyvinvointifoorumi on osa hallituksen politiikkaohjelmia Työn, yrittämisen ja työelämän politiikkaohjelma työurien pidentäminen, työelämän laatu ja tuottavuus Terveyden edistämisen politiikkaohjelma työterveyshuolto, kuntoutus, terveyden edistäminen, Masto-hanke. 2 Hannu Jokiluoma 25.5.2009

Työhyvinvointifoorumin toiminnan periaatteita Luo monipuolisia mahdollisuuksia osallistumiselle. Eri tahot voivat osallistua foorumin toimintaan mahdollisuuksiensa ja tarpeidensa mukaan. Vahvistaa vuorovaikutusta työpaikkojen, asiantuntijoiden ja eri organisaatioiden välillä. Hyödyntää aikaisemmissa työelämäohjelmissa syntynyttä tietoa ja hyviä toimintakäytäntöjä. Pitää yhteyttä ulkomaisiin kumppaneihin ja välittää näin saatua tietoa foorumiin osallistuville ja yleisölle. 3 Hannu Jokiluoma 25.5.2009

Foorumin johtoryhmän kokoonpano STM pj. Leo Suomaa vpj. Erkki Yrjänheikki siht. Hannu Jokiluoma AKAVA SAK STTK EK Kirkon työmarkkinalaitos Kunnallinen työmarkkinalaitos Valtion työmarkkinalaitos MTK Suomen Yrittäjät Tapaturmavakuutuslaitosten Liitto TEKES Työeläkevakuuttajat TELA Työterveyslaitos Työturvallisuuskeskus Työsuojelurahasto Opetusministeriö Sisäasiainministeriö Työ- ja elinkeinoministeriö 4 Hannu Jokiluoma 25.5.2009

Mistä työhyvinvointi koostuu? hyvä fyysinen, henkinen ja sosiaalinen työympäristö oman työn merkitys ja tavoitteet selvillä työn oikein mitoitettu kuormittavuus yksilön suorituskyky vaatimukset ja osaaminen tasapainossa kehittyminen, itsensä toteuttaminen ja mielekäs työ vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuudet hyvä tiedon kulku työyhteisön toimivuus ja sujuva yhteistyö tasa-arvo, syrjimättömyys ja muu inhimillinen kohtelu palkkaus ja muu palkitseminen koetaan oikeudenmukaiseksi työajat, lepoajat työsuhteen pysyvyys työn, perheen ja muun elämän yhteensovittaminen Hyvä työpaikka on tasa-arvoinen ja monimuotoisuutta voimavarana hyödyntävä. Tasa-arvo tarkoittaa oikeudenmukaista kohtelua jokaiselle sukupuoleen, ikään, etniseen taustaan, koulutukseen tai muuhun taustaan katsomatta. Oikeudenmukaisuus lisää turvallisuuden tunnetta, sitoutumista ja motivoi hy­vään suoritukseen ja tulokseen. Erilaisuus auttaa oppimaan yhdessä nopeammin, aktivoi innovatiivisuutta ja edistää yhä monimuotoisemman asiakaskunnan tarpeiden ymmärtämistä. Tasa-arvolla ja erilaisuuden hyödyntämisellä voimavarana on tulevaisuudessa yhä suurempi vaikutusta kilpailukykyyn. Erilaisuus auttaa oppimaan yhdessä nopeammin, aktivoi innovatiivisuutta ja edistää yhä monimuotoisemman asiakaskunnan tarpeiden ym­mär­tämistä. Hyvä työpaikka ei synny itsestään, vaan muutokseen tarvitaan koko henkilöstö ja yritysjohto. Muutokseen on sitouduttava kaikilla tasoilla. Työyhteisön kehittämisen tulokset eivät näy heti, vaan työ vaatii pitkäjänteisyyttä. Hyvän työpaikan määrittelyssä on otettava huomion niin työnantajan, henkilöstön, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden näkemyksiä. Haaste on sinä, miten yleisesti hyväksytyt hyvän työpaikan ominaisuudet viedään käytäntöön, miten niitä sovelletaan työn arjessa hankalissakin tilanteissa. Ne organisaatiot, jotka näkevät hyvän työn piirteet voimavarana ja tuottavuuden parantamiskeinona, luovat todennäköisesti vahvaa perustaa oman kilpailuasemansa vahvistamiselle.   Samanaikaisesti, kun huolehditaan hyvistä työoloista ja työelämän vetovoimaisuudesta, tulee työelämän rakenteiden antaa mahdollisuus yritysten ja muiden organisaatioiden joustavalle uudistumiselle ja innovatiivisuudelle. Samat tekijät, jotka parantavat työn vetovoimaa, kasvattavat myös työn tuottavuutta. Tuottavuuden nostaminen on välttämätön edellytys sille, että maassamme työmahdollisuuksia voidaan lisätä. 5 Hannu Jokiluoma 25.5.2009

Foorumin vaikuttavuustavoitteita Halu pysyä työssä lisääntyy, ja työurat pidentyvät. Asenteet muuttuvat myönteisemmiksi työhyvinvoinnin kehittämiselle ja työurien jatkamiselle. Hyvän työn myönteinen vaikutus ihmisten hyvinvoinnille ja terveydelle vahvistuu. Työtapaturmataajuus laskee ja ammattitautien syntyminen vähenee. Sairauspoissaolojen osuus työtunneista alenee. Miehet ja naiset kokevat työhyvinvointiasiat omikseen. Yhteistyöverkostot nostavat esiin alueellisia ja valtakunnallisia toiminta- ja kehittämistarpeita. Erityisryhmien työhyvinvoinnin edistämiseksi otetaan aikaisempaa laajemmin käyttöön hyviä menetelmiä. Eurooppalainen työhyvinvoinnin toimijoiden verkosto käynnistyy. 6 Hannu Jokiluoma 25.5.2009

