Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Advertisements

KSHJ & KOULUTUSTARJONTA Opintohallinnon tietojärjestelmäiltapäivä Pia Penttinen, Hakijapalvelut.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO OPISKELIJAVALINTOJEN KEHITTÄMINEN Jyväskylän yliopiston opintoasiainpäivät Tuula Maijanen.
Alueverkoston ohjelma Nuorten Ystävien tervehdys, pääsihteeri Arja Sutela Järjestöjen mahdollisuudet Oulun kaupungin kuntalaislähtöisen kaupunkikehittämisen.
Omnian oppisopimustoimisto. Oppisopimuskoulutus osana Suomen koulutusjärjestelmää Yliopisto Ammattikorkeakoulu Esi- ja perusopetus Lukio Erikoisammattitutkinnot.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Sujuvat siirtymät – ohjauksen teemaseminaari Kati Lounema yksikön päällikkö, opetusneuvos.
Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tulevaisuuden haasteet ja ratkaisut Ylijohtaja Mika Tammilehto
Erityisen hyvä osaaja Keskuspuiston ammattiopiston strategia 2015 – 2020 Hyväksytty hallituksessa
+ Ammatillisella koulutuksella on vientiä Toimintasuunnitelma ammatillisen toisen asteen koulutuksen viennille Hankkeen lopputilaisuus Mervi.
Kansainvälinen liiketoiminta Digitalisaatio ja digitaaliset oppimisympäristöt Pepe Vilpas.
Osaamisen tunnistaminen ja dokumentointi OVA –verkoston tapaaminen ) Kirjoitetaan osaamistodistus/annetaan osaamismerkkejä.
Osaamistodistus työllistämisen monitoimityökalu Taidolla tulosta -työllisyyden asiantuntijaseminaari
Monipuolista tietoa nuoren elämään liittyvistä asioista yhdestä paikasta asuminen, opiskelu, työ, terveys, miten maailmalle, vapaa-aika ja niin edelleen.
TYÖVOIMAKOULUTUS JA REFORMI
Reformi haltuun OKM.
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Työelämäosaajana OKM.
Ainetyöryhmien työn aloitus
Opetuksen suunnittelu ja toteutus
Tuhat uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalan Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
Henkilöstön tukeminen ja muutosturva
OKM:N HALLINNONALALLE
Perehdy, Opi ja Kehitä - Arvioi! (POKA)
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
EPortfolio Väline oman osaamisen kehittymisen seurantaan ja dokumentointiin. HOPS-koulutus Ilona Laakkonen, Student Life.
Opetustoimi osana Jyväskylää
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Unifin opetusvararehtoreiden 13. 9
Maahanmuuttajien korkeakoulutus
Terhi Maskonen Riia Palmqvist Hämeenlinna
Ammatinen koulutus uudistuu
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Finanssialalle.fi – alan koulutus, urapolut ja oppimateriaalit
REHTORIEN NEUVOSTOJEN AHOT-SUOSITUKSET
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
Kysely opintojen ohjauksesta
Ammatillinen tutkinto urheilijoille
Ammatillisen koulutuksen reformista
Opinnollistamisen pähkinät
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
Koulutus- ja opetusyhteistyö ja VIRTA-tiedot
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Omnia.fi/yhteishaku.
Validointi vapaassa sivistystyössä
Tutkintorakenteesta tutkinnon perusteeksi
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-haku
Opiskelijoiden terveydenhoitouudistus ja maksujen kerääminen 2020
Arvokas-aloitusseminaarin pienryhmät Jaana Joutsiluoma
Ohjausjärjestelmän valmistelun eteneminen pääpiirteissään
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
tulevaisuuden työelämätaidot
Pelastustoimen ajankohtaispäivät 2018
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
Ammatillisen koulutuksen laatustrategia
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
– sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi
Sote hallitusohjelmassa
Esityksen transkriptio:

Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara 21.12.2019

Hallitusohjelma - osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden Suomi Koulutus- ja osaamistaso nousevat kaikilla koulutusasteilla, oppimiserot kaventuvat ja koulutuksellinen tasa-arvo lisääntyy Lapset ja nuoret voivat hyvin Koulutus rakentaa yhteiskunnallista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta Suomi on kansainvälisesti houkutteleva paikka opiskella, tutkia ja investoida

