Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Advertisements

Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
TIPTOP – Lessons learnt Sisältö Tiptop-projektissa opittua, osallistujien terveiset seuraaville projekteille. Mitä tässä projektissa onnistui.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
1. Arkipäivän fysiikkaa ja kemiaa
ENERGIAN TUOTANTO SUOMESSA. SUOMEN TÄRKEIMMÄT ENERGIANLÄHTEET Puupolttoaineet: Energiakäyttöön puun kuori, sahanpuru ja mustalipeää. Myös oksat ja kannot.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
© Otava-konserni 1 Ympäristövastuu © Otava-konserni Otava-konserni.
Turvallisuusviestinnän yhteistyöfoorumi Kansliapäällikkö Päivi Nerg Sisäasiainministeriö.
Globalisaatio Globalisaatio (maailmanlaajuistuminen) tarkoittaa eri alueiden välisen vuorovaikutuksen kasvua ja vahvistumista Taloudellinen globalisaatio,
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusin aika. MAAILMA MUUTTUU 1900-luvulle tultaessa: Räjähdysmäinen väestönkasvu Muuttoliike maaseudulta kaupunkiin Siirtolaisuus.
ILMASTONLÄMPENEMI NEN. YLEISESTI Ilmastonlämpeneminen on maapallon keskilämpötilan kohoamista. Merien ja alailmakehän lämpötila kohoaa ja sen on ennustettu.
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
Suhdannevaihtelut.
Aurinkoenergiasta uutta liiketoimintaa
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela
Kaivostoiminta ja luonnonvarojen käyttö pohjoisen herkässä luonnossa
Rotaryn jäsentilanne – Yleiskatsaus ja piiri 1410
Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Biologian ja maantiedon kenttä- ja harjoituskurssi
Motivaatioteoriat Julia L..
Hinku-päästölaskenta ja 2030-tiekartta - esimerkkinä Hämeenkyrö
Aluksen käymäläjätteet
ALUESUUNNITTELU Miksi alueita suunnitellaan?
Öljy energianlähteenä
Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa Hi1
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
Tervetuloa Innokylään
Ohjelma Kahvit, avaus Lisenssin tuotteistaminen, Chess Events, muut liiton ajankohtaiset (Juha Sundelin) Palvelut seuroille (Aleksi.
Mikromuovi.
SOTA Sota tarkoittaa aseellista konfliktia vähintään kahden eri ryhmän, esim. valtion tai kansan, välillä Sisällissota tarkoittaa saman valtion sisällä.
TALOUSKASVUN EDUT JA ONGELMAT
Biodiesel.
Hyvinvointia kestävästi
YLE 5 Luonnonvarataloustieteen jatkokurssi Öljy, energia ja ilmasto
Monilajimallit YE10.
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
2. tieto osana maailmankuvaa
Puolue D Vaihtoehtobudjetti vuodelle 2018:
Lämmön johtuminen ja eristäminen
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
GE3 Haasteiden maailma.
Kestävän kehityksen ulottuvuudet
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
PED0031, VARHAISPEDAGOGIIKKA
Käyttöturvatiedotteet
Ympäristöriskinarviointi viranomaistoiminnassa
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
Taloudellinen katsaus
HALLITUKSEN PÄÄASIALLISET TEHTÄVÄT
Lainsäädäntö / nostotyö ½ (
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
Mikä on tärkeää ympäristötutkimuksesta viestittäessä?
CoCreativeProcess ™ ©Terhi Takanen CoCreators Oy 2009
II Ekologia.
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Verkko-oppimisympäristöjen käytettävyyshaasteita
Nimesi | Opettajasi | Luokkasi
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
Vaatteet vastuullisesti
KOHEESIOPOLITIIKKA ETUJA KANSALAISILLE
Move! ennakkotunti Tämä on pohja, jota voi muokata itselle ja ryhmälle sopivaksi. Itse olen vaihdellut kysymyksiä, lisännyt kuvia, lyhentänyt tekstejä.
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
Esityksen transkriptio:

Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011 Ekologinen kestävyys Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011

Mistä ekologinen kestävyys syntyy? Biologinen monimuotoisuus säilytetään Ekosysteemit säilyvät toimivina Ihmisen pyrkimykset ja toiminta sopeutetaan luonnon kantokykyyn

Ollaanko jo kestävyyden rajoilla? Vuonna 1972 julkaistu raportti Kasvun rajat (Limits to Growth) esitti ajatuksen, että väestö ja talous eivät kasva samaa vauhtia. Selviytyäkseen tulevaisuudesta ihmiskunnan on siis muutettava kehityksen suuntaa. Kasvun rajoissa oli tarkoituksena arvioida maapallon kestokykyä ja luonnonvarojen riittävyyttä. Esim. öljyvarojen arvioitiin riittävän 20-50 vuoden ajan. Keskeisenä ajatuksena oli, että esim. tietyn metallin riittävyyttä ei voida arvioida jakamalla tiedossa olevat varat nykyisellä kulutuksella, vaan on otettava huomioon myös kulutuksen kasvu ja mahdolliset uudet varannot Video Limits to Growth

Energianlähteiden osuus energian kokonaiskulutuksesta eri vuosikymmeninä

Koska öljy loppuu? Tärkeämpää olisi kysyä esim. Kenellä on oikeus käyttää hupenevia ja kallistuvia öljyvaroja? Mihin tarkoituksiin öljyä on hyväksyttävää käyttää? Millaisia ympäristövaikutuksia öljyn käytöstä on? Miten öljyn käyttöön liittyviä haittavaikutuksia voidaan vähentää? Miten selvitään sitten, kun öljy todella loppuu?

Jatkuvan talouskasvun ideologia ympäristöongelmien taustalla Ilman muovia ihminen vasta kuluttaisikin? Maapallon resurssit ovat rajalliset. Nopeasti kasvavan ihmiskunnan talouden on sopeuduttava näihin rajoihin Kestävä kehitys ei ole mahdollista ilman luonnonvarojen käytön rajoittamista Uusiutuvia luonnonvaroja on käytettävä niiden uusiutumistahtiin sopeutuen Uusiutumattomia luonnonvaroja on säästettävä ja käytettävä ekotehokkaammin Mikä osa kuluttamisesta on välttämätöntä?

Ihmisen perustarpeet Maslow’n mukaan: Fysiologiset perustarpeet: esim. ruoka, juoma, lepo, seksuaalisuus, riittävä lämpö Turvallisuuden tarpeet: esim. auktoriteetit, omat tavat ja tottumukset Liittymisen tarpeet: tunne hyväksytyksi tulemisesta, ryhmään kuulumisesta ym. Arvostuksen tarpeet: pyrkimykset erottautua joukosta esim. taidoillaan tai omaisuudellaan Itsensä toteuttamisen tarpeet: ihmisen pyrkimykset itselleen asettamien päämäärien saavuttamiseksi, esim. taiteelliset pyrkimykset

Mitä tarpeita näihin tilanteisiin liittyy?

Mulle toi Toisenlainen lahja

Esimerkkinä sademetsät Sademetsät ovat alun perin peittäneet 24 % maapallon pinta-alasta, enää vain n. 6 % Sademetsien arvioidaan voivan kadota 40 vuodessa 60 X 100 m kokoinen ala sademetsää tuhotaan joka sekunti Sademetsien häviäminen aiheuttaa joka päivä arviolta 137 lajin sukupuuton 25 % länsimaissa käytettävistä lääkevalmisteista sisältää sademetsistä peräisin olevia ainesosia Vain 1 % sademetsien puista ja pensaista on tieteellisesti tutkittu Sademetsät toimivat myös tärkeänä hiilinieluna, joka hillitsee ilmaston- muutosta

Miten tulot jakautuvat maapallon väestön kesken?

Valtioiden sisäinen tasa-arvoisuus tuloeroissa Valtioiden sisäinen tasa-arvoisuus tuloeroissa. 1 tarkoittaa täydellistä eriarvoisuutta = hyvin rikkaita ja hyvin köyhiä. 0 tarkoittaa täydellistä tasa-arvoa - kaikki tienaavat saman verran.