Satakunnan lapsi- ja nuorisopolitiikan foorumi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ranskan A2-etäopetus Turussa  Adoben Connect Pro –verkkokokousjärjestelmä  oppilaita /luokka-aste, etäringissä 2-3 koulua  jokaisella tietokone,
Advertisements

Ranskan etäopetus alakoulussa
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
LUVALLISET POISSAOLOT
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Puuttuminen perusopetuksen oppilaan tupakointiin.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma Kehitetty Turun yliopistossa Opetusministeriön rahoituksella.
Oppilaanohjauksen kehittäminen Oulun kaupungin perusopetuksessa Kehittämistyötä ohjaa moniammatillinen ohjausryhmä, jossa on edustajat.
2.-luokkalaisten kielisuihkutunnit Tampereen Yliopiston Normaalikoulussa 2.-luokkalaisille opetetaan oppitunneilla ranskaa ja saksaa osana normaalia lukujärjestystä.
Harvialan koulu ja päiväkoti
KIUSAAMISEN TOVERIARVIOINTI
Media vaikuttamisen ja vuorovaikuttamisen välineenä
Oppilaiden hyvinvointi ja kiusaamisen vastainen työ Taivallahden peruskoulussa Vanhempainilta
Jokaisella koululla tulee olla järjestyssäännöt, joilla ei kuitenkaan saa rajoittaa jokaiselle perustuslaissa taattuja oikeuksia. Järjestyssäännöt eivät.
Samran Khezri Turun yliopisto Kasvatustieteen aineopinnot
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
Mihin kiusaamisen muotoihin KiVa Koulu vaikuttaa?
VASTUUNTUNTO Ohjaus Käydään eettisiä keskusteluja (oikein, väärin). Kiitetään ja kannustetaan. Kontrolli Tarkastetaan tehtävät ja välineet. Vaaditaan,
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
NAISEN ITSETUNTO.
Kaikille kaveri -vanhempainilta
JOKELAN YLÄKOULUN OPPILASKYSELY KOULUVIIHTYVYYDESTÄ JA KIUSAAMISESTA lukuvuosi 2012 – 2013, yhteensä vastaajia 320.
Aggressiivisuus ja kiusaaminen lasten ja nuorten vertaissuhteissa
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
KiVa Koulu koulukiusaamisen ehkäisijänä
JOKELAN YLÄKOULUN KYSELY HUOLTAJILLE Aiheena koulukiusaaminen Lukuvuosi 2012 – 2013, yhteensä 89 vastaajaa.
Taidot taskuun -tunnit Tapanilan ala-asteella
KULOMÄEN KOULUN TEHO-HANKE
Hollihaan koulu Kokkola Kelpo-pilotointi Koulun taustaa Hollihaan koulussa toimii: Suomenkielinen perusopetus, esikoulu-6. lk. Ruotsinkielinen kielikylpyopetus,
AKTIIVINEN KOULUPÄIVÄ IDEAIMURI. Ideaimuri –työskentelyn teema: HYVÄ KOULUPÄIVÄ LUOSTARIVUOREN KOULUSSA JA MITEN VOIMME SITÄ EDISTÄÄ?
O PPILAITOKSEN ARVIOINTI 2014 Opiskelijakyselyn tulokset.
Harvialan koulu ja päiväkoti
Pedagogisen toimikunnan kymmenennen kokouksen muistio
Mäntykankaan koulu Kelpo-pilotointi Mitä on kehitetty / millä tavoin on kehitetty? Jousto-opetusta vuosiluokilla 1-6 (Ma & Ai) E-luokat osallistuvat.
Netiketti ja nettikiusaaminen
Peruskoululaisten mielenterveystaidot –hanke Osaan ja Kehityn –hanke
OSMOS- OSallistava MOnikulttuurinen Sosiaaliohjaus -projekti v – 2011 Metropolia ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutusohjelman ja Helsingin kaupungin.
Verkkokiusaamisen ehkäiseminen
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Kuka puhuu totta? Oppilaat ovat tulleet luokkaan ja matematiikan tunti alkaa rauhallisesti.
VANTAAN TEHO-HANKKEET Kehittämistoiminnan tavoitteena on jalkauttaa uuden erityisopetuksen strategian (2007) linjauksia paikallisiin käytänteisiin. Strategiassa.
Joutsenon koulu on KiVa-koulu
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
HILTULANLAHDEN KOULU Koulukiusaamisen käsittelymalli.
Helmi -oppilashallintojärjestelmä
Viinijärven koulun vanhempainilta 23.4.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma Kehitetty Turun yliopistossa Opetusministeriön rahoituksella.
Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma.
Ensimmäinen KAIKKI IHAN KAIKKI vanhempainilta. Kaikki ihan kaikki toiminta.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
Nettikiusaaminen Pietiläinen, Korhonen, Saarimäki.
KOULUNUORISOTYÖ PIEKSÄMÄELLÄ Koulun erityisnuorisotyöntekijä Ritva Rantola Pieksämäen kaupunki p ,
Kiusaamisesta Ruut Ruokonen Koulukiusaaminen on ”Koulukiusaamisella tarkoitetaan yhteen ja samaan oppilaaseen toistuvasti kohdistuvaa tahallisen.
Laatutyö opettaja Luotu :42.
Kiusaamisasioiden käsittely Kaustisen perusopetuksessa
Mitä tällä tunnilla tehdään?
Huoltajakysely2017 Jynkänlahden koulu
KASVATUSKESKUSTELU = KAKE
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Kirjoita vihkoon.
Kasvatuskeskustelu- ja rangaistuskäytänteet
KiVa Koulu -ohjelma.
Pelastussuunnitelman opetusmateriaali oppilaille
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Alakoulusta yläkouluun
SUUNNITELMA KIUSAAMISEN EHKÄISEMISEKSI Nilakan yhtenäiskoulussa
Kokemuksia valmistavan inklusiivisesta mallista meidän koulussa
Kiva Koulu-kyselyn hyödyntäminen
= = 62 9 ∙ 7 - 1= 62 8 ∙ = 62 (3 + 5) ∙ 6 = : 2 ∙ (15 – 7) = ∙ = 48 7 ∙ : 3 = 48 ( ) : 3 +
Ajatuksia itsesäätelystä koulun näkökulmasta
Esityksen transkriptio:

