Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Tavoitteet:

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
Advertisements

Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Ehkäisevän päihdetyön järjestöjen yhdistymishanke.
Liikunta terveyden edistäjänä 29. 1
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Toimintasuunnitelma – Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke.
STES - kesäkoulu – UKK-instituuttiTampere.
Menetelmä lapsiperheiden liikunta- ja ravitsemusohjaukseen
Terveyden edistäminen
INTEGRAATIO SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio Keski-Suomessa -seminaari Sairaanhoitopiirin johtaja Jouko.
Nuorten miesten ja aikamiesten terveyden edistäminen Meri-Lapissa
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
PPPR1-hankkeen päätösseminaari Raisiossa.
Sisältö Hankkeen tausta, tarkoitus, tavoite ja tulokset Terveystottumuksiin vaikuttaminen Toimenpideohjelmat: tupakkatuotteiden ja päihteiden käytön vähentäminen.
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
KÄRKIHANKE EDISTETÄÄN TERVEYTTÄ JA HYVINVOINTIA SEKÄ VÄHENNETÄÄN ERIARVOISUUTTA Nvm Meri Larivaara
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Päivärinne Terveyden edistämisen rakenteet Salossa Marita Päivärinne terveyden edistämisen koordinaattori.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
HealthHUB Mika Vuori Tampereen kaupunki
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
2. Perheiden ravitsemus- ja liikuntatottumusten muutoksen tutkiminen neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa: Neuvokas perhe Huom! Tavoitteena on levittää.
Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä
Tervetuloa Innokylään
M/S SOSTE , avoin verkostotapaaminen Sirpa Pajunen
Osatyökykyisille tie työelämään
Kärkihankkeiden seurantaraportointi - KH2: Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta Raportointi
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen aluekierros Joensuu
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Lapsiperheiden elintapaohjaus Monialaista työtä –yhdessä tehden!
Järjestö 2.0: Pohjanmaan järjestöt mukana muutoksessa
Pirkanmaan HYTE-teemaryhmän toimeenpanosuunnitelma Maakuntien HYTE-vertaisfoorumi Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen 1.
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
Sote-uudistuksen muutoksen tuki
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Lihavuus laskuun Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Yhteinen keittiö -hanke
Toimija Toimenpide-ehdotuksia Valtionhallinto Ministeriöt
LAPE LAPSI – JA PERHEPALVELUIDEN MUUTOSOHJELMAN KOKONAISUUS
Yhteinen keittiö -hankkeen aloitusseminaari
POHJOIS-SUOMEN LASTEN KASTE – HANKE
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Yhteinen keittiö -hanke Porvoon pilotti
Hyvä käytäntö - Hyvinvoinnin palvelukartta
Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta
Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta
SOTE-Koordinaatioryhmälle informoitavat asiat /HYTE työryhmä
Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin
Kehittämisjohtaja Jussi Salminen ja
Saatteeksi PP-pohjan käyttäjälle
Väliarviointi Uneton Suomessa.
Maakuntien hyte-valmistelijoiden vertaisfoorumi
Innokylästä tukea järjestöille sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöhön , Tampere Erityisasiantuntijat Jaana Joutsiluoma & Minttu Ojanen.
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
SOTE-Koordinaatioryhmälle informoitavat asiat /HYTE työryhmä
Sote-uudistuksen toimeenpano
Osallisuuden toimintamalli
Yhteinen keittiö -hanke
Yhteinen keittiö -hanke
Yhteinen keittiö -hanke Marttaliitto
Osallisuuden toimintamalli
Osallisuuden toimintamalli
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Järjestö 2.0: mukana muutoksessa - avustusohjelma yhdenvertaisuuteen digitalisoituvassa toimintaympäristössä Hankesuunnitelun tueksi käydystä yhteisestä.
Esityksen transkriptio:

Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Tavoitteet: Kärkihanke Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Tavoitteet: Lisätään terveitä elintapoja, kuten liikuntaa, ja ehkäistään kansansairauksia Edistetään mielenterveyttä ja ehkäistään yksinäisyyttä Kaikissa toimenpiteissä otetaan huomioon eriarvoisuuden kaventaminen ja syrjäytymisen ehkäisy. Yksi hallituksen tasa-arvo-ohjelman seurantakohteista Budjetti 7,49 miljoonaa €

Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Painopiste hyvien käytäntöjen levittämisessä ja juurruttamisessa Hyvien käytäntöjen kohdentaminen väestöryhmiin, joissa hyvinvointi ja/tai terveys ovat keskimääräistä huonompia Hyvät käytännöt -projektiin sisältyy kymmenen hanketta, jotka levittävät ja juurruttavat hyviä käytäntöjä eri puolille maata. Osa hankkeista toimii koko maassa, osa tietyissä sairaanhoitopiireissä (tulevissa maakunnissa). Hankkeiden keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat kunnat ja sairaanhoitopiirit. Muita yhteistyökumppaneita ovat mm. järjestöt, ammatilliset oppilaitokset sekä vapaa sivistystyö. Hyvät käytännöt tukevat maakunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön organisoitumista sekä kuntien ja maakunnan yhteistyömuotojen rakentumista alueella tarjoamalla toimivia menetelmiä ja auttamalla tunnistamaan asioita, jotka maakuntien ja kuntien on otettava huomioon toimintoja juurrutettaessa. Meri Larivaara

Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön: hankkeet Elintapaohjauksen vahvistaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa ja sen palveluketjuissa UKK-instituutti: Vaikuttavaa elintapaohjausta sosiaali- ja terveydenhuoltoon poikkihallinnollisesti (VESOTE), 2 970 000 euroa Vitalmed Oy, Helsingin Uniklinikka: Uneton Suomessa − Unettomuuden lääkkeettömän hoidon kehittäminen, 69 000 euroa Perheiden ravitsemus- ja liikuntatottumusten muutoksen tukeminen neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa Suomen Sydänliitto ry: Neuvokas perhe − liikunta- ja ravitsemus- ohjauksen tuki neuvolaan ja kouluterveydenhuoltoon, 580 000 euroa Mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien fyysisen terveyden edistäminen Filha ry: Mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien tupakoinnin lopettamisen tukeminen, 580 000 euroa

Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön: hankkeet Väestön mielenterveystaidot ja eri alojen ammattihenkilöiden mielenterveysosaaminen, ml. sote-alan ammattihenkilöiden itsemurhien ehkäisytaitojen vahvistaminen Suomen Mielenterveysseura ry: Mielenterveys kuuluu kaikille − Mielenterveyden ensiapu terveyden ja hyvinvoinnin vahvistajana, 846 000 € Ehyt ry: Päihdeilmiö ja ryhmäilmiö (PIRI) -hanke, 340 000 € Utsjoen kunta: Ensiapu itsemurhavaarassa olevalle − ELÄMÄ, 133 000 € THL: Itsemurhien ehkäisykoulutus, 250 000 € Yhteinen keittiö osallisuuden vahvistamiseksi Kirkkohallitus: Yhteinen keittiö, 1 000 000 € Ikääntyneiden fyysisen aktiivisuuden edistäminen Ikäinstituutin säätiö: Voimaa vanhuuteen tutuksi ja tavaksi, 485 000 € Hankkeiden toiminta-aika on 1.1.2017−31.12.2018 (THL 1.2.2017−31.12.2017)

Kärkihankkeen hyvät käytännöt osaksi sote-muutosta Hyvät käytännöt on tärkeä ottaa osaksi maakunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tavoitteita tukevia toimenpiteitä Maakunnan tehtävä on tukea kuntia hyvien käytäntöjen hyödyntämisessä. Erityisesti elintapaohjauksen (liikunta, ravitsemus, uni ja laajentaen hyvinvointiohjauksessa, ml mielenterveys) monitoimijaisissa palveluketjuissa sekä Voimaa vanhuuteen -toimintamallissa kuntien eri sektoreilla ja kunnissa toimivilla järjestöillä on tärkeä rooli. Yhdyspintapalvelujen osalta olennaisia kokonaisuuksia ovat elintapaohjaus (liikunta, ravitsemus, uni) sekä Yhteinen keittiö. Jokaisessa maakunnassa olisi hyvä muodostaa elintapaohjauksen (tai hyvinvointiohjauksen) monitoimijainen palveluketju. Yhteinen keittiö tarjoaa pohjan, jolle voi rakentaa muuta hyvinvointia ja terveyttä edistävää toimintaa (yhtymäpinnat esim. Mielenterveyden Ensiapu, Voimaa vanhuuteen). Meri Larivaara

Kärkihankkeen hyvät käytännöt osaksi sote-muutosta Hyvät käytännöt on tärkeää sisällyttää maakunnan palvelulupaukseen ja palvelustrategiaan sekä soveltuvin osin osaksi maakunnan ehkäiseviä sosiaali- ja terveyspalveluita ja palveluiden tuottajasopimuksia Juurruttamisen kannalta kannattaa miettiä maakuntien ja kuntien kannalta toimivia ratkaisuja Esimerkiksi juurtuuko Mielenterveyden Ensiapu vahvemmin hankkimalla kuntien ja maakuntien työntekijöille ohjaajakoulutusta? Ehdotus: voisimmeko järjestää Hyvät käytännöt -projektin valtionavustushankkeiden ja hyte-vertaisfoorumin osallistujien kanssa työpajan maalis-huhtikuussa 2018 kärkihankkeen tulosten ja sote-muutoksen paremman integraation edistämiseksi? Meri Larivaara