Nuorisotakuu Hallituksen kärkihanke, jonka tavoitteena parantaa nuorten työllistymistä ja kouluttautumista. Nuorisotakuusta lisätiedot: http://www.nuorisotakuu.fi/nuorisotakuu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SAVON OPPISOPIMUSKESKUS
Advertisements

/ R. Djupsund. •Maaliskuu 2013: alle 25-v. työtöntä työnhakijaa. •Vuosittain noin 8–10 % ikäluokasta ei jatka peruskoulusta toiselle.
SAK:n toiminta-ajatus Saana Siekkinen Suomen menestys edellyttää työikäisten osaamistason nostamista Kehittämisjohtaja Saana Siekkinen
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kohderyhmä tilastojen valossa sekä ensimmäisiä tuloksia Erno Hyvönen Jyväskylä
Uudet linjaukset ammatilliseen koulutukseen Elise Virnes
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Jyväskylän koulutuskuntayhtymän
Laajennetun työssäoppimisen mahdollisuudet
Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013
Uraohjaus Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksessa
NUORET JA TYÖTTÖMYYSTURVA
Maire Mäki Johtaja Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Koulutusjohtaja Pauli Kamppi
SEINÄTÖN PAJA- VERKOSTOTAPAAMINEN Työpaja-seinillä ja ilman
Koulutussopimus ammattiin oppimiseksi
Nuorisotakuu 2013 Valtiosihteeri Pilvi Torsti Opetus- ja kulttuuriministeriö
SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Kauppakatu 28 B 3.krs, (Kauppakeskus Aapeli)
Nuorten yhteiskuntatakuun tehostaminen – työryhmän ehdotukset Ohjaus ja nuorten yhteiskuntatakuu – Yhteinen vastuumme, Jyväskylä/Aalto-sali Koulutuspäällikkö.
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
Nuorten yhteiskuntatakuu -työryhmän raportti
Nuorisotakuu, mistä on kysymys? Yhteiskuntatakuun taustoja Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö.
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Opso ry kevätseminaari Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund.
Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä.
Ammattistartti Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus, ammattistartti on  ohjaavaa  joustavaa  yksilöllistä valmistavaa koulutusta.
Suomalainen koulutusjärjestelmä
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät syysseminaari Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Kuopio Lea Lakio.
NUORISOTAKUU SAK/Pirjo Väänänen.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kiipulan ammattiopistossa
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Nuorten hankkeet MYR Minna Koljonen.
Ammattilaiseksi oppisopimuksella Joustavasti, yksilöllisesti ja käytännönläheisesti
Työpaikkakouluttaja- hanke
Välkky-projektissa kerätään Satakunnan välityömarkkinatoimijoiden hyviä käytäntöjä, jotka syntyvät hankkeen tai muun toiminnan myötävaikutuksella erilaisissa.
Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki
POHJANMAA ”Uuden energian Pohjanmaa - Energiaa huippuosaamisesta, monikulttuurisuudesta ja vahvasta yhteisöllisyydestä”.
VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
Nuorten oppisopimus Liisa Uusitalo Tampereen seudun ammattiopisto
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Nivelvaiheen ohjaus Kesä ohjaus Asiakas määrät kesä- heinäkuu.
Suomen koulutusjärjestelmä
Ammattilaiseksi oppisopimuksella
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Hallitusohjelma II asteen koulutuksesta, lukio & yo
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen ja ammatillisen aikuiskoulutuksen ajankohtaiset asiat Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus
Jatko-opintoilta Mitä ysin jälkeen? Lukio -> lukuaineiden keskiarvon perusteella Ammatillinen perustutkinto -> ammatillisten pisteiden perusteella.
Työpaikkakouluttajan ABC
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen opetushallituksen uudessa organisaatiossa Oppisopimuksen tulevaisuus –seminaari Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus.
Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Kuopio Mari Pastila-Eklund.
Siirtymät koulutukseen ja työelämään
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
© 2010 Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Ammatillinen koulutus Suomessa 2015 toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys.
MONIEN MAHDOLLISUUKSIEN OPPISOPIMUS Etelä-Pohjanmaan maakuntaopo-päivä / Tarja Puskala, projektikoordinaattori Puh
Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus VALMA (60 osaamispistettä) Antaa opiskelijalle valmiuksia ammatilliseen peruskoulutukseen hakeutumiseksi.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma
Mihin koulutussopimusta ja nuorten oppisopimuskoulutusta tarvitaan?
Yrittäjien näkökulma Yrittäjien ja elinkeinoelämän verkoston yhteisessä fokuksessa: NUORET TYÖN ja TYÖNANTAJUUDEN muutos ”PAREMPI JOHTAA HYVIN”  DIGITALISAATIO.
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
SAVON OPPISOPIMUSKESKUS
Nuorten oppisopimuskoulutus
Ohjaamo ja ammatillisen koulutuksen reformi – kommenttipuheenvuoro 3
Työpaikalla oppiminen - Tietoa ja terminologiaa (TET, TOP, työssäoppiminen, työharjoittelu, oppisopimus)
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ
johtava rehtori Timo Olli KOUVOLAN SEUDUN AMMATTIOPISTO
Sivistystoimiala Kuukausiraportti
Esityksen transkriptio:

Nuorisotakuu Hallituksen kärkihanke, jonka tavoitteena parantaa nuorten työllistymistä ja kouluttautumista. Nuorisotakuusta lisätiedot: http://www.nuorisotakuu.fi/nuorisotakuu Merja Tuomola Oppisopimuskoordinaattori Sataedu oppisopimustoimisto 12.12.2013

Nuorisotakuu Tarkoittaa, sitä että jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu- opiskelu, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi ilmoittautumisesta. Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittaudutaan TE-toimistoon. Satakunnnan ELY-keskuksen 11/2012 tietojen perusteella maakunnassa oli 10 849 työtöntä työnhakijaa. Heistä 2407 oli alle 30-vuotiaita ja ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa olevia 738. Alle 30-vuotiaiden ryhmästä alle 25-vuotiaita oli 1373 ja heistä ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa oli 430 nuorta.

Nuorisotakuu ja siihen kuuluvat koulutustakuu ja nuorten aikuisten osaamisohjelma • antavat mahdollisuuden nuorelle, jolla ei ole työtä tai koulutusta • edistävät nuorten työllisyyttä ja lisäävät nuorten ammattitaitoa • lisäävät ja vahvistavat nuorten mahdollisuuksia itsenäiseen elämään. Nuorten aikuisten osaamisohjelma toteutetaan vuosina 2013 – 2016 ja siihen on hallituksen kehyspäätöksessä varattu yhteensä 183 miljoonaa euroa siten, että käynnistymisvuonna (2013) 27 miljoonaa euroa ja muina vuosina 52 miljoonaa euroa.

Nuorten aikuisten osaamisohjelma 2013-2016 (NAO) Ohjelmassa lisätään myös nuorten aikuisten opintoihin hakeutumista ja opintojen suorittamista edesauttavaa neuvontaa ja ohjausta. Tavoitteena on, että lisäresurssien avulla koulutuksen aloittaisi vuosittain noin 4 000 nuorta aikuista ja koko ohjelmakaudella 16 000. Yhteensä ohjelmalla tavoitellaan 36 000 aloittajaa vuosina 2013-2016 .

TAvoitteet Kohottaa vailla toisen asteen tutkintoa olevien 20 – 29-vuotiaiden nuorten aikuisten koulutustasoa Nuorten aikuisten osaamisohjelmassa 20–29-vuotiaiden, pelkän peruskoulun varassa olevien nuorten on mahdollisuus suorittaa ammatti- tai erikoisammattitutkinto tai ammatillinen perustutkinto. Lisäresursseja oppilaitosmuotoiseen ja oppisopimuksena toteutettavaan ammatti- ja erikoisammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen, jotka myönnettiin valtionosuuksina Perusrahoitteista ammatillista peruskoulutusta kohdennettiin kohderyhmälle Valtionavustuksia opiskelijoiden rekrytointiin ja opintojen etenemisen tukeen

Kohderyhmä Pelkän peruskoulun varassa olevat 20 – 29 – vuotiaat henkilöt, joilla ei ole yo-tutkintoa; ei ammatillista tutkintoa – taustalla voi olla keskeytyneitä opintoja, samoin suoritettu lukiokoulutus. Mikäli hakija täyttää 20 vuotta korkeintaan puolen vuoden päästä opintojen aloittamisesta, voidaan hänet ottaa ohjelman piiriin. Samoin voi täyttää koulutuksen kuluessa 30 vuotta. Työmarkkina-asemalla ei ole merkitystä! Voi olla työtön työnhakija, työelämän ulkopuolella tai työssäkäyvä Maahanmuuttajia voidaan ottaa ohjelman piiriin. Koulutustaustan määrittelystä vastaa koulutuksen järjestäjä (todistukset, haastattelu). Epäselvissä tapauksissa voi pyytää hakemaan OPH:n rinnastuspäätöstä.

lisärahoitusta 2013 OKM:stä haettu ja saatu määrärahaa vuodeksi 2013: Sataedu ja WinNova saivat rahoitusta hakevaan ja tukevaan toimintaan sekä tutkintojen suorittamiseen - Vuoden 2013 linjaus – Oppilaitosmuotoiseen ammatilliseen lisäkoulutukseen (VOS) sekä oppisopimuksena toteutettavaan ammatilliseen lisäkoulutukseen Molemmat koulutusmuodot ammatti- tai erikoisammattitutkinto, tutkinnon osa ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta - Perustutkinnon suorittaminen tapahtuu ns. oppilaitoksen ”normaalitarjontaan” tukeutuen eli alueen normaali aikuisten perustutkintokoulutustarjonta ja alueen nuorten ammatillinen peruskoulutus (yhteishaku) Perustutkintokoulutukseen ei siis tässä vaiheessa ole saatu mitään erillisrahoitusta

toteutus WinNova ja Sataedu: - ”Normaalit” omaehtoiset koulutukset, joihin saatu lisäopiskelijapaikkoja - Vain NAO-kohderyhmälle suunnatut ryhmät Molemmissa pääsääntönä – ei koulutusmaksua, ei tutkintomaksua (58 €) Opintotuki / työttömyysetuudella tapahtuva omaehtoinen opiskelu / muut mahd. tukimuodot Oppisopimuksena toteutettavaan ammatilliseen lisäkoulutukseen (vain WinNova): Vuodeksi 2013 lisäpaikkoja 60, joista 54 tutkintotavoitteinen ja 6 ei-tutkintotavoitteinen.

Hakeva ja tukeva toiminta Tarkoitus ollut tiedottaa, markkinoida, antaa henkilökohtaista neuvontaa, tehdä yhteistyötä, löytää kohderyhmään kuuluvia nuoria, antaa ekstratukea jne. Yhteistyöverkostoa on koottu ja sitouduttu yhteiseen toteuttamiseen. Satakunnan TE-toimiston yhteistyöhenkilö – Paula Palmén WinNova – Jonna Malmivuori, p. 044 455 8170, jonna.malmivuori@winnova.fi (Nuorten aikuisten osaamisohjelma) Sataedu – Suvi Lindberg, p. 040 199 4511, suvi.lindberg@sataedu.fi (Nuorten aikuisten osaamisohjelma) Sataedu – Merja Tuomola, p. 040 199 4109 merja.tuomola@sataedu.fi (oppisopimusasiat) WinNova – Janne Koskela, p. 044 455 7313, janne.koskela@winnova.fi (Koulutustakuu / Satakunnan oppisopimuskeskus)

Koulutustakuu Koulutustakuu tarkoittaa sitä, että jokaiselle peruskoulunsa päättäneelle taataan koulutuspaikka lukiossa, ammatillisessa oppilaitoksessa, oppisopimuksessa, työpajassa, kuntoutuksessa tai muulla tavoin. Koulutustakuu koskee peruskoulun samana vuonna päättävien ja 10-luokkalaisten mahdollisuutta jatkaa opintoja oppisopimuksella. Korotettu koulutuskorvaus oppisopimustyönantajalle: Työnantajalle korvaus ensimmäisenä vuonna 800 euroa/kk, toisena vuonna 500 euroa/kk, kolmantena vuonna 300 euroa/kk

Olemme myös Facebookissa: Takuulla koulutukseen ja ammattiin https://www.facebook.com/takuulla Palveluja ja tietoa nuorille ja nuorten kanssa toimiville. Maakunnallinen sivusto, jota ylläpidetään Sataedun toimesta www.tutkintoon.fi Välkky-projektissa on kerätty välityömarkkinoiden hyviä käytänteitä: http://www.valkky.fi/hyvat-kaytannot-virtuaalikirja

Vuosi 2014 Vuoden 2014 rahoituksista on haku meneillään, mutta päätöksiä ei ole vielä tullut. Painopisteenä: Tuettu oppisopimus ja oppisopimuskoulutuksen kehittäminen nuorten koulutusmuotona Edistetään työpaikalla tapahtuvaa oppimista kokonaisuutena sekä työn ja koulutuksen joustavaa yhdistämistä Tavoitteena parantaa: Yksilöllistä ohjausta ja tukea koulutusalan ja työpaikan valintaan Tuetaan sujuvaa siirtymistä koulutuksesta tai työharjoittelusta oppisopimuskoulutukseen Opiskelijaa ja työpaikkaohjaajaa tuetaan myös koulutuksen aikana

Laaditaan ja kokeillaan malleja Nuorten oppisopimuskoulutuksen ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen vahvistaminen: Luodaan ja kehitetään tuetun oppisopimuksen mallia Luodaan nuorten oppisopimukseen ennakkojakso, jonka aikana mahdollisuus tutustua toimialaan ja työpaikkaan Yhdistetään oppisopimuskoulutusta ja oppilaitosmuotoista koulutusta. Mallina esim. 2+1. Tuetaan joustavia siirtymiä ammatillisesta peruskoulutuksesta oppisopimuskoulutukseen Työnantajan palveluohjaus oppisopimusasioissa ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukeminen

Laaditaan ja kokeillaan malleja Edistetään nuorten työpaikalla tapahtuvaa oppimista kokonaisuutena sekä työn ja koulutuksen joustavaa yhdistämistä ei-työsopimussuhteisen työssäoppimisen toteutustapoja monipuolistetaan kehitetään työssäoppimisen laatua koulutuksen järjestäjien ja työpaikkojen yhteistyössä työpaikkaohjaajien koulutus

Kiitos!