Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

YH9, YH1, Tehtävä 7 -Perustulo

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "YH9, YH1, Tehtävä 7 -Perustulo"— Esityksen transkriptio:

1 YH9, YH1, Tehtävä 7 -Perustulo

2 -Perustulo maksetaan kaikille kansalaisille / asukkaille
-Sen saaminen ei edellytä työntekoa, opiskelua tms. -Sen saamiseen ei tarvita syytä. -Se ei vähene tai poistu henkilön saadessa tuloja. Tosin verotuksella se käytännössä voitaisiin ottaa pois parempituloisilta.

3 b) • Hiilamo uskoo sen mahdollisuuksiin -Hän uskoo sen auttavan eri tavalla syrjäytyneitä pääsemään jaloilleen ja ”auttamaan itseään”. -Hiilamon mukaan se poistaisi kannustinloukkuja ja auttaisi työhaluisia osatyö- kykyisiä, pätkätyöläisiä ja freelancereita ottamaan vastaan lyhytaikaisiakin töitä ja työllistämään itsensä. -Hän ei halua sen mahdollistavan pelkkää passiivista edun nauttimista ilman mitään aikomustakaan ottaa työtä vastaan.

4 Hetemäki epäilee perustuloa
-Se ei poistaisi byrokratiaa tarpeeksi. -Kun menot eivät saisi kasvaa toiset voittaisivat ja jotkut häviäisivät. Jos edut vain paranisivat se nostaisi kustannuksia (Hetemäki vastaa valtion budjetista). -Se voisi houkutella varsinkin nuoria heittäytymään liian helposti sosiaali- turvan varaan. -Kun se vähentäisi motivaatiota, tulisi perustulon saajista pysyvästi pieni- tuloinen ryhmä.

5 Sazanov kannattaa vastikkeellista perustuloa
-Se ei kaikkien mielestä ehkä olisi perustulo. -Perustulon eteen on tehtävä jotakin: opiskella tai olla velvollisuus ottaa työtä vastaan. -Sen olisi oltava selkeä ja elämän tilanteen mukaan joustava: mahdollistettava palkkatyö, yrittäminen ja sosiaaliturva samaan aikaan. -Sazanov edustaa nuoria aktiivisia hieman paremmassa asemassa olevia, joilla on enemmän ehkä kykyjä ja mahdollisuuksia.

6 c) -Rahaa sosiaaliturvaan on jonkun mielestä liian vähän
c) -Rahaa sosiaaliturvaan on jonkun mielestä liian vähän? -Järjestelmä on monimutkainen ja sekava. Hlö voi saada monenlaista etuutta yhtä aikaa: työttömyyskorvausta, asumistukea, toimeentulotukea. On vaikea arvioida, miten yksi etuus vaikuttaa toiseen. -Kannustinloukut: tukien yhteissumma voi joissain tilanteissa olla sen verran suuri, että ainakaan lyhytaikaista pienipalkkaista työtä ei kannata ottaa vastaan. -Työn vastaan ottaminen voi johtaa jälkikäteen takaisinperintään, jota moni ei osaa arvioida. -Lyhytaikaisen työn vastaan ottaminen voi aiheuttaa viivästyksen työttömyyskorvauksiin. -Ketä tuetaan: syrjäytyneitä, lapsiperheitä, vanhuksia, opiskelijoita… -Pitääkö tukia (esim. lapsilisiä ja opintotukia) maksaa myös hyvätuloisille perheille.

7 d) • Perustulo -Vastikkeellinen vai vastikkeeton. -Kuinka suuri
d) • Perustulo -Vastikkeellinen vai vastikkeeton? -Kuinka suuri? -Mitä tukia tarvitaan sen lisäksi? -Verotetaanko pois hyvätuloisilta? Se kiristäisi verotuksen progressiota. • Alimpien etuuksien korottaminen • Universaalien tukien karsiminen -Joidenkin etujen (lapsilisä, alennetut maksut, ilmaispalvelut) pois ottaminen hyvätuloisilta.

8 • Vastikkeellisuuden lisääminen: opiskelua tai työtä.
• Tarveharkinnan lisääminen • Oman omaisuuden käyttö vanhuuden hoito menoissa tai perillisten velvoittaminen hoitoon. • Tukimuotojen yhdistäminen: yleistuki tulojen mukaan. • Negatiivinen tulovero -Tietyn tulorajan alla olevat eivät maksa veroja, vaan saavat vain tukia.

9 ∑ Porkkanaa: • Parannetaan sosiaaliturvaa ja uskotaan sen auttavan ihmisiä jaloilleen ja ”auttamaan itseään”. Palkitsemalla ja kannustamalla saamaan ihmiset yrittämään ja myös työllistymään paremmin. Keppiä: • Kiristetään etuja ja tehdään niistä enemmän vastikkeellisia. ”Kannustetaan” ihmisiä ottamaan vastaan myös lyhytaikaisia ja pienipalkkaisia töitä. -Esim. työttömyysturvaa on esitetty jopa parannettavaksi työttömyyden alkuaikoina. Sen jälkeen se hiljalleen pienenisi. Tämän toivotaan motivoivan ihmistä työnhakuun.


Lataa ppt "YH9, YH1, Tehtävä 7 -Perustulo"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google