Elintarvikkeiden alkutuotannon hygieniavaatimukset kasvintuotantotiloilla – täydentävät ehdot Tieto itää – Neuvojakoulutus 23.1.2018 Evira, Elintarvikehygieniayksikkö Pirjo Korpela
Esityksen sisältö Kaikelle elintarvikkeiden alkutuotannolle yhteiset täydentävien ehtojen vaatimukset ja Täydentävien ehtojen vaatimukset kasveista saatavien elintarvikkeiden alkutuotannolle 23.1.2018
Kasveista saatavien elintarvikkeiden alkutuotantoa on… Kasvisten ja hedelmien sekä viljan ja sienten viljely ja sadonkorjuu Viljan kuivaaminen Oman tilan tuotteiden kauppakunnostus, peseminen ja pakkaaminen, myös rahtitoimintana muille Alkutuotannon tuotteiden kuljetus tilalta seuraavaan käsittelypaikkaan, joka yleensä on elintarvikehuoneisto Alkutuotannon tuotteiden pienten määrien luovutus suoraan kuluttajalle ___________________________________________ Alkutuotantoa ei ole alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus, esimerkiksi kasvisten kuoriminen tai yrttien kuivaaminen 23.1.2018
Valvonta käynnistymässä kasvintuotantotiloilla Evira julkaissut ohjeistuksen valvontatiheyssuosituksesta suurin osa kasvintuotantotiloista jäämässä säännöllisen elintarvikevalvonnan ulkopuolelle, valvotaan tarvittaessa https://www.evira.fi/globalassets/elintarvikkeet/alkutuotanto/eviran_ohje_10507_1-002.pdf Elintarvikkeiden alkutuotannon valvontaohjeet myös julkaistu https://www.evira.fi/tietoa-evirasta/lomakkeet-ja-ohjeet/elintarvikkeet/alkutuotanto/ 23.1.2018
Kaikelle elintarvikkeiden alkutuotannolle yhteiset täydentävien ehtojen vaatimukset Elintarvikkeiden on oltava turvallisia Tuottajan vastuulla on huolehtia, että elintarvikkeet täyttävät elintarvikelainsäädännön vaatimukset (lueteltu erikseen eläintiloille ja kasvitiloille) Elintarvikkeet on voitava jäljittää tuotantotilalle asti Tuottajalla on vastuu tuottamastaan elintarvikkeesta Tuottajan on ryhdyttävä korjaaviin toimiin valvonnassa havaittujen puutteiden johdosta 23.1.2018
Elintarvikkeiden on oltava turvallisia Markkinoille ei saa saattaa elintarvikkeita, jotka eivät ole turvallisia ovat joko terveydelle haitallisia tai ihmisravinnoksi muuten soveltumattomia 23.1.2018
Elintarvikkeen alkuperä on pystyttävä jäljittämään. Kirjanpidossa Kasveista saatavien elintarvikkeiden jäljitettävyyden varmistamiseksi pidetään kirjaa Elintarvikkeen alkuperä on pystyttävä jäljittämään. Kirjanpidossa ostajan nimi ja osoite (ellei kyseessä ole lopullinen kuluttaja) toimitettu tuote tapauksen mukaan toimitetun tuotteen määrä tai tilavuus ja erätunnus tuotteen toimituspäivä Elintarvikkeiden pakkauksissa tai tuotteiden saate-asiakirjoissa tuotteen nimi erätunnus viljelijän nimi ja osoite 23.1.2018
Tuottajalla on vastuu tuottamastaan elintarvikkeesta Jos viljelijä epäilee, että hänen tuottamansa elintarvike ei ole turvallinen, hänen on vedettävä se markkinoilta ja ilmoitettava siitä viranomaiselle Takaisinveto-ohje: Evira.fi > Elintarvikkeet > Valmistus ja myynti > Valvonta > Takaisinvedot https://www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/valvonta/takaisinvedot/ 23.1.2018
korjaus- tai toimenpidekehotusten noudattaminen Tuottajan on ryhdyttävä korjaaviin toimiin valvonnassa havaittujen puutteiden johdosta Saatuaan tiedon virallisen valvonnan yhteydessä havaituista ongelmista tuottajan on ryhdyttävä toimiin tilanteen korjaamiseksi korjaus- tai toimenpidekehotusten noudattaminen 23.1.2018
Täydentävien ehtojen vaatimukset kasveista saatavien elintarvikkeiden alkutuotannolle Jätteitä ja vaarallisia aineita varastoidaan ja käsitellään siten, että estetään saastuminen Käytetään oikein kasvinsuojeluaineita ja biosidejä asianmukaisessa lainsäädännössä vaaditun mukaisesti (kasvinsuojeluaineiden käyttö valvotaan kasvinsuojeluainevalvonnassa) Kirjanpitovaatimukset kasveista saatavien elintarvikkeiden tuotantoon liittyvien ihmisten terveydelle merkityksellisten analyysien tulokset kasvinsuojeluaineiden käyttö biosidien käyttö 23.1.2018
Jätteiden ja vaarallisten aineiden varastointi ja käsittely Huomioitava elintarvikkeiden käsittelytilat, kasvihuoneet, puutarhat ja pellot Vaarallisia aineita ovat esimerkiksi kasvinsuojeluaineet, lannoitevalmisteet, biosidit (mm. tuhoeläintorjunta-aineet ja desinfiointiaineet) ja muut vaaralliset kemikaalit Jätteitä ja vaarallisia aineita saa olla vain niille tarkoitetuissa paikoissa 23.1.2018
Biosidejä käytetään oikein kasveista saatavien elintarvikkeiden tuotannossa ja varastoinnissa Esimerkiksi jyrsijä- ja hyönteismyrkyt, joita käytetään elintarvikkeiden käsittely- ja varastointitiloissa, sekä elintarvikkeiden kuljetus- ja säilytysastioiden ja -välineiden puhdistamiseen mahdollisesti käytettävät desinfiointiaineet. Biosidin sitovia myyntipäällysmerkintöjä tulee noudattaa. Biosideja tulee käyttää ja säilyttää käyttöohjeen mukaisesti. Esimerkiksi tuholaistorjunta-aineiden sijoituspaikkojen tulee olla riittävän kaukana elintarvikkeista ja sellaisissa paikoissa, ettei aineita joudu elintarvikkeiden käsittelytasoille tai pakkausmateriaaleihin. 23.1.2018
Biosideja käytetään oikein kasveista saatavien elintarvikkeiden tuotannossa ja varastoinnissa Tarkempia ohjeita biosidien käytöstä: www.Tukes.fi Ohje jyrsijöiden torjunnasta löytyy myös Eviran sivuilta https://www.evira.fi/globalassets/tietoa-evirasta/lomakkeet-ja-ohjeet/elintarvikkeet/elintarvikehuoneistot/jyrsijatorjuntaohje_2015.pdf 23.1.2018
Kirjanpito Kasveista saatavien elintarvikkeiden tuotantoon liittyvistä ihmisten terveydelle merkityksellisten analyysien tuloksista pidetään kirjaa, säilytys 3 vuotta vesinäytteiden tulokset kasvinsuojeluainejäämävalvonnan tulokset Kasvinsuojeluaineiden käytöstä on kirjanpito, säilytys 3 vuotta Biosidien käytöstä on kirjanpito, säilytys 3 vuotta 23.1.2018
Kirjanpito kasvinsuojeluaineiden ja biosidien käytöstä kirjanpidosta on löydyttävä suoritetut kasvinsuojelutoimenpiteet biosidikirjanpitoon kuuluvat esim. aineiden ostokuitit ja tuholaistorjuntayritykseltä torjuntakäynneistä saadut raportit 23.1.2018
Vesitutkimukset On tutkittava: kasteluun käytettävä vesi kasvien ja sienten sellaisenaan syötävien osien suoraan kasteluun käytettävä vesi jäähdyttämiseen ja puhdistamiseen käytettävä vesi kasvien ja sienten elintarvikkeeksi tarkoitettujen osien puhdistaminen ja suora jäähdyttäminen vedellä Tutkimuksia ei tarvitse tehdä, jos käytössä on terveydensuojelulain mukaisesti valvotun talousvettä toimittavan laitoksen vesi, kuten vesilaitoksen tai vesiosuuskunnan vesi, mutta viljelijän on osoitettava kuuluminen vesiverkkoon 23.1.2018