Satakunnan lapsi- ja nuorisopolitiikan foorumi 21.5.2014 Kasvatusohjaaja Maarit Koski

Kiva Koulu KiVa Koulu on kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma, joka on kehitetty Turun yliopiston psykologian oppiaineen ja Oppimistutkimuksen keskuksen yhteistyönä opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella (2006-2009; 2009-2010; 2010-2011). KiVa Koulu - ohjelman käyttäjiksi on Suomessa rekisteröitynyt noin 2500 koulua. Tämä vastaa noin 90 % Suomen perusopetuksesta vastaavista kouluista.

Ohjelman tavoite Lisätä kaikkien lasten tietoisuutta ryhmän merkityksestä kiusaamisessa ja sen lopettamisessa Pyritään herättämään empatiaa kiusattuja koulukavereita kohtaan sekä tarjoamaan turvallisia keinoja tukea ja auttaa heitä Pyritään vaikuttamaan oppilaisiin niin, että he kiusaajan kannustamisen sijaan asettuisivat tukemaan kiusattua ja osoittavat, etteivät hyväksy kiusaamista Kiusaamisen loppuminen perustuu yhteisen vastuuntunteen heräämiseen ja koko ryhmän normeissa tapahtuviin muutoksiin Tavoitteena auttaa lasta ratkaisemaan kiusaamistilanteisiin liittyvä pulma: teenkö sen, minkä itse tiedän oikeaksi vai sen, mitä muut minulta ryhmässä odottavat

Toteutus Keskeinen osa oppitunnit Ala - ja yläkouluikäisille on suunniteltu ikäkausiin soveltuvat tavat käsitellä kiusaamista Alakoululaisille on kehitetty 10 kaksoistunnin mittaiset opetuskokonaisuudet sekä niihin kiinteästi liittyvä kiusaamisen vastainen tietokonepeli, Kiva-peli Oppitunnit pidetään n.kuukauden välein yhden lukuvuoden aikana. Oppitunneista sekä pelistä on omat versiot pienemmille ( 1.luokka ) ja hiukka isommille ( 4.luokka ) alakoululaisille. Tunnit sisältävät keskusteluja, ryhmätöitä, lyhytfilmejä kiusaamisesta ja roolileikkiharjoituksia Kootaan luokan kiusaamisen vastaiset säännöt. Säännöistä muodostuu KiVa-sopimus, jonka kaikki allekirjoittavat Oppilaat saavat KiVa-vihkon oppitunteja varten

1.Vuosiluokan oppitunnit Tutustutaan! Tunnetunti Meidän luokka – kaikki mukaan Erilaisuus on rikkaus Kivassa Koulussa ei kiusata Emme mene mukaan kiusaamiseen Kiusattu tarvitsee sinun tukeasi Minua ei kiusata! Kirjallisuustunti KiVa-sopimus

4.Vuosiluokan oppitunnit Kunnioitus kuuluu kaikille Ryhmässä Tunnista kiusaaminen Kiusaamisen piilossa olevat muodot Kiusaamisen seuraukset Ryhmä ja kiusaaminen Kiusaamisen vastavoimat ryhmässä Mitä teen, jos joudun kiusatuksi? KiVa Koulu – tehdään se yhdessä! Mitä meille kuuluu?

Yläkoulun teemat Startti Kiva Koulu – ohjelmaan Teema 1: Vuorovaikutus ryhmässä ( suositus 3-6 oppituntia ) Motto : Älä ole vietävissä Teema 2: Minä ja muut ( suositus 2-4 oppituntia ) Motto: Saan olla, saat olla Teema 3: Kiusaamisen muodot ja mekanismit ( suositus 2- 5 oppituntia ) Motto: Kukaan ei ansaitse kiusaamista Teema 4: Kiusaamisen seuraukset ja vastavoimat ( suositus 2-4 oppituntia ) Motto: Se on meistä kiinni! Yhteenveto ( suositus 1 oppitunti )

KiVa Street Virtuaalinen oppimisympäristö Tarjoaa tietoa, testejä ja monenlaista työskentelyä kiusaamisteeman parissa mm. lyhyt elokuvia Tavoitteena tietoa, taitoa ja motivaatiota kartuttamalla muuttaa oppilaiden suhtautumista kiusaamiseen

Kohdennetut toimenpiteet Tarkoitetaan aikuisten puuttumista esiin tulleeseen kiusaamiseen sekä avun ja tuen tarjoamista kiusatulle oppilaalle Koulun KiVa-tiimin jäsenet selvittävät esiin tulevia tapauksia yhdessä luokanopettajien/luokanvalvojien kanssa KiVa-tiimin jäsenet ( mielellään kaksi tiimin jäsentä yhdessä ) käyvät yksilö- ja pienryhmäkeskusteluja kiusaamiseen osallistuneiden ja kiusatuksi joutuneen lapsen kanssa, kun taas luokanopettaja/ luokanvalvoja tapaa muutaman kiusatun oppilaan luokkatoverin ja haastaa heidät miettimään, miten he voisivat jatkossa tukea kiusattua luokkatoveriaan