RANKU 3 -hanke Ravinneneutraali toiminta kunnan käytännöksi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KEMIA, seutukunnallinen, vuosiluokkaistettu Tampereen seutu.
Advertisements

Innokylä 2.1 – Innovatiiviset julkiset hankinnat Innokylään
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Change Day on työkalu kohti parempia palveluita Change Day tuo asiakkaan äänen kuuluville henkilöstön kautta. Change Day on työkalu henkilöstölle oman.
Johtaja Leila Helaakoski Pohjois-PohjanmaanTE-keskus EAKR-seurantakomitea
Ammatillisen kuuntelemisosaamisen vaikutus työhyvinvointiin organisaatiomuutoksessa FT Sanna Ala-Kortesmaa Yliopisto-opettaja Tampereen teknillinen yliopisto.
Projekteista pysyviksi käytänteiksi Sakari Kainulainen Sokran hanketyöpaja , Kuopio.
Finnan käyttäjät, keitä he ovat?
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
MUUTOS-hanke Kelan kuntoutuksen muutosten vaikutukset asiakkaan saamaan kuntoutuspalveluun Ajankohtaista info Riitta Seppänen-Järvelä Johtava.
Malmikasasta kansalliseksi aarteeksi - SOTE-tiedot hyötykäyttöön mahdollistava sääntely ja palveluoperaattori/-t (Hannu Hämäläinen), Pekka Kahri
Ympäristönäkökohdat - kierrätystä
ALUESUUNNITTELU Miksi alueita suunnitellaan?
Liikenteen näkymiä Pohjois-Karjalassa vuoteen 2040
Sähköisen hyvinvointikertomus hyvinvointiklinikalla
Vastuullinen valinta KIILTO NATURA -SARJA
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
Tervetuloa Innokylään
Ohjelma Kahvit, avaus Lisenssin tuotteistaminen, Chess Events, muut liiton ajankohtaiset (Juha Sundelin) Palvelut seuroille (Aleksi.
Mitä erityistä saat Innokylästä? Verkkopalvelu
SOTE-tieto SOMEssa Jari Porrasmaa
TE3 HYVINVOINTITEKNOLOGIA
Mikä Change Day? Change Day on työkalu kohti parempia palveluita
AIKATAULU & VIESTINTÄ:
Syö aivosi virkeiksi™ -tyhykoulutus
Datan avaamisen ohjeistus
Tulevaisuuden kansalaistoiminta – ekosysteemi ja uusi tapa toimia
Tervetuloa Innopajaan
Työhönopastus ja perehdyttäminen
Esityksen nimi / Tekijä
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia
Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve -hanke
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Tervetuloa Innokylään
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Ajankohtaista TE-palveluissa
Osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden edistäminen / Ratkaisujen hakeminen kokeilutoiminnalla, ml. digitaalisuus
Nyt kannattaa toimia!.
Terve Kunta –verkostokokous / Sanna Ahonen
Verkoston toiminta kehittyy – missä mennään?
Mikä on tuotteen ELINKAARI?
Yhteinen keittiö -hanke
Liikenneinfrastruktuurin puurakentamisohjelma
Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys:
IKINÄ – kaatumisten ehkäisyn implementointi Vanhusten palveluiden ja kuntoutuksen vastuualueella Iiris Salomaa
YHDESSÄ HYVÄ OTE Etelä-Karjala ja Kymenlaakso
Innokylän innovaatiomalli
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Asiakas- ja palveluohjaustyöryhmä helmikuu 2018
Yhteistyöllä vesistöt kuntoon Ikaalisten reitillä
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Mitä uutta töissä.fi-palveluun?
Yhteinen keittiö -hanke Marttaliitto
Ammattilainen ja palvelujärjestelmä korin tilanne
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
Yhdistyksen liikuntatoiminnan arviointi ja kehittäminen
Yhdistyksen liikuntatoiminnan arviointi ja kehittäminen
HYVINVOINTITIEDON KLINIKKA
Innokylän Verstas tutuksi
Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve -hanke
Vesiensuojelun tehostamisohjelma
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
Kentän uudet nettisivut Kentän
Bio- ja kiertotalouden riskit
Biokaasu osana ravinnekiertoa
Esityksen transkriptio:

RANKU 3 -hanke Ravinneneutraali toiminta kunnan käytännöksi Yleisesitys hankkeesta ja toimintamallista Kesäkuu 2019

Ravinneneutraali kunta (RANKU) on ravinnekierrätyksen toimintamalli kunnille RANKU -toimintamalli jäsentää ja helpottaa ravinteiden kierrätyksen kokonaisuuden hahmottamista kunnissa. Toimintamallin askeleen viitoittavat esimerkkien avulla tietä kohti kestävää ravinteiden käyttöä ja kunnan ravinneneutraaliutta. Ravinneneutraalius on ravinteiden kestävää käyttöä sekä kierrätystä Opas kunnille askelista kohti ravinneneutraaliutta (Doria-tietokannassa) Orgaanisten ravinteiden kierrätys on osa luonnonvarojen kestävää käyttöä ja resurssiviisautta. Ravinteita kierrättämällä voidaan vähentää uusiutumattoman, louhittavan fosforin käyttöä, säästää väkilannoitteiden valmistukseen tarvittavaa energiaa ja lisätä ravinneomavaraisuutta. Samalla vähennetään ympäristöön kohdistuvaa kuormitusta ja fosforin ja typen aiheuttamaa vesien rehevöitymistä. Tällä on suuri merkitys myös asuinympäristölle ja ihmisten hyvinvoinnille. Hyvin suunniteltu, käytäntöä palveleva ravinteiden kierrätys tukee elinkeinotoimintaa, luo mahdollisuuksia uudelle yritystoiminnalle ja edistää työllisyyttä. Ravinteiden kierrättäminen luo tarpeita myös uuden teknologian ja uusien teknisten ratkaisujen kehittämiselle

