Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
Advertisements

Lelujen turvallisuudella ei leikitä • Joululelujen 15. vuosittainen markkinavalvontaprojekti • Ensimmäisiä leluprojekteja toteutettiin jo 70-luvulla •
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Ongelmajätteet ja niiden käsittely
Eviran ajankohtaiset Katja Korkalainen Rehu- ja lannoitevalvontayksikkö Viljelijätukihakukoulutus 2014.
Laatujärjestelmä marjatiloilla/jatkojalostajalla
Elintarvikkeiden käsittely ja myynti alkutuotannon yhteydessä
TURVALLINEN KONE JA LAITE
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
Rajanveto: alkutuotanto – elintarvikehuoneisto 3. 2
Uudet itu- ja raakamaitosäädökset
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA
Uusi elintarvikelaki ja kala-ala
Eeva Leppänen ProAgria Pohjois-Savo
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Talousveden laatuvaatimukset
Viranomaistahon rooli- valvontaa ja neuvontaa
Lopen vesihuoltopäivä Lainsäädäntö ja kunnan käytäntö jätevesiasioissa Juha Viinikka ympäristöpäällikkö.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenranta Ensisaapumistoiminta Ylitarkastaja Britta Wiander.
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
Säteilylähteiden varastointi ja käytöstä poistaminen
Uusi nitraattiasetus -luonnos  Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta Anne Polso / Elina.
Elinkeinokalatalouden strategian ja toimintaohjelman valmistelu
EY-lannoitteiden ja kalkitusaineiden markkinoille saattaminen
Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset
1 EU:n puutavara-asetus Suomessa – Mitä, kuka, miksi ja miten? Metsäekonomistiklubin EUTR-seminaari Helsingissä , Marko Lehtosalo.
Otsikkosivu valkoisella taustalla
MYA 9114 MATKAILU- JA MAJOITUSPALVELUJEN PERUSTEET
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turku Ensisaapumistoiminta Britta Wiander Tuonti- ja markkinavalvonta.
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
Katri Klingberg Toimijan ABC
Ympäristötukien valvonta 2007 Maija Kyrö MMM / Tukiyksikkö.
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Kalastustuotteita koskevien dioksiinisäännösten valvontaohje & yhteinen kalastuspolitiikka – ”erä” / jäljitettävyys Silakkapaja, Naantali, Jussi.
Laitosasetuksen 37/EEO/2006 uudistus Muutosehdotuksia
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenrannan teknillinen yliopisto Ylitarkastaja Mikko Maunu.
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta - tausta Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Veli-Mikko Niemi MMM.
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä Raakamaidon lakisääteisten tutkimusten poikkeamailmoitukset Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö.
FINETS 2 uudet toiminnallisuudet Päästökauppapäivä Tero Liikkanen Energiavirasto.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
Maataloustuotteiden jatkojalostus Marjatta Rahkio, LTK.
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
Valviran ja sairaaloiden lääkintälaitehuollon yhteistyön kehittäminen
Vesihuollon kehittämissuunnitelma
6. esitelmä: Tiedon ja kokemusten jakaminen
4. JÄÄHDYTYS/RAAKA-AINEEN VARASTOINTI 3. SADONKORJUU
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Talousvesi -harjoitustehtävä Anniina, Emma, Eero, Jan, Tuomas
Jeremia, aleksi, lauri, santeri & oona
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
Mitä lannoitteita saa käyttää luomutuotannossa
KÄYTTÖTURVATIEDOTTEET
Kelpoisuuslain nojalla annetut valtioneuvoston asetukset
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
EU 290/2012 ORA.GEN.200 SMS implementointi Nykyiset JAR FTO- ja TRTO-toimiluvan haltijat (päivitetty )
Tuotteet turvallisiksi
Rautatiealan toimijoiden sidosryhmätilaisuus
Ajankohtaista julkisista hankinnoista
EU 965/2012, ORO.GEN.200 SMS implementointi AOC:n haltijat
EUROOPAN UNIONIN SISÄ- MARKKINA- KAUPPA.
Kasvinsuojeluaineiden varastointi ja hävittäminen
LIIKEKILPAILU Kilpailulaki /948. LIIKEKILPAILU Kilpailulaki /948.
Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto ja osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta on nyt Ruokavirasto.
Ajankohtaista kasvinsuojelukouluttajille ja tutkinnon järjestäjille
SEVESO SUURONNETTOMUUSHARJOITUSTEN JÄRJESTÄMINEN JA VALVONTA
Esityksen transkriptio:

Elintarvikkeiden alkutuotannon hygieniavaatimukset kasvintuotantotiloilla – täydentävät ehdot Tieto itää – Neuvojakoulutus 23.1.2018 Evira, Elintarvikehygieniayksikkö Pirjo Korpela

Esityksen sisältö Kaikelle elintarvikkeiden alkutuotannolle yhteiset täydentävien ehtojen vaatimukset ja Täydentävien ehtojen vaatimukset kasveista saatavien elintarvikkeiden alkutuotannolle 23.1.2018

Kasveista saatavien elintarvikkeiden alkutuotantoa on… Kasvisten ja hedelmien sekä viljan ja sienten viljely ja sadonkorjuu Viljan kuivaaminen Oman tilan tuotteiden kauppakunnostus, peseminen ja pakkaaminen, myös rahtitoimintana muille Alkutuotannon tuotteiden kuljetus tilalta seuraavaan käsittelypaikkaan, joka yleensä on elintarvikehuoneisto Alkutuotannon tuotteiden pienten määrien luovutus suoraan kuluttajalle ___________________________________________ Alkutuotantoa ei ole alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus, esimerkiksi kasvisten kuoriminen tai yrttien kuivaaminen 23.1.2018

Valvonta käynnistymässä kasvintuotantotiloilla Evira julkaissut ohjeistuksen valvontatiheyssuosituksesta suurin osa kasvintuotantotiloista jäämässä säännöllisen elintarvikevalvonnan ulkopuolelle, valvotaan tarvittaessa https://www.evira.fi/globalassets/elintarvikkeet/alkutuotanto/eviran_ohje_10507_1-002.pdf Elintarvikkeiden alkutuotannon valvontaohjeet myös julkaistu https://www.evira.fi/tietoa-evirasta/lomakkeet-ja-ohjeet/elintarvikkeet/alkutuotanto/ 23.1.2018

Kaikelle elintarvikkeiden alkutuotannolle yhteiset täydentävien ehtojen vaatimukset Elintarvikkeiden on oltava turvallisia Tuottajan vastuulla on huolehtia, että elintarvikkeet täyttävät elintarvikelainsäädännön vaatimukset (lueteltu erikseen eläintiloille ja kasvitiloille) Elintarvikkeet on voitava jäljittää tuotantotilalle asti Tuottajalla on vastuu tuottamastaan elintarvikkeesta Tuottajan on ryhdyttävä korjaaviin toimiin valvonnassa havaittujen puutteiden johdosta 23.1.2018

Elintarvikkeiden on oltava turvallisia Markkinoille ei saa saattaa elintarvikkeita, jotka eivät ole turvallisia ovat joko terveydelle haitallisia tai ihmisravinnoksi muuten soveltumattomia 23.1.2018

Elintarvikkeen alkuperä on pystyttävä jäljittämään. Kirjanpidossa Kasveista saatavien elintarvikkeiden jäljitettävyyden varmistamiseksi pidetään kirjaa Elintarvikkeen alkuperä on pystyttävä jäljittämään. Kirjanpidossa ostajan nimi ja osoite (ellei kyseessä ole lopullinen kuluttaja) toimitettu tuote tapauksen mukaan toimitetun tuotteen määrä tai tilavuus ja erätunnus tuotteen toimituspäivä Elintarvikkeiden pakkauksissa tai tuotteiden saate-asiakirjoissa tuotteen nimi erätunnus viljelijän nimi ja osoite 23.1.2018