Foorumin resurssit 2009 STM:n määräraha: 300 000 € STM:n henkilöt: noin 4 henkilötyövuotta Hallinnonalan virastot ja laitokset tulosohjaus / tulossopimukset palvelujen hankinta Kumppanit yhteiset hankkeet yhdensuuntainen toiminta Yritykset ja muut organisaatiot Kaikki työelämässä mukana olevat sekä muut kansalaiset 7 Hannu Jokiluoma 25.5.2009

Työhyvinvointifoorumin keskeiset teemat ja niiden vastuuhenkilöt Hyvät käytännöt Ismo Suksi, ylitarkastaja, STM Kuormittavuuden hallinta työssä Tarja Kantolahti, ylitarkastaja, STM Työturvallisuus Markku Aaltonen, tiimipäällikkö, TTL Työterveyshuolto Heikki Savolainen, lääkintöneuvos, STM 8 Hannu Jokiluoma 25.5.2009

Työhyvinvointifoorumin toimintoja Johtoryhmä, teemaryhmät ja teemaverkostot Aloitteet, innovaatiot ja vuorovaikutus työhyvinvoinnin edistämiseksi Työpaikkojen ja henkilöiden verkostot ja niille suunnatut toimet Alueelliset verkostot, mm. TTL:n alueneuvottelukunnat Hallinnonalan toimenpiteet, mm. TTL ja työsuojelupiirit Messut sekä Työsuojeluhallinnon Työsuojelunäyttely Seminaarit, workshopit Verkkoviestintä uutiskirje tyohyvinvointifoorumi.fi uudistettu klinikka.fi –sivusto Esitteet, julkaisut Osallistujatahojen kokoaminen hankkeiden käynnistämiseksi 9 Hannu Jokiluoma 25.5.2009

Yleisötilaisuudet Yhteiset seminaarikiertueet (2009-2010) Työhyvinvointi haastavassa taloustilanteessa Työpaikkaväkivallan ehkäisy ja hallinta Valtakunnalliset seminaarit Taide työhyvinvoinnin edistäjänä 5.5. Terveydenhuollon siirtoergonomia –seminaari, 4.-5.6. Työn eettinen kuormitus sosiaali- ja terveystyössä 29.-30.9., Hki Metsäalan työhyvinvointi -seminaari, 24.11., Jyväskylä Työsuojelulautakuntien ja sidosryhmien seminaari 25.5., Hki Alueseminaarit Hämeenlinna14.1. ja Pori 3.2. E-Pohjanmaan THF (TEPO), 14.9., Seinäjoki Alueseminaari työterveyshuolloille, 26.8., Turku ruotsinkielinen seminaari (Arcada), syksy, Helsinki 10 Hannu Jokiluoma 25.5.2009

Työterveyslaitoksen ja työsuojeluhallinnon toimenpiteitä liittyen TH-foorumiin Työsuojelupiirit osallistuvat THF:n toimintaan asiantuntijoina ja tilaisuuksien järjestämisessä. Työpaikkaväkivallan ehkäisy ja hallinta -koulutuskiertue THF ohjaa verkkokäyttäjiä työsuojelu.fi –sivuille Työhyvinvointi integroidaan hallinnonalan toimintoihin. THF:n järjestämät alueseminaarit sovitetaan yhteen muiden STM:n ja TEM:n hankkeiden ja tilaisuuksien kanssa. 11 Hannu Jokiluoma 25.5.2009

TTL:n ja työsuojeluhallinnon toimenpiteitä liittyen TH-foorumiin (jatkoa) Alueellisia organisoituja työhyvinvointiverkostoja käynnistetään Suomen eri osissa TTL:n alueneuvottelukunnille aikaisempaa laajempi tehtävä alueen kehityksen seuraamisessa ja aloitteiden tekemisessä sekä alueellisena työhyvinvoinnin yhteistoimintaverkostona. Muiden alueellisten verkostojen aktivointi. Yhteistyö Terveyden edistämisen alueellisten verkostojen ja THL:n kanssa; kannustetaan alueellisia työhyvinvoinnin toimijoita osallistumaan Terveyden edistämisen verkostoihin. 12 Hannu Jokiluoma 25.5.2009

TTL:n ja työsuojeluhallinnon toimenpiteitä liittyen TH-foorumiin (jatkoa) Työterveyslaitos toteuttaa valtakunnalliset, alueelliset ja alakohtaiset työhyvinvointia kuvaavat työhyvinvointiprofiilit. Erityisesti pienten työpaikkojen tukena toimivat alueelliset asiantuntijaverkostot vahvistuvat. Nolla tapaturmaa -foorumin jäsenorganisaatioiden määrää nousee 50 % (nyt 250 organisaatiota) ja kattavuus nousee 15 %:iin (nyt 10%) työllisestä työvoimasta, 2010. Varmistetaan Nolla-tapaturmaa –foorumin kehittyminen. Kannustetaan työpaikkoja liittymään Nolla-tapaturmaa –foorumiin 13 Hannu Jokiluoma 25.5.2009

Foorumi kannustaa osallistumaan lisätietoja ja ilmoittautuminen teemoihin yhdyshenkilöille: www.tyohyvinvointifoorumi.fi osallistumalla toimintaan ja tilaisuuksiin jaetaan työpaikan hyviä käytäntöjä muille sovellettavaksi hyödynnetään viestintämateriaalia keskustellaan hyvistä käytännöistä ja toimintavoista liitetään asia osaksi työpaikan arkipäiväistä toimintaa tuetaan aiheen oppimismahdollisuuksia, esim. oppimisympäristöjä verkossa lisätään kumppanuuksia 14 Hannu Jokiluoma 25.5.2009