orgaaniset ravinteet hyödynnetään Ravinneneutraali kunta on kunta tai muu yhtenäinen alue, jossa kunta on aktiivinen ravinnekierrätyksen toimija. Alueella orgaaniset ravinteet hyödynnetään tehokkaasti ja taloudellisesti, mahdollisimman lähellä syntypaikkaansa, ihminen ja ympäristö huomioon ottaen Kuvat: Jere Anttila, Seppo Salonen, Sanna Tikander, Janne Heikkinen

RANKU 3 -hanke tukee kuntia kohti ravinneneutraaliutta Toimintamallin jalkauttamiseksi käynnistettiin valtakunnallinen 2,5 vuotinen RANKU 3 -hanke. Hanke kannustaa ja tukee kuntia ja muita sidosryhmiä ravinnekierrätyksen edistämiseen. Hanke tuottaa ravinnevirtatarkasteluja sekä esimerkkejä ja ohjeita ravinteiden kierrättämiseen. RANKU 3 on osa ympäristöministeriön ravinteiden kierrätystä edistävää ja Saaristomeren tilan parantamista koskevaa Raki-ohjelmaa ja toteuttaa Sipilän hallituksen Kiertotalouden läpimurto ja puhtaat ratkaisut käyttöön –kärkihanketta ja sen tavoitteita. Hanke toteutetaan ajalla 1.7.2018 - 31.12.2020.

RANKU 3 tukee kuntia ravinnekierrätyksen käytännön toimiin tarttumisessa Hankkeen kolme päätavoitetta ovat: saattaa toimintamalli tunnetuksi, pysyväksi ja itsenäisiksi käytännöiksi kunnissa ja muilla alueilla, tehdä kuntien ravinnekierrätystyö tunnetuksi ja hyväksytyksi kehittää ja ottaa käyttöön sopivia mittareita kuntien ravinneneutraalin toiminnan käytännönläheiseen hyötyjen arviointiin sekä toimenpiteiden ja tulosten seurantaan.

RANKU 3 -hankkeen toimintaa kunnissa Hanke neuvoo ja opastaa kaikkia Suomen kuntia yleisellä tasolla. Esimerkkikunnissa tehdään yksityiskohtaisempia kokeiluja joita kaikki muut kunnat voivat hyödyntää omassa toiminnassaan Hankkeen esimerkkikuntia ovat Asikkala, Forssa, Ii, Kaarina, Marttila, Orimattila, Parainen ja Ylivieska (Lue lisää kunnista hankkeen nettisivuilta www.ymparisto.fi/ranku --> Kunnat

Mallitarkastelut ja mittarit kunnille toteuttaminen Hankkeessa sovelletaan ja kehitetään jo olemassa olevia erilaisia ravinnelaskureita ja ravinnevirtaselvityksiä kuntien tarpeisiin, jotta kunnat voivat itsenäisesti tai kevyellä konsulttien tuella jatkossakin arvioida ravinnekierrätyksen mahdollisuuksia ja haasteita. Mallitarkasteluilla pyritään arvioimaan: ”Mitä maksaa tai mitä hyödytään mistäkin toimenpiteestä?” Tarkoitus on tehdä kunnille tutuksi jo olemassa olevia aineistoja ja menetelmiä Toimenpiteiden kohdentaminen KOTOMA-työkalulla Virkistyskäyttöarvon arviointia Ravinteet ja biomassat Biomassa-atlaksella ja ravinnevirtalaskurilla

Lisätietoa hankkeesta ja toimintamallista Hankkeen Internetsivut: www.ymparisto.fi/ranku Hanke Facebookissa: www.facebook.com/ravinneneutraalikunta Hankkeen yleisopas: suomeksi https://www.ymparisto.fi/download/noname/%7BF55B5445-76DA-4F40-A630-8C725F866C81%7D/147150 ruotsiksi https://www.ymparisto.fi/download/noname/%7BAB824433-E698-4638-8394-D6E07FFDAAC4%7D/147152 englanniksi https://www.ymparisto.fi/download/noname/%7B5937EDF5-9CDB-4322-942F-050F256D53E3%7D/147153 Opas kunnille askelista toimintaan: suomeksi http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-314-651-8 ruotsiksi http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-314-756-0 englanniksi http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-314-754-6 Ota yhteyttä: Sanna Tikander 0295 023 019, sanna.tikander@ely-keskus.fi Anni Karhunen 0295 022 878, anni.karhunen@ely-keskus.fi