II Elimistön rakenne ja toiminta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elimistö puolustautuu
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Canikur® tabletit ja rakeet
Ruuansulatus Bg9/TH Hampaat maitohampaat, pysyvät 20 32
Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Kansantaudit.
Ihminen.
Kappale 16.
S Ruoka ja terveys s
Syöpäpotilaan ravitsemus
Kappale 10 Umpieritys ja hormonit.
Erittäminen /ulostaminen
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
HIILIHYDRAATIT.
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
HIILIHYDRAATIT.
6. kurssikerta Työt 18 ja 19.
Allergiat.
Elimistömme suurin sisäelin
DIABETES.
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Naudan ruuansulatuskanava
- Se suomalaisten juttu
Diabetes.
Diabetes (sokeritauti).
Homeostasian ylläpitäjiä
RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012.
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
1. Hiili – elämän alkuaine
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
RAVINTOAINEET. Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit.
Verensokerin (glukoosin) viitearvot – plasmasta
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Ihmisen ravinto.
LAKTOOSI-INTOLERANSSI. YLEISTÄ Laktoosi-intoleranssi on oireyhtymä, jossa laktaasi-entsyymi ei pilko laktoosia Aiheutuu ohutsuolessa olevasta mutaatiosta.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Odottavan perheen suunhoito
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Kehon energiantuotto.
Ruoansulatus-elimistön rakenne ja toiminta
Mielenterveyden häiriöt
Eläimen aineenvaihdunta
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
Syömishäiriöt 5.6.
HAMMASSÄRKY Juho ja janne.
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Aina ei voi valita mitä syö
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Miten lihas tuottaa energiaa?
diabetes mellitus tai sokeritauti
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Perinnöllisyystieteen perusteita
Odottavan perheen suunhoito
II Elimistön rakenne ja toiminta
Avanteen hoidon perusteet
Esityksen transkriptio:

II Elimistön rakenne ja toiminta Solun toiminta II Elimistön rakenne ja toiminta

4. Ruuansulatus 1. Avainsanat 2. Ruuansulatuksen tehtävät 3. Ruuansulatuskanavan osat 4. Mahalaukku on ruuan varasto- ja annostelupaikka 5. Pääosa ravintoaineista pilkkoutuu ja imeytyy ohutsuolessa 6. Paksusuolessa imeytyy vettä ja suoloja 7. Tehtävät 8. Kuvat

Avainsanat: Ruoansulatuselimistö Ruoansulatusentsyymi Amylaasientsyymi Pepsiinientsyymi Ravintoaine Mahalaukku Maksa Haima Ohutsuoli Imusuoni Paksusuoli

Ruuansulatuksen tehtävät Energian saanti Orgaaniset yhdisteet Rakennusaineenvaihdunta Aineiden aktiivinen kuljetus Liikkuminen Lämmöntuotanto Välttämättömien vitamiinien valmistus Kuona-aineiden poisto Elimistön puolustuskoneisto Kuva kirjan sivulta 72

Ruuansulatuskanavan osat Kuva kirjan sivulta 72

Mahalaukku on ruuan varasto- ja annostelupaikka Faktat: Tilavuus n. 1,5 l Varastoi, sekoittaa ja lämmittää Maharauhasten solut tuottavat limaa, suolahappoa ja pepsiinientsyymin esiastetta → mahaneste Kuva kirjan sivulta 72

Pääosa ravintoaineista pilkkoutuu ja imeytyy ohutsuolessa Ohutsuolen faktat Pituus n. 3 metriä Seinämässä rengaspoimuja Nukkalisäkkeitä (pinnalla mikrovilluksia) Ohutsuolen osat: Pohjukaissuoli (alkuosa, sappinesteen purkautumispaikka) Tyhjäsuoli Sykkyräsuoli Ruoansulatus Haimaneste erittyy ohutsuoleen (sis. entsyymejä) Suolineste erittyy ohutsuolen seinämän soluista (sis. entsyymejä) Rasvat kulkevat imusuonistossa Kuva kirjan sivulta 72

Paksusuolessa imeytyy vettä ja suoloja Faktat: Pituus n. 1 metri Ei suolinukkaa Limaa erittäviä suolirauhasia Toimii veden ja suolojen poistamisessa ulosteesta Peristaltiikka K- ja B-vitamiinien valmistus Paksusuolen osat: Umpisuoli Koolon (varsinainen paksusuoli) Peräsuoli Kuva kirjan sivulta 72

Tehtävät Nimeämistehtävä Kaavakuva Oikein vai väärin? Ateria Taulukko Hammas Ruuansulatustehtävä YO S-09 Ongelmatilanteet

1. Nimeämistehtävä Nimeä numeroidut ruuansulatuskanavan osat. Kuva oppikirjassa sivulla 36.

2. Kaavakuva Selvitä kaavakuvasta, missä ruoansulatuskanavan osissa tapahtuu pilkkoutumista, imeytymistä ja missä erittymistä.

3. Oikein vai väärin? Onko väittämä oikein tai väärin? Perustele. Ruoansulatus alkaa suussa. Mahanportti on ruokatorven ja mahan välissä. Pohjukaissuoli on paksusuolen alkuosa. Pilkkoutuneet ravintoaineet imeytyvät pääosin ohutsuolesta. Sappineste pilkkoo rasvamolekyylejä glyseroliksi ja rasvahapoiksi. Pääosa vedestä imeytyy jo mahalaukussa.

4. Ateria Kerro, miten kuvan ravintoaineet pilkkoutuvat elimistössäsi.

5. Taulukko Täydennä taulukko kirjoittamalla ruuansulatusneste, -entsyymi ja kunkin ravintoaineen pilkkoutumistuote.

6. Hammas Nimeä seuraavat hampaan osat hammasluu, hampaan juuri, hermot ja verisuonet, kiille ja hammasydin oikeille paikoilleen (a–e).

7. Ruuansulatustehtävä Insuliini-hormoni on proteiini. Miksi diabeetikot eivät voi ottaa insuliinia lääkkeenä suun kautta? Miksi valkuaisaineita pilkkovat mahalaukun seinämän ja haiman entsyymit eivät voi olla heti valmistuessaan aktiivisia? Miten on mahdollista, että kasvien siemenet leviävät ulosteiden välityksellä?

8. YO S-09 Mahalaukun ohitusleikkaus on yleistyvä vaikean ylipainon hoitokeino, jonka avulla voidaan saavuttaa pysyvä laihtuminen. Kuva esittää menetelmää, jossa mahan suu on irrotettu muusta mahalaukusta ja yhdistetty suoraan ohutsuoleen. Miten tämä vaikuttaa ruoansulatuskanavan toimintaan?

9. Ongelmatilanteet Etsi tietoa seuraavista ongelmatilanteista. Merkitse ylös käyttämäsi lähde tarkasti. Hampaiden reikiintyminen: taudinaiheuttaja, sen aiheuttamat muutokset hampaassa, oireet, hoito. Mahahaava: taudinaiheuttaja, sen aiheuttamat muutokset mahassa, oireet, hoito, mahahaavaa aiheuttavat muut syyt. Ripuli: taudinaiheuttajat, niiden aiheuttaman muutokset ruuansulatuskanavassa, oireet, hoito, merkitys kehitysmaissa. Umpilisäkkeen tulehdus: umpilisäkkeen sijainti, merkitys kasvinsyöjänisäkkäille ja ihmiselle, tulehduksen oireet, hoito. Laktoosi-intoleranssi Anoreksia nervosa Bulimia nervosa Ylipaino

Kuvat Napsauta kuva suuremmaksi!

VASTAUS 1: Nimeämistehtävä 1. ruokatorvi, 2. maha 3. pohjukaissuoli 4. sappirakko 5. ohutsuoli 6. umpisuoli 7. varsinainen paksusuoli 8. peräsuoli 9. haima 10. maksa 30

VASTAUS 2: Kaavakuva Imeytymistä tapahtuu ohutsuolessa ja paksusuolessa. Erittymistä tapahtuu suussa (sylkirauhaset), mahalaukussa (mahaneste), pohjukaissuolessa (sappineste ja haimaneste), ohutsuolessa (suolineste) ja paksusuolessa (limaa). 31

VASTAUS 3: Oikein vai väärin? Ruoansulatus alkaa suussa. O Mahanportti on ruokatorven ja mahan välissä. V Pohjukaissuoli on paksusuolen alkuosa. V Pilkkoutuneet ravintoaineet imeytyvät pääosin ohutsuolesta. O Sappineste pilkkoo rasvamolekyylejä glyseroliksi ja rasvahapoiksi. V Pääosa vedestä imeytyy jo mahalaukussa. V 32

