Rakennesuunnittelijan näkemyksiä rakenteellisen turvallisuuden kehittämiseksi Seppo Suuriniemi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
URATAKOMON TOP-valmennus. Minkälaisia ongelmia TOP-jakson aikana voisi ilmetä? Opiskelijoiden vastauksia: • Teen virheen • En tule toimeen muiden työntekijöiden.
Advertisements

UUDENMAAN TYÖSUOJELUPIIRI VUOKRATYÖSEMINAARI Uudenmaan työsuojelupiiri Lea Piho.
Akavalaisten työaikakäytännöt esimerkkejä jäsenliitoista
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, lääninelintarviketarkastaja Raisa Romppanen1 Kokemuksia yleisötilaisuuksien turvallisuuden tarkastamisesta.
Tohtoriopinnot CMT:ssä Pekka Isotalus Kaikki kuuluvat •Tampereen yliopiston tutkijakoulu •Viestinnän, median ja teatterin tohtoriohjelma •Oppiaineet:
Työparityöskentely päiväkodissa
Pohjois-Kuoreveden vesiosuuskunta Toimitusjohtajan tehtävät
Mikä tekijänoikeus?.
Vatek ry:n syyskoulutus Harmaan talouden torjunta ja vastuullisuus rakentamisessa Jari Raatikainen.
FC WILD Tyytyväisyyskysely Yleistä/taustaa • Tyytyväisyyskysely järjestettiin toista kertaa tavoitteena saada kuuluviin kentän ääni,
VALESOKKELIRAKENTEEN KORJAUSMENETELMÄNÄ
RAKENNETUN YMPÄRISTÖN DIPLOMI- INSINÖÖRIKSI? DIPLOMI-
Jukka Ollila | Novago Yrityskehitys Oy Yritystalo BusinessLohjan ensimmäinen vuosi.
Järvenpään kaupunkiTekijä, muokkaa Perustyylissä SORTUMAVAARA , Johtava rakennustarkastaja Jouni Vastamäki Rakennusvalvonta, Järvenpää p
Työ,ja teho.
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
10 vinkkiä voimaantumiseen
PORI Taloyhtiöiden info-ilta Tapio Kallioinen Projektipäällikkö Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy.
ESR Sivu 1 ESR:n uusi ohjelmakausi ja sen haasteet sukupuolten tasa-arvon kannalta Riitta Kangasharju Työministeriö Tampere
JÄNNEVÄLIT. Puukerrostalo LUENTO 4: Puukerrostalon rakenteiden mitoitus RoadShow 2013 Tero Lahtela.
Tietojen hallinta Alkuperäinen teksti:
Asiaa rakennusasiantuntijan näkökulmasta
Ohjelmistokehittäminen. Luku 1 – Mitä on ohjelmistokehittäminen?
EXtensible Markup Language
Mihin seikkoihin ihmiset kiinnittävät huomiota taloa hankkiessaan:
Elämyshankekyselyn tulokset © Sovita Toteutus: Opiferum1.
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
Avoin-Web Pro -projekti SISÄLLÖNTUOTANTO Eija Varis Info
TkT Jari Virta kehityspäällikkö Suomen Kiinteistöliitto ry
SANAKARTAT Vammaisasiain neuvottelukunta Polku – liikkumistaito H.Hirn.
UKJ Työpakettien tilanne TukityöpaketitResurssitSisältöAikatauluHuom (Seuraava sivu) TP 1 Projektin hallinnointi OK, 1) TP 2 Resurssinhallinta.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
TULOSOHJAUKSEN JA TILIVELVOLLISUUDEN TILA Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV
ANTIIKIN KREIKAN TIEDE
ASENTEELLA EDELLÄKÄVIJÄKSI
YSE 1998 TALOYHTIÖN NÄKÖKULMASTA
Kauppakeskusturvallisuus - käyttäjät
UKJ Työpakettien tilanne TukityöpaketitResurssitSisältöAikatauluHuom (Seuraava sivu) TP 1 Projektin hallinnointi OK, 1) TP 2 Resurssinhallinta.
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
MUM8TM D-jatko Heikki Hietala. Kurssin rakenne 8 x 2 x 3 h lähiopetusta = 48 h Omaa työskentelyä 33 h Yhteensä 81 h = 3 op. Kurssi koostuu 3DS Maxin.
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
Tekstiä tähän kohtaan ” Osaavana pidempään työelämässä”
Aikakauslehtien lukuajat KMT Kuluttaja syksy 2013 / kevät 2014.
Jatkuvan parantamisen Jp-taulu
Tärkeää tietoa punaisen ristin käytöstä
T A M P E R E E N K A U P U N K I Liikuntayhtiöt ja kunnan liikuntapolitiikka Pekka P. Paavola liikuntatoimenjohtaja
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
PÄTEVIEN TOIMIJOIDEN REKISTERI FISE toteaa lakiin ja täydentäviin rakentamismääräyksiin perustuvia suunnittelijoiden ja työnjohdon pätevyyksiä. Lisäksi.
TYÖTURVALLISUUDEN AVAINASIOITA
Harjoitustyö 1 esittely: Puurunkoinen levyjäykisteinen halli
LEHTIKORPI KADUT JA VESIHUOLTO SEKÄ MAAPERÄTIEDOT
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Kurssin suoritus
Kohti yhteistä johtajuusajattelua Sininauhaliitossa. Siniboss 2. 12
ROT Lukkareiden teko alkaa 7.4. oman koulun tarjottimelle. Muille kouluille ilmoittaudutaan opon kautta wilma-viestillä tai varaamalla.
MOTIVAATIO.
FTR (Formal Technical Review) Kimmo Airamaa. Johdantoa Muodollinen tekninen tarkastus = toiminta tarkastustilaisuudessa on tarkasti määritelty Muodollinen.
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2010
Projektityökurssi KLTITE05SU/OH Projektitöiden seminaariohjeet.
VARMUUSKOPIOINTI Näin tehdään Varmuuskopiointi Mac OS X 10.5 Leopard Serverillä, mutta varmuuskopiointi tehdään samalla tavalla myös muissa Mac OS X- käyttöjärjestelmissä,
Liitokset & liittymät -jäykistys ja tiiveys
1,50 € / kg Määrä 2 kg 3 kg x 4 kg 0,5 kg 2 · 1,50 = 3,00 (€)
Rakennusmies putosi lämpöeristenipun päältä 2,3 metriä maahan
Elintapaohjauksen toimintamallin ja palveluketjun kuvaus
TUOTANTOINSINÖÖRIKOULUTUS 2018
Moduulivalinta
Rakentamisen ajankohtaisseminaari 2018 Ympäristömisteriön asetus rakennusten paloturvallisuus
Kimmo Tiilikainen, asunto-, energia- ja ympäristöministeri
Esityksen transkriptio:

Rakennesuunnittelijan näkemyksiä rakenteellisen turvallisuuden kehittämiseksi Seppo Suuriniemi

Rakennushankkeen käynnistys- ja organisointivaihe. Rakentamisen säännöstön mukaan rakennushankkeeseen ryhtyvä on päävastuullinen sekä rakentamisvaiheeseen että rakennuksen käyttöaikaan liittyvissä asioissa. Kertarakennuttaja ja rakennuksen omistava ”maallikko” ei todennäköisesti tunne säännöstöä.

Rakennesuunnitelmien tarkastus ei kuulu rakennusvalvonnan tehtäviin. Luoko nykyinen tilanne esim. kohteen kokonaistoimittajalle (suunnittelu + rakentaminen) rakentamisvaiheessa tilaisuuden tinkiä säännösten edellyttämästä varmuustasosta kilpailuasemansa parantamiseksi, jos hanketta rakennuttajan nimissä ei hoida ammattilainen?   Rakennusvalvonnan tulisi olla näissä hankkeissa erityisen tarkkaavainen ja edellyttää hankkeelle esim. ammattimaista projektin hoitajaa ja suunnitelmien ulkopuolista tarkastajaa.

Kuka vastaa kokonaisuudesta? Sisältääkö kokonaistoimitus myös runkoa täydentävien rakenteiden ja perustusten suunnittelun ja rakentamisen. Jos ei, kuka tekee nämä suunnitelmat ja kenellä on kokonaisvastuu rakenteiden suunnittelusta ja rakentamisesta?   Tutkiiko joku perustuksen alapuolisen maaperän ja määrittelee sen kantokyvyn ja routasuojaustarpeen? Vastaavalle työnjohtajalle eivät yleensä kuulu rakennusten ja rakenteiden suunnittelutehtävät. Vastaava työnjohtaja ei ole myöskään rakentamistyön valvoja vaan tähän tehtävään tulisi nimetä joku muu henkilö.

Rakennusvalvonta voi määrätä suunnitelmien ulkopuolisen tarkastuksen ja työn suorituksen asiantuntijavalvonnan erityisesti kohteisiin, joissa voi olla paikalla suuri määrä ihmisiä. Jatkossa myös kohteisiin, joissa rakennusvalvonta huomaa alla esille tuotuja puutteita kohteen toteutuksessa.

Rakennustekniikka 2/13 ; Gunnar Åström: RIL:n ohje tulossa. Tarkastettavia rakennuksia voivat olla periaatteessa tavanomaiset rakennukset tai rakennustyypit, jos niiden rakenteissa on yleisesti todettu olevan vakavia rakenteellisia vaaroja tai puutteita rakennuksen suunnitteluun, toteutukseen tai ylläpitoon liittyy tekijöitä, jotka nostavat niiden riskitason normaalia korkeammalle. Samassa lehdessä myös artikkeli, jossa ympäristöministeriön asettaman työryhmän laatiman ohjeen valmistumistavoite on 31.12.2014 => viranomaisohje tulossa

Rakenteiden suunnittelussa ilmenneitä heikkouksia

Yleistä Suunnittelu on usein jaettu osiin ja kokonaisuuden hallinta jää hataraksi. Osa rakenteista jää suunnittelematta. Esim. Perustukset ja kokonaisjäykistys

Päätyseinään kohdistuva kuorma Kokonaisjäykistys Esim. naulalevyristikkokatto ja kantavat seinät Päätyseinään kohdistuva kuorma Tuuli esim: 0,6 kN/m2 x 5 m x 20 m = 60 kN (6 tonnia) Pystyrakenteiden vinous: 1/150 x 20 m x 20 m x 1,3 kN/m2 = 3,5 kN (350 kg) => kuorma rakennuksen mitoista riippuen 50 … 100 kN eli 5 … 10 tonnia

Kolminivelkehä Hoitaa hallin poikittaisjäykistyksen mutta ei pituussuuntaista jäykistystä.

Teräsrakenteet Heikkouksia Hitsausten koot puuttuvat suunnitelmista. Rakennuksen pituussuuntainen kokonaisjäykistys puutteellinen Puuttuu puristettujen sauvojen nurjahdustukia

Puristettujen sauvojen nurjahdustuenta puuttuu (alapaarre, seinän sisäpaarre)

Työskentelyreitti hitsaukseen on liian ahdas

Järvenpään hallin kehä: Erikokoisten sauvojen liitokset myötäneet

Puurakenteet Heikkouksia Hallien kattotason jäykistäviä rakenteita tarvitaan hallin molemmissa suunnissa, jos naulalevyristikot tukeutuvat seiniin. Hallin pituussuunnassa, jos kattopalkit tai –ristikot tukeutuvat mastopilareihin. Myös kaarihalleissa.   Meneekö kattotason jäykistyssuunnitelma myös ristikkosuunnittelijalle? Saako rakennesuunnittelija ristikkosuunnitelmat? Seinien tason suuntaisten jäykisteiden tarve on määritettävä tapauskohtaisesti.

Naulalevyristikkokaton yläpaarretason jäykistys rakennuksen pituussuunnassa

Liimapuukaarihallin pituussuuntainen jäykistys: Tampereen Messu- ja urheilukeskus

Perustukset Heikkouksia Perustuksista tulee esittää laskelmat ja suunnitelmat, jotka perustuvat rungon mitoituslaskelmien mukaisiin voimasuureisiin. Perustuksilla tulee yleensä olla myös routasuojaus, jotta ne eivät liiku roudan vaikutuksesta. Kolminivelkehien (teräsristikot ja liimapuukaaret) perustusten mitoitus. 

Kolminivelkehien (teräsristikot ja liimapuukaaret) perustuksille tulee esittää myös liukumis- ja kaatumisvarmuustarkastelut sekä huomioida pystykuorman epäkeskisyys.  

Rakentamistyötä tekevän, ohjaavan ja valvovan aktiivisuus

Yleistä Lue tarkasti kaikki työtäsi koskevat toimitetut suunnitelmat Jos esim. joitakin seuraavia suunnitelmia puuttuu, pyydä niitä (kirjallisesti)  perustussuunnitelmat peruspulttitietoineen teräsrakenteiden yksiselitteiset hitsausmerkinnät naulaliitosten naulakoot ja -määrät rakennuksen pituussuuntaisen jäykistämisen hoitavat rakenteet naulalevyristikkopiirustukset Varmista, että hitsaus sulaa kiinni kumpaankin yhdistettävään pintaan.

Esimerkki ristikkokuvassa olevista sauvojen nurjahdustuentaohjeista (Lähde KPM-Engineering OY:n ristikkokuva)

(Lähde KPM-Engineering Oy:n ristikkokuva)

Olemassa olevien kohteiden tarkastustarpeita

Yleistä Suomessa on kehitteillä tarkastusohjeistoja valmiiden rakennusten turvallisuuden varmistamiseksi (RIL ja Ympäristöministeriö). Onko halleissa rakenteita niiden kokonaisjäykistyksen varmistamiseksi (erityisesti kattotaso)? Ovatko puristetut sauvat tuettu nurjahtamisen estämiseksi? Onko perustuksista suunnitelmat ja laskelmat. Onko perustukset routaeristetty?

Mitä punaisempi diagonaali, sitä todennäköisemmin tarvitaan nurjahdustuenta

Ratsastusmaneeseissa käytetään suolaa lattian pölyämisen estämiseksi, mikä lisää teräsrakenteiden ruostumisriskiä. Tarkkaile ruostumistasoa.

Esiintyykö liimapuupalkeissa halkeilua?

Alin pultti toiminut pystytukena aiheuttaen palkin halkeamisen

Tiedottaminen Jos havaitset yllä mainittuja puutteita tai vaurioita, ilmoita paikkakunnan rakennusvalvontaan.

Lisätietoa RIL 248-2013: NR-kattorakenteen jäykistyksen suunnittelu Rakennusonnettomuuksien tutkintaselostukset löytyvät sivulta: www.onnettomuustutkintakeskus/muut onnettomuudet/tutkintaselostukset vuosittain