PÄÄOMASIJOITTAJIEN SOPIMUSJÄRJESTELYT

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Kiinteistönkauppa sähköisesti
TES-prosessi helluntaiseurakunnassa Markku Luoma Vesa Pylvänäinen.
OHJEITA TARJOAJILLE TAMPERE Hankintapäällikkö Tanja Welin
Mikä tekijänoikeus?.
Innostavan esityksen muistavat kaikki. Ideasta käytäntöön NY 12h –leirin esitys2008.
PSK Kevätseminaari 2013 Risto Koivunen
”Yrityskauppa myyjän ja ostajan näkökulmasta!”
Katso Aitolasta lisää:
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Peltonen, Ruokonen & Itäinen
Hyvä Hallintotapa Kiinteistöalan muutos Yhteiset toimintatavat
Sinikka Hiidenmaa KHT Mikkelin Tilitoimisto Oy
ARVOPAPERISIJOITTAMINEN KAPPALE 6: JOHDANNAIS- INSTRUMENTIT
Asunnon vuokraaminen:
Asunto Sivakka konsernin asunnoista. Aluksi Asiakas -Ottaa yhteyttä -Käy hyvästä harjoituksesta omien asioiden hoidossa vapautumisen jälkeen -Kertoo sitoutumisesta.
Enfo käynnistää konsernin jakautumisvalmistelut Tiedotustilaisuus
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
- Vuokra-asunto: - Asunnon voi vuokrata yksityiseltä tai julkiselta taholta esim. kunnalta (yleensä edullisempia) - Ei tarvita suuria pääomia, pääsee helposti.
Portfolioteoria ja CAP-malli
Preppaus ENA 4.
Projekti ja siinä työskentely
1 HALLITUKSEN EHDOTUKSET YHTIÖKOKOUKSELLE. 2 HALLITUKSEN EHDOTUKSET VARSINAISELLE YHTIÖKOKOUKSELLE Hallituksen ehdotus osingonmaksusta Hallitus.
Työrauha ja haastavat tilanteet
SeijaTiitto-Komminaho
Suurten ja keskisuurten yhteinen lippu- ja maksujärjestelmä Tausta, tavoitteet ja tulokset Oheisaineisto nro 2 Pela §
T Personal SE assignment Communication Practices Miikka Lötjönen.
TYÖSOPIMUS.
Mika Väyrynen tuottaja
Kauppakeskusturvallisuus - käyttäjät
Kuolinpesästä omaan omistukseen
Perhetyöntekijä sosiaalityöntekijän työparina lastensuojelutarpeen selvityksessä ja arvioinnissa Lastensuojelun avohuollon ja perhetyön kehittämisyksikköhanke.
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
Ajankohtaista lakirintamalta Toimitusjohtaja Jukka Pötry Silta yrittäjyyteen - Lahden alueen uusyrityskeskus Pellervon Päivä Tapahtumatalo.
Yrityksen hallitustyöskentely: perusasiat
INFOTILAISUUS HY – Aalto - TaY OTM projekti käynnistyy Niina Jokela / Kansainvälisen vaihdon palvelut1.
”Omistajan odotukset ja jäsenistön oman governance ohjeistuksen kehittäminen” ”Hallinto hallinnassa?” –seminaari Hannu Hulkkonen.
LIIKUNTASEURA TAI -JÄRJESTÖ SEKÄ YHTIÖITTÄMINEN Tampere Asianajaja, varatuomari, MBA Mikko Pihlajamäki
KUNTAMARKKINAT ” MITEN EDISTÄÄ KUNTIEN POLIITTISEN JA AMMATILLISEN JOHDON VUOROVAIKUTUSTA JA YHTEISTYÖTÄ” JOHTAJASOPIMUS Suomen kuntajohtajat.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
ARVOPAPERISIJOITTAMINEN KAPPALE 7: AKTIIVINEN SIJOITUSSALKUN HALLINTA
CSC:n ja korkeakoulukentän yhteistyön kehittäminen Keskusteludokumentti Pekka Kähkipuro.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Käytettävyystestaus Oppijan verkkopalvelukokonaisuudessa Hanketiimi Satu Meriluoto.
DIALOGI Dialogi on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua.
Juhani Kettunen Yrityksen kilpailukykytekijät Yrityssuunnittelu ja johtaminen  yrityskulttuuri Asiakaslähtöinen toiminta – sisältää mm. tuotekehityksen,
ARVOPAPERISIJOITTAMINEN JOHDANTO
CSC:n ja korkeakoulukentän yhteistyön kehittäminen Työpajan taustamateriaalia Meritullinkatu Pekka Kähkipuro.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintalaskentapalvelu
Valintarakenne valintarakenne alkaa aina kysymyksellä eli ehdolla ehto tarkoittaa, että muuttujan sisältöä verrataan toisen muuttujan sisältöön tai vakioon.
Tekijänoikeudellisista sopimuksista Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Muutoksen johtaminen Jukka Ahonen.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Tapani Raunio Optimointiopin seminaari - Kevät 2005 / 1 Online huutokaupat.
Ulkoisen hallituksen merkitys liiketoiminnassa Veli-Matti Nopanen Pohjois-Suomen Hallituspartnerit ry.
Hallituksen valiokunnat  OYL:ssa ei säännöksiä  Valmistelevat asioita hallituksen käsiteltäväksi  Hallitus valitsee valiokuntiin jäsenet keskuudestaan.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa.
Future Vision Planin vaikutukset klubien toiminnassa Suomen Rotarysäätiöseminaari Tampere Pentti Aspila Rotarysäätiö.
Kuluttajatarvitsee pankkia Kuluttaja tarvitsee pankkia s
KHO 2007:52 Avopuolisot A nimellinen omistaja, B päättäjä
Onnistuneen tietovarastoprojektin edellytykset
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
OA julkaisemisen lisenssit ja muut ehdot
Rotarysäätiö Mitä Future Vision Plan merkitsee klubeissa? Klubin yhteistyösopimus (MOU) Tähän muistiinpanoja Syysseminaari Apurahojen hallinnointia koskeva.
Tekniikan Edistämissäätön varainhoito
YRITTÄMINEN s
TAHE keskitetty toimintamalli
MAAN JA HUONETILOJEN HALLINTA
Korkeakoulujen ja CSC:n välinen puitesopimus
Työsuhde, toimeksianto vai yritystoiminta?
Esityksen transkriptio:

