O0104ST Kuntoutuksen perusteet 3 op

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Nykyinen kuntoutusjärjestelmä ja sen haasteet
Advertisements

Milloin tarvitaan kuntoutustutkimus ja kuka sen tekee?
Kuntoutusmuodot Minna Launonen.
Hoitotyön keskeiset käsitteet
ARKI JA HYVINVOINTI Sanna Kuussaari SOTE TOIMINTAJÄRJESTELMÄ Toimeentuloturva: Toimeentuloturva: 1.Sosiaalivakuutus, vakuuttaa meidät erilaisten.
Psyykkinen itsesäätely
ONKO VERKKO-OPPIMINEN RIKKI ?. PERUSOPETUKSEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN SEKÄ OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA.
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
Esteetön opiskelu Jyväskylän yliopistossa Hannu Puupponen Hakija- ja opiskelijapalvelu (T256)
Teema 2 ICF-LUOKITUKSEN TAUSTATEORIOISTA (suhde sosiaali- ja terveysalan laajempaan käsitekarttaan) MONIAMMATILLINEN LÄHESTYMISTAPA TOIMINTAKYVYN ARVIOIMISEEN.
Sosiaalityön koulutuksen työelämälähtöisyys- hankkeen vastuuopettajien sekä tutkimus ja opetusklinikoiden vastuuhenkilöiden tapaaminen Helsingissä.
Terveyden edistämisen asiantuntemus sote –uudistuksessa. Kuntajohdon kysely ja TEAviisari Terve Kunta –verkostotapaaminen Helsinki Osastojohtaja.
ICF-luokitus Kelan vaikeavammaisen lääkinnällisen kuntoutuksen standardeissa Riikka Peltonen Pääsuunnittelija.
Eija Mämmelä OAMK / Fysioterapiaa ohjaavat mallit Fysioterapia on tavoitteinen prosessi terapia etenee ja se kirjataan prosessina asiakaslähtöisyys,
Lapsi- keskeinen yhteisökehitys Itä-Timorilla Lapsen oikeudet; oikeusperustainen ohjelmatyö – seminaari Elina Salonen, Plan Suomi Säätiö.
Työhönvalmennusta sosiaalihuollon palveluna Kenelle, miksi ja millaista? Työ kuuluu kaikille!-koulutus
Ammatillisen koulutuksen kysymykset ja silta työelämään VAMPO toimenpiteet 64, 65, 66 Opiskelijoille suunnatut tukitoimet ja erityisopetus yleisissä ammatillisissa.
TOIMINTAKYKY Oppilaan kyvyt ja rajoitteet Ympäristö- ja yksilötekijät Oppilaan toimintakykyä kuvataan ICF-luokituksen avulla. Toimintakykykuvaus rakentuu.
K1292LI MARKKINOINTIVIESTINNÄN SUUNNITTELU 3 OP Oulun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö Sirpa Puolakka Kevät 2014.
Arvot Ammattikorkeakoulun perusarvoja ovat luottamus, yhteistyökykyisyys ja muutoskykyisyys. Arvot Ammattikorkeakoulun perusarvoja ovat luottamus, yhteistyökykyisyys.
MYK Päivätoiminnan sisällön kehittäminen Päivätoiminnan laajentuminen Vuosikello Henkilöstölle ja asiakkaille Haasteita: -Muistisairaita 1599.
Osaamistodistus työllistämisen monitoimityökalu Taidolla tulosta -työllisyyden asiantuntijaseminaari
Nuoret, terveys ja arkielämä (TE 2) Tavoitteena on, että opiskelija oppii tarkastelemaan elämäänsä aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmasta pohtii ja tarkastelee.
Laaja-alainen osaaminen
Sihteerin ammattitutkinto on uudistettu
Opetuksen suunnittelu ja toteutus
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
SAMPPALINNAN KOULU Yksilöllisiä pedagogisen kokonaiskuntoutumisen palveluita Jorma Kauppila, rehtori
Fyysisen aktiivisuuden lisääminen oppilaitosten arjessa
TE1 Terveyden perusteet
Psykologin mini-interventiot TOIKEssa
TYÖHYVINVOINTI JA TYÖKYKY TYHY / TYKY
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Opetustoimi osana Jyväskylää
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
TYÖKYKYKOORDINAATTORITOIMINTA TYÖTERVEYS WELLAMO OY:SSÄ
Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue
Perheeseemme kuuluu erityislapsi
Tampere: Linnainmaan kouluikäiset lapsiperheet
Sosiaalialan tehtävärakenne
Sisältöalueet esiopetuksessa
Suuhygienisti (AMK), 210 op
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Tutustumistreeni Nimi, ammatti, mistä tulee,
TYÖIKÄISTEN KUNTOUTUS aslak ja tyky
Sosiaalinen kuntoutus Sosiaalinen kuntoutus
KUNTOUTUSSUUNNITELMA
TYÖLLISTYMISEN MAHDOLLISUUDET - seminaari
KUNTOUTUKSEN KESKEISIÄ KÄSITTEITÄ
KUNTOUTUKSEN KESKEISIÄ KÄSITTEITÄ
Työ- ja toimintakyvyn arviointi hankintatilaisuus
O0104ST Kuntoutuksen perusteet 3 op
SAMPPALINNAN KOULU Yksilöllisiä pedagogisen kokonaiskuntoutumisen palveluita Jorma Kauppila, rehtori
YTY AKATEMIA: MIHIN SUUNTAAN KUNTOUTUS? YTY & STM
KUNTOUTUKSEN PALVELUJÄRJESTELMÄ
TOIMINTAKYVYN A R V I O I N T I
TOIMINTAKYVYN A R V I O I N T I
OmaTori ydinkeskustassa torin laidalla, osana muuta palvelukorttelia…
KUNTOUTUS KÄSITTEENÄ JA ILMIÖNÄ, KUNTOUTUKSEN ARVOT
Haaga-Helia amk Liiketalouden koulutusyksikkö, Helsinki
Yrittäjyys ja yritystoiminta BUS1LH001-opintojakso, 6 op
Berliiniin! Euroopan korkeakoulutusalueen eteneminen
Psykiatrian sosiaalityö VERKOSTOA KUTOMASSA
Tervetuloa sosiaalisen kuntoutuksen kehittäjäverkoston ensimmäiseen tapaamiseen!
Työkykyä edistävä toiminta
Kirjoita omia muistiinpanoja tähän
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Osatyökykyisille tie työelämään (OTE)
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

