Suurvaltapolitiikka globalisaation haasteena

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SUOMEN SUURI VUOSI ITSENÄISYYDEN SATAVUOTISJUHLAVUODEN 2017 OHJELMASTRATEGIA.
Advertisements

JOINT ENTRE - YRITT Ä JYYDEN EDIST Ä MISHANKE Suomalais-saksalainen Double Degree (BBA) FH Hannover - SEAMK Liiketoiminta, Yritt ä jyys M. Arola 10/2008.
Suvi Sieppi & Iina Alanissi Puola.
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
Venäjän suurvaltaidentiteetti ulko-ja turvallisuuspolitiikan määrittäjänä: Kansalaistiedonkurssi Päivölän opisto Hanna Smith Aleksanteri Instituutti,
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Asiakkaan kohtaaminen verkossa Marika Lindström, verkkoviestintä.
Lapin yliopistoa profiloiva tutkimus Kansainvälinen arviointiryhmä Pj. Jorma Sipilä
Turvallisuusviestinnän yhteistyöfoorumi Kansliapäällikkö Päivi Nerg Sisäasiainministeriö.
Globalisaatio Globalisaatio (maailmanlaajuistuminen) tarkoittaa eri alueiden välisen vuorovaikutuksen kasvua ja vahvistumista Taloudellinen globalisaatio,
Kommenttipuheenvuoro Koulutusjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki.
FEMINISTINEN FILOSOFIA -MIELENKIINTOINEN MATKA ITSEEN VAI YHTEISKUNTAAN ?
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusin aika. MAAILMA MUUTTUU 1900-luvulle tultaessa: Räjähdysmäinen väestönkasvu Muuttoliike maaseudulta kaupunkiin Siirtolaisuus.
FI4 YHTEISKUNTAFILOSOFI A. 1. Yhteiskunnan olemistapa Yhteiskunnan käsite Yhteiskuntamuotojen luokittelu Yhteiskuntafilosofian ongelmat -miksi yhteiskuntia.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Melindan laatu ja käytännöt Työpaja TERVETULOA! &
Projekteista pysyviksi käytänteiksi Sakari Kainulainen Sokran hanketyöpaja , Kuopio.
Millainen on ihanteellinen yhteiskunta? Kirjan sivut
Yritysvastuu CR = Corporate responsibility Aalto-yliopisto Kesä 2016 copyright Juhani Kauhanen 2016 Juhani Kauhanen
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
Suhdannevaihtelut.
Kodin ja koulun välinen yhteistyö
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
VENÄJÄ KANSAINVÄLISESSÄ JÄRJESTELMÄSSÄ
Paluu tulevaisuuteen:
Kodin ja koulun yhteistyö Lähde (diat 1-5): Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön, Opetushallitus ja Suomen Vanhempainliitto Ensisijainen ja kokonaisvaltainen.
Maailmantalouden suuret kysymykset Suhdannetilanne ja -näkymät
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Kuusela: Tietoaika Lähde: Kuusela 2000: 57.
Euroopan Unionin yhteinen ulko-ja turvallisuuspolitiikka
Minna Olkinuora-Tauru
Maailmankauppa ja globalisaation periaatteet
Sähköisen hyvinvointikertomus hyvinvointiklinikalla
Tervetuloa Innokylään
OMA VASTUU OPISKELUSSA
Uhat ja mahdollisuudet © Toni Uusimäki 2012
KOHTI ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA
SOTA Sota tarkoittaa aseellista konfliktia vähintään kahden eri ryhmän, esim. valtion tai kansan, välillä Sisällissota tarkoittaa saman valtion sisällä.
Pelaajapolkujen nykytila
Riskien arviointi, Oulun eteläinen osakokonaisuus
Näkökulmia kuvien ja tehtävien käsittelyyn Kiina – Aasian jättiläinen
Hallintoviranomainen Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC
Terhi Maskonen Riia Palmqvist Hämeenlinna
Puolue D Vaihtoehtobudjetti vuodelle 2018:
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
GE3 Haasteiden maailma.
IT-arkkitehtuuri Liiketoiminta määrää tietotekniikan tavoitteet ja toimintatavat. Halutaan kustannushyötyjä kilpailuhyötyjä tehokkuushyötyjä.
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
KANSAINVÄLINEN TALOUS
Talouskasvun hidastuminen: historia ja tulevaisuus
Iäkkäiden yhteen sovitettujen palvelujen kokonaisuus Päijät-