VASTAUS 4: Ateria Kuvassa on spagetti bolognesen raaka-aineet. Spagetti on durumvehnää, joka on suurelta osin tärkkelystä: Jauhelihassa on rasvaa ja valkuaisaineita. Ruokaöljy on rasvaa. Tomaatissa on paljon vettä ja hiilihydraatteja. Parmesanjuusto on pääosin rasvaa. Sipulissa ja valkosipulissa on hiilihydraatteja ja valkuaisaineita. Lehtisalaatissa on hyvin vähän energiaravintoaineita. 33

VASTAUS 4: Ateria Tärkkelyksen pilkkoutuminen: suussa ja mahalaukussa (syljen amylaasi) ja ohutsuolessa (haimanesteen amylaasi ja ohutsuolen suolinesteen maltaasi ja sakkaraasi). Rasvojen (triglyseridien) pilkkoutumista helpottaa sappineste, joka pilkkoo rasvat pieniksi palloiksi. Varsinainen triglyseridien pilkkoutuminen monoglyserideksi ja rasvahapoiksi tapahtuu haimanesteen lipaasin vaikutuksesta. Valkuaisaineiden pilkkoutumisen aloittaa mahanesteen pepsiini, joka pilkkoo valkuaisaineita polypeptideiksi. Haimanesteen ja suolinesteen entsyymit pilkkovat polypeptidit aminohapoiksi. 34

VASTAUS 5: Taulukko elin Ruuansulatus-neste ruuansulatusentsyymi tärkkelyksen pilkkoutumis-tuote Valkuais-aineen pilkkoutumis-tuote rasvan (triglyse-ridin) pilkkou-tumistuote suu 5a) sylki 5b) amylaasi 5c) glukoosi - mahalaukku 5d) mahaneste 5e) pepsiini 5f) polypeptidi ohutsuoli sappineste 5g) pienemmät rasvapallot haimaneste 5h) amylaasi 5i) disakkaridit 5j) trypsiini ja kemotrypsiini 5k) aminohapot ja pienet peptidit 5l) lipaasi 5m) monogly-seridit ja rasvahapot suolineste 5n) maltaasi ja sakkaraasi 5o) glukoosi 5p) peptidaasi 5q) aminohapot 35

VASTAUS 6: Hammas kiille hammasluu hammasydin hampaan juuri hermot ja verisuonet 36

VASTAUS 7: Ruuansulatustehtävä Koska insuliini on proteiini, se pilkkoutuisi mahalaukussa pepsiinin vaikutuksesta. Koska ne hajottaisivat muuten ruuansulatuskanavan seinämää, joka muodostuu muun elimistön tavoin suurelta osin valkuaisaineista. Siemenien kova kuori ei pilkkoudu ruuansulatuskanavassa. Tämä johtuu mm. siitä, että kuoressa on paljon selluloosaa, jota vain harvojen eläinten ruuansulatuskanava pilkkoo. 37

VASTAUS 8: YO S-09 Nälän tunteen syntyminen vähenee. Ruualla ei ole varastoitumispaikkaa. Lisäksi maha ei enää säätele pilkottavan ruuan lämpötilaa eikä mahalaukun seinämien lihakset muokkaa ruokaa. Mahanesteen eritys loppuu, koska erityksen käynnistävää ruuansaapumista mahalaukkuun ei enää tapahdu. Tämän seurauksena suolahapon erityksen loppuminen vaikuttaa mikrobien tuhoutumiseen negatiivisesti. Kun mahalaukun pepsiiniä (tai oikeammin sen esiasteen pepsinogeenin) eritys lakkaa, valkuaisaineiden pilkkoutuminen alkaa vasta ohutsuolessa. Liman eritys vähenee. 38

VASTAUS 8: YO S-09 Hiilihydraaattien pilkkoutuminen nopeutuu, sillä hiilihydraatteja (tärkkelystä) pilkkova syljen amylaasi ei neuraloidu mahalaukun mahanesteen vaikutuksesta. Kaiken kaikkiaan ravinnon imeytyminen ohutsuolesta hidastuu ja vähenee. 39