O0104ST Kuntoutuksen perusteet 3 op Osaamistavoitteet: Opiskelija ymmärtää kuntoutuksen lakisääteisenä, historiallisena ja laaja-alaisena palvelujärjestelmänä sekä tavoitteellisena ja suunnitelmallisena kuntoutujalähtöisenä prosessina. Opiskelija tarkastelee kuntoutusta sekä oman tulevan ammattinsa että muiden kuntoutukseen osallistuvien ammattien näkökulmasta ja osaa määrittää voimavaralähtöisen kuntoutuksen oman tulevan ammattinsa näkökulmasta.

Opiskelija käyttää tarkoituksenmukaisesti kuntoutuksen keskeisiä käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa moniammatilliseen yhteistyöhön liittyvää tietoa toiminnassaan.

Sisältö Kuntoutuksen keskeiset käsitteet. Kuntoutuslainsäädäntö ja eettiset lähtökohdat. Kuntoutuksen kehitysvaiheet. Kuntoutuksen palvelujärjestelmä. Kuntoutuksen suunnitelmallisuus. Kuntoutumis- ja kuntoutusprosessi. Vajavuuskeskeinen ja valtaistava malli.

Sisältö ICF-luokitusjärjestelmä. Biopsykososiaalinen näkökulma. Kuntouttava toiminta ja työote. Kuntoutujalähtöinen moniammatillinen yhteistyö.

Vaadittavat suoritukset Kirjallisuus: Järvikoski, A. & Härkäpää, K. 2004. Kuntoutuksen perusteet. Opetusmenetelmät: Avainluennot. Opetuskeskustelut. Yhteistoiminnallinen oppiminen. Suoritustapa: Luennot, ryhmätehtävät, seminaarit, tentti. Pakollisia suorituksia: ryhmätehtävät, seminaarit, kokemuskouluttajan luento, tentti. Arviointi: Asteikko 0-5