Tuottajalla on vastuu tuottamastaan elintarvikkeesta Jos viljelijä epäilee, että hänen tuottamansa elintarvike ei ole turvallinen, hänen on vedettävä se markkinoilta ja ilmoitettava siitä viranomaiselle Takaisinveto-ohje: Evira.fi > Elintarvikkeet > Valmistus ja myynti > Valvonta > Takaisinvedot https://www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/valvonta/takaisinvedot/ 23.1.2018

korjaus- tai toimenpidekehotusten noudattaminen Tuottajan on ryhdyttävä korjaaviin toimiin valvonnassa havaittujen puutteiden johdosta Saatuaan tiedon virallisen valvonnan yhteydessä havaituista ongelmista tuottajan on ryhdyttävä toimiin tilanteen korjaamiseksi korjaus- tai toimenpidekehotusten noudattaminen 23.1.2018

Täydentävien ehtojen vaatimukset kasveista saatavien elintarvikkeiden alkutuotannolle Jätteitä ja vaarallisia aineita varastoidaan ja käsitellään siten, että estetään saastuminen Käytetään oikein kasvinsuojeluaineita ja biosidejä asianmukaisessa lainsäädännössä vaaditun mukaisesti (kasvinsuojeluaineiden käyttö valvotaan kasvinsuojeluainevalvonnassa) Kirjanpitovaatimukset kasveista saatavien elintarvikkeiden tuotantoon liittyvien ihmisten terveydelle merkityksellisten analyysien tulokset kasvinsuojeluaineiden käyttö biosidien käyttö 23.1.2018

Jätteiden ja vaarallisten aineiden varastointi ja käsittely Huomioitava elintarvikkeiden käsittelytilat, kasvihuoneet, puutarhat ja pellot Vaarallisia aineita ovat esimerkiksi kasvinsuojeluaineet, lannoitevalmisteet, biosidit (mm. tuhoeläintorjunta-aineet ja desinfiointiaineet) ja muut vaaralliset kemikaalit Jätteitä ja vaarallisia aineita saa olla vain niille tarkoitetuissa paikoissa 23.1.2018

Biosidejä käytetään oikein kasveista saatavien elintarvikkeiden tuotannossa ja varastoinnissa Esimerkiksi jyrsijä- ja hyönteismyrkyt, joita käytetään elintarvikkeiden käsittely- ja varastointitiloissa, sekä elintarvikkeiden kuljetus- ja säilytysastioiden ja -välineiden puhdistamiseen mahdollisesti käytettävät desinfiointiaineet. Biosidin sitovia myyntipäällysmerkintöjä tulee noudattaa. Biosideja tulee käyttää ja säilyttää käyttöohjeen mukaisesti. Esimerkiksi tuholaistorjunta-aineiden sijoituspaikkojen tulee olla riittävän kaukana elintarvikkeista ja sellaisissa paikoissa, ettei aineita joudu elintarvikkeiden käsittelytasoille tai pakkausmateriaaleihin. 23.1.2018

Biosideja käytetään oikein kasveista saatavien elintarvikkeiden tuotannossa ja varastoinnissa Tarkempia ohjeita biosidien käytöstä: www.Tukes.fi Ohje jyrsijöiden torjunnasta löytyy myös Eviran sivuilta https://www.evira.fi/globalassets/tietoa-evirasta/lomakkeet-ja-ohjeet/elintarvikkeet/elintarvikehuoneistot/jyrsijatorjuntaohje_2015.pdf 23.1.2018

Kirjanpito Kasveista saatavien elintarvikkeiden tuotantoon liittyvistä ihmisten terveydelle merkityksellisten analyysien tuloksista pidetään kirjaa, säilytys 3 vuotta vesinäytteiden tulokset kasvinsuojeluainejäämävalvonnan tulokset Kasvinsuojeluaineiden käytöstä on kirjanpito, säilytys 3 vuotta Biosidien käytöstä on kirjanpito, säilytys 3 vuotta 23.1.2018

Kirjanpito kasvinsuojeluaineiden ja biosidien käytöstä kirjanpidosta on löydyttävä suoritetut kasvinsuojelutoimenpiteet biosidikirjanpitoon kuuluvat esim. aineiden ostokuitit ja tuholaistorjuntayritykseltä torjuntakäynneistä saadut raportit 23.1.2018

