Hanke-esittely Sanna Lento 19.11.2015 Lähiruoasta uutta liiketoimintaa – local street food Tapahtumaruoka -hanke Hanke-esittely Sanna Lento 19.11.2015
Hallinnointi ja kustannukset Päähallinnoija Hämeen ammattikorkeakoulu, toteutus yhdessä Lahden ammattikorkeakoulun kanssa Toiminta-alueena Päijät-Häme Hankeaika 1.1.–31.12.2015 + 3 kk jatkoaika Kokonaiskustannusarvio 81 600 € Rahoitus (EAKR)/Päijät-Hämeen liitto (75%) sekä HAMK/LAMK (25%) Hanke EAKR:n toimintalinjassa 2; uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen, erityistavoite 5.1.; yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen Etunimi Sukunimi 22.9.2018
Hankeidean synty Street food –ilmiön kasvu -> tapahtumaruoasta uutta liiketoimintaa lähiruokayrittäjille? MM-kisat 2017; lähi-, luomu- ja villiruoan hyödyntämiseen kiinnostusta -> tietoa, hankekokemusta, kiinnostuneet yritykset, verkostoja valmiina olemassa -> yhteistoteutus HAMK+LAMK Etunimi Sukunimi 22.9.2018
Hankkeen päätavoitteet Tukea uuden lähiruokaliiketoiminnan syntymistä elintarvikealan pk-yrityksiin luomalla yritysyhteistyön toimintamallin tapahtumaruokailuun ja testaamalla sitä jossakin tapahtumassa Nostaa vastuullisesti tuotettu lähiruoka esille tapahtumissa kehittämällä kuluttajia kiinnostavia uusia paikallisia tuote- ja palveluideoita Edesauttaa päijäthämäläisiä lähiruokayrityksiä pääsemään mukaan erilaisiin tapahtumaruokailuihin Etunimi Sukunimi 22.9.2018
Toimenpiteitä ja tuloksia – Yritysyhteistyön toimintamalli TOIMENPIDE TULOS 4 yritystyöpajaa (maalis, huhti, touko, lokakuu) Päätettiin pilottitapahtuma, jossa tapahtumaruoan tuottamisen toimintamallia testataan Tehtiin toimintasuunnitelma ja markkinointiviestintäsuunnitelma Kehitettiin pilottitapahtuman ruokatuotteet Raportointi pilotista + kehittämisehdotukset Pilottitapahtumana Suuret oluet pienet panimot, 25.-27.6.2015 Lahden matkustajasatamassa Yhteisen toimintamallin ja ruokatuotteiden testaus Mediatiedote Asiakaskysely Etunimi Sukunimi 22.9.2018
Suuret Oluet – Pienet Panimot ”Lisää vaan lähiruokaa ihmisten syötäväksi” ”Tapahtumaan sopivaa ruokaa” ”Toiseksi paras festariruoka mitä olen maistanut” Asiakkaat haluavat tapahtumissa hyvää ja uudenlaista lähiruokaa (72 vastaajaa)
Toimenpiteitä ja tuloksia – Tapahtumaruokapalvelujen tuottamisen mahdollisuuksia lähiruokatoimijoille TOIMENPIDE TULOS Benchmarking (Falun, Helsinki Streat Food) Tapahtumanjärjestäjien roolilla/päätäntävallalla iso merkitys, havainnointia eri toimintatavoista Palvelukonseptien ideointia tapahtumaruokailuun Kolme toimintamalliehdotusta, opiskelijoiden ideoita asiakasprofiilin ja palvelukonseptin luomiseen sekä markkinointiviestintään Potentiaalisten tapahtumien haku Tapahtumalistaus alueen tapahtumista vuoteen 2019 asti Tapahtuman järjestäjien kysely Tapahtumajärjestäjien näkemykset lähiruoan käytöstä tapahtumissa, yhteistyökumppaneita Yritysten vastuullisuuskartoitukset ja viestintäsisällön kommentointi Ympäristövastuullisuusasiat ovat hyvin tiedossa ja kunnossa, viestintään panostaminen Etunimi Sukunimi 22.9.2018
Kysely päijäthämäläisille tapahtumajärjestäjille Kysely toteutettu Webropol – kyselynä syksyllä 2015 Vastaajia 11 kpl Vastaajat edustivat urheilu-, kulttuuri-, messu- ja liikuntatapahtumia
Onko lähiruokaa ollut tapahtumissa tarjolla? Etunimi Sukunimi 22.9.2018
Kiinnostaisiko yhteistyö lähiruokaa toimittajan yrittäjäverkoston kanssa, joka toimisi ruokapalvelun tuottajana.
Toimenpiteitä ja tuloksia – Tapahtumaruokailusta uutta liiketoimintaa lähiruokatoimijoille, lähiruoan tarjonta tapahtumissa lisääntyy TOIMENPIDE TULOS Yritystyöpajat 14.9. ja 3.11. Päätös veturiyrityksestä ja toimintatapa jatkossa tapahtumaruokailussa 24.11. markkinointitilaisuus Uuden liiketoiminnan esittely tapahtumajärjestäjille, tapahtumaruokatuotteiden esittelyä, yhteistyöverkostojen luomista, samalla hankkeen tulosten esittelyä Jatkoaika; Selvittää lähiruokatoimijoiden mukaan pääsyä isoihin tapahtumiin Lähiruoka tapahtumaruokana Salpausselän kisoissa 19.-21.2.2016 (Lahden hiihtolajien MM17-esikisat)/VIP-menuissa Etunimi Sukunimi 22.9.2018
Peijaiset Oy ja lähiruokayritykset; Läheltä lautaselle -konsepti Peijaiset Oy toimii Maaseuturavintola Hollolan Hirven tilausravintolan lisäksi nyt myös tapahtumaruokailun tuottajana He haluavat tuoda näkyviin ja tarjota lähialueen tapahtumissa paikallista päijäthämäläistä lähiruokaa yhdessä tuottajien kanssa Etunimi Sukunimi 22.9.2018
Kiitos! Sanna Lento Sanna.Lento@hamk.fi Puh. 040 509 6443 www.hamk.fi/tapahtumaruoka facebook.com/tapahtumaruoka Etunimi Sukunimi 22.9.2018