Skeema Älykäs osaa oppia ja soveltaa oppimaansa Ydinsisältö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
XY teoria (McGregor) Teoria X Teoria Y
Advertisements

Nuoret, ulkopuolisuus ja minäpystyvyys
Yksilö ostajana.
Gardnerin lahjakkuudet verkossa Otavan Opisto Jari Sarja On tunnustettava, että jotkut ovat erityisen fiksuja ja älykkäitä, ehkä taiteellisesti.
Ikääntyminen ja vanhuus
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
Ympäristöterveys.
Persoonallisuus Biologinen perusta.
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
Ajatuksia oppimisesta
Älykkyyden lajit KIELELLINEN
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
ComPa- projektin lopetusseminaari Muurmansk HANKKEEN TEORIAA - TOIMINTATUTKIMUS JA PRAGMATISTINEN FILOSOFIA KOULUTUKSEN KEHITTÄMISESSÄ KYÖSTI.
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Muuntelu on evoluution edellytys s
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Y LEISTÄ Vanhempien ja opettajan erilaisia näkemyksiä lapsen toiminnasta ryhmän jäsenenä Yleensä puhutaan kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä Vanhempien.
Oppimisorientaatioita
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Mikä on geenien rooli mikro- ja makroevoluutiossa?
Keksinnöt luovat tulevaisuutta –
Ira Ekholm 4A. 1. uutinen Ongelma: Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisiin negatiivisesti * pohditaan ratkaisuja ongelmaan.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Sosiaalisen kehityksen keskeiset kysymykset
Sirpa Salo-Saari Lahjakkuus. Sirpa Salo-Saari Lahjakkuus Kaikilla on lahjoja eri älykkyyden osa-alueilla Älykkyys = kyky ratkaista uusia ongelmia Älykkyyttä.
19 Psykoterapiat perustuvat psykologian eri suuntauksiin Ydinsisältö.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
9 Sosio-kognitiivinen persoonallisuusteoria korostaa tilanteiden tulkintaa Ydinsisältö.
7 Psykodynaamisen teorian mukaan persoonallisuus on jatkuvassa liikkeessä Ydinsisältö.
Piaget ja ajattelun kehitys Kehityspsykologia Ruut Ruokonen 2012.
AIKUISUUS PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Milloin ihminen on aikuinen? – (1) Juridinen näkökulma – (2) Biologinen näkökulma – (3) Psykologinen näkökulma Kierrä luokassa.
Älykkyys näkemyksiä yhdestä yleisälykkyydestä
PSYKOLOGIA JA KEHITYS LAJINKEHITYS eli FYLO-GENEESI
Kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimus
ÄLYKKYYS S
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Konstruktivismi Tekijä Bogi
TYÖNHAKU PROSESSINA Kimmo Salakka.
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
Persoonallisuuspsykologian peruskysymyksiä (kertaus)
psykologinen tiedonhankinta
IHMISEN ELÄMÄNKAARI JA KEHITYSPSYKOLOGIAN TUTKIMUSMENETELMÄT
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
8 Humanistisen psykologian persoonallisuuskäsitys on myönteinen
3 Minuudessa on kaksi puolta
Aikuisen Ajattelu Sami Lu2.
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
Aikuisen Ajattelu.
Evoluution perusteet Kappaleet 7 ja 8.
6 Piirreteoriat kuvailevat yksilöiden välisiä eroja
Pelaamisen vaikutus KONSTA JA VÄINÖ.
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
9. Oppimisen psykologinen perusta
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
ajatuksia älykkyydestä ja luovuudesta
10. Ajattelu.
Reggio Emilia REGGIOLAISUUDEN TAUSTAA Reggio Emilian kaupunki sijaitsee Romagnan maakunnassa, Pohjois-Italiassa. Kyläläiset rakensivat lapsille ensimmäisen.
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Skeema Tunteet ilmenevät monin tavoin Ydinsisältö MUOKATTU
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Elämänkaarinäkökulma
Persoonallisuus-teoriat
Skeema Yksilö on osa monia ryhmiä Ydinsisältö
Sosiokognitiivisen suuntauksen taustaa
Esityksen transkriptio:

Skeema 5 3.10 Älykäs osaa oppia ja soveltaa oppimaansa Ydinsisältö

Älykkyyden määritteleminen Älykkyys on psyykkistä kyvykkyyttä, joka ilmenee mm. päättelyssä, suunnittelussa ja oppimiskyvyssä. Älykkyys eroaa viisaudesta, jolla tarkoitetaan kokemuksiin, tietoihin ja taitoihin perustuvaa syvällistä ymmärrystä. Älykkyyttä ei pidetä osana persoonallisuutta, vaan kognitiivisena prosessina. Älykkyyttä arvioidaan kykyjen enimmäismääränä, persoonallisuutta yksilön tyypillisen käyttäytymisen kannalta.

Älykkyyttä arvioidaan testeillä Käytetyin aikuisten älykkyystesti on WAIS (Wechsler Adult Intelligence Scale), jonka tehtävät arvioivat mm. päättelykykyä sanojen merkityksiä Päässälaskutaitoja.

WAISilla voidaan määrittää yleinen älykkyysosamäärä (ÄO) engl. IQ (intelligence quotient) 100 on keskimääräinen tulos tulokset noudattavat normaalijakaumaa tulosten perusteella voidaan piirtää yksilön älykkyysprofiili hyvä reliabiliteetti

Älykkyystestien käyttö Älykkyystestejä käytetään mm. oppimisvaikeuksien taustatekijöiden selvittämisessä diagnosoinnin ja kuntoutuksen apuvälineenä tutkittaessa lääkkeiden mahdollisia sivuvaikutuksia työntekijöiden valinnassa.

Älykkyyden rakenne Useimmat tutkijat ajattelevat, että yksilöllä on tietty yleisälykkyyden taso (g-tekijä), joka vaikuttaa pärjäämiseen monenlaisissa tehtävissä. Älykkyys jakautuu kuitenkin useampiin älykkyyden lajeihin, joiden taustalta löytyy lukuisia erillisiä kykyjä. Älykkyyden lajeja ovat ainakin kielellinen älykkyys matemaattinen älykkyys avaruudellinen hahmottaminen.

Perimä ja ympäristö vaikuttavat älykkyyteen Älykkyyden periytyvyys on yksi psykologian pitkäaikaisimmista ja kiivaimmin väitellyistä kysymyksistä. Perimän ja ympäristön arvioidaan teollisuusmaissa selittävän yhtä suuren osan yksilöiden välisestä älykkyyden vaihtelusta. Ympäristötekijöistä älykkyyteen vaikuttavat mm. kasvatus ja koulutus ravinto, terveydenhuolto, saasteet, äidin alkoholinkäyttö raskausaikana. kehitysmaissa ympäristötekijät selittävät suuremman osan älykkyyden vaihtelusta.

Perimän ja ympäristön vaikutusta älykkyyteen on tutkittu erityisesti korrelatiivisilla kaksos- ja adoptiotutkimuk-silla.

Älylliset kyvyt voivat muuttua Joustava älykkyys, jossa on keskeistä nopea ja tehokas ongelmanratkaisukyky, on korkeimmillaan noin 20 vuoden iässä. Kiteytynyt älykkyys, jossa on keskeistä kertyneet tiedot, kokemukset ja niiden hyödyntäminen, voi parantua iän myötä. Yksilöiden välillä on eroja siinä, miten muokattavissa olevia he uskovat älyllisten kykyjen olevan. Carol Dweck: Kyvykkyysuskomukset muuttumattomuuden asenne kasvun asenne Kyvykkysuskomuksiaan voi muuttaa.

Sosioekonominen asema on etnisyyttä tärkeämpi ryhmien välisten älykkyyserojen selittäjä. Etnisyyteen ja sukupuoleen liittyvät stereotypiat vaikuttavat suoriutumiseen älykkyyttä edellyttävissä tehtävissä.

Gardnerin monien älykkyyksien teoria Howard Gardner on pyrkinyt määrittelemään älykkyyden tavalla, joka olisi kulttuurisesti yleispätevämpi → monien älykkyyksien teoria, jonka mukaan on yhdeksän erityyppistä älykkyyden lajia.

Älykkyyden lajien tunnuspiirteitä: Jokaisesta älykkyyden lajista on ollut hyötyä evoluution aikana. Kukin älykkyyden laji voi kehittyä toisista riippumatta. Kussakin lajissa esiintyy poikkeusyksilöitä. Lajit perustuvat osin eri aivoalueiden toimintaan.

Robert Sternberg kehitti teorian, joka painottaa sitä, miten ihmiset käyttävät älykkyyttään selviytyäkseen jokapäiväisen elämän haasteista → älykkyyden tarkastelu kolmesta näkökulmasta: analyyttinen älykkyys luova älykkyys käytännöllinen älykkyys

Älykkyyden käsite on kulttuurisidonnainen. Länsimaissa korostetaan loogista ajattelua, ongelmanratkaisua ja omien tavoitteiden saavuttamista. Kiinassa korostetaan hyväntahtoisuutta ja kykyä tuottaa kunniaa. Monissa afrikkalaisissa kulttuureissa älykkyys liitetään sosiaaliseen taitavuuteen.