VASTAUS 9: Ongelmatilanteet a) Aiheuttaja: Streptococcus mutans-bakteeri, kiilteeseen tulee reikiä, reikien kautta mikrobit pääsevät verenkiertoon. Oireena hammassärky. Hoitona reikien paikkaus, ehkäisevänä hoitona mm. hampaiden pesu ja xylitol-tuotteet. b) Aiheuttaja: helikobakteeri. Myös tulehduskipulääkkeet, alkoholi, tupakointi, runsas kahvinjuonti voivat aiheuttaa tapahtumaketjun, jonka seurauksena mahanesteen suolahappo syövyttää reiän mahalaukun limakalvoon. Oireina mahakipu, närästys, pahoinvointi. Hoitona lääkkeet tai leikkaus. c) Virukset (esim. noro- ja rotavirus), eräät bakteerit. Paksusuolessa ei imeydy normaalia määrää vettä verenkiertoon, syynä voi esimerkiksi olla nesteen imeytymisen heikkeneminen tai suolen liikkeiden nopeutuminen. Oireena vetinen uloste ja ulostustarpeen nopea lisääntyminen. Paha kuolleisuuden aiheuttaja kehitysmaissa: ripuliin kuolee jopa pari miljoonaa lasta vuosittain. 40

VASTAUS 9: Ongelmatilanteet d) Sijainti: oikealla alhaalla, umpisuolen alkuosassa. Kasvissyöjänisäkkäillä pilkkoo selluloosaa, ihmisellä ei merkitystä. Tulehduksen oireina on yleensä kova vatsakipu, joka siirtyy oikealle alhaalle. Hoitona leikkaus, joka on Suomen yleisin leikkaustoimenpide.   e) Laktoosi-intoleranssi on laktoosin eli maitosokerin vajanaisesta pilkkoutumisesta johtuva tila, joka johtaa suolisto-oireisiin (mahakivut, löysäulosteisuus). Laktoosia pilkkoo laktaasi-entsyymi, jonka valmistuminen vähenee lapsuusiän jälkeen suurella osalla maapallon asukkaista. Koska laktoosi sitoo vettä, se sitoo suolistoon jäädessään vettä. Tämän seurauksena suolen sisältö paisuu, suolenseinämä venyy ja suolen aaltoliike lisääntyy. Tästä tapahtumaketjusta seuraa vatsan kurinaa ja ripulia. Hoitona yleisimmin maito korvataan vähemmän laktoosia sisältävillä tuotteilla (esim. hapanmaitovalmisteet, juustot, vähälaktoosiksi muutetut maitotuotteet). Lääkkeillä voidaan pilkkoa ruuan laktoosia. 41

VASTAUS 9: Ongelmatilanteet f) Laihuushäiriö. Syömishäiriö, josta kärsivä (anorektikko) tuntee tarvetta pudottaa painoaan keinolla millä hyvänsä. Hän pelkää lihomista, vaikka saattaa olla jo äärimmäisen laiha. Äärimmäisen laihtumisen seuraukset voivat olla vakavia, sillä nälkiintyminen aiheuttaa monenlaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita. Anoreksian hoidossa pyritään sellaiseen henkiseen tilaan, jossa sairastunut kokee riittävän syömisen tarpeelliseksi ja hyväksyttäväksi. Hoidossa siis pyritään sairauden taustalla olevien psyykkisten tekijöiden ja syömiskäyttäytymisen korjaaminen. g) Bulimian oireina ovat toistuvat ahmimiskohtaukset. Bulimiaan sairastunut välttää ylensyömisen lihottavan vaikutuksen esimerkiksi oksentamalla ruuan pois tai harrastamalla liikuntaa pakonomaisesti. Bulimian fyysisiä oireita ovat mm. rytmihäiriöt, jotka johtuvat toistuvan oksentamisen aiheuttamasta suolojen epätasapainosta. Hoito: ks. anoreksia nervosa. 42

VASTAUS 9: Ongelmatilanteet h) Jos henkilön BMI-indeksi on 2530, kyse on lievästä ylipainosta. Kun BMI on yli 35, lihavuutta pidetään vakavana terveydellisenä ongelmana (aikuisiän diabetes, verenpainetauti, tuki- ja liikuntaelinvaivat jne.). Ylipainon hoidossa pyritään ruokavalion muuttamiseen (kevyt, monipuolinen, riittävä ruokavalio) ja riittävään liikuntaan. Pysyvä laihtuminen edellyttää uudenlaisten elämäntapojen sisäistämistä. 43