KOKONAISARKKITEHTUURIN ARVIOINTI

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Arkistosektorin KDK- yhteistyöverkosto KDK ja sen arkistosektorin yhteistyöverkosto –seminaari Arkistoneuvos Jaana Kilkki Arkistolaitos.
Advertisements

Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Laatu ohjelmistotyössä
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
TERVETULOA!. Päivän teemat -Ohjauspalvelut Kareliassa -Karelian kuulumiset -Uudistunut korkeakoulujen yhteishaku -Karelian toimijat ja opiskelijakunta.
Stadia-Dehko. Taustaa Vuonna 2001 aloitettiin diabeetikoiden hoidonohjaukseen keskittyvä moniammatillinen valinnainen opintojakso Opintojakson tavoitteena.
Laurea/AS/2003 Ohjauksen osaaminen Mahdollisuus vastata ohjauksen tarpeisiin tasapuolisuus oikeudenmukaisuus taloudellisuus tavoitteellisuus.
Vaikeasti puhevammaisten tulkkipalvelu
Finnan kansallisen näkymän palvelukonsepti
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
MONIALAINEN LIIKKUVA TUKI HAJAUTETTUUN ASUMISEEN Arviointityöskentely
1 AMMTILLISEN KOULUTUKSEN MERKITYS KUNNALLE
1 ”Laadunhallintajärjestelmä toiminnan kehittämisen viitekehyksenä” Helsingin yliopisto
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Projektioppiminen Maarit Virtanen and Reetta Jänis
JATKAJAKOULU Jatkajakoulun kehittäminen ja tuoteimagon ylläpito - Miten varmistetaan JTK-laatu? Simo Saurio Suomalaisten Jatkajakoulutoimijoiden 2. tapaaminen.
Työpaikkakouluttajan ABC
CSC:n ja korkeakoulukentän yhteistyön kehittäminen Keskusteludokumentti Pekka Kähkipuro.
Tiedonlaadun kehittämisen ja tietojen tarkastamisen palvelut.
Opiskelun ja opetuksen viitearkkitehtuuri
Työ- ja elinkeinokeskus EAKR- ja ESR-rahoitus Pohjois- Savossa 2007 – Microteknia, Kuopio.
VALTIONAVUSTUKSET AIKUISKOULUTUS Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö Opetushallitus.
T Iteraatio Demo Neptune Projektin Suunnittelu-iteraatio Klo SoberIT.
Opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon viitearkkitehtuuri Pekka Linna, CSC.
FTR (Formal Technical Review) Kimmo Airamaa. Johdantoa Muodollinen tekninen tarkastus = toiminta tarkastustilaisuudessa on tarkasti määritelty Muodollinen.
Ohjelmistotekniikka kevät 2003 Ohjelmistotekniikan määritelmä Ohjelmistotekniikka (Software Engineering) tarkoittaa pätevien insinööriperiaatteiden vakiinnuttamista.
Feministinen opettaminen – verkkojakson esittely Sari Koski-Kotiranta Opetusteknologiakeskus.
MIKSI ARVIOINTIA TEHDÄÄN? Arvioinnilla saadaan tietoa siitä, mitä tuloksia toiminnalla on saatu aikaan ja miten toimintaa tulisi kehittää. Tietoa oman.
O PETUSMINISTERIÖ /Jukka Lehtinen / / 1. Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuuden kehittäminen Koulutuspoliittisia tavoitteita:
Terveyden ja hyvinvoinnin kohdealueen arkkitehtuurityö
Projektityöskentely Projekti käsitteenä Projektin vaiheet Projektin asettaminen Projektin suunnittelu Projektin käynnistäminen ja toteuttaminen Projektin.
Dokumentointi kyse on asioiden ”paperille panemisesta” toimintoja on helpompi arvioida, muuttaa ja parantaa työntekijöiden tehtävät ja vastuut tulevat.
jew1 Systeemityön eteneminen opintojaksolla Ohjelmiston suunnittelutaito Opintojakson eteneminen.ppt.
SOS II Rakenteellinen sosiaalityö Työpaja 1 Tampere
Prosessimallinnuksen kehittäminen JHKA-jaosto Jari Kallela.
Laatutyö ja KA Toiminnan kuvaaminen JY:n KA-tiimi
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Kansisivu, haluttu versio valitaan hiiren oikealla Asettelu-kohdasta
Lämpimästi tervetuloa!
TAI–E1124 Maisterin opinnäyteseminaari
TAI–E1124 Maisterin opinnäyteseminaari
VHKA arkkitehtiryhmä järjestäytyminen 14.3.
Tutkielman teko-ohjeet
JHS 179-uudistushanke Hannu Ojala
Opiskelijan ohjaaminen
Työelämään tutustuja yrityksessä/työpaikassa
Maastohiihdon uudet säännöt
Yhteenvetoa Selvitys asiakas- ja potilastietojen toissijaisen käytön kokonaisarkkitehtuurin nykytilasta
JUHTA JHKA-jaos Hallintomalli vuodelle 2014
Osatyökykyisille tie työelämään
Tietoarkkitehtuurin kehittäminen
Kanta-hankehallinto ja koordinaation kehittäminen
THL - Eurykleia Henkilöstö- ja talousasioiden suunnittelu- ja raportointijärjestelmän määrittely TP 1 agenda Ongelman kuvaus, tavoitteet, rajaukset,
TAI–E1124 Maisterin opinnäyteseminaari
Jussi Koskivaara Kehittämispäällikkö HY tietohallinto
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
JUHTA JHKA-jaos Hallintomalli
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Anna Kärkkäinen erityisasiantuntija.
TOIMIVAT TYÖTAVAT KOKONAISARKKITEHTUURI- TYÖHÖN
Esityksen nimi / Tekijä
Asiointipalveluiden laatu
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Digitiekartta ja Luova- laboratorio
Asiointipalveluiden laatu
Teemupekka Virtanen.
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

KOKONAISARKKITEHTUURIN ARVIOINTI STM:n kokonaisarkkitehtuuri 14.11.2018 Kokonaisarkkitehtuurin arviointi

Arkkitehtuurinmukaisuuden arvioinnin tavoite Arvioinnin ja laadun varmistuksen tarkoitus on varmistaa, että hankkeet ja projektit menevät oikeaan suuntaan mahdollistaa arkkitehtuurityön hyvä laatu tehostaa arkkitehtuurityötä tarjoamalla hyödynnettäviä arkkitehtuurituotoksia varmistaa ja valvoa laatua 14.11.2018 Kokonaisarkkitehtuurin arviointi

Arkkitehtuurin arviointi ja työn ohjaus Arkkitehtuurityön hyödynnettävyyden ja laadun parantaminen edellyttää erilaisia tekemisisiä: Hankkeiden ja projektien ohjaus. Ohjausta tapahtuu eri tasoilla, kuten valtakunnallisten tavoitetilojen kautta. Hankesalkkua on syytä ohjata kokonaisuutena sekä varmistaa, että yksittäinen hanke saavuttaa tärkeimmät tavoitteensa. Arkkitehtuuri on tähän vain väline. Arkkitehtuurituki. Tähän kuuluu ohjeistusta, tukea ja koulutusta. Projektien työn säästämiseksi on kiinnitettävä huomioita siihen, että meillä olisi helposti hyödynnettäviä arkkitehtuurituotoksia. Kaikkien projektien ei kannata käyttää aikaa samojen asioiden tekemiseen uudestaan ja uudestaan. Arkkitehtuurin mukaisen kehittämisen varmistaminen. Laadun tarkastuksella tarkoitetaan sekä sisällön että kuvaustapojen laadun tarkastusta. Osana tätä voivat olla itsearvioinnit. Mukana ovat myös katselmukset. 14.11.2018 Kokonaisarkkitehtuurin arviointi

Arviointiin ja ohjaukseen liittyvät prosessit Hankkeiden ja projektien ohjaus Valtakunnalliset tavoitteet ja linjaukset Hankesalkun ohjaus Hankkeen tavoitteidenmukaisuuden varmistus Arkkitehtuurituki Arkkitehtuurin koulutus Ohjeiston ylläpito Hyödynnettävän arkkitehtuurisisällön tuottaminen Aloitustuki projektille tai hankkeelle Arkkitehtuurin mukaisen kehittämisen varmistaminen Itsearviointi Läpikäynti Katselmointi Auditointi (arkkitehtuurin osalta) 14.11.2018 Kokonaisarkkitehtuurin arviointi

Arkkitehtuurin mukaisen kehittämisen varmistaminen Itsearviointi Läpikäynti Katselmointi Auditointi (arkkitehtuurin osalta) Itsearviointi Itsearvioinnin tueksi voidaan tarjota esim. erilaisia tarkastuslistoja, malleja ja ohjeita. Läpikäynti Kevyempi ja epäformaalimpi tapa tarkastaa sisältöä kuin katselmointi. Läpikäyntiin kannattaa kerätä edustus liittyvistä projekteista ja muista henkilöistä, joiden kanssa voi reflektoida arkkitehtuurissa tehtyjä ratkaisuja. Katselmointi Katselmoinnissa muut kuin tekijät tarkastavat tuotoksen. Katselmoijissa voi olla mukana projektiryhmän jäseniä ja muita, joille asia on entuudestaan tuttu. Katselmoijia ei kannata rajata pelkästään ulkopuolisiin, mutta ulkopuolisiakin voi olla mukana. Auditointi Auditointi on määrämuotoinen ja riippumaton arviointi. Auditointia voidaan käyttää eri vaiheissa. 14.11.2018 Kokonaisarkkitehtuurin arviointi

Katselmointiprosessi Sovitaan laaduntarkastuspisteet (mitä tarkastetaan, ketkä, missä projektin vaiheessa) Julkaistaan tarkastettava materiaali (ja mahdollisesti esitellään se, jos materiaali on laaja) Pidetään katselmusmateriaalin esittely ja sovitaan katselmoijien roolit Katselmoijat perehtyvät materiaaliin ja kirjaavat kommentit ylös. Toimittavat mielellään etukäteen katselmuksen sihteerille Pidetään katselmointitilaisuus (sovitaan korjaustarve, keskustellaan kommenteissa olevat mahdolliset ristiriidat jne.). Tilaisuuden lopuksi tehdään lausunto, ”tyypillisesti hyväksytty korjauksin” Dokumenttien omistaja tekee korjaukset. Katselmoijille annetaan mahdollisuus tarkastaa omat kommenttinsa. 14.11.2018 Kokonaisarkkitehtuurin arviointi

Seuraavat vaiheet Työstetään materiaali tukemaan itsearviointia ja katselmointeja Käynnistettävien hankkeiden kanssa sovitaan arviointien toteuttamisesta Itsearviointi hankkeen käynnistyessä/ hankesuunnitelman laadinnan tai ratkaisun yleiskuvauksen laatimisen yhteydessä Määrittelytyön aikana voidaan järjestää tarvittaessa erillisiä läpikäyntejä Sovitaan vaihe, jossa tuotokset katselmoidaan ja tuodaan tulokset KA-ryhmän käsiteltäväksi Sovittava, ketkä arkkitehdit katselmoinnissa ovat mukana 14.11.2018 Kokonaisarkkitehtuurin arviointi