Lelujen turvallisuudella ei leikitä • Joululelujen 15. vuosittainen markkinavalvontaprojekti • Ensimmäisiä leluprojekteja toteutettiin jo 70-luvulla •

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta. Leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen tällä hallituskaudella Leikkauksia on tehty • laskennallisista valtionosuuksista,
Advertisements

Kuvantamisen työnkulku IHE RIS näkökulmasta
• Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Johanna Salomaa-Valkamo | Joulunajan valvontatulosten julkistustilaisuus 2013 Tervetuloa! Viestintäjohtaja.
Raimo Päivärinta Luokite-esitelmä.
Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
Toimitusjohtajan katsaus. Liikevaihto Kotimaa Vienti.
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien neuvottelupäivät Kulttuuriviennin rahoitus Neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake OPM/KUPO/KVY.
Asta Koivisto | Joululeluprojekti Tulokset.
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
SUOMEN KULTTUURIRAHASTON KIRJATALKOOT SKR. Kirjatalkoot -Suomen Kulttuurirahaston kaikkien aikojen suurin tukihanke, johon Svenska litteratursällskapet.
Toimeentulotuen vuositilasto 2010 Ari Virtanen.
Energiaseminaari eduskunnassa
TURVALLINEN KONE JA LAITE
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
Tuotteiden kaupan pitämiseen liittyvä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus ja päätös Suomen kannalta VANK-seminaari : EU:n uusi sisämarkkinoiden.
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
Juhani Karvonen, Soome Metsaselts
TUKES Kolme säädöstä palovaroittimista Jussi Rahikainen SM pelastusosasto.
Huomio vesiosuuskuntien kehitystarpeisiin Pellervon Kainuun seminaari Lakiasiainjohtaja, varatuomari Kari Lehto, Pellervo-Seura ry.
Click to edit Master title style Testing Finnvera Oyj Liiketoimintajohtaja Annamarja Paloheimo.
Rotarynuorisovaihto / Monipiiri VIII 2006 NUORISO- VAIHTO PETS 2007.
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
Euroopan kemikaaliviraston REACH-valvontahankkeet ( EU:n yhdenmukaistetut valvontaprojektit )  REACH-EN-FORCE-1, 2009 – 2010  REACH-EN-FORCE-2, 2010.
Säteilylähteiden varastointi ja käytöstä poistaminen
1 Suomi24 – Suomen suurin yhteisö •Kävijät –Noin eri kävijää/vko –Suomen suurin käyttäjien tuottama palvelu •Palvelut –Aloitussivu & haku –Keskustelu.
Valtionhallinnon suunnitelmat, tavoitteet ja odotukset kuluttajan e-laskulle Kuluttajan e-lasku tiedotustilaisuus Jere Reinikainen.
Saatavuus kilpailukeinona
EY-lannoitteiden ja kalkitusaineiden markkinoille saattaminen
Palovaroittimien CE-merkintä EN 14604:2005
ESLA NUORISOTOIMINTA ALUEVALMENNUS 2. ORGANISAATIO 3. ALUELEIRIT TULOKSIA 5. TALOUS JA HANKINNAT 6. TOIMINTASUUNNITELMA 2010.
AIEMMIN OPITUN TUNNISTAMINEN HOLLANNISSA
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► MARKKINAVALVOJAN PUHEENVUORO Reijo Mattinen,
Työsuojeluvastuut.
Valvontaviranomaiset 15 § Kunnan määräämä valvontaviranomainen valvoo, että kunta ja tontinomistaja täyttävät laissa säädetyt velvollisuutensa.
PALVELULAIN VIRANOMAISIIN KOHDISTUVAT VELVOITTEET Mikko Holm Sisämarkkina- ja kuluttajapolitiikan ryhmä 4. marraskuuta 2009.
Kirjanpidon tilit 1/2 Liiketapahtumat kirjataan tileille
1 Mielipiteet mainonnasta aikakauslehdissä KMT Kuluttaja syksy 2009/kevät 2010.
TAULUKKO YKSIULOTTEINEN TAULUKKO. TAULUKKO  Taulukon tarkoitus Ohjelmassa tarvitaan paljon samantyyppisiä samaan kohdealueeseen kuuluvia muuttujia Näitä.
Tietoturvallisuus osa 6
Hyrrä-verkkopalvelu Hanketukien infotilaisuus
Koronkorko Esimerkki 1, s.90 (88)
EAKR-toimenpideohjelmat Tilannekatsaus kevät 2014 Pohjois-Suomen EAKR-seurantakomitean kokous Kokkola, TEM/Alueosasto Rakennerahastoryhmä.
Pekka Silkosuo, OAJ ALUEYHDISTYKSEN TALOUS. alueyhdistyksellä oma selkeä toimintaa ja taloutta ohjaava normipohja(=rekisteröity yhdistys)alueyhdistyksellä.
Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Lokakuussa 2014 Tieto-osasto / PATI.
Vastavuoroinen tunnustaminen VANK syysseminaari Säätytalo Leila Vilhunen.
Lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen
2 2 Markkinatilanne  Raakamaito –Tuotanto noussut hieman Euroopassa. Suomessa lasku tasaantunut. Hinnat laskeneet muutamissa maissa alle tuotantokustannusten.
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
Vastaava hoitaja.
Lasten päivähoito Kuntakyselyn osaraportti / Salla Säkkinen1 Lasten päivähoito 2013 Kuntakyselyn osaraportti Salla Säkkinen.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ry Toiminta-ajatus ” Parantaa jäsenen työmarkkina-arvoa, elämän laatua ja ammattikunnan vaikuttavuutta. ”
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
Standardisointi Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Kriisivalmius riistahallinnossa Klaus Ekman Viestintäpäällikkö © Suomen riistakeskus1.
HARMAA TALOUS TILAAJAVASTUU KÄÄNNETTY ARVONLISÄVERO ASt 2015
Vanhat varastosäiliöt | Hannu Kononen 2 Vanha varastosäiliö – Sen kun varastoi maailman nappiin… Ei huolta huoltamisesta.. Ei voida.
Hiihtolatujen turvallisuus Ympäristöterveydenhuolto / Terveysvalvonta Terveystarkastajat Esa Juuti Puh
CE-merkityt tulisijat ja savuhormit Tulisijan liittäminen savuhormiin
Valviran ja sairaaloiden lääkintälaitehuollon yhteistyön kehittäminen
Kotitalouksien tulot menevät kulutukseen
KÄYTTÖTURVATIEDOTTEET
Pelastustoimen laitteiden vaatimustenmukaisuus
Tiedotustilaisuus koulutusorganisaatioiden vastuuhenkilöille
HTT- TAVARANTARKASTUS
Yrittäjyys suomalaisessa yhteiskunnassa – tilastotietoa yrityksistä
Kasvinsuojeluaineiden varastointi ja hävittäminen
NettiDogi
Esityksen transkriptio:

Lelujen turvallisuudella ei leikitä • Joululelujen 15. vuosittainen markkinavalvontaprojekti • Ensimmäisiä leluprojekteja toteutettiin jo 70-luvulla • Toteutustapa ja tulokset ovat vaihdelleet, mutta valvontatarve näyttää pysyvältä • Lainsäädäntöön tulossa muutoksia, leludirektiivi on uudistettu • Lelut ovat pääosin tuontitavaraa, Suomessa maahantuojat temppelin harjalla

RAPEX-järjestelmässä ilmoitetut tuotteet 2008

Uusi leludirektiivi 2009/48/EY

Maahantuojien velvollisuudet • Markkinoille saa saattaa vain vaatimustenmukaisia leluja • Varmistettava, että vaatimustenmukaisuuden arviointi on tehty (tekniset asiakirjat, CE-merkki, tuotteen tunnistetiedot ja valmistajan tiedot) • Jos on syytä uskoa vaatimustenvastaiseksi -> ei markkinoille • Jos lelu aiheuttaa riskin -> tieto valmistajalle ja viranomaiselle • Ilmoitettava nimensä, rekisteröity tuotenimensä tai tavaramerkkinsä ja osoitteensa • Varmistuttava käyttöohjeista ja varoituksista (kieli!)

Maahantuojien velvollisuudet II • Varmistettava, ettei hänen vastuullaan oleva kuljetus tai varastointi tee tuotteesta vaarallista • Tehtävä tarvittaessa omaa markkinavalvontaa (testit, valitukset) ja tiedotettava siitä jakelijoille • Suoritettava tarvittaessa korjaavat toimet ja tiedotettava viranomaiselle • Pidettävä DoC:n kopio saatavilla ja varmistuttava, että TF saadaan • Annettava viranomaisen kielellä tarvittavat tiedot ja tehtävä yhteistyötä

Jakelijoiden velvollisuudet • Noudatettava asiaankuuluvaa huolellisuutta suhteessa vaatimuksiin • Varmistettava CE-merkki, vaaditut asiakirjat, ohjeet ja varoitukset sekä valmistajan ja maahantuojan merkintävaatimusten (nimi, osoite, tunnisteet) täyttyminen • Jos epäilee lelun turvallisuutta, ei saa asettaa markkinoille • Varmistettava, ettei hänen vastuullaan oleva kuljetus tai varastointi tee tuotteesta vaarallista • Poistettava vaaralliset lelut tarvittaessa kuluttajilta asti • Tehtävä yhteistyötä viranomaisen kanssa

Tilastotietoa Suomen lelumarkkinoista Vuosittain myydään yli 10 milj. lelua. Niistä joulumyynnissä n. 7 milj. kpl. Tuotenimikkeitä lähes kpl. Tuotevalikoimasta uusiutuu vuosittain yli puolet. Leluista yli 90 % on tuontitavaraa. Leluja myydään Suomessa n. 200 milj. eurolla / vuosi. Lähde: Suomen leluyhdistys ry