PÄÄOMASIJOITTAJIEN SOPIMUSJÄRJESTELYT Helsingin seudun kauppakamari 6.5.2013

Krogeruksen pääomasijoitusalan osaamisesta Yksi Suomen johtavista pääomasijoitusalalla toimivista asianajotoimistoista Osaamisemme kattaa: sopimusjuridiikan verotuksen rahoituksen kilpailuoikeuden Edustamme sekä pääomasijoittajia että kohdeyhtiöitä edustimme Interaa sen sijoittaessa Polaricaan ja Trafotekiin edustimme myyjiä Interan sijoittaessa Orthexiin ja Merivaaraan Tyypillisesti olemme kalenterivuoden aikana mukana noin 10-15 pääomasijoitushankkeessa

Tyypilliset sopimukset Salassapitosopimus Aiesopimus Sijoitussopimus Kauppakirja Osakassopimus Johtajasopimukset Palvelusopimukset Rahoitussopimukset osakaslainasopimukset senior lainasopimukset välirahoitussopimukset inter creditor sopimukset

Aiesopimus Solmitaan useimmissa järjestelyissä Keskeisenä tavoitteena on sopia: kaupallisista ehdoista (arvonmääritys / kauppahinta) kaupan/sijoituksen edellytyksistä aikataulusta yksinoikeudesta kulujen korvaamisesta Tyypillisesti ei lopullisesti sitova (pois lukien yksinoikeus, kulujen korvaaminen ja salassapito) Tavoitteena varmistaa, että suurista asioista ei synny ylitsepääsemättömiä erimielisyyksiä ja että sijoittaja voi keskittyä hankkeeseen (ottaa kannettavakseen siihen liittyviä kuluja)

Kauppakirja Käytetään tyypillisesti kun sijoittaja hankkii enemmistön yhtiöstä Rakenteena tyypillisesti malli, jossa sijoittaja perustaa uuden yhtiön, joka hankkii 100 % kohdeyhtiön osakekannasta Nykyomistajien ja mahdollisesti sitoutettavan johdon omistus toteutetaan sijoituksilla uuteen perustettuun yhtiöön Osapuolina sijoittajan perustama yhtiö ja kohdeyhtiön osakkeenomistajat Tyypillisiä ehtoja ovat: kauppahintamekanismi (vastaa aiesopimuksessa sovittua). Yleisemmät mekanismit ovat ns. nettovelaton arvo ja ns. locked box myyjätakuut ns. representations and warranties myyjien vastuunrajaukset kilpailukielto

Sijoitussopimus Käytetään tyypillisesti, kun sijoittaja hankkii vähemmistön yhtiöstä (ns. venture capital sijoitukset) Rakenteena tyypillisesti malli, jossa sijoittajalle suunnataan suunnattu osakeanti, jonka perusteella sijoittaja merkitsee sovitun määrän osakkeita sovitulla merkintähinnalla Osapuolina sijoittaja ja kohdeyhtiö, mutta usein myös kohdeyhtiön osakkeenomistajat Tyypillisiä ehtoja ovat: merkintähinta (vastaa aiesopimuksessa sovittua). Tavanomaisesti sovitaan tietystä osakekohtaisesta hinnasta kohdeyhtiön takuut ns. representations and warranties kohdeyhtiön vastuunrajaukset

Osakassopimus (1/2) Sisältö riippuu tyypillisesti siitä onko sijoittajalla enemmistö- vai vähemmistöasema Tyypillisiä ehtoja ovat: hallituksen koostumus ja kokouskäytännöt päätöksenteko ja vähemmistösuoja mikäli sijoittajalla on vähemmistö, on tyypillistä sopia ns. veto-oikeuksista oikeus osallistua osakeanteihin osakkeenomistuksesta irtaantuminen päätös irtaantumisesta on sijoittajalla luovutus- ja panttauskielto myötämyyntivelvollisuus myötämyyntioikeus etuosto-oikeus (epätavallinen ehto)

Osakassopimus (2/2) Suoja arvonalentumiselle (käytetään vähemmistösijoituksissa) ns. liquidation preference ideana varmistaa, että tilanteessa, jossa varat eivät riitä kaikkien sijoitusten takaisinmaksuun, myöhemmin mukaan tulleet saavat paremman etusijan varoja jaettaessa ns. antidiluutiosuoja ideana varmistaa, että sijoittaja ei kärsi myöhemmästä arvonalentumisesta (aiemman kierroksen sijoituksella saatujen osakkeiden lukumäärä lasketaan uudelleen myöhemmän sijoituksen matalammalla arvolla) Työskentelyvelvoite osakeomistus sidotaan siihen, että henkilö työskentelee yhtiön parhaaksi osakkeita saatetaan lunastaa, mikäli henkilö lakkaa työskentelemästä yhtiön palveluksessa lunastuksen ehdot riippuvat siitä, miksi työskentely on päättynyt Kilpailukielto

Muut järjestelyyn tavanomaisesti liittyvät sopimukset Johtajasopimukset laaditaan, mikäli yhtiöllä ei ole kirjallisia sopimuksia tai jos kirjalliset sopimukset eivät täytä vähimmäisedellytyksiä vähimmäisedellytyksinä kilpailukielto irtisanomisehdot sivutoimet vain poikkeuksellisesti Palvelusopimukset liittyvät tyypillisesti tilanteeseen, jossa pääomasijoittaja hankkii tytäryhtiön osakekannan yhdessä toimivan johdon kanssa sovitaan siirtymäajan palveluista, joilla varmistetaan toiminnan keskeytyksetön jatkuminen

Käytännön ohjeita pääomasijoittajan kanssa toimimiselle (1/2) Pääomasijoitusalalla on varsin vakiintuneet sopimusehdot ja –mallit vakioidusta mallista poikkeaminen edellyttää poikkeuksellista tilannetta poikkeaminen on tapauskohtaisesti mahdollista. Asiat, joista pääomasijoittajat eivät tyypillisesti missään olosuhteessa luovu: kontrolli exitistä kontrolli keskeisimmistä yhtiön johtamiseen liittyvistä toimenpiteistä Pääomasijoittajan mukaantulo tarkoittaa sitä, että aiempien omistajien päätösvalta rajoittuu ja osa aiemmista toimintamalleista saattaa jopa päättyä kokonaan luopumisen tuska hyväksyttävä, että järjestelyn jälkeen päätösvaltaa yhtiössä käyttää joku muu kuin aiempi (pää)omistaja

Käytännön ohjeita pääomasijoittajan kanssa toimimiselle (2/2) Kerro mieluummin liikaa kuin liian vähän kertomatta jätetyt riskit ja ongelmat selviävät joka tapauksessa ja saattavat johtaa luottamuspulaan ongelmat on helpompi sopia ennen kauppaa / sijoitusta kuin sen jälkeen Valitse itsellesi neuvonantaja, joka on tottunut toimimaan pääomasijoitusjärjestelyissä prosessi nopeutuu ja kustannukset laskevat ei ehtoja, joita on mahdotonta hyväksyä Varaudu siihen, että aikaa menee enemmän kuin mitä alun perin odotat

Kiitos! Mika Ståhlberg mika.stahlberg@krogerus.com