CAN-VÄYLÄ AUTOISSA.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Päätelaitetrendit 1995 – 2013 Trendi selvä (huolimatta taantuman aiheuttamasta laskusta kaikilla segmenteillä)
Advertisements

makramee-tekniikalla
Resistanssi ja Ohmin laki
Yhtälön ratkaiseminen
Jumalan kanssa.
Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet tulevat Englannin kirkon piirissä alkaneen uudistuksen parista luvulla kristityt totesivat heidän yrityksensä.
Hypermedian perusteet, Sami Hautakangas, TTKK, Hypermedialaboratorio Oppimisympäristöjen suunnittelusta © Sami Hautakangas, Hypermedialaboratorio.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Ohjelman perusrakenteet
Linja-autojen tulipalot
Ohjaaja: Ville Hentilä, Elisa Oyj Valvoja: Prof. Jukka Manner
Oskari Ranta, Pekka Karppinen.  LVDS (engl. Low-voltage differential signaling)  Siirtonopeudessa päästään luokkaan Gbit/s.  LVDS-signaaleita käytetään.
Kysymykset eivät ole kovin vaikeita, joten älä huijaa!.
Viikon 40 eurotehtävät •Tehtäväruudussa oli 7 € •Vastauksia jätettiin yhteensä 26. •Oikeita vastuksia oli yhteensä 13.
Etusivun otsikko Alarivit tulevat näin lorem ipsum dolor Lorem ipsum dolor sed diam TK00507 Mikrotietokoneet I 3 opintopistettä Petri Nuutinen.
Voima työ teho Laske oman suorituksen käytetyn voiman, työn ja tehon pöytäkirjan perustella.
Duaali Teemu Myllynen.
Akselimoduulin ohjain peltorobottiin
Tehtäviä: Nollajohdin virta ja johtiminen mitoitus
Jos maailma olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 64,3 vuotta Jos Suomi olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 78,4.
Kirjoittakaa sana oikeaan esimerkkiin! 1. Kun kaksi autoa törmää toisiinsa, on kyseessä …..
Katsomusopetus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Koe; koeavain 1001 Koeala 1 Koeala 2 Koeala 3 Koeala 4 Koemetsikkö 1 (koemetsikköavain ) Koeala 5 Koeala 6 Koeala 7 Koeala 8 Koemetsikkö 2 (koemetsikköavain.
TEHTÄVÄRAKENTEIDEN MUUTOS PALKKOJEN JA TUOTTAVUUDEN KASVUN LÄHTEENÄ Mika Maliranta (ETLA)
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
Ohjelman perusrakenteet
Tiedon esittäminen.
SATTUMAAKO... ? TÄMÄ INFORMAATIO ON TÄYDELLISESTI TOTTA JA SE ON TARKISTETTAVISSA..
Fysiikan keksinnöt Esimerkki tehtävä.
Pekka Puputti, Autotuojat ry1 NÄIN SYNTYI AUTOJEN YMPÄRISTÖMARKKINOINNIN LINJAUS Kuluttajavirasto Pekka Puputti Autotuojat ry.
ict1td002 - Copyright Raine Kauppinen 1 Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (1/5)  Aiemmin olemme jo antaneet muuttujille alkuarvoja, esimerkiksi: int.
LÄÄKELASKENTA Kaasulaskut
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
Perusarvon laskeminen
Tieto- ja viestintätekniikka Riina Mäcklin Suvi Syrjälä Oulun Yliopisto 2011.
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Opetussuunnitelmaviestintä Merkki ja merkitys - Viestinnän yleinen teoria Jukka Savilampi 2005.
Virtapiiri.
Aikakauslehtien kohtaamiskerroin ja kohtaamiskontaktit KMT Kuluttaja kevät 2014.
Mikä on CAN? • CAN (Controller Area Network) on autojen hajautettujen
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Minimitason kontekstinhallinnan määrittely Yhteenveto Mika Tuomainen
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
1 Ohjelmointikielten varhaishistoria Esa-Matti Miettinen
Aikakauslehtien kohtaamiskerroin ja kohtaamiskontaktit KMT Kuluttaja 2014.
Katsomusopetus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
RC-auton mekatroniikan ja käyttöliittymän kehitys Projektisuunitelman esittely Otso Saarentaus Valter Sandström Valvoja: Mika Matilainen Automaatio-
Valintarakenne valintarakenne alkaa aina kysymyksellä eli ehdolla ehto tarkoittaa, että muuttujan sisältöä verrataan toisen muuttujan sisältöön tai vakioon.
Voima liikkeen muutoksen aiheuttajana
MAB3 prosenttilasku.
MATEMAATTISET OHJELMAT Oulun normaalikoulun TVT-koulutus 2006 Ari Heimonen.
Miika Kuusinen LTY/Tietoliikenteen laitos 2003
Hyvän ja huonon esityksen piirteitä
1.Alkeiskurssi 3 krt, maanantai, tiistai ja keskiviikko klo Kurssi antaa edellytykset aloittaa golfharrastus ja suorittaa GreenCard Seuran.
VERRANNOLLISUUS Ratk..
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 30. Resistanssi on sähkölaitteen kyky vastustaa sähkövirtaa Tavoitteet ja sisältö - resistanssin käsite.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Jatkojohdon tekoa.
Pelit opetuksen tukena
4 Resistanssiin vaikuttavat tekijät
Syventävät valinnaisaineet 2h valinta (8.-9. lk)
Koneen kokoaminen.
Samankohtaiset kulmat
Maxwellin yhtälöt integraalimuodossa
Anna Heino & Mika Gissler
Esityksen transkriptio:

CAN-VÄYLÄ AUTOISSA

CAN-väylä   Mikä on moottorin ja voimansiirron jälkeen kallein osakokonaisuus henkilöautossa tai mikä osakokonaisuus on kaikkein herkin vioille? Vastaus molempiin kysymyksiin on sama, eli auton johtosarja. Kun vuonna 1960 johtojen pituus autossa oli noin 200 m ja liittimien lukumäärä 200 kpl, olivat vastaavat luvut vuonna 1995 noin 2000 m ja 1800 kpl. Yksittäisten johtimien läpimittaa sen enempää kuin liittimienkään kokoa ei voi pienentää samalla tavoin kuin elektroniikan komponentteja, joten ainoa mahdollisuus on hoitaa yhdellä johtimella monta toimintoa (Multiplexointi). Perinteinen johtosarja on korvattu useilla eri puolille ajoneuvoa sijoitetuilla ohjausyksiköillä, solmuilla, jotka on verkotettu toisiinsa väylän välityksellä. Tämä ratkaisu vähentää tarvittavien johtimien määrän muutamaan johtimeen. Kaikessa auton sähköistyksessä tätä ei kuitenkaan käytetä vaan osa on ihan perinteistä tekniikkaa. Autossa on siis oikeastaan kaksi erillistä sähköjärjestelmää jotka kuitenkin toimivat saumattomasti yhdessä. CAN-väylän avulla toteutetussa väylässä tiedonkulkuun tarvittaisiin ainoastaan yksi johdin, mutta suuren toimintavarmuuden saavuttamiseksi käytetään kuitenkin kahta johdinta. Tämän lisäksi jokainen solmu tarvitsee virransyötön ja maadoituksen. Lisäksi näiden toimintojen täytyy kommunikoida keskenään.

TIEDONSIIRTO