Korkeakoulutusta koskevia toimia hallitusohjelmassa Osaamisen ja oppimisen tiekartta Korkeakoulutuksen saavutettavuussuunnitelma Korkeakoulutettujen määrän nostaminen 50 %:iin. Korkeakoulutuksen aloituspaikkojen lisääminen. Kohdennetaan aloituspaikkoja erityisesti ensimmäistä koulutuspaikkaa suorittaville ja kehitetään alanvaihtajille ja lisäpätevyyttä etsiville vaihtoehtoisia valintaväyliä tutkintokoulutukseen Kehitetään korkeakoulujärjestelmää oppijan ja jatkuvan oppimisen alustaksi. Eri statuksella toimivat oppijat – tutkinto-opiskelijat, elinikäiset oppijat ja opiskelupaikkaa vaille olevat – voisivat opiskella joustavasti opintoja kaikkien Suomen korkeakoulujen tarjonnasta organisaatiorajoista ja maantieteellisistä rajoituksista riippumatta.

Painotetaan korkeakoulujen ohjausta ja rahoitusta siten, että se kannustaa korkeakouluja avaamaan koulutustarjontaansa mahdollisimman laajasti muillekin kuin omille tutkinto-opiskelijoilleen sekä järjestämään opetusta yhteistyössä korkeakoulujen kesken. Kehitetään tietojärjestelmiä tukemaan opintojen joustavaa suorittamista eri korkeakouluissa. Eri koulutusasteiden toimintaa, ohjausta ja rahoitusta kehitetään siten, että Suomeen syntyy kattava tarjonta työelämälähtöisiä, monimuotoisia jatkuvan oppimisen koulutuskokonaisuuksia.

Toteutetaan parlamentaarinen jatkuvan oppimisen uudistus, jolla vastataan läpi elämän jatkuvaan tarpeeseen kehittää ja uudistaa omaa osaamista. Kokonaistarkastelussa otetaan huomioon koko koulutuspolun koulutuksen tarjonnan ja rahoituksen, sosiaaliturvan, muutosturvan, työttömyysturvan, omaehtoisen ja työvoimapoliittisen koulutuksen sekä osaamisen tunnistamisen niveltyminen uuteen järjestelmään. Jatkuvan oppimisen uudistus toteutetaan kolmikantaisena yhteistyönä yhdessä koulutuksenjärjestäjien kanssa. Laaditaan kansalliset osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteet, joiden tavoitteena on tehdä eri tavoin hankittu yksilön osaaminen näkyväksi työelämässä ja koulutusjärjestelmässä. Luodaan kattavat elinikäisen ohjauksen palvelut, jotta kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet jatkuvaan oppimiseen ja jotta osaamisen kehittämistä ohjataan yksilön ja yhteiskunnan kannalta strategisesti. 21.12.2019

Koulutuspoliittisen selonteon valmisteluprosessi Selonteko laaditaan yhteistyössä hallinnonalan ja sidosryhmien, tutkijoiden ja kansalaisten kanssa. Valmistelusta vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Työtä tukee laaja-alainen parlamentaarinen seurantaryhmä Opetushallituksella on keskeinen rooli valmistelussa ja erityinen vastuu ennakointityössä, Suomen Akatemialla ja Koulutuksen arviointikeskuksella on keskeinen rooli koulutuspoliittisen selonteon tutkimusta ja arviointia koskevassa valmistelussa Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden ministerityöryhmä ohjaa selonteon valmistelua Selonteon valmistelu perustuu tutkittuun tietoon ja tietoperustaan. Selonteon valmistelussa hyödynnetään kattavasti olemassa olevaa tietopohjaa ja aikaisemmin tehtyä työtä Selonteko annetaan eduskunnalle vuoden 2020 lopussa

Koulutuspoliittisen selonteon keskeiset päätavoitteet ja tarkastelunäkökulmat NYKY- JA TAVOITETILA, KOULUTUSPOLITIIKKA TAVOITTEIDEN SAAVUTAMISEKSI KOULUTUS- JA OSAAMISTASO KOULUTUKSELLI-NEN TASA-ARVO, YHDENVERTAI-SUUS JA SAAVUTETTA-VUUS HOUKUTTELEVA SUOMI LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTI