Ajankohtaista potilasvahinkolain uudistuksesta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pieleen meni – hoitovahinkojen arvioinnin perusteet
Advertisements

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO OPISKELIJAVALINTOJEN KEHITTÄMINEN Jyväskylän yliopiston opintoasiainpäivät Tuula Maijanen.
Jalkapalloturva –Aon vertailu 2016
HE 84/2015 vp – Työttömyysturvalain muuttaminen Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta
Palveluvalikoimaneuvoston avoin seminaari Reima Palonen Erityisasiantuntija
Ajankohtaista tuotantotukeen liittyvästä lainsäädännöstä Tuotantotukijärjestelmän ajankohtaispäivä Anne Backman Lakimies.
Ajankohtaista Mela-turvasta Syyskuu Maatalousyrittäjän työtapaturma- ja ammattitautilaki MATAL – uusi laki voimaan vuoden 2016 alusta Laki on kirjoitettu.
Bioanalyytikon tehtäväsiirrot ja tehtäväkuvan laajentuminen Kaija Sopenlehto Bioanalyytikko (yamk) Suomen Bioanalyytikkoliitto ry.
1 Työtapaturmista ilmoittaminen 2010 Riikka-Liisa Haapanen
WEC Finlandin aamiaisdebatti: Voiko bioenergialla vähentää kasvihuonekaasupäästöjä? Sampo Soimakallio, TkT, Dos., Suomen ympäristökeskus, Scandic Hotel.
Potilaan asema ja oikeudet
Marjut Salokannel OTT, dosentti  EU:n PSI –direktiivi ja sen uudistaminen  Valtioneuvoston periaatepäätös ( )tietoaineistot avoimesti.
Läheltäpiti-, vaara- ja poikkeamailmoitukset. Läheltä piti-, vaara- ja poikkeamailmoitukset 2014 – 2015 Ilmoitettu 221 kpl – kpl – kpl.
Oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin
Ympäristönsuojelulain tarkoitus ja soveltamisala
Yhteistyösopimuksen laadinta
Miten haen uutta näyttötutkintojen järjestämissopimusta?
LSSAVI Valvontaprosessin vaiheet varhaiskasvatuksessa
Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilanne ja lainsäädäntö
Lainvalmistelua taustoittava kokous, STM
Kotitehtävä Keksi käytännön esimerkki erityyppisistä sääsopimuksista (swap, call, put). Mieti syitä siihen, miksi perinteinen vakuutusjärjestelmä ei riitä.
Kuittilaki Kiinteistöverolaki
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
JHKA-jaosto Toni Äikäs / VM JulkICT
Ajankohtaista yhteentoimivuuden näkökulmasta
Terveydentilatietojen toimittaminen vakuutuslaitokselle – työtapaturmat, ammattitaudit, liikennevahingot Kun hoitolaitos/lääkäri laskuttaa hoitokäynnin.
Uudistuva ase- ja ampumarata- lainsäädäntö
Elisa Oyj – Elisa Partinen / VI12DI
YHDESSÄ VOIMISTUEN – laadukasta sosiaalityötä lappilaisille 1. 10
Saavutettavuusinfo korkeakouluopiskelijoille
Sosiaalialan tehtävärakenne
Kahden yksityishenkilön välinen kauppa ja sopimuksen synty
Osakeyhtiön oikeudellinen riskienhallinta corporate governance, yritysetiikka, juristi  “When written in Chinese, the word crisis is composed of two characters.
Korvausten hakeminen valtionkonttorilta Pysyvä vika ja haitta
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Ms-tauti Jenina Pesonen.
Ammattihenkilölaki; työntekijän ja työnantajan velvollisuudet
Ympäristöriskinarviointi viranomaistoiminnassa
Tiedotustilaisuus koulutusorganisaatioiden vastuuhenkilöille
Saavutettavuusvalvonta
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
II perheasianajajakurssi
OSA V VAKUUTUKSET. OSA V VAKUUTUKSET Vakuutus luottamukseen perustuva sopimus asiakkaan ja vakuutusyhtiön välillä vakuutussopimuksen sisältö selviää.
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Taloustorstai Kuntaliiton kysely hallitusohjelman ja kehyspäätöksen vaikutuksista kuntatalouteen SÄÄSTÖKYSELY Mikko Mehtonen.
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
Helsingin kaupungin avustukset 2017
Työehtosopimuksen palkkaa koskevat muutokset ja palkkaryhmät
Työpaikalla ”hässäkkä” päällä?
Työpaikalla ”hässäkkä” päällä?
Parkinson-kerho
Lainsäädäntö Valtion lupa- ja valvontaviraston on tarkoitus aloittaa toimintansa alkaen. Ehdotus Valtion lupa- ja valvontaviraston perustamisesta.
Markku Kokkonen Kuulemistilaisuus
Alustava suunnitelma Kanta-mittarien kehittämisestä
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
VAHINGONKORVAUSOIKEUS
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Rajat ylittävä terveydenhuolto ja järjestöyhteistyö
POTKA-verkoston arviointi - kyselyn tulokset
LIIKEKAUPAN SOPIMUKSEN SUUNNITTELU KÄYTÄNNÖSSÄ
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Kys. 8. Maakunnan talouden ohjaus perustuu erityisesti maakuntalakiin ja maakuntien rahoituslakiin. Ohjaavatko maakuntien rahoitusmalli ja maakuntalain.
Museolain ja museoiden rahoituksen uudistus
Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen näkökulma lääkejakelun kehittämiseen Etusivuvaihtoehto 1.
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
STV:n ja STA:n roolit Santtu Hellstén Santtu Hellstén
Neuvontapalvelupäivät 12. –
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

Ajankohtaista potilasvahinkolain uudistuksesta POTKA 26.11.2015 Johtaja Asko Nio, Potilasvakuutuskeskus Potilasvakuutuskeskus 28.12.2018

Potilasvahinkolain tarkoitus Potilasvahinkolaki säätelee sairaanhoidon riskien jakoa potilaan ja terveydenhuollon harjoittajien välillä Terveydenhuollossa aiheutuu komplikaatioita Potilasvakuutus ei ole komplikaatiovakuutus Potilaalla oikeus korvaukseen henkilövahingosta laissa säädetyin edellytyksin Potilasvakuutuskeskus 28.12.2018

potilaan ja hoitotahon oikeus- ja korvausturvan takaaminen Päätös siitä, onko potilasvahinko korvattava, on viime kädessä juridinen Korvattava potilasvahinko ei välttämättä ole aina vältettävissä tai ehkäistävissä Tavoitteet potilaan ja hoitotahon oikeus- ja korvausturvan takaaminen nopea, ammattitaitoinen korvausmenettely oikeudenkäyntien välttäminen Potilasvakuutuskeskus 28.12.2018

POTILASVAKUUTUKSEN KORVAUSPERUSTEET Seitsemän eri itsenäistä korvausperustetta Hoitovahinko Infektiovahinko Tapaturmavahinko Sairaanhoitolaitteen tai -välineen vika Palovahinko Lääkkeen toimittamisvahinko Kohtuuton vahinko Potilasvakuutuskeskus 28.12.2018

Korvausperusteiden ryhmittely Vältettävyys Hoitovahinko Lääkkeen toimittamisvahinko Objektiiviset olosuhteet Tapaturmavahinko Sairaanhoitolaitteen tai -välineen vika Palovahinko Kohtuuttomuus Infektiovahinko Kohtuuton vahinko Potilasvakuutuskeskus 28.12.2018

Tärkein korvausperuste n. 90 % korvatuista HOITOVAHINKO Tärkein korvausperuste n. 90 % korvatuista Korvataan tutkimuksesta, hoidosta tai niiden laiminlyönnistä todennäköisesti aiheutunut henkilövahinko, mikäli kokenut terveydenhuollon ammattihenkilö olisi tutkinut tai hoitanut potilasta toisin ja siten todennäköisesti välttänyt vahingon Potilasvakuutuskeskus 28.12.2018

Vahinkoilmoituksia tehdään vuonna 2015 noin 8300 Vahinkoilmoituksia on tehty koko toiminta-aikana 187.000 Vahinkoja on korvattu 60.000 Siihen mitkä vahingot PVK:lle ilmoitetaan vaikuttavat muunkinlaiset kuin lääketieteelliset seikat (esim. tieto potilasvakuutuksesta, vahingon rahallinen suuruus, muut vakuutukset, ym.) Korvattaviksi potilasvahingoiksi on katsottu vuosittain noin 30 % ilmoitetuista tapauksista Potilasvakuutuskeskus 28.12.2018

Potilasvakuutuskeskus 28.12.2018

Potilasvakuutuskeskus 28.12.2018

Potilasvakuutuskeskus 28.12.2018

Potilasvahinkolain kokonaisuudistus Uudistustyö käynnistyi tammikuussa 2015, tavoitteena on, että lakiesitys menisi eduskuntaan syksyllä 2016 ja laki tulisi voimaan vuoden 2018 alussa. Potilasvakuutuksen perusrakenteisiin kuten vakuuttamisvelvollisuuteen, vahinkojen korvaamisen yleisiin periaatteisiin, korvausetuuksiin tai vakuutusjärjestelmän toimeenpanoon ei ole tulossa merkittäviä muutoksia. Lain soveltamisalaa tultaneen laajentamaan koskemaan hätäkeskustoiminnasta annetussa laissa tarkoitettua potilaan ensihoidon tarpeen arviointia (112). Korvattavia vahinkoja koskevaa sääntelyä laajennettaneen siten, että kehoon kiinteästi asennettavista laitteista aiheutuva henkilövahinko korvattaisiin silloin, kun laite ei ole ollut niin turvallinen, kun on ollut aihetta olettaa. Potilasvakuutuskeskus 28.12.2018

Korvausmenettelyä koskevia säännöksiä täsmennetään eräiltä osin korvausvaatimuksen esittämisajankohta ja vanhentuminen korvauksen suorittamisen määräaika päätöksen antaminen ja perusteleminen Potilasvakuutuskeskuksesta ja potilasvahinkolautakunnasta säädetään erillisissä laeissa. Potilasvakuutuskeskus 28.12.2018

Kiitos! asko.nio@vakuutuskeskus.fi Potilasvakuutuskeskus 28.12.2018