2 ETIIKAN TEORIAT FI02 LAJM.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Advertisements

Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin toinen luento Filosofian Kurssi.
Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin.
Johdatus lääketieteen etiikkaan
TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
ETIIKKA.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Inf , Filosofia 2. luento Kalle Videnoja.
MORAALITEORIAT.
PAKSUNAHKAISUUDESTA SUURISIELUISUUTEEN
KESKEISIÄ ETIIKAN TEORIOITA
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Filosofian kurssi, luento 3 Yhteiskuntafilosofia
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Toimintakyvyn arvioinnin etiikka
LUENTO 3 KONSEKVENTALISMI
Ryhmissä tehdyt ehdotukset tenttivastausten rungoiksi.
Miten sopimusteoria voidaan saattaa yhteensopivaksi konsekventalismin kanssa Philip Pettitin mukaan? 4/9/2017.
Perusopetuksen arvoperusta ja arvokeskustelut
Johdatus lääketieteen etiikkaan Pekka Louhiala LT, PhD Helsingin yliopisto.
EUROOPAN KIRKOT NYKYAIKANA UE2 LAJM. TEHTÄVÄ Tee ohjelmajulistus parisi/ ryhmäsi kanssa, jolla voitaisiin konkreettisesti tukahduttaa ja sensuroida opiskelijoitten.
Moraalin kehitys (L.Kohlberg) Oikein vai väärin? Moraali kehittyy vaiheittain ajattelun kehittymisen mukana: 1.yksilön oma näkökulma 2. yhteisön lait ja.
ETIIKAN LUONNE. Eettisten arvojen peili Moraalirealismi: moraaliväitteet viittaavat objektiivisiin tosiasioihin ja ovat tosia tai epätosia mielipiteistä.
FI2 FILOSOFINEN ETIIKKA. Filosofisen etiikan lähtökohtia Käsitteet moraali ja etiikka Etiikan osa-alueet: metaetiikka, normatiivinen etiikka, soveltava.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Etiikka Hyvän ja oikean jäljillä.  S. 42  Onko olemassa jotain,mitä ei saa tehdä koskaan?  Älä tapa, vai saako tappaa? Jos henkeäsi uhataan tai rakkaasi.
Onko vapaus mahdollista?. Vapaus = toisintoimimisen mahdollisuus Vapautta rajoittavia tekijöitä: loogiset ja luonnolliset tekijät yhteiskunnalliset tekijät.
Yhteiskuntafilosofia tutkii yksilön ja yhteisön suhdetta etsii oikeutusta yhteisölliselle elämälle pohtii millainen on hyvä yhteiskunta, esittää erilaisia.
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Humanismi.
Moraali Eräät nohevat 9A.
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Etiikka MORAALI ETIIKKA (lat. mores, ’tavat’)
NORMATIIVISEN ETIIKAN TEORIAT
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
IHMISEN ELÄMÄNKAARI JA KEHITYSPSYKOLOGIAN TUTKIMUSMENETELMÄT
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
”Onko tieto taitoa vai taito tietoa varhaiskasvatuksessa
Antiikki ja varhainen filosofia
Onko vapaus mahdollista?
Meeri, Joonas, Oona, Jenna & Salla
Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut
Yhteiskuntafilosofia
Katolinen kirkko.
4 TARKKAAVAISUUS PS3 LAJM.
Hyvän elämä ja sen eväät
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
Filosofian osa-alueet
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
ETIIKAN TEORIAT kpl 7.
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
Teorioita identiteetin rakentamisesta
Mitä on metaetiikka? Yleensä etiikkaa tarkoittaa hyvän ja pahan, oikean ja väärän kysymyksiä, mutta siinä voidaan pohtia myös yleisempiä kysymyksiä. Näitä.
Luku 7 Oikeusetiikka.
Mitä hyve-etiikka on? Normatiivisen etiikan suuntaus, jonka mukaan eettisen toiminnan kannalta ratkaisevia eivät ole yksittäiset teot, vaan hyveiden toteuttaminen.
Tehtävänantojen sudenkuoppia
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
1 ETIIKAN PERUSTEET FI02 LAJM.
ELÄMÄNFILOSOFIA FI02 LAJM.
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

2 ETIIKAN TEORIAT FI02 LAJM

Etiikan teoriat Tarkastelevat moraalin piiriin kuuluvia tekoja järjestelmällisesti tietystä näkökulmasta

Etiikan teoriat ETIIKAN TEORIAT

Hyve-etiikka Hyve Hyve-etiikka tarkastelee elämää kokonaisuutena moraalisesti arvokas luonteenpiirre ominaisuus, joka tekee oliosta erinomaisen Hyve-etiikka tarkastelee elämää kokonaisuutena miten elää hyvä elämä? millainen on hyvä persoona?

Hyve-etiikka Elämällä on telos (kr.) = tehtävä, tarkoitus tai päämäärä Hyveellinen toiminta on teloksen mukaista toimintaa, joka johtaa onnellisuuteen Etiikan tehtävänä on osoittaa, mikä ihmisen telos on

Aristoteleen hyve-etiikka Aristoteles (384–322 eaa.) katsoi, että luonnossa kaikki pyrkii olemuksensa mukaiseen päämäärään jokaisella lajilla on oma telos

Aristoteleen hyve-etiikka (P1) Kaikki ihmiset tavoittelevat onnellisuutta (P2) Ihmisen erottaa muista eläimistä järjen käyttö (JP) Ihmisen telos on pyrkiä onnellisuuteen järjen ohjauksessa

Aristoteleen hyve-etiikka Hyveet ovat kasvatuksen ja harjoituksen avulla hankittuja taipumuksia

Aristoteleen hyve-etiikka JÄRJEN HYVEET teoreettinen viisaus (sofia) käytännöllinen järki (fronêsis) LUONTEEN HYVEET (êthikê) kyky valita kultainen keskitie kahden paheen välistä

Aristoteleen hyve-etiikka PAHE (+) HYVE PAHE (–) UHKAROHKEUS ROHKEUS PELKURUUS HILLITTÖMYYS KOHTUULLISUUS EPÄAISTILLISUUS TUHLAAVAISUUS ANTELIAISUUS AHNEUS PELLEMÄISYYS SEURALLISUUS JUROUS VIHAISUUS RAUHALLISUUS VIHASTUMATTOMUUS

Aristoteleen hyve-etiikka Eudaimonia (kr.) ’onnellisuus’ tai ’kukoistus’ ei yksittäinen mielentila vaan elämän mittainen ”projekti” koostuu pitkälti hyveistä ja hyveiden mukaisesta toiminnasta

TEHTÄVÄ Aristoteles olettaa, että ihmisen telos on enemmän tai vähemmän yleispätevä onko meillä universaali tehtävä, tarkoitus tai päämäärä? voiko meillä olla edes joitain yleisesti hyväksyttyjä hyveitä?

TEHTÄVÄ Arvioi hyve-etiikkaa mitä vahvuuksia ja heikkouksia havaitset? tulisitko onnelliseksi noudattamalla hyve-etiikkaa?

Antiikin kardinaalihyveet Viisaus Oikeudenmukaisuus Rohkeus Kohtuullisuus

Kristilliset perushyveet Usko Toivo Rakkaus

TEHTÄVÄ Mitkä voisivat olla nykyajan keskeisiä hyveitä?

Miten hyve-etiikkaa voi soveltaa? Noudattaako tekijä hyvettä? Palveleeko teko telosta, ihmisen tehtävää tarkoitusta tai päämäärää?

Velvollisuusetiikka Velvollisuusetiikka keskittyy sääntöihin, lakeihin ja periaatteisiin laki tarkoittaa tässä yhteydessä moraalilakia, ei valtion lakia

TEHTÄVÄ Lue oppikirjan sivut 94–95 ja tee sivun 100 tehtävä 1: ”Mitä tarkoittaa, että moraali on a) universaalia? b) autonomista?”

Kantin velvollisuusetiikka Immanuel Kant (1724–1804) asetti järjen moraalin perustaksi järkiperäiset perusteet EIVÄT ole henkilökohtaisia jokainen järkiperäinen yksilö päätyy SAMAAN lopputulokseen eettisissä kiistoissa

Kantin velvollisuusetiikka Kant asetti järjen myös vapauden perustaksi järjen avulla ihminen voi ohjata toimintaansa ja asettaa päämääränsä järjen avulla ihminen voi päättää, miten suhtautuu haluihinsa ja ulkoisiin ärsykkeisiin

Kantin velvollisuusetiikka Järki tavoittaa kategorisen imperatiivin (ehdottoman käskyn), joka toimii universaalina moraalisääntönä, velvollisuutena JÄRKI HYVÄ TAHTO VELVOLLISUUS OIKEA TOIMINTA

Kantin velvollisuusetiikka Kategorisen imperatiivin 1. muotoilu: ”Toimi aina niin, että toimintaasi ohjaava periaate voisi tulla yleiseksi (moraali)laiksi” Kategorisen imperatiivin 2. muotoilu: ”Toimi aina niin, että kohtelet muita ihmisiä aina päämääränä, ei koskaan pelkästään välineenä”

Kantin velvollisuusetiikka Moraaliset teot on tehty vain ja ainoastaan velvollisuudesta teon seurauksilla ja tunteilla EI ole väliä! Moraalisen teon tulee olla sisäisesti ristiriidaton

TEHTÄVÄ Arvioi Kantin velvollisuusetiikkaa: mitä vahvuuksia ja heikkouksia havaitset? tulisitko onnelliseksi noudattamalla Kantin velvollisuusetiikkaa?

TEHTÄVÄ Tee oppikirjan sivun 100 tehtävä 5: Prima facie -velvollisuus keskeinen, ensisijainen tai perustava velvollisuus Tee oppikirjan sivun 100 tehtävä 5: ”Laadi lista viidestä mielestäsi tärkeimmästä prima facie -velvollisuudesta. Laita ne keskinäiseen järjestykseen.”

Miten velvollisuusetiikkaa voi soveltaa? Noudattaako teko moraalisääntöä, -lakia tai -periaatetta?

Seurausetiikka Seurausetiikka keskittyy teon seurauksiin tekijä tai teon luonne eivät ole tärkeitä

Utilitarismi ”Mahdollisimman paljon hyvää mahdollisimman monelle”

Utilitarismi Moraalisen arvioinnin kohteena ovat ainoastaan teon seuraukset, maailman tilat On vain yksi ja ainoa moraalinen arvo: subjektiivinen koettu hyvä (utiliteetti, hyöty) Ainoa moraalinen toimintaohje tai periaate on koetun hyvän maksimointi

Utilitarismi Tekoutilitarismi Sääntöutilitarismi vertaillaan yksittäisiä tekoja tietyssä tilanteessa mikä teko tuottaa eniten koettua hyvää? Sääntöutilitarismi vertailee yksittäisten tekojen sijaan sääntöjen seurauksia mikä sääntö tuottaa eniten koettua hyvää?

TEHTÄVÄ Lue oppikirjan sivut 86–87 ja tee sivun 92 tehtävä 1: ”Miten Jeremy Benthamin ja John Stuart Millin käsitykset moraalisella toiminnalla tavoiteltavasta hyvästä eroavat toisistaan?”

Preferenssiutilitarismi Oikea toiminta tyydyttää mahdollisimman paljon mahdollisimman monen preferenssejä eli haluja tai ”suosimuksia” haluan välttyä väkivallalta haluan ystäviä haluan opiskella filosofiaa

TEHTÄVÄ Tee oppikirjan sivun 92 tehtävä 2: ”Kenen etua oikean toiminnan pitäisi seurausetiikan mukaan ajaa? Piirrä eri vastausvaihtoehdoista kaavio. Ota mukaan ainakin egoismin, altruismin ja utilitarismin mukaiset näkemykset.”

TEHTÄVÄ Arvioi utilitaristista etiikkaa mitä vahvuuksia ja heikkouksia havaitset? tulisitko onnelliseksi noudattamalla seurausetiikkaa?

Miten seurausetiikkaa voi soveltaa? Seuraako teosta hyviä seurauksia?

Oikeusetiikka Hylkää Kantin velvollisuudet, mutta hyväksyy ajatukset moraalin järkiperäisyydestä ja universaalista moraalisäännöstä

Oikeusetiikka Yleinen muotoilu: (P1) Ihmisyyteen kuuluu suuntautua toiminnalla kohti päämäärää, joka johtaa omaan hyvinvointiin (P2) Jos A haluaa toimia kohti päämäärää x, hän ei voi kieltää samaa toisilta (P3) Jokaisella on oikeus tavoitella omia päämääriään, kunhan ei estä toisten vastaavaa oikeutta (JP) Toimi aina omien ja muiden oikeuksien mukaisesti

Oikeusetiikka Ihmisellä tulee olla oikeuksia, joiden pitää toteutua seurauksista piittaamatta

TEHTÄVÄ Tutustu ihmisoikeuksiin osoitteessa www.ihmisoikeudet.net Testaa tietosi ihmisoikeuksista osoitteessa www.ihmisoikeuspeli.fi/ pelaa.html

TEHTÄVÄ Mihin ihmisoikeudet voidaan katsoa perustuvan? Millaisia haasteita ihmisoikeuksilla voidaan katsoa olevan?

Ihmisoikeuksien taustaa Kant ihmisarvo Utilitarismi kaikkien ihmisten hyvä on samanarvoista

Ihmisoikeuksien taustaa Nykyaikainen hyve-etiikka yhteiskuntien tulisi järjestäytyä niin, että kaikki voisivat hyödyntää parhaalla mahdollisella tavallaan peruskykyjään

Miten oikeusetiikkaa voi soveltaa? Noudattaako teko oikeuksia?

TEHTÄVÄ Lue oppikirjan sivut 104–108 ja tee sivun 109 tehtävä 4: ”Selitä, mitä ovat a) hobbesilaiset ja b) kantilaiset sopimusteoriat.”

Sopimusetiikka Jürgen Habermas (1929–) ehdottaa, että moraaliperiaatteet on arvioitava julkisessa keskustelussa diskurssietiikka

Sopimusetiikka Habermasin vaatimukset yhteiskunnalliselle keskustelulle johdonmukaisuus täsmällinen käsitteiden käyttö avoimuus keskustelijoiden vilpittömyys kunnioitus muiden keskustelijoiden sananvapautta kohtaan

TEHTÄVÄ Katso Yle-Areenasta A2 Turvattomuus-ilta https://areena.yle.fi/1-3081799 Noudattaako keskustelu Habermasin vaatimuksia?

Miten sopimusetiikkaa voi soveltaa? Noudattaako teko sopimusta?

JOS KESKEISET EETTISET TEORIAT HYVÄKSYVÄT TAI KIELTÄVÄT JONKUN MORAALIN PIIRIIN KUULUVAN TEON, SEN MORAALINEN ASEMA ON SELVÄ MUUSSA TAPAUKSESSA TEKOA ON TUTKITTAVA TARKEMMIN

Kuvalähteet Etiikan vaaka <http://www.whyislam.org/social-values-in-islam/morality-ethics-in-islam/> Luettu 14.3.2016. Etiikan osa-alueet. Minerva 2 – Etiikka. Opettajan materiaali. Luonteenpiirteitä <https://jaimehepp.wordpress.com/tag/good-character/> Luettu 14.3.2016. Virtue <http://mnpropaintball.com/stores/virtue> Luettu 15.8.2015. Telos <http://woodmontyg.com/tag/camp-telos/> Luettu 15.8.2015. Aristoteles 1 <http://www.nyu.edu/classes/keefer/brain/ari.htm> Luettu 15.8.2015. Aristoteles 2 <http://www.iep.utm.edu/aristotl/> Luettu 15.8.2015. Arete <https://www.pinterest.com/karolynfrangos/tattoo-ideas/> Luettu 15.8.2015.

Kuvalähteet Aristoteles 3 <http://shortbiography.org/aristotle.html> Luettu 15.8.2015. Aristoteles 4 <https://en.wikipedia.org/wiki/Aristotle> Luettu 15.8.2015. Aristoteles 5 <http://paradigm-shift-21st-century.nl/aristotle-biography.html> Luettu 15.8.2015. Aristoteleen onnellisuustesti. Minerva 2 – Etiikka. Opettajan materiaali. Kardinaalihyveet <https://www.pinterest.com/StMatthewPSR/virtues/> Luettu 15.8.2015. Kristilliset hyveet <http://www.pronssikivi.com/tuoteryhmat/valimotuotteet_storm/enkelit_uskonto/pub/74M.html?NemeinAuthentication_e725435ec13bd60353193d77aeed3ff0=4803a48f41eac5cd2d7fdcf3c335a395> Luettu 15.8.2015. Chaplinin nykyaika <https://adammohrbacher.wordpress.com/2015/10/06/double-feature-the-kid-and-modern-times-1921-and-1936/> Luettu 15.8.2015. Onnellinen kahvikuppi <https://www.success.com/article/4-ways-to-plan-your-happiness> Luettu 7.3.2018.

Kuvalähteet Caution – Use the golden rule <http://theodysseyonline.com/southwestern/what-happened-to-the-golden-rule/184021> Luettu 15.3.2016. Maapalloa kannattelevat kädet <https://youniversallabs.com/code-of-ethics/> Luettu 10.3.2018. Immanel Kant 1 <https://en.wikipedia.org/wiki/Immanuel_Kant> Luettu 15.8.2015. Immanuel Kant 2 <http://www.aphex.it/index.php?Interviste=557D0301220208755672727677> Luettu 15.8.2015 Kantian hero <http://peped.org/philosophicalinvestigations/article-paul-grosch-kant-and-truth-telling/> Luettu 15.8.2015. Kant – Can so <http://maverickphilosopher.typepad.com/maverick_philosopher/kant/> Luettu 15.8.2015. Moral rules <https://drawception.com/panel/drawing/Ql7F6336/moral-rule-book/> Luettu 10.3.2018.

Kuvalähteet Dominonappuloita työntävä mies <http://popupstudionyc.blogspot.fi/2010/12/word-of-day-karma.html> Luettu 15.3.2016. Onnellisuussumma <http://felicifia.org/viewtopic.php?t=479&start=20> Luettu 15.8.2015. Jeremy Bentham <https://www.iep.utm.edu/bentham/> Luettu 13.3.2018. John Stuart Mill <https://www.iep.utm.edu/milljs/> Luettu 13.3.2018.

Kuvalähteet Peter Singer <https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Singer> Luettu 15.8.2015. Utilitaarinen vaaka <http://powerlisting.wikia.com/wiki/Utilitarian_Embodiment> Luettu 13.3.2018. The greater good <https://bearmarketreview.wordpress.com/2015/05/03/utilitarianism-in-hollywood/> Luettu 15.8.2015. Seurausten valinta <http://timmaurer.com/2012/12/03/decisions-and-consequences/> Luettu 13.3.2018. Velvollisuuslappuset <https://betanews.com/2015/11/13/it-is-your-duty-to-use-an-ad-blocker-says-edward-snowden/> Luettu 10.3.2018. Iustitia -jumalatar <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Iustitia.svg> Luettu 15.8.2015. YK:n logo <https://seeklogo.com/vector-logo/247981/united-nations> Luettu 13.3.2018. Kahlittu jalka. Minerva 2 – Etiikka. Opettajan materiaali. Immanuel Kant 3 <https://fi.wikipedia.org/wiki/Immanuel_Kant> Luettu 13.3.2018. Martha Nussbaum <https://en.wikipedia.org/wiki/Martha_Nussbaum> Luettu 13.3.2018. Human rights <http://outlookafghanistan.net/topics.php?post_id=11059> Luettu 13.3.2018. Thomas Hobbes <https://fi.wikipedia.org/wiki/Thomas_Hobbes> Luettu 13.3.2018. Jürgen Habermas <https://en.wikipedia.org/wiki/Jürgen_Habermas> Luettu 13.3.2018. A2-ilta <https://areena.yle.fi/1-3318225> Luettu 13.3.2018. Kättely <http://nordiclifescience.org/diamyds-shareholders-in-agreement/> Luettu 13.3.2018. Kaavio etiikan teorioista. Minerva 2 – Etiikka. Opettajan materiaali.