KOKO VÄESTÖ KAAVIOKUVA SUOMALAISESTA KUNTOUTUSJÄRJESTELMÄSTÄ Vaikea-vammai-set alle yli 65 v. 65 v. TYÖSSÄ KÄYVÄT Vajaa- kuntoiset työn- hakijat Työ- kyvyttö-mät ja työ- kyvyttö-myys-uhan-alaiset Työ/ liikenne-tapaturm. vamm. ja ammatti-taut. sairas-tuneet Sota- invalidit ja rintama- veteraanit Kuntoutusta tarvitsevat lapset vauvaiästä kouluikään Peruskoulussa tai ammattioppi- laitoksessa opiskelevat: vamman tai muun syyn vuoksi erityistä tukea tarvitsevat Kaikki taso 1 Oirei- levat taso 2 Vajaa- kuntoiset taso 3 PÄÄASIALLINEN VASTUU KUNTOUTUKSESTA KOTIKUNNALLA ASIAKASYHTEISTYÖRYHMÄT (Erityis-) neuvola- toiminta Lasten- klinikat Erityis- pkl:t kasvatus Erityis- opetus ja kokonais- kuntoutus Erityisoppi- laitosten Työ- paikkojen TYKY- toiminta, työterveys- huolto terveys- keskus työ- lääkäri Kelan harkinnan- varainen lääkin- nällinen ja amma- tillinen kuntoutus Kelan vajaa- kuntoisten amma- tillinen kuntoutus Työ- hallinnon amma- tillinen kuntoutus työvoima- toimistot Työeläke- kuntoutus työeläke- laitokset Tapaturma- ja liikenne- vakuutus- lakien mukainen kuntoutus tapaturma- laitokset Kelan vaikea- vammais- ten lääkin- nällinen kuntoutus Sota- inva- lidien ja rintama- vete- raanien kuntoutus Valtio- konttori Työ- voiman palvelu- keskukset KOULUTUKSEEN LIITTYVÄ KUNTOUTUS TERVEYDENHUOLLON JA SOSIAALITOIMEN KUNTOUTUSPALVELUT vammaispalvelut, työ- ja toimintakeskusten palvelut, vanhustenhuolto, päihdehuolto, lastensuojelu ja muut kuntouttavat sosiaalipalvelut oppilaan ohjaus ja tuki koulukuraattori koulupsykologi terveydenhoitaja erityisopettaja perusterveydenhuollon kuntoutus erikoissairaanhoidon alle kouluikäisten lasten kotihoidon tukipalvelut, kehitysvammahuolto Kuva: Kuntoutussäätiö 1998, muokannut Eeva Leino 2005

KUNTOUTUKSEN ERI OSA-ALUEET LÄÄKINNÄLLINEN KUNTOUTUS SOSIAALINEN KUNTOUTUS AMMATILLINEN KUNTOUTUS KASVATUKSELLINEN KUNTOUTUS

ICF-luokituksen osa-alueiden vuorovaikutussuhteet Lääketieteellinen terveydentila (häiriö, tauti) Ruumiin/kehon toiminnot ja rakenteet Suoritukset Osallistuminen Ympäristötekijät Yksilötekijät Lähde: ICF. Toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden kansainvälinen luokitus. STAKES, Ohjeita ja luokituksia 2004:4.

TOIMINTAKYVYN A R V I O I N T I Biopsykososiaalinen ICF-malli Toimintakyvyn biopsykososiaaliset edellytykset ICF-viitekehyksessä TOIMINTAKYVYN A R V I O I N T I PSYKO Omakohtainen suuntautuneisuus osallistumisessa työ-elämän, koti-elämän ja vapaa-ajan rooleihin (autonomia) BIO SOSIO Kognitiiviset suoritukset Fyysinen suoriutumi- nen osallistumi-sessa työ-elämän, koti-elämän ja vapaa-ajan rooleihin (kinesia) Fyysiset Yhteiskunnan tarjoamat mahdollisuudet osallistumi- sessa työ-elämän, koti-elämän ja vapaa-ajan rooleihin (optiot) suoritukset Mielen toiminnot & rakenteet Yhteisö suoritukset Ruumiin/ kehon Sosio- kulttuuriset toiminnot & rakenteet toiminnot & rakenteet RUUMIIN / KEHON TOIMINNOT & RAKENTEET-VAJAVUUDET SUORITUKSET-RAJOITTEET OSALLISTUMINEN-RAJOITTEET TOIMINTAKYVYN E D I S T Ä M I N E N Fyysinen valmennus ja harjoitta- minen työ- ja koti- elämän ja vapaa- ajan rooleihin Kehon kuva Kansalais- kuva Fyysinen kunto ja harjoittele- minen Vuoro- vaikutus- suhteet ja valtaista- minen Työ- ja koti- elämän ja vapaa-ajan roolien etsiminen, luominen ja varmista- minen elinympä- ristössä parantaminen, palauttaminen, ylläpito, kuntouttaminen Minä- kuva PSYKO BIO SOSIO Hallintakeinot ja valtaistuminen Motivointi työ- ja koti-elämän ja vapaa-ajan roolien itsenäisiin valintoihin Talo S, Rytökoski U, Hämäläinen A - 2005