LOHISTRATEGIATYÖN SISÄLLÖSTÄ

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LAPIN MAAKUNTAKALA LOHI Tornio Lohiseminaari Kalervo Aska pj. Tornio-Muoniojokiseura ry.
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
Vastuullisuus verkkokalastuksessa
Laatu ja ympäristöjärjestelmät
Kestävä käyttö kalavedenhoidon ja kalastuksen järjestämisen perusteena KKL 2011.
Webropol- kyselyn tulokset EU investoi kestävään kalatalouteen. Hanke on Euroopan Kalatalousrahaston (EKTR) osarahoittama Vastauksia 19 kpl. Keskiarvo:
Maaseutukehitys. Leader Älä anna ideasi olla pelkkä ajatus -toteuta se!
KESKALA-hanke petokalapyynnin vaikutukset kalakantoihin
Lohiasetuksen tarkastelu 2009 Lohiasetuksen antamisen yhteydessä valtioneuvosto antoi lausuman. Lausuman mukainen seuranta perustuu tietoihin lohikantojen.
Vesa Tschernij Kalaviikko 2008 Viking Line Rannikkopyynnin uudet haasteet ”Pitkälti aivan muuta kuin pelkkiä pyyntiominaisuuksia”
RKTL - tietoa kestäviin valintoihin Euroopan Komissio uudistaa Itämeren lohenkalastuksen säätelyohjelmaa EU:ssa tehdään vuosittain unionin jäsenvaltioita.
HYVÄ TUTKIMUS MITÄ ENEMMÄN TEHDÄÄN TUTKIMUSTA, SITÄ PAREMPI MITÄ ENEMMÄN VENKOILLAAN, SITÄ PAREMPI.
Mihin strategiaa tarvitaan?
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!
2.2 Schäfer-Gordon malli Gordon (Journal of Political Economy 1954), Schäfer (1957), Scott (JPE 1955) Vaihtoehdot joita vertailemme: Biologinen optimimointi.
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
Maailman johtavana metsäklusterina vuoteen 2030 Suomen metsäklusterin tutkimusstrategia.
LOPPURAPORTIN ESITTELY- JA KESKUSTELUTILAISUUS Yhdyskuntarakenne ja palvelujen saavutettavuus MALY -ryhmän puheenjohtaja Erkki Kukkonen.
Strategia 2010 Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto
Kuvaa mahdollisimman selkeästi yrityksenne käyttämä mobiiliratkaisukokonaisuus, jolla osallistutte Most Mobile Enterprise - kilpailuun. Kilpailun esiraati.
Maakuntasuunnitelmasta maakuntastrategiaan Lapissa maakunnallinen kehittäminen toimii Kehittämisen yhteen nivominen Laaja kehittämisote Tahtotilan osoitus.
Vastuullinen Vapaa- ajankalastaja Suomen Vapaa- ajankalastajien Keskusjärjestön hanke Aloitettu vuonna 2012.
Kalamarkkinoita koskevia kalvoja 2002 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Jari Setälä, Kaija Saarni, Asmo Honkanen ja Jarno Virtanen.
Ammattikalastuksen pyyntiponnistus
Matkailusta leivänlisää ammattikalastukselle
Seuran strategia - Karelia Golf Ry Joensuu.
Kehittämishankkeet kalastuselinkeinon tukena rakennemuutoksessa Timo Halonen Maa- ja metsätalousministeriö Kala- ja riistaosasto.
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
Vapaa-ajankalastuksen toimintaympäristön muutos Petri Heinimaa, Päivi Eskelinen ja Pekka Salmi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalastuslain kokonaisuudistamisen.
Luonnonvara- ja ympäristöalan tulevaisuus ja koulutuksen muutostarpeet Luonnonvara- ja ympäristöalan ammatillisen koulutuksen kehittämispäivä,
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Akavan hallitusohjelmatavoitteet Kuntiin vahva ohjaus – palveluiden pelastus.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
AMMATTIKALASTAJA PALVELEE SUOMALAISTA KULUTTAJAA. YRITTÄJÄ LUONNON EHDOILLA Liton vuosikokouksen hyväksymä strategia elinkeinolle SUOMEN AMMATTIKALASTAJALIITTO.
YE 4 Luonnonvarataloustieteen jatkokurssi Kalastuksen taloustiede
Sakari Kuikka Kalastusbiologian professori Helsingin Yliopisto Kalatalouden ja ympäristöriskien tutkimusryhmä MMM Lohityöryhmä Lohikannat – säätelyn.
Kalan hinta ja kalan tuonnin kehitys Jari Setälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalaviikko 2002 Tampere.
Kalatalouden tulevaisuuden mahdollisuudet
ETELÄ - KARJALAN KALATALOUSKESKUS RY VUOSIKOKOUS 2015
Lohenkalastus maailmalla Hannu Lehtonen Kalataloustieteen professori Helsingin yliopisto Tornio-Muoniojokiseuran 30 v juhla
AYY goals for Municipal Elections Presentation to council Edustajiston kokous Säde Palmu,
Tietoisku Merimieskirkosta Lappeenranta 2016 Timo Lappalainen hallituksen puheenjohtaja Suomen Merimieskirkko ry.
Seinäjoki Ihmisoikeudet, demokratia ja sovittelu opetussuunnitelmissa ja käytännössä Satu Elo, OPH.
Uudistutaan yhdessä -seminaari
Perustettu
Nokian seurakunnan strategia
Kirjallisuuden käsitteitä
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
STRATEGIA Aurinko Golf ry
Vaellussiikakantojen nykytila ja tutkimus
Oppimateriaalien tekijänoikeudet ja sopimustarpeet
Tutkimustietoa vaelluskalakantojen tilasta
Kalastus.
Yhteiskuntafilosofia
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Alkoholijuomien matkustajatuonti yhteensä ja juomaryhmittäin 5/2004 ─ 4/
Ruoka (ravinnon tuotanto + nälänhätä)
Onko tahto vapaa?.
Ruotsin ja Suomen LOHI Jaetun resurssin tragedia
TORNION-MUONIONJOEN LOHI
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista
Best in Class Hankinnan kehittämistyökalu
STRATEGIA Aurinko Golf Oy
Luontaisten kalakantojen palauttaminen osana kestävää kalastusta
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
STRATEGIA Aurinko Golf ry
Vastuullinen vapaa-ajankalastus
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry
Esityksen transkriptio:

