Nuoret, ulkopuolisuus ja minäpystyvyys

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Nuoret ja väkivalta – kulttuurinen käytäntö, sosiaalinen ongelma vai kasvatuksen kysymys? Päivi Honkatukia, VTT, nuorisotutkimuksen professori, Tampereen.
Advertisements

Palveluketjujen kehittäminen ja laadullisen vaikuttavuuden mittaaminen Sosiaalisen vahvistamisen kehittämistoiminta 2012–2014 Reetta Pietikäinen, kehityspäällikkö.
MARK TENNANT LIFELONG LEARNING AS A TECHNOLOGY OF THE SELF HANNA PORRASSALMI Postmoderni kritiikki aikuiskasvatuksessa vallitsevia minuuden teorioita kohtaan.
”Siellä minä olen heidän keskellään”
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
MINÄKÄSITYS.
Leikin merkitys lapsen kehitykselle
IHMISEN PSYYKKINEN KEHITYS (PS2)
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
T YTÖT, POJAT JA VÄKIVALTA – KULTTUURINEN KÄYTÄNTÖ, SOSIAALINEN ONGELMA VAI KASVATUKSEN KYSYMYS ? Päivi Honkatukia, VTT, nuorisotutkimuksen professori,
Aggressiontunne Luento nro 1..
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
Ihmisen kolme olemusta
Saku Ylä-Soininmäki Psykologi, Lahden ammattikorkeakoulu
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
Oppimisorientaatioita
Koulussa elämää opettelemassa
Satu Lehto Vähän liikkuville koululaisille suunnattujen liikuntakerhojen toiminta koululaisten ja opettajien kokemana Turun Koulut.
LASTEN SYRJÄYTYMISEN SYNTYMEKANISMIT
Sukupuoli ja lastenkulttuuri Modernissa kulttuurissa sukupuoli on polaarinen järjestys, jossa feminiininen ja maskuliininen toisistaan riippuvainen vastakohtapari.
Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Sosiaalinen syrjäytyminen
Tietoisuus omasta kehosta.  antiikin Kreikassa ruumis oli hengen temppeli, josta oli pidettävä huolta – ”mens sana in corpore sano”  tavoitteena oli.
Jyväskylän kristillinen opisto
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
Persoonallisuuden kehitys Psyykkinen ja sosiaalinen kehitys.
Persoonallisuuden kehitys
KOULUIKÄ PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä? Jos et itse muista paljoa, niin kysy vanhemmiltasi asiaa.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
9 Sosio-kognitiivinen persoonallisuusteoria korostaa tilanteiden tulkintaa Ydinsisältö.
Piaget ja ajattelun kehitys Kehityspsykologia Ruut Ruokonen 2012.
KAVERIKAHVILA Vertaisoppimisen menetelmiä kouluihin
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
Konstruktivismi Tekijä Bogi
MEDIAPSYKOLOGIA MEDIAPS TUTKII MIHIN IHMISET KÄYTTÄVÄT MEDIAA JA MITÄ VAIKUTUKSIA MEDIALLA ON KESKEISET KYSYMYKSET: MILLÄ TAVOIN MEDIA VAIKUTTAA IHMISEN.
Psykologian perustiedot 1
TYÖNHAKU PROSESSINA Kimmo Salakka.
LEMPIKOULU-OPPIMISKERRAN TEORIA
Tehnyt: Ronja, Sade ja Emilia
Sosioemotionaalinen kehitys
Seurustelu ja parisuhde
Nuoret aikuiset.
Ikäihmisten kuntoutus
8 Humanistisen psykologian persoonallisuuskäsitys on myönteinen
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
3 Minuudessa on kaksi puolta
AJATTELUN KEHITYS kaksi suurta teoreetikkoa A Lev Vygotsky
Liikuntasosialisoituminen ja liikuntasuhde
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
Sosiaalistuminen (sosialisaatio)
opiskeluorientaatio (+)
9. Oppimisen psykologinen perusta
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Somalialaisten naisten toimintaryhmä Osmos 2010 kevät / SYKSY
Sosiaalisten verkostojen analyysi (ja Web2.0)
Yhteinen keittiö Osallisuuden arviointi
Minä ja identiteetti – minäkuvat ja itsetunto
Skeema Yksilö on osa monia ryhmiä Ydinsisältö
Opiskeluhuollon palvelut
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Esityksen transkriptio:

Nuoret, ulkopuolisuus ja minäpystyvyys Tapio Kuure Valtio-opin dosentti Tutkija, TPY, Sosiaalisen vahvistamisen kehittämistoiminta KUNTAPAJASEMINAARI 26.9.2013 Helsinki

Lähtötilanne

Tavoitetila

Biologinen ikä ja kehitys

Biologisen iän ja institutionaalisen iän välisestä suhteesta Perhosella ennalta määrätyt kehitysvaiheet Ihmisellä ennalta määrätty institutionaalinen ikä Koti, päiväkoti, alaluokat, yläluokat, toinen aste, asevelvollisuus Sosiaalinen ja kulttuurinen ikä määräytyvät yksilön ja yhteisön vuorovaikutuksessa Lapsuus, teini-ikä, aikuisuus, parisuhde, perheellistyminen

Vääränikäiset ja instituutiot törmäyskurssilla Yksilöt kehittyvät omaa tahtiaan, sattumat, tragediat ja elämäntilanteet ”väliintulevina muuttujina” Biologisen iän, institutionaalisen iän, sosiaalisen ja kulttuurisen iän törmäyskurssit – ”vääränikäinen” Miten pärjää omassa viiteryhmässään ikäistensä parissa? Odotukseni selviytyä - henkilöhistoriani Käsitys omasta suorituskyvystä Koulu mittaa – Kaverit mittaa

Yhteisö, ulkopuolisuus ja minäpystyvyys (self-efficacy) Käsite liittyy kognitiiviseen psykologiaan Minäpystyvyys tarkoittaa yksilön käsitystä omista kyvyistään vaikuttaa omaa elämää koskeviin asioihin Uskomukset omista suoriutumiskyvyistä Lähikäsitteitä: Minäkäsitys Identiteetti Itsetunto Korostaa yksilön suhdetta yhteisöön, toiminnallisuuteen ja oppimiseen

Alisuoriutuminen ja negatiivinen oppimiskierre Käsitykset omista kyvyistä voivat olla yliarvioivia tai aliarvioivia Heikko minäpystyvyys johtaa siihen, että pienetkin pettymykset ja epäonnistumiset lannistavat ja kasvattavat epäonnistumisen pelkoa Silloin kun alisuoriutumiseen liittyy voimakas yksinäisyyden kokemus ajautuminen ulkopuolisuuteen on vaarana (Lähde: Lehtonen & Kallunki 2013)

Positiivinen oppimisen kierre Positiivinen oppimisen kierre. Minäpystyvyyden, yhteisön ja oppimisen välinen vuorovaikutus (Lähde: Roel Cremer 2012) ”saan rispektiä, toiminnallani on merkitystä” ”olen inessä” ”hei, mä tajuun tän!!!

Viitatut lähteet: Cremer, Roel: Self-efficacy displayed in the capacity to self-regulate learning. Presentation, Universitys of Groningen, aAmsterdam 9.11.2012. Lehtonen, Olli & Kallunki, Valdemar: Nuorten aikuisten syrjäytymiskierre. Janus vol 21 (2) 2013, 128-143