Linssit (lenses).

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
makramee-tekniikalla
Advertisements

Olet todella väsynyt ja turhautunut……
TAKAISIN TAIPUVA OKLUUSIO
Fysiikka Kurssi 1.
Polynomifunktiot MA 02 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
LUJUUS, JÄNNITYS JA MUODONMUUTOS
Yhdenmuotoiset ja yhtenevät kuviot
SUIO GP ja Räyskälä ja Räyskälä.
Valon taittuminen (refraction)
Ompelukuvasarja laskosverhon valmistuksesta yksittäiskappaleena.
Kuva muodostuu todellisista säteistä, todellinen kuva.
Kuperan linssin piirto- ja laskutehtävä 2005
Kolmion ominaisuuksia 2
Heijastuminen ja taittuminen
Analyyttinen geometria MA 04
Yksilö ostajana.
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
Valosta 1.
A´ P´ V´ L´ A k (mittakaava) Yhdenmuotoisuus ja mittakaava Luonnossa P
GEOMETRIA MAA
Maastossa liikkuminen ja erätaidot
Nopeus s t v nopeus = matka: aika v = s :t
Tilavuus.
Tilavuus.
Iitin yläkoulu 9. Luokka Antti Halme
Numeerisia ja algebralllisia menetelmiä MA 12
Geometria MA 03 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
Eristysresistanssimittaus
KERTAUSTA PERUSASTEEN MATEMATIIKASTA Piia junes
pieni kokoelma mekaniikan suurejärjestelmästä Mikko Rahikka 2001
Prosenttilaskua, tiivistelmä
1.5. Trigonometriset yhtälöt
TMA.003 / L3 ( )1 3. Funktioista 3.1. Kuvaus ja funktio Olkoon A ja B ei-tyhjiä joukkoja. Tulojoukon A  B = {(x,y) | x  A, y  B} osajoukko on.
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
TAULUKKO YKSIULOTTEINEN TAULUKKO. TAULUKKO  Taulukon tarkoitus Ohjelmassa tarvitaan paljon samantyyppisiä samaan kohdealueeseen kuuluvia muuttujia Näitä.
SATE11XX SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA (LISÄOSA)
1. Avaa omat tiedostot Pakatut tiedostot vievät vähemmän tallennustilaa ja ne voi siirtää toiseen tietokoneeseen nopeasti. Pakattuja ja pakkaamattomia.
FY 9 kurssi Kokeessa saa olla A4 molemmin puolin täytettynä
Griffon mz -korinoikaisupenkki
Pyramidin ja kartion ala ja tilavuus
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
Syntaksin harjoituskurssi CYK140
Fysiikka2 Jouko Teeriaho syksy 2004.
Koveran linssin piirto- ja laskutehtävä 2005
*14. Kolmiossa yksi kärki on origossa, toinen pisteessä A= (9, 0), B=(3,6) Osoita, että kolmion pyörähtäessä x-akselin ympäri syntyvän kappaleen tilavuus.
Aallokko Vuorovesi Virtauskset
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
1 3D –grafiikka ja animaatio Lehtiä, videoita ja tenttikysymys alueita Harri Airaksinen;
F jatkuva välillä [a,b] y = f(x), suorat x = a ja x = b rajoittavat alueen + x – akseli Pyörähdys x-akselin ympäri Suora ympyrälieriö, jolla äärettömän.
1 OH6KVP Heijastinantennit Heijastinantennit ovat yleisimpiä korkean vahvistuksen antenneja niillä saavutetaan yleisesti yli 30 dB vahvistuksia mikroaaltotaajuuksilla.
Suorien leikkauspiste
Koska toispuoliset raja-arvot yhtä suuria, niin lim f(x) = 1
Valo Ilman valoa emme näkisi mitään.
Funktio ja funktion kuvaaja
MAB2 Juhani Kaukoranta Raahen lukio
Funktion kuvaajan piirtäminen
Havaitsevan tähtitieteen pk I, kevät 2011
FY2 Aaltoliike. 1. Aalto etenee – aine ei Värähtelijä on esine, joka toistaa samanlaista edestakaista liikettä Värähtelijä on esine, joka toistaa samanlaista.
VIIRINAUHA tutorial. 1)Valitse kankaat Tee viirinauhaasi ainakin viisi kolmiota. Enemmänkin voit tehdä jos haluat. Mitä enemmän kolmioita sen pidempi.
Fysiikka Kurssi 1.
3D-grafiikka Kamera ja valot.
3D-grafiikka Renderöinti Kertaus.
Heijastuslaki Tulokulma Heijastuskulma 0º 20º 45º 60º 90º
Mekaniikan peruslait (Newtonin lait)
Linssit Johtopäätökset plus- ja miinuslinsseistä: … linssi
Kokonaisvoiman laskeminen
Tiheyden määrittäminen laskemalla
Selvitä millainen on heilurin liikkeen kuvaaja
Silmä ja silmälasit Normaalisti toimiva silmä muodostaa kohteesta kuvan verkkokalvolle. Likinäköinen silmä muodostaa kuvan verkkokalvon eteen. Likinäköisyys.
Faradayn laki Muuttuva magneettivuon tiheys B aiheuttaa ympärilleen sähkökentän E pyörteen. Sähkökentän voimakkuutta E ei voi esittää skalaaripotentiaalin.
Esityksen transkriptio:

Linssit (lenses)

Linssityypit Kaksoiskupera (bi-convex) Tasokupera (plane convex) Kaksoiskovera (bi-concave) Tasokovera (plane concave) Koverankupera (converging meniscus) Kuperankovera (divergin meniscus)

Polttopiste , polttoväli (focal length) polttopiste = Focus Kuperan linssin polttoväli f = OF O F Koveran linssin polttoväli: Linssin vahvuutta kuvaava diopteriluku on polttovälin käänteisluku: D = 1 / f Jos linssin vahvuus on + 2 , on polttoväli ½ m = 50 cm

Kuva ja valekuva Image and virtual image todellinen kuva : säteet leikkaavat F esine valekuva : säteiden jatkeet leikkaavat F esine vale-kuva

Tärkeitä säteen polkuja Linssin keskeltä säde menee läpi suoraviivaisesti riippumatta linssityypistä F = polttopiste Linssin akselin suuntaiset säteet taittuvat polttopisteen kautta

Kuvan paikan graafinen määritys 1 1. Kupera linssi – todellinen kuva kuva F esine kuva on todellinen, se on väärinpäin ja pienennetty

Kuvan paikan graafinen määritys 2 1. Kupera linssi – valekuva syntyy, kun esine on lähellä F esine vale-kuva kuva on oikeinpäin, se on suurennettu valekuva

Kuvan paikan graafinen määritys 3 1. Kovera linssi – valekuva syntyy aina, koska säteet hajaantuvat esine F kuva kuva on valekuva, se on oikeinpäin ja pienenetty

Kuvan paikan graafinen määritys 4 1. Kaksi kuperaa linssiä E K1 K2 L1 L2 lopullinen kuva K2 on valekuva Se sijaitsee 1. linssin edessä

Newtonin kuvausyhtälö Kaikille linssityypeille on voimassa Newtonin 1600-luvulla keksimä kuvausyhtälö a = esineen etäisyys linssistä b = kuvan etäisyys linssistä (jos b>0, kuva on todellinen, jos b<0, kuva on valekuva) f = polttoväli (kuperalle linssille >0, koveralle < 0) Yleensä kuvausyhtälöä käytetään ratkaisemaan b, kun a ja f tunnetaan.

Kaksi linssiä kiinni toisissaan Voidaan osoittaa, että kaksi toisissaan kiinni olevaa linssiä voidaan käsitellä yhtenä linssinä, jolle D = D1 + D2 , eli

Linssin suurennus m (magnification) 1. Suurennuksella m tarkoitetaan kuvan korkeuden ja esineen korkeuden suhdetta. 2. Kolmioiden yhdenmuotoisuuden avulla voidaan osoittaa, että = kuvan etäisyys linssistä / esineen etäisyys linssistä

Ratkaise tehtävät sekä graafisesti, että Newtonin kuvausyhtälöllä 10 cm korkea esine on 30 cm päässä kuperasta linssistä, joka polttoväli on 15 cm. Laske kuvan paikka, laatu ja korkeus Laske edellinen esimerkki, jos esine on 6 cm päässä linssistä. Koveran linssin polttoväli on 20 cm. Esine on 30 cm sen vasemmalla puolen. Määritä kuvan paikka, laatu ja korkeus, kun esineen korkeus on 5 cm. Kaksi kuperaa linssiä, joiden polttovälit ovat 15 cm ja 20 cm sijaitsevat 10 cm päässä toisistaan. Esine, jonka korkeus on 5 cm, sijaitsee 25 cm ensin mainitun linssin vasemmalla puolen. Määritä kuvan paikka , laatu ja korkeus.