Kasvien ja mikrobien talvi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juolukka Tuntomerkit: Juolukka on varpu, joka voi kasvaa jopa metrin korkeaksi, mutta tavallisemmin 30–50 cm korkeaksi. Yleensä kasvusto on helposti huomattavissa.
Advertisements

Euroopan ilmasto Kolme lämpövyöhykettä:
Ekologinen teatteri s
Taiga.
Havaiji.
Työskentely kuumassa KESÄKUU. Helle kuormittaa elimistöä erityisesti fyysisessä työssä Elimistö kuivuu, jos hikoilussa mene- tettyä nestettä ei korvata.
LEHTI päätehtävä yhteyttäminen muita tehtäviä: varastointi (mehilehdet) kiipeily (kärhet) puolustautuminen (piikit) Keuda Mäntsälä, Eija Heikkilä1.
4. Tulevaisuuden mahdollisuuksia energiantuotannossa.
KASVIEN VESI- JA RAVINNETALOUS
KASVIEN VESITALOUS ELÄVÄ KASVI HYVIN VESIPITOINEN: KESKIMÄÄRIN % MEHEVÄT LEHDET, HEDELMÄT YLI 90 % TUORE PUU 50 % SIEMENET %
EYKARYOOTTEIHIN ELI AITOTUMAISIIN KUULUVA HYVIN RUNSASLAJINEN KUNTA SIENET.
Pienoispanda. Tämä eläin edustaa pesukarhujen perhettä. Se elää Kiinassa, Pohjois- Burmassa, Bhutanissa, Nepalissa ja Koillis-Intiassa. Se asuu vuoristoissa.
Matemaattisten aineitten ryhmä Nurmon yläasteella.
Nauti lähihunajaa: vietät makeaa elämää ja tuet luontoa.
Kuva sivulta: LUMIKKO.
Islantilaista luontoa Aldeyjarfoss Kuva on Aldeyjarfossin alueelta. Islannissa on paljon vesiputouksia sillä jääkausi on muokannut islannin maata rajusti.
ELIÖKUNNAT KÄYTÖSSÄ KUUDEN KUNNAN JÄRJESTELMÄ MILLÄ PERUSTEILLA ELIÖT SIJOITETAAN KUNTIIN? S RAKENTEELLINEN (solut,elimistö) SAMANKALTAISUUS,
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Tekijät: Niklas, Elmeri, Mikko, Jarno, Camilla.
Helmikuu RANUAN YLÄKOULU NIVELVAIHE ALAKOULUSTA YLÄKOULUUN TAVOITTEENA: ”Onnistunut, yhteistyössä toteutettu siirtyminen alaluokilta yläluokille Maaliskuu.
Hurtig TE1 Tartuntataudit. Infektio/tartuntataudit Yleisimmät tartuntataudit: hengitystietulehdukset, suolistoinfektiot, sukupuolitaudit Taudinaiheuttajia:
Wäinö Aaltosen koulun Ylikylä-rakennus
MASU 08 VANHEMPAINPALAVERI
Kaikki yhden puolesta ja yksi kaikkien puolesta!
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela
Kuvassa koivunkantosieni
Kaivostoiminta ja luonnonvarojen käyttö pohjoisen herkässä luonnossa
Maan kierto auringon ympäri
KPL 6 Solun energian vapauttaminen
8 Lämpölaajeneminen.
Vulkanismi.
Vallankumousten vuosi
Kotitehtävä Keksi käytännön esimerkki erityyppisistä sääsopimuksista (swap, call, put). Mieti syitä siihen, miksi perinteinen vakuutusjärjestelmä ei riitä.
Ilmaston vaikutus maatalouteen
Maissin mahdollisuudet Pohjois-Savossa Kasvi-Taito –hanke
Tupakan uho ja tuho    .
Tammikuu 2010 MAANANTAI TIISTAI KESKIVIIKKO TORSTAI PERJANTAI LAUANTAI
Vuosikellon otsikko Tekstiä tähän Tekstiä
Liisa ja Jaska olivat nauttimassa iltapäivästä läheisellä niityllä
KASVIEN RAVINNETALOUS
ILMAKEHÄ.
Suomalainen kasvimikrobiomi
Suomalainen kasvimikrobiomi
Elävän luonnon kemialliset reaktiot tapahtuvat
Tundra.
Vaahtera.
Yhteyttäminen.
3. Kaupunkiekologia on ympäristöekologian osa-alue
Parempi kuivuuden kesto biksafeenilla, katso video!
MERIVIRRAT Aiheutuvat pasaati- ja länsituulista
Kosmetiikan kemiaa Aino ja Miia 9F
YLEISTIETOA LÄMPÖPUMPUISTA
Riikka Tarsa käsityökasvatuksen aineopinnot kevät 2011
Vesi Veden erityisominaisuudet Veden erityisominaisuudet
Viljavuustutkimus.
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Orientaatio -projektin satoa
RAI-välineiden arviointi Rovaniemen omaisten työryhmässä
Syväjuuriset kasvit.
Eija Käyhkö Siun sote Kuvantamiskeskus
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
Metsien tuhkalannoitus
Mitä hyötyä on ergonomian parantamisesta?
II Ekologia.
Osallisuus Yhteisissä keittiöissä
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Voit tulostaa tämän mallin ja käyttää sitä seinäkalenterina
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
4 Typenoksidipäästöjen muodostuminen
RANKU 3 -hanke Ravinneneutraali toiminta kunnan käytännöksi
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
Esityksen transkriptio:

Kasvien ja mikrobien talvi

Maaperässä mikrobitoiminta jatkuu talvellakin Talvea kohden myös maaperän lämpötila laskee. Samaan aikaan kasvit asettuvat talvilepoon, jolloin niiden juurieksudaattien määrä vähenee, ja maaperän mikrobeilla on vähemmän hiiltä käytettävissä. Tällöin myös mikrobitoiminta hidastuu. Maaperän mikrobit eivät kuitenkaan vietä täyttä talvilepoa. Kasvikarikkeen (kuolleet lehdet ja yksivuotisten kasvien kaikki kasvulliset osat) hajotus on aktiivista etenkin lumen suojaamassa maaperässä, ja etenkin pohjoisessa maaperän mikrobimassa kasvaa talven leutoina aikoina. Talvisia maaperän mikrobiomeja hallitsevat sienet. Lumihomeet kasvavat tehokkaasti jo -3oC lämpötiloissa, ja muodostavat maaperään kasvustoja, jotka paljastuvat lumen sulaessa. Lumihomeet aiheuttavat myös vaurioita syysviljakasvustoissa. Schmidt ja Lipson, Plant and Soil 259: 1–7, 2004 Lumihometta syysviljakasvustossa keväällä (https://www.biolib.cz)

Myös osa maaperän bakteereista on aktiivisia talvella, ja kylmien ekosysteemien maaperän mikrobistossa onkin selvää vuodenaikaisvaihtelua. Osa bakteereista on sopeutunut alhaisiin lämpötiloihin, ja ne ovat myös tehokkaita kasvibiomassan hajoittajia (kuvassa A ”psychrophiles” eli ”kylmänrakastajat”. Maahengitys jatkuukin talvella lumen alla nostaen hangenalaista hiilidioksidipitoisuutta tehokkaasti. Keväällä maaperän lämmetessä nämä ”talvimikrobit” kuolevat, vapauttaen maaperään typpeä ja muita ravinteita kasvien käyttöön. Kesäisin korkeampiin lämpötiloihin sopeutuneet bakteeriryhmät (kuvassa A ”mesophiles”) vallitsevat Schmidt ja Lipson, Plant and Soil 259: 1–7, 2004

Entäs kasvit? Vastaus: Emme tiedä. http://sirpanluontoblogi.blogspot.fi/2016/01/kasvien-talvi.html Vastaus: Emme tiedä. Kasvien mikrobiston vuodenaikaisvaihtelusta kylmän ilmaston alueelta on tällä hetkellä hyvin vähän tietoa.

Heinäkuu, +12oC Kuvissa uuvana eri vuodenaikoina (Mallatunturi, Enontekiö, kuvat Riitta Nissinen). Uuvana sietää kasvukaudellakin 7-9 asteen pakkasia, ja kevättalvella karaistuneimmillaan jopa 60 asteen pakkasia (Pihakaski 1984) Lehtien punaiset antosyaniinit suojaavat kasvin solukkoa säteilyvaurioilta alhaisissa lämpötiloissa. Uuvanan lehdet yhteyttävät alapinnoiltaan jo toukokuun pakkasilla, mutta lehtien yläpinnan solukoissa on vielä runsaasti antosyaniineja. Helmikuu, -34oC (Maaperä 10 cm: -18oC!) Syyskuu, +2oC Toukokuu, -5oC

Uuvanan juurten ja lehtien mikrobisto vaihtelee vuodenajasta toiseen (Nissinen ja Männistö, julkaisemattomia tuloksia). Tämä voi johtua joko siitä, että talvella kasvien puolustusvaste on alhaisimmillaan, jolloin ympäristön mikrobit pääsevät tunkeutumaan kasviin. Vaihtoehtoisesti nämä bakteeriryhmät voivat suojata kasvia kylmäkuivumisen aiheuttamalta stressiltä. Uuvanan lehdet, mutta myös juuret altistuvat kasvupaikoillaan ankaralle talvikuivuudelle. Tähän mennessä mikrobiston vuodenaikaisdynamiikkaa, myös talven aikana, on tutkittu vain tunturikasvi uuvanalla. Emme siis tiedä, onko mikrobiston vuodenaikaisvaihtelua muillakin kasveilla tai muuallakin kuin äärevillä tunturipaljakoilla. Myös metsiemme havupuiden neulaset joutuvat sietämään talvella pakkasen lisäksi ankaraa kuivuutta – voisi ajatella, että niidenkin endofyyttikumppanit vaihtuvat vuodenaikojen mukana, mahdollisesti kasvia hyödyttäen ja suojaten. Tätä ei kuitenkaan vielä tunneta lainkaan – siksi olemmekin yhdessä ottamassa siitä selvää!!!