Vesitutkimukset On tutkittava: kasteluun käytettävä vesi kasvien ja sienten sellaisenaan syötävien osien suoraan kasteluun käytettävä vesi jäähdyttämiseen ja puhdistamiseen käytettävä vesi kasvien ja sienten elintarvikkeeksi tarkoitettujen osien puhdistaminen ja suora jäähdyttäminen vedellä Tutkimuksia ei tarvitse tehdä, jos käytössä on terveydensuojelulain mukaisesti valvotun talousvettä toimittavan laitoksen vesi, kuten vesilaitoksen tai vesiosuuskunnan vesi, mutta viljelijän on osoitettava kuuluminen vesiverkkoon 23.1.2018

Vesitutkimukset Tutkittu vähintään Escherichia coli ja suolistoperäiset enterokokit sekä väri ja haju; luonnon pintavesistä myös syanobakteerien esiintyminen. Tutkimus teetettävä kolmen vuoden välein Alkutuotannon toimija vastaa, että vaadittavat tutkimukset ja toimenpiteet tutkimustulosten johdosta on tehty Viljelijän tulee säilyttää uusin tutkimustulos Veden laatuvaatimukset löytyvät evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Veden laatuvaatimukset https://www.evira.fi/elintarvikkeet/alkutuotanto/veden-laatuvaatimukset/ 23.1.2018

Myynti suoraan kuluttajille Viljelijä saa myydä helpotetuin alkutuotannon vaatimuksin suoraan kuluttajalle tilalta, torilta tai etämyyntinä lehtivihanneksia enintään 50 000 kiloa vuodessa, muita kasveista saatavia alkutuotannon tuotteita ja sieniä enintään 100 000 kiloa vuodessa. Helpotukset koskevat veden tutkimista Kun myynti suoraan kuluttajille ylittää määrärajat, tulee myynnistä tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus. Tällöin helpotukset alkutuotannon vaatimuksista poistuvat. 23.1.2018

Toimittaminen paikalliseen vähittäismyyntiin, tukkuihin ja jatkojalostukseen Viljelijä voi toimittaa helpotetuin alkutuotannon vaatimuksin paikalliseen vähittäismyyntiin lehtivihanneksia enintään 50 000 kiloa vuodessa, muita kasveista saatavia alkutuotannon tuotteita ja sieniä enintään 100 000 kiloa vuodessa. Helpotukset koskevat veden tutkimista Kun viljelijä toimittaa alkutuotannontuotteitaan jatkojalostukseen ja/tai tukkuun ja/tai vähittäismyyntiin yli mainittujen määrärajojen, tulee tuotannossa noudattaa kaikkia alkutuotannon vaatimuksia. 23.1.2018

Kasveista saatavien elintarvikkeiden tuotantoon liittyvää EU-lainsäädäntöä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002 elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä, yleinen elintarvikeasetus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta, yleinen elintarvikehygienia-asetus, liite I Alkutuotanto (Komission ohjeet elintarvikkeiden hygieniaa koskevan asetuksen (EY) N:o 852/2004 tiettyjen säännösten täytäntöönpanosta) 23.1.2018

Kasveista saatavien elintarvikkeiden tuotantoon liittyvää kansallista lainsäädäntöä Elintarvikelaki 23/2006, muutoksineen Valtioneuvoston asetus 1258/2011 eräistä elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäisistä toiminnoista, vähäriskisistä toiminnoista annettu asetus, muutoksineen Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1368/2011 elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta, alkutuotantoasetus, muutoksineen Kansalliset vaatimukset on poistettu täydentävistä ehdoista, jäljelle jäänyt vain kirjanpidon säilytysajat 23.1.2018

Lisämateriaalia Evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Kasvikset Evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Alkutuotantopaikasta ilmoittaminen Evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Veden laatuvaatimukset Evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Kirjanpitovaatimukset Evira.fi > Tietoa Evirasta > Lomakkeet ja ohjeet > Elintarvikkeet > Alkutuotanto 23.1.2018

Kiitokset ! Noora Tolin noora.tolin@evira.fi p. 040 1966475 23.1.2018