Mitä se on ja mitä se ei ole

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SIIRTYYKÖ SUOMI TASAVEROON?
Advertisements

Mistä työtä huonosti koulutetuille
Sosiaalipolitiikka ja rakenteellinen työttömyys Huonotuottoisen työvoiman työllistyminen VATT-seminaari Osmo Soininvaara.
Arvonlisävero kirjanpidossa
Etuuksia koskevat kannanotot AKKU-johtoryhmän esitysten johdosta •Aikuiskoulutus on tullut myöhään tuen piiriin, ja sen taso on myös alhaisimpia. Ajatuksena.
KESKUSTELLAANKO KOKOOMUKSESSA PERUSTULOSTA? - EI TÄLLÄ HETKELLÄ Harri Jaskari kansanedustaja Kokoomuksen eduskuntaryhmä.
Perustulo jakavasta kokoavaksi Jouko Kajanoja Vapaus valita Foorumi
Köyhyys ja asuminen Vuokra-asumisen tulevaisuus Suomessa -seminaari
Hyvinvointi.
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Onko mahdollista yhdistää Vihreä verouudistus ja tuloerojen kaventaminen? Anni Sinnemäki
 Senioritutkimus 2010  Vastaajia yhteensä 1647  Miehiä 68 prosenttia  84 prosenttia vastaajista syntynyt 1940-luvulla  Eläkkeelle siirrytty keskimäärin.
SUOMI UUSILLE RAITEILLE  Miten torjua lamaa vihreistä lähtökohdista Tarja Cronberg
Vihreä perustulomalli LUONNOS Perustulotyöryhmä Valtuuskunnan lähetekeskusteluun Vihreät ajaa perustuloa sosiaaliturvan ja oikeudenmukaisten.
Sosiaaliturvan viidakossa
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
Osa-aikatyö Lahti [pvm] [Alatunniste]. Osa-aikatyö lukuina Osa-aikaisten palkansaajien määrä kasvanut yli 60 % viimeisen 15 vuoden aikana Nyt.
Mitoitus yhteistyönä OPS-työ ja mitoitus Oulu Katariina Alha/W5W.
Perustulo ja työmarkkinat Ruurik Holm Työn vaihtosuhde  Työn vaihtosuhde käsitteenä viittaa työpanoksen ja työstä saatavien palkkioiden suhteeseen.
SOVITELTU PÄIVÄRAHA VÄHÄN NIIN KUIN PERUSTULOAKO?
Esittely koululaisille Verohallinto 2008
Köyhyys ja t Osallistava sosiaaliturva ja perusoikeudet
Uusi työ ja työelämän tulevaisuus Timo Lindholm
Tutkimusosasto Näkemyksiä ammattiliittojen roolista köyhyyden vähentäjänä Ilpo Airio, VTT, erikoistutkija Kela, Tutkimusosasto.
Perustulo Mitä se on ja mitä se ei ole. Perustulon historia Social dividend (kansalaisosinko) –Menneiden sukupolvien työ kuuluu kaikille Milton Freedman:
Suomalaisen perusturvan taso ja toimeentulo-ongelmat Olli Kangas kela.
Anna Kruunari Kuunteleeko kukaan vammaista köyhää -keskustelu 1 LÄÄKKEITÄ VAI RUOKAA?
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Verotuksen perusteet - Johdanto
Meijän vai teijän elämä? Oulun hyvinvointifoorumi Osmo Soininvaara.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Hyvinvointivaltion tila 2010-luvulla Tiivistelmä Palkansaajien tutkimuslaitoksen raportista.
Toimeentulotuki 2013 Ari Virtanen THL1.
Metsävähennys Timo Hannonen Mhy Päijät-Häme.
Vihreiden tavoitteet sosiaaliturvan uudistukselle 1.Perusturvaa parannettava 2.Henkilökohtaisuutta vahvistettava 3.Byrokratiaa vähennettävä 4.Työnteon.
Eri tavoin ongelmallinen perustulo: utopia, sumuverho tai turha himmeli Ilkka Kaukoranta ekonomisti (VTM)
Metsänomistajan verosuunnittelua
Verotuksen perusteet II PO-tulot
1 Ansioturva torjuu köyhyyttä 5 väitettä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta (Lähde: Palkkatyöläinen 1/2015)
Pätkitty, halkaistu ja sääntelystä irtoava työ leviää – leviääkö hyvinvointi? SAK:n työympäristöseminaari, Kiljava Työn teettäminen reiluksi.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Talous- ja strategiaryhmä Tampereen työttömyys, elokuu 2006 Työttömyysasteen paraneminen on jatkunut tasaisesti lähes prosenttiyksikön vuosivauhtia syksystä.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Esittely koululaisille Verohallinto 2015
MAHDOLLISUUKSIEN MARKKINAT IHMISARVOFOORUMI 2010 KANAVATYÖSKENTELY klo Ihan sama ihmisarvo?
Hyvinvointivaltiomallit
Vero-osion rakenne AiheMateriaaliTehtävät Välittömän verotuksen periaatteet s Yksityisliikkeen verotus Elinkeinotoiminnan verotettavan tulon laskenta.
Verotus Suomessa Esittely koululaisille Verohallinto 2013.
S. 64- JULKINEN TALOUS. VALTION TULOT JA MENOT Valtion seuraavan vuoden tulot ja menot määritellään budjetissa 1. Hallitus sopii budjetista valtionvarainministeriön.
Kannustinloukkujen purkamista ja työvoiman alueellista liikkuvuutta selvittäneen työryhmän havaintoja.
HYVINVOIN- TIVALTION KEHITYS Ja SOSIAALI- POLITIIKKA.
Harjoituksia II.
Uskonnonvapaus - Suomessa perustuslaissa säädetty uskonnon ja omantunnon vapaus - positiivinen uskonnonvapaus: oikeus harjoittaa uskontoa ja kuulua uskonnolliseen.
Työttömyys Työvoima = 15-74v. työlliset ja työttömät henkilöt
Meitä on moneksi – mutta niin on suhteita työhönkin
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Huomioita sosiaalipolitiikasta
Aikuissosiaalityön nuorten palvelut
ERI YRITYSMUOTOJEN VEROTUS OMISTAJAN KANNALTA
Verokannat - tarkennus
Toimeentulotuki 2012 Ari Virtanen THL.
ERI YRITYSMUOTOJEN VEROTUS OMISTAJAN KANNALTA
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
Vero-osion rakenne 1. lähiopetustunti 2. etänä 3. lähiopetustunti
Vero-osion rakenne 1. lähiopetustunti 2. etänä 3. lähiopetustunti
Verokannat - tarkennus
Asumistuki ja toimeentulotuki
YH9, YH1, Tehtävä 7 -Perustulo
Esityksen transkriptio:

Mitä se on ja mitä se ei ole Perustulo Mitä se on ja mitä se ei ole

Perustulon historia Social dividend (kansalaisosinko) Menneiden sukupolvien työ kuuluu kaikille Milton Freedman: negatiivinen tulovero Taloudellisesti tehokas sosiaaliturvan muoto Väärinkäyttö vaikeata Kokeilu: vähensi työhaluja Tuloksena earned income tax credit Tanska: Uppror från mitten: medbörgarlön

Basic Income European Network Vuodesta 1985 toiminut tutkijoiden ja poliitikkojen klubi Konservatiiveja, vihreitä ja vasemmistolaisia, mutta ei demareita Lähtökohdat maittain hyvin erilaisia Joillekin Suomen toimeentulotuki on unelma Vuodesta 2004 European => Earth Brasilia, Etelä-Afrikka

Tulonsiirrot ja verotus yhteen Hyvinvointivaltio ottaa rikkailta (verot) ja antaa köyhille (tulonsiirrot) Kokonaisuus hyvin epätarkoituksenmukainen Kannustinvääristymiä, holhoava Rakenteellinen työttömyys Syyperusteinen sosiaaliturva ei toimi enää

Negatiivinen tulovero ja perustulo 1000 €/kk verotettavan tulon alaraja Ylimenevästä 40 % tuloveroa Alimenevästä 40% negatiivista tuloveroa Perustulo: kaikille 400 €/kk tilille Kaikkia tuloja verotetaan 40 % 1000 €/kk: veroa 400 € perustuloa 400 €/kk

Mihin perustulolla tähdätään? Perusturva kaikille – on jo Ei merkittävään tulonjaon muutokseen Suomessa Pelisääntöjen selkeyteen Byrokratialoukut pois: Prekariaatin asema ennustettavammaksi Pienipalkkaisten aseman paraneminen Oikeus joutilaisuuteen vai työhön kannustava? Parametreista riippuen molemmat tai vain toinen

Täysi vai osittainen perustulo? Täysi perustulo riittää yksin kunnolliseen elämään 1000 euroa kuussa asumistukineen Ei järkevä tavoite vähään aikaan Osittainen perustulo Riittää pastaan ja tonnikalaan Tukee pienipalkkaista Noin 400 €/kk verottomana Täyteen perustuloon pääsee vain osittaisen kautta

Työn vastaanottovelvollisuus Syy vastustaa ja kannattaa perustuloa Velvollisuus ei toimi enää Syyperusteinen turva voi olla runsaskätisempi Perustulo vaatii rinnalleen ansioturvan Perustuloon VOI liittää velvollisuuden olla työmarkkinoiden käytettävissä Hollannin ”perustulo” suurempi työssä olevilla

Työttömät, opiskelijat ja silpputyö Opiskelijalla on ”perustulo”, työtön on loukussa Opiskelijat tekevät silpputyötä Työttömät eivät tee Väärä porukka tekee silpputöitä Opiskelijoiden pitäisi opiskella Työttömälle silpputyö tie oikeaan työhön Perustulo: työttömät opiskelijoiden asemaan Paskaduunia ei ole pakko tehdä, mutta se kannattaa

Mallin säätäminen: asumistuki Välttämätön, koska asuntotuloa ei veroteta Kahdesta yhtä köyhästä vuokraa maksava on köyhempi Köyhillä asuntotuloa verotetaan (asumistuki pois) rikkailla ei veroteta Asumistuki nostaa köyhän marginaaliveroa

Mallin säätäminen: henkilö- vai perhekohtainen Henkilökohtaisia: verotus ja työttömyyspäiväraha Perhekohtaisia: Asumistuki, toimeentulotuki, työmarkkinatuki Henkilökohtainen ideologisesti oikeampi Perhekohtainen sosiaalisesti oikeudenmukaisempi Eikö yksinhuoltajia saa tukea?

Mallin säätäminen: perustulo ja lineaarinen tulovero Suuripalkkaisten veroale (yli 5000 €/kk) Rikkaat eivät saa palkkatuloa vaan pääomatuloa Yli 5 000 €:n palkkatuloille lisäporras Ei tuota paljon, rikkoo yksinkertaisuuden Tasavero muutettavissa kulutusveroksi, jota koroilla elävätkin maksavat Korkea rajavero köyhimmille? 600 €/kk + 60 % vero (vrt. työmarkkinatuki) Asumistuki tuottaa korotuksen marginaaliveroon

Askeleet kohti perustuloa Poistetaan verot 1000 euron palkkatulosta Yhdistetään toimeentulotuen normitettu osuus, työmarkkinatuki ja asumistuki Parannetaan toimeentulotuen yhteensovitusta Siirretään osa tuloverosta kulutusveroksi ja kompensoidaan se perustulolla (Hollanti)