Vesitutkimukset Tutkittu vähintään Escherichia coli ja suolistoperäiset enterokokit sekä väri ja haju; luonnon pintavesistä myös syanobakteerien esiintyminen. Tutkimus teetettävä kolmen vuoden välein Alkutuotannon toimija vastaa, että vaadittavat tutkimukset ja toimenpiteet tutkimustulosten johdosta on tehty Viljelijän tulee säilyttää uusin tutkimustulos Veden laatuvaatimukset löytyvät evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Veden laatuvaatimukset https://www.evira.fi/elintarvikkeet/alkutuotanto/veden-laatuvaatimukset/ 23.1.2018
Myynti suoraan kuluttajille Viljelijä saa myydä helpotetuin alkutuotannon vaatimuksin suoraan kuluttajalle tilalta, torilta tai etämyyntinä lehtivihanneksia enintään 50 000 kiloa vuodessa, muita kasveista saatavia alkutuotannon tuotteita ja sieniä enintään 100 000 kiloa vuodessa. Helpotukset koskevat veden tutkimista Kun myynti suoraan kuluttajille ylittää määrärajat, tulee myynnistä tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus. Tällöin helpotukset alkutuotannon vaatimuksista poistuvat. 23.1.2018
Toimittaminen paikalliseen vähittäismyyntiin, tukkuihin ja jatkojalostukseen Viljelijä voi toimittaa helpotetuin alkutuotannon vaatimuksin paikalliseen vähittäismyyntiin lehtivihanneksia enintään 50 000 kiloa vuodessa, muita kasveista saatavia alkutuotannon tuotteita ja sieniä enintään 100 000 kiloa vuodessa. Helpotukset koskevat veden tutkimista Kun viljelijä toimittaa alkutuotannontuotteitaan jatkojalostukseen ja/tai tukkuun ja/tai vähittäismyyntiin yli mainittujen määrärajojen, tulee tuotannossa noudattaa kaikkia alkutuotannon vaatimuksia. 23.1.2018
Kasveista saatavien elintarvikkeiden tuotantoon liittyvää EU-lainsäädäntöä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002 elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä, yleinen elintarvikeasetus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta, yleinen elintarvikehygienia-asetus, liite I Alkutuotanto (Komission ohjeet elintarvikkeiden hygieniaa koskevan asetuksen (EY) N:o 852/2004 tiettyjen säännösten täytäntöönpanosta) 23.1.2018
Kasveista saatavien elintarvikkeiden tuotantoon liittyvää kansallista lainsäädäntöä Elintarvikelaki 23/2006, muutoksineen Valtioneuvoston asetus 1258/2011 eräistä elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäisistä toiminnoista, vähäriskisistä toiminnoista annettu asetus, muutoksineen Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1368/2011 elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta, alkutuotantoasetus, muutoksineen Kansalliset vaatimukset on poistettu täydentävistä ehdoista, jäljelle jäänyt vain kirjanpidon säilytysajat 23.1.2018
Lisämateriaalia Evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Kasvikset Evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Alkutuotantopaikasta ilmoittaminen Evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Veden laatuvaatimukset Evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Kirjanpitovaatimukset Evira.fi > Tietoa Evirasta > Lomakkeet ja ohjeet > Elintarvikkeet > Alkutuotanto 23.1.2018
Kiitokset ! Noora Tolin noora.tolin@evira.fi p. 040 1966475 23.1.2018