KESKUSTELLAANKO KOKOOMUKSESSA PERUSTULOSTA? - EI TÄLLÄ HETKELLÄ Harri Jaskari kansanedustaja Kokoomuksen eduskuntaryhmä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

Mistä työtä huonosti koulutetuille
Palkkatuki.
TUTKIJA TYÖMARKKINOILLA
Mitä se on ja mitä se ei ole
Akavalaisten työaikakäytännöt esimerkkejä jäsenliitoista
Kirsi Juva1 MILLAINEN KOULUTUS VALMENTAISI 2020-LUVUN TÖIHIN? Koulutuksen tulevaisuudennäkymät Pohjois-Savossa Jarmo Immonen
Univaje.
Kauppalehti Yrittäjyys Lokakuu Aineiston rakenne Kaikki, n=720 %
Pätkätyöt ja perusturva Kuka kuuntelee köyhää –tilaisuus Outi Alanko-Kahiluoto Kansanedustaja (Vihr.)
Yritysverotuksen ajankohtaiskatsaus Perheyritysten liitto
Työurien repaleisuus ja pätkätyöt
Köyhyys ja asuminen Vuokra-asumisen tulevaisuus Suomessa -seminaari
© Mela 2011 Vakuutukset Melasta. © Mela 2011 Täysi hyöty Melan vakuutuksista MYEL-vakuutus on jokaisen viljelijän, kalastajan, poronhoitajan ja metsätilallisen.
Uudelle maatalousyrittäjälle
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Uusi työ Helsinki. Uusi Suomi TalousYmpäristöSuvaitsevaisuus VerouudistusInvestoinnitTyöVerouudi Vapauttava perustulo Rohkea yrittäjyysReilut.
Onko mahdollista yhdistää Vihreä verouudistus ja tuloerojen kaventaminen? Anni Sinnemäki
 Senioritutkimus 2010  Vastaajia yhteensä 1647  Miehiä 68 prosenttia  84 prosenttia vastaajista syntynyt 1940-luvulla  Eläkkeelle siirrytty keskimäärin.
SUOMI UUSILLE RAITEILLE  Miten torjua lamaa vihreistä lähtökohdista Tarja Cronberg
Vihreä perustulomalli LUONNOS Perustulotyöryhmä Valtuuskunnan lähetekeskusteluun Vihreät ajaa perustuloa sosiaaliturvan ja oikeudenmukaisten.
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Asevelvollisuuden kustannukset Asevelvollisuusseminaari Helsinki
Aikuissosiaalityön kehittämishanke – SOS – hanke
Onko perustulo Sata-komitean listalla? Elli Aaltonen.
KESÄTYÖSETELI 2011 HML kaupungin maksama tuki työnantajalle, joka palkkaa vuosina syntyneen hämeenlinnalaisen nuoren kesätyöhön kesätyösetelillä.
X:t ja Y:t toimituksissa
Määräaikaiset työsuhteet Työvoiman työssäolo iän mukaan 2011 Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2011 aineisto Akavalaiset.
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Psykoterapia ja avohoito on edullista
ÄÄNESTÄ TAI KÄY HUONOSTI EDUSKUNTAVAALIT 2003
Näin järjestät tapahtumia ja koulutusta ViSiOn kanssa Ville Ylikahri
Juha Kauppinen Consulting oy Rakenneselvitykseen liittyviä tutkimuksia Tiedotustilaisuus Karjasillan kirkolla Juha Kauppinen.
Perustulo ja työmarkkinat Ruurik Holm Työn vaihtosuhde  Työn vaihtosuhde käsitteenä viittaa työpanoksen ja työstä saatavien palkkioiden suhteeseen.
Esittely koululaisille Verohallinto 2008
NYT-työryhmä Rauno Vanhanen Ehdotuksia nuorten työelämään saamiseksi.
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
Tutkimusosasto Perusturvan kipupisteet ja Kelan asiakaskyselyt Pertti Honkanen
Perustulo Mitä se on ja mitä se ei ole. Perustulon historia Social dividend (kansalaisosinko) –Menneiden sukupolvien työ kuuluu kaikille Milton Freedman:
Akava tyrmää vuorotteluvapaa- korvausten leikkaamisen
Suomalaisen perusturvan taso ja toimeentulo-ongelmat Olli Kangas kela.
YRITYSVEROTUS NYT JA TULEVAISUUDESSA
Meijän vai teijän elämä? Oulun hyvinvointifoorumi Osmo Soininvaara.
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Vihreiden tavoitteet sosiaaliturvan uudistukselle 1.Perusturvaa parannettava 2.Henkilökohtaisuutta vahvistettava 3.Byrokratiaa vähennettävä 4.Työnteon.
Eri tavoin ongelmallinen perustulo: utopia, sumuverho tai turha himmeli Ilkka Kaukoranta ekonomisti (VTM)
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
1 Ansioturva torjuu köyhyyttä 5 väitettä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta (Lähde: Palkkatyöläinen 1/2015)
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL JHL:n näkemys Viron veromallista 1.
Vihreiden verotavoitteet budjettiriihessä tuloverojen kevennys painotetusti pieni- ja keskituloisille alkoholi- ja tupakkaveroihin korotukset työsuhdeautoiluun.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Virkavapaudet Yhteysopekoulutus Kirsi Contursi plm.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Aikuiskasvatustieteen tutkijatapaaminen Rovaniemi YLIOPISTOKOULUTETTUJEN NUORTEN AIKUISTEN ELÄMÄÄN TYYTYVÄISYYDEN JA ELÄMÄNÄHALLINNAN HAASTEET.
Esittely koululaisille Verohallinto 2015
Opintotuki, työ- ja kansaneläke, työttömyyskorvaukset.
OPINTOTUKI OPINTOIHIN ULKOMAILLA KELA MYÖNNETÄÄN  Jos opinnot vastaavat Suomessa tuettavia opintoja tai sisältyvät Suomessa suoritettavaan tutkintoon.
Mihin koulutussopimusta ja nuorten oppisopimuskoulutusta tarvitaan?
Sorsiiko verotus palkansaajaa? – Työnteon kannustimet
Juha Nirvinen.
Kannustinloukkujen purkamista ja työvoiman alueellista liikkuvuutta selvittäneen työryhmän havaintoja.
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Vapaaehtoistyön kannusteet/ orientaatiot/ palkkiot
Suomen verotus selkokielellä
Työn vuoro – esitysten pääkohdat
Turvaa, luottamusta, toimintaa Perusturvan
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
Asumistuki ja toimeentulotuki
YH9, YH1, Tehtävä 7 -Perustulo
Esityksen transkriptio:

KESKUSTELLAANKO KOKOOMUKSESSA PERUSTULOSTA? - EI TÄLLÄ HETKELLÄ Harri Jaskari kansanedustaja Kokoomuksen eduskuntaryhmä

KAKSI OHJELMARYHMÄÄ Suomalaisen hyvinvoinnin pelastamisryhmä Tulevaisuuden kasvu ja työllisyys Hetemäen ryhmäTanskasen ryhmä

MILLAINEN PERUSTULO – NEGATIIVINEN TULOVERO? 1000 euroa ei tuloveroa 40% tuloveroa yhteiskunnalle 40% tulotuki yhteiskunnalta

Jokaiselle 400 euroa 40% tuloveroa yhteiskunnalle TAI VASTAAVA PERUSTULO – MUTTA YKSINKERTAISEMPI

Jokaiselle 440 euroa 39% tuloveroa yhteiskunnalle (alle euron vuositulot) YKSI VIHREIDEN PERUSTULOMALLI 49% tuloveroa yhteiskunnalle (yli euron vuositulot)

MIKSI PERUSTULO!!! • Perustulo tekee työn tekemisestä aina kannustavaa – keikkatyökin on järkevää • Työn vastaanotto ei ole pakko, mutta se kannattaa (nykyisin opiskelijan kannattaa ottaa työtä vastaan, mutta ei ole pakko, työttömän ei kannata, mutta on pakko) • Pätkätyökin on järkevää jatkossa – byrokratiakitka pois, turva tilalle • Pienituloisenkin on järkevää käydä töissä • Nykyinen malli on byrokratialoukku • Lisää läpinäkyvyyttä • Ei ole järkeä kyykyttää ihmisiä luukulta toiselle • Takaisi nykyistä paremmin ihmisoikeuksia • Hyötyjinä pieni- ja keskituloiset, pienyrittäjät, pätkätyötä tekevät ja opiskelijat • Todellinen perustuki aloittaville yrittäjille • Toisi liikkumavaraa elämään • Toimeentuloturvan kokonaisuudistus on tarpeen (SATA-komitea) • Työmarkkinatuen, asumistuen ja toimeentulotuen yhdistäminen ja yhteen- sovittaminen verotuksen kanssa • Perusturva on jäänyt ansiotasosta jälkeen

MIKSI EI PERUSTULOA!!! • Mitään ei karsita, mutta samalla maksetaan yli 400 euron perustulo • Lisää alipalkattuja työsuhteita • Kokoaikaisten työsuhteiden määrä vähenisi • Sosiaaliturva ei nykyisinkään kilpaile palkan kanssa pienimmissäkään tuloissa • Kannustavuuden ongelma koskee vain hyvin marginaalista ryhmää • Aivan liian kallis uudistus • Jotkut haaveilevat malleilla talouskasvun pysäyttämistä ja elintason laskua • Vastikkeeton toimeentulomahdollisuus ei ole töihin kannustamista • Perustulon takia nuori päättää pitää välivuoden – ja välivuosi kestää koko elämän • Nykyisellä mallilla on suomalaisten tuki

Kunnallinen perusvähennys 6000 euroon 500 euroa verovapaata/kk Työmarkkinatuen ja palkkatulojen yhteensovitus ns. työttömän verokortti (enintään 50% lisätulosta verotettaisiin) - nyt ei kannata ottaa lyhytaikaista työtä vastaan, koska työmarkkinatuki ja asumistuki leikkaavat työansioista 80% 100 euron aktiiviraha niille työttömille, jotka tekevät vähintään neljää työpäivää vastaavan työmäärän kuukaudessa VILLE NIINISTÖN KANSSA ESITTÄMÄMME MALLI • riittävän korkea tulotaso, että se kannustaa työllistymään • riittävän matala, että se ei aiheuta estettä työllistyä pysyvään työsuhteeseen • samanlainen yhteensovitus ja aktiiviraha myös aloittaville yrittäjille ja freelancereille

Huonosti harkittuihin ja riskialttiisiin uhkapeleihin ei pidä lähteä (Kalevi Sorsa säätiö)? VAI Nyt on oikea aika uudistuksille?