Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kaivostoiminta ja luonnonvarojen käyttö pohjoisen herkässä luonnossa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kaivostoiminta ja luonnonvarojen käyttö pohjoisen herkässä luonnossa"— Esityksen transkriptio:

1 Kaivostoiminta ja luonnonvarojen käyttö pohjoisen herkässä luonnossa
Risto Sulkava, FT Suomen luonnonsuojeluliitto, pj Talvivaaran altaita

2 Arktinen luonto Karu ympäristö, ankarat luonnonolot, ekosysteemien häiriöherkkyys Luonnolla ei kykyä puhdistaa päästöjä tehokkaasti, hidas palautuvuus, päästöjen aiheuttamat vauriot jopa pysyviä ja laaja-alaisempia kuin lähempänä päiväntasaajaa. Erityinen tarve toimia vastuullisesti ja varovaisuusperiaatteella!

3 Kaivokset Malmit usein erikoisilla kivilajialueilla
Samoilla alueilla usein erityislajistoa: Geodiversiteetti ja biodiversiteetti kytkeytyvät usein yhteen! Suojelualueilla säilytetään biodiversiteettiä (myös luontaiselinkeinoja, matkailua, virkistystä, kulttuurien monimuotoisuutta ym) Kaivostoiminta ei sovi em. tavoitteiden kanssa samaan paikkaan! Miksi kukaan etsisi malmeja alueelta, jolta niitä ei kuitenkaan pidä kaivaa?

4 Vastuullisuus Vastuullinen toimija ei sotke ympäristöä, eikä vahingoita biodiversiteettiä (esim. hävittämällä uhanalaisia lajeja tai luontotyyppejä) Vastuullinen toimija ei hävitä muiden toimialojen (tai kulttuurien) mahdollisuuksia toimia kaivoksen ympäristössä. Vastuullinen toimija ei yritä kaivaa malmeja suojelualueella! Malminetsintä (lukuunottamatta jokamiehenoikeudella tehtävää pintojen katselua) tulee rajata kokonaan suojelualueiden ulkopuolelle. Suojelualueilla kairaaminen on turhaa itsensä kiusaamista…

5 Kestävän kaivostoiminnan verkosto?
SLL tukee vastuullisuutta, mutta ei hyväksy vastuutonta toimintaa missään olosuhteissa. Lakien noudattaminen on tietysti kaikille pakollista, eikä vielä vastuullisuutta. Vastuullisuutta on tehdä asiat aidosti hyvin. Jos verkosto siihen pyrkii, se on hyödyllinen, jos ei, teemme johtopäätöksiä. Vastuuttomasti toimivia (kaivos)yrityksiä ei kaivata Suomessa lainkaan!

6 Talvivaaran esimerkki; pelottavan surkea ja vastuuton katastrofi (kotimaisin voimin)
Tappiot yli 1,5 MRD € (sijoittajat, osakkeenomistajat, valtion tuet jne) = yli 50 eduskuntatalon korkuista pinoa 100€ seteleitä… Työpaikan hinta noin 25000€/kk/hlö. Valtavat vesistöhaitat + haitat elinkeinoille, eikä loppua parasiitin toiminnalle näy… Puhtaita metalleja saatu vain eduskuntatalollinen… => Vastuullisuus on toiminnasta todella kaukana…

7 Kestävyydelle kyllä, vastuuttomuudelle ei. Kiitos. Risto. sulkava@sll
Kestävyydelle kyllä, vastuuttomuudelle ei! Kiitos!


Lataa ppt "Kaivostoiminta ja luonnonvarojen käyttö pohjoisen herkässä luonnossa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google