Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Liitokset & liittymät -jäykistys ja tiiveys

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Liitokset & liittymät -jäykistys ja tiiveys"— Esityksen transkriptio:

1 Liitokset & liittymät -jäykistys ja tiiveys

2 Jotta rakennus ei kaadu
Miksi? Jotta rakennus ei kaadu

3 Koko rakennuksen jäykistys
Pientalon jäykistyksen mitoituksessa otetaan huomioon pelkästään tuulesta aiheutuva vaakakuorma. Tuulikuorman vaikuttaessa rakennuksen sivuseinään kuormasta puolet siirretään seinän alaosan kautta suoraan perustuksille. Puolet sivuseinän kuormasta sekä kokonaan kattolappeeseen vaikuttava kuorma siirretään jäykistävälle vaakarakenteelle, eli ylä- tai välipohjalle, joiden kautta kuormat siirtyvät päätyseinien yläosaan. Päätyseinässä kuorma siirtyy jäykistysrakenteiden kautta perustuksille.

4 Jäykistävät rakenteet levyjäykistys, ruuvikiinnitys
Kuva: Gyproc, Pienrakentajan käsikirja

5 Levyjäykistyksen toimintaperiaate
Levyjäykistyksessä rakennuksen seinä- ja yläpohjarakenteista muodostetaan levyjä. Vaakakuormat siirtyvät seinistä yläpohjaan ja sitä kautta pääty- tai sivuseinien kautta perustuksille. Alaohjauspuu ankkuroidaan perustuksiin jokaisen jäykistävän levyn kohdalta ≤ k-1200 mm

6

7 Vinolaudoitus 3 45◦ Kuva:

8 Reivaus eli vinosidonta
Oulun rakennusvalvonta: Teräksen käyttö jäykistykseen ei ole puurakenteissa suositeltavaa. RIL 244 mukaan terästangoissa on yleensä päissä kierteet ja mutterit. Tällöin kiristäminen onnistuu. Sen sijaan reikävanteiden kiristäminen on ongelmallista. Kiristimen käyttö on pakollista, mutta kiristimiä ei tahdo löytyä markkinoilta. Lämpötilaerojen ollessa suuria, voivat teräsosien muodonmuutokset olla suuria ja rakenne toimii huonosti. Näin ollen Oulun kaupungissa kylmien rakenteiden jäykistystä ei saa hoitaa reikävanteilla. Reikävannetta ei pitäisi em. syistä käyttää jäykistykseen ollenkaan.

9 Liittymädetaljit

10 Ilman ja höyrynsulun liitokset matalaenergia AP

11 Matalaenergia VP

12 Matalaenergia YP

13 YP-VS murtokatto

14 Nurkat

15 US-VS & IKKUNA

16 Läpiviennit

17 YP läpivienti US läpivienti

18

19


Lataa ppt "Liitokset & liittymät -jäykistys ja tiiveys"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google