LOHISTRATEGIATYÖN SISÄLLÖSTÄ Tornio-Muoniojokiseura ry Kalervo Aska

Lohikysymys tulee käsitellä lohikysymyksenä eikä välillisten vaikutusten kautta Lohelle asetettavia tavoitteita ei saa uhrata muiden tavoitteiden alle... kuten vesivoima tai muiden lajien kalastus Lohistrategia tulee laatia alhaalta>ylös periaatteella Työryhmän tulee hankkia... ja käsitellä mahdollisimman laajat taustaselvitykset biologia • lait • historia ja historialliset oikeudet talous ja sosioekonomia • lohi muualla maailmassa

Taustaselvitysten jälkeen luodaan NYKYTILAN ANALYYSI Lohelle ja sen hyödyntämiselle tulee määrittää ARVOT • TOIMINTA-AJATUS • VISOT ... ja lopulta TOIMENPIDEOHJELMAT ARVOT Vastuullisuus omista ja naapurimaiden lohikannoista. Lohikantojen geneettinen monimuotoisuus. Paikalliskulttuurit ja -identiteetit. Kestävä ja oikeudenmukainen hyödyntäminen. Lohi on jokinen luonnonvara ja jokaisella lohikannalla on arvo sinänsä.

Taustaselvitysten jälkeen luodaan NYKYTILAN ANALYYSI Lohelle ja sen hyödyntämiselle tulee määrittää ARVOT • TOIMINTA-AJATUS • VISOT ... ja lopulta TOIMENPIDEOHJELMAT TOIMINTA-AJATUS Lohta kalastetaaan kantakohtaisesti kunkin kannan kestävyyden mukaan ja luonnon lohikannat tuottavat vahvalla olemassaolollaan iloa ja virkistystä sekä taloudellista hyvää sekä rannikolla että jokivarsissa.

VISIO 2020 ESITYKSENÄ JOKISEURA ESITTÄÄ että lohikannoista huolehditaan rajallisina jokiluonnonvaroina ja lohella on ohjeellinen arvo Lohen sekakantakalastus on lopetettu ja lohenkalastuksessa on siirrytty merikiintiöistä kantakohtaiseen kalastukseen. Elinvoimaiset luonnonlohikannat jatkavat vahvistumistaan Suomen ja Ruotsin joissa siten, että niiden geneettinen monimuotoisuus vahvistuu satojen vuosien perspektiivillä.

VISIO 2020 ESITYKSENÄ JOKISEURA ESITTÄÄ että lohikannoista huolehditaan rajallisina jokiluonnonvaroina ja lohella on ohjeellinen arvo Tornionjoen ja Simojoen lohikannoille on asetettu selkeä kappalemääräinen nousukalatavoite, jolla 10% riskikertoimella saavutetaan vähintään 90% potentiaalituotantotasosta. Nousukalatavoitetta seurataan liukuvasti kolmen vuoden keskiarvolla. Luotauspisteissä mitattuna Tornionjoen minimitavoite on 60 000 lohta ja Simojoella 3 000 lohta. [vuoden 2012 tiedoilla]

VISIO 2020 ESITYKSENÄ JOKISEURA ESITTÄÄ että lohikannoista huolehditaan rajallisina jokiluonnonvaroina ja lohella on ohjeellinen arvo Simojoen vedentilaa on ryhdytty parantamaan ja potentiaalisiin lohijokiin on luotu jokiympäristön ja kalastuksen kannalta palauttamisedellytykset. Lohenkalastuksen omistussuhteet on selvitetty ja lohta kalastetaan oikeudenmukaisesti. Suomen rannikko- ja jokialueilla harjoitettavalla lohen ammatti- ja vapaa-ajankalastuksella sekä lohen kalastusmatkailulla on hyvät edellytykset.

VISIO 2020 ESITYKSENÄ JOKISEURA ESITTÄÄ että lohikannoista huolehditaan rajallisina jokiluonnonvaroina ja lohella on ohjeellinen arvo Korvausmenettelyt jokivarsien sotienjälkeisen lohenkalastuksen tuhoutumisesta on käynnistetty. Visio on oltava tavoitteellinen ja selkeästi mitattavissa Koska eri lohikannat ovat voimakkaasti eri tilassa, yhteismitallista visiota ei kannattane esittää 6-7 vuoden, siis vain yhden lohikierron, päähän.

Tornio-Muoniojokiseura ry Kalervo Aska Lohikannoista huolehditaan rajallisina jokiluonnonvaroina ja lohilla on ohjeellinen arvo. Tornio-Muoniojokiseura ry Kalervo Aska