Metsänhoidon suositukset

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
URATAKOMON TOP-valmennus. Minkälaisia ongelmia TOP-jakson aikana voisi ilmetä? Opiskelijoiden vastauksia: • Teen virheen • En tule toimeen muiden työntekijöiden.
Advertisements

1 Eurooppalainen kielitaidon arviointi- ja testausjärjestö
KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Johtoalueiden vierimetsien hoito
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
Metsänhoidon suositukset
Työhönvalmennuksella työelämään
Työ- ja elinkeinokeskus HÄMEEN TE-KESKUS APUNA YRITYKSESI OMISTAJANVAIHDOKSESSA Loppi Hannele Heikkinen Sukupolvenvaihdosten edistäminen ja.
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
Portal-ohje opiskelijoille. 2 Kirjaudu sisään tunnuksella ja salasanalla. Portaliin kirjauduttaessa käytetään samoja tunnuksia kuin muihin VAMKin IT-järjestelmiin.
Oodin versiot, havaittujen virheiden korjaus sekä kehitysehdotusten eteneminen Laura Vuorinen Kehittämisosasto / Opiskelijarekisteri.
Turvallisuuskulttuuri, työmetodit ja ohjeistus
Verkko-opetuksen tukipalvelujen laadunvarmistusta
Paras aika tehdä kivitilaukset?. Riittävän ajoissa!
LEAN JA PUHTAUSPALVELUT
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Laadunhallinta Metsänhoidon suositukset Esitys on laadittu 4/2014 ja perustuu teokseen: Äijälä, O., Koistinen, A., Sved,
ENSIHARVENNUS Pertti Mäkinen

1 MAANMITTAUSLAITOS – TIETOA MAASTA Onko pakkolunastukselle vaihtoehtoa? Maanmittauspäivät 2011, Pori Kalle Konttinen Maanmittauslaitos / keskushallinto.
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Työrauha ja haastavat tilanteet
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
Älä pelkää UX-suunnittelijaa, hän on ystäväsi
KJT strategia Johtokunta Open
T Personal SE assignment Communication Practices Miikka Lötjönen.
TEAM työsuojeluviikko
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
TYÖHYVINVOINTI SEURAKUNTATYÖSSÄ 2007
Ammattiosaamisen näyttö: Koneellinen puunkorjuun suunnittelu (9) ja koneellisen puutavaran valmistus (12) Ammattiosaamisen näytön ohjaukseen ja arviointiin.
Opintopolku.fi Kysymyksiä ja käytäntöjä siirtovalinnoista Opintoasiainpäivät Anu Holvikivi, HY & Ulla Lehtonen, OPH.
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut sähkö ja elektroniikka, kone ja metalli, auto ja logistiikka Laajennetun työssäoppimisen kokeilut, Unto Tervo
Viestintäsuunnitelma
Uudistuva intranet Henkilöstötoimikunta Riitta Lehtonen Juhani Lassander.
INFRA-ALAN TIETOMALLIOSAAMINEN Tietomallit Mallipohjainen (engl. Model-based) Tiedon käsittelyn soveltamistapa, jossa esim. tuotetta kuvataan.
Tuloksellisuutta edistävä palkinta ja neuvottelutoiminta
Verkko-opetuksen laatukäsikirja Kristiina Karjalainen, Ulla Ritvanen Erika Löfström Laadun teoriasta käytäntöön työpajat
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
UPM säästöpuuryhmän poltto Kulotusseminaari Ruokolahti Juha-Matti Valonen Senior specialist UPM Environment Sustainable forestry.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
2/2001 Tietojärjestelmät ja Systeemisuunnittelu Luennoitsija: Tapio Lammi
Kanit-ja jyrsijät opintojakso Sonja Kärkkäinen
Tutkimusprojektin hallinta Miten projektia johdetaan? Tutkimus- ja innovaatiopalvelut/Kirsi Murtosaari.
OSKO –projekti Keski-Suomen työpajojen verkostoitumishanke itsearvioinnin näkökulmasta.
Dokumentointi kyse on asioiden ”paperille panemisesta” toimintoja on helpompi arvioida, muuttaa ja parantaa työntekijöiden tehtävät ja vastuut tulevat.
Mervi Väisänen OPINNÄYTETYÖSUUNNITELMAN ESITYS JA OPPONOINTI.
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
Esittely Metsänhoidon suositukset.
Mikä on metsien merkitys? JOHDANTO METSÄ- ja PUUALAN TET-JAKSOLLE.
Foreign Function Interface Antti Marttila Funktio-ohjelmointi 2.
Motivaatio oppimisessa Mari Lyyra Jämsän ja Jämsänkosken lukiot Oppimistaidon kurssi 2015.
Vaikuttavuuden arviointi
ABC – Askeleet nuorten tieto- ja neuvontapalvelun
Hankinnoilla työllistämisen malli
Potentiaalisten kumppaneiden kartoittaminen
Joustavat oppimispolut
Lähipalvelukilpailu Ilmoituslaatikkoverkosto tuo arjen mahdollisuudet esille uudella tavalla, sekä toimii kehittymisen myötä infrastruktuurina yksilön,
Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen.
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
Jukka Ruutiainen Suomen metsäkeskus
Avainresurssit ja kyvykkyydet
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Metsänhoidon suositukset Metsänhoidon laadunhallinta UUSI AIHE SUOSITUKSISSA 3/2014

Metsänhoidon laadunhallinta Metsänhoidon suosituksissa UUSI AIHE SUOSITUKSISSA Metsänhoidon laadunhallinta Metsänhoidon suosituksissa Viesti Työn laadulla metsänhoitotöissä on merkitystä, sekä metsänomistajalle että palveluntarjoajalle Tavoite Lisätä laatuajattelua metsänhoidossa ja nostaa sitä kautta metsänhoidon tasoa Tuoda metsänomistajille selkeyttä metsäpalveluiden tilaamiseen Työkaluja Työlajikohtaisia check-tarkistuslistoja metsänomistajalle (suosituksen liitteissä) Viittaukset jo olemassa oleviin omavalvontalomakkeisiin ja -ohjeisiin (SMK, Metla jne.)

Metsänhoidon laadunhallinta Laatu käsitteenä kuinka hyvin tuote tai palvelu vastaa sille asetettuja odotuksia eli laatukriteereita Metsänhoidon laadunhallinta yleisesti laadunhallintaan sisältyy erilaisia ohjeita ja toimintatapoja, joilla varmistetaan haluttu lopputulos Osaaminen edellytyksenä hyvän työjäljen saavuttamiseksi - myös helpoimmissa metsänhoidon työlajeissa Laadunseuranta on osa laadunhallintaa. Sen perustana on jatkuva oppiminen ja virheiden toistumisen välttäminen.

Metsänhoidon laadunhallinta Mitä hyvä laatu merkitsee? Metsänomistajalle hyväkuntoisia metsiä, jotka on hoidettu hänen tavoitteittensa mukaisesti Metsäpalveluiden tarjoajalle asiakastyytyväisyyttä ja uusia työtilauksia pienempää määrää epäonnistumisia ja reklamaatioita, mikä tuo ajansäästöä Hyvin toteutettu työmaa on palveluntarjoajan paras käyntikortti! © Kalle Vanhatalo

Metsänhoidon laadunhallinta Hyvän lopputuloksen edellytyksiä Työn toteuttajan ammattitaito ja osaaminen yksittäisistä tekijöistä tärkein Metsikön lähtötila ja työolosuhteet metsän hoitohistoria toimenpiteen ajankohta ja työvälineet Koko toimintaketjun toimivuus edellinen toimenpide ja sen laatu vaikuttavat oleellisesti seuraavaan. Esimerkiksi muokkaustapa ja viljelypaikkojen määrä maanmuokkauksessa istutettujen taimien määrä ja istutuspaikan valinta harvennushakkuun toteutus (ajourat, havutus jne.) puusto- ja maastovaurioiden määrä puiden lähikuljetuksen jälkeen

Metsänomistajan on suositeltavaa panostaa laatuun Tehdyt päätökset metsänhoidossa ja laatu hoitotöiden ja hakkuiden toteutuksessa pitkäaikaiset vaikutukset puuston kehitykseen virheet voivat kostautua ylimääräisinä kuluina tai menetettyinä puunmyyntituloina Suositus: omatoimiselle metsänomistajalle hyvän laadun takeena oman osaamisen kehittäminen ja töiden omavalvonta löydä parhaat ratkaisut ja opi tehokkaat työtavat Suositus: metsänomistajalle sopimuksentekoon hakkuista tai metsänhoitotöiden toteutuksen laadusta suositeltavaa sopia aina kirjallisesti työn laatuvaatimuksissa voidaan esimerkiksi viitata metsänhoidon suosituksiin.

Hoito- ja hakkuusopimuksissa sovittavat asiat Selkeästi ja kattavasti laaditut sopimukset helpottavat sekä metsänomistajaa että palveluntarjoajaa tuo varmuutta molemmille osapuolille tavoitteet ovat kummankin osapuolen tiedossa Palveluntarjoaja vastaa, että sovitut asiat välittyvät myös työn toteuttajalle, esim. hakkuukoneen-kuljettajalle tai metsurille © Kalle Vanhatalo Laadukkaan metsäpalvelun vaiheet Sopimus- ja suunnitteluvaihe Toteutusvaihe Yhteydenpito

Laadukkaan metsäpalvelun vaiheet Sopimus- ja suunnitteluvaihe Metsänhoidon työlajista riippumatta on metsänomistajan ja palveluntarjoajan suositeltavaa aina sopia seuraavista kohdista: yhteydenpito (yhteyshenkilöt ja -tiedot sekä yhteydenpitotapa) käsittelyalueen rajaus työlajikohtaisesti sekä käytettävät työmenetelmät näkemys, millainen metsä on toimenpiteen jälkeen työstä metsänomistajalle koituvat tulot ja menot toteutusajankohta sisältäen arvion aloitus- ja lopetusajankohdasta käytettävät laatukriteerit sekä menettelytapa, jos laatuvaatimukset eivät täyty metsänomistajan erityistoiveet.

Laadukkaan metsäpalvelun vaiheet Toteutusvaihe Suunnittelijan vastuu Työn suorittajalle annettava riittävä ohjeistus Sopiminen toteuttajan kanssa työn laadusta ennen työn aloittamista. Toteuttajan vastuu Noudatetaan annettuja ohjeita sekä seurataan työn laatua. Mahdollisissa epäselvissä tilanteissa varmistetaan oikea toimintatapa suunnittelijalta ja metsänomistajalta.

Laadukkaan metsäpalvelun vaiheet Yhteydenpito Yhteydenpito varmistetaan kaikissa vaiheissa metsänomistajan, työn suunnittelijan ja toteuttajan välillä vähentää merkittävästi mahdollisia ongelmatilanteita hyvään yhteydenpitoon kuuluvat ilmoitukset työn aloittamis- ja lopettamisvaiheessa sekä työn etenemisestä metsänomistajalle Metsänomistajan tulisi saada kuvaus työn onnistumisesta. Molemmin puoleinen palaute edistää laadun kehittymistä. Hyvästä työstä on myös hyvä antaa kiitosta.

Laadunseuranta - osa toimivaa laadunhallintaa Työn laadunseuranta on työkalu laadun varmistamiseen jatkuvan oppimisen periaate suunnittelu- ja toteutusvirheiden kitkeminen Työn toteutumisen laadun arviointi voidaan arvioida sekä silmämääräisesti että mittaamalla Laadunseurannassa kaksi erilaista toisiaan täydentävää lähestymistapaa Työn toteuttajan tekemä omavalvonta Metsänomistajan tai ulkopuolisen tekemä laadunseuranta

Laadunseuranta 1. Työn toteuttajan tekemä omavalvonta Tarkoittaa metsurin, koneenkuljettajan tai omatoimisen metsänomistajan tekemää laadunseurantaa työn aikana ja sen jälkeen Omavalvonta mahdollistaa välittömän palautteen ja osoittaa mahdolliset korjaustarpeet omassa työtavassa Omavalvonnan etuna on sen nopeus ja tekijää itseään kannustava lähestymistapa Laatua tulee seurata jatkuvasti silmämääräisesti, mutta työjäljen tarkistamiseksi on mittausten tekeminen määrävälein suositeltavaa. Vain mittaamalla todennettu laatu on objektiivista. Omavalvontaan löytyy esimerkkilomakkeita ja ohjeita mm. Suomen metsäkeskuksen verkkosivuilta sekä Metsäntutkimuslaitoksen MetINFO -verkkopalvelusta. http://www.metsakeskus.fi/ http://www.metla.fi/metinfo/

Laadunseuranta 2. Metsänomistajan tai ulkopuolisen tekemä laadunseuranta Ulkopuolinen taho, esimerkiksi metsänomistajan edustaja tai palvelun tarjoaja Laadunseurantaa voidaan tehdä käynnissä olevalla tai valmiilla työmaalla. työnaikaisessa seurannassa etuna, että työn toteuttajalle voidaan antaa välitön palaute jälkiseuranta mahdollistaa lopputuloksen toteamisen jälkiseuranta voidaan tarvittaessa toteuttaa useampi vuosi hoitotyön jälkeen esimerkiksi metsän uudistamiskohteella, johon palveluntarjoaja on antanut laatutakuun. © Kalle Vanhatalo

Metsänhoidon laadun tarkistuslistat Tarkistuslistat on laadittu metsänomistajan avuksi, kun hän haluaa varmistua metsänhoidon hyvästä laadusta Listat sisältävät oleellisimmat kohdat, joita hyvältä laadulta voidaan edellyttää metsän uudistamis- ja taimikonhoitovaiheessa kasvatushakkuissa Listat laadittu väittämämuotoon, kyllä/ei Tarkistuslistat löytyvät metsänhoidon suositusten liitteistä.

Esimerkki maanmuokkauksen heikosta toteutuksesta ja sen vaikutuksesta viljelytyön laatuun: ”Maata oli kauhottu sieltä täältä, mutta kunnon viljelypaikkoja (mättäitä) oli vain harvakseltaan. Istuttajan on hankala päästä suositeltavaan viljelytiheyteen.” © Olli Mäki Laadunarviointi 2011

Kuusentaimikon varhaisperkaus ”Etukasvuisia koivuja oli jätetty virheellisesti kuusikon sekaan.” Taimikonharvennus ”Lehtipuita on perattu pois, mutta kuusen kasvua haittaavia koivuja on jätetty raivaamatta.” © Olli Mäki © Olli Mäki Kuusentaimikon varhaisperkaus ”Kuusia on sahattu liian korkealta, jolloin kantoihin on jäänyt eläviä oksia joista kasvaa uusi latvus. Nämä haittaavat korjuuta ensiharvennusvaiheessa.” Taimikonharvennus (kuivahko kangas) ”Puulajivalinnassa olisi voitu suosia luontaisesti syntyneitä mäntyjä kuusten sijasta.” © Kalle Vanhatalo © Kalle Vanhatalo Laadunarviointi 2011

Kiitos! Esiintyjän nimi esiintyjan.nimi@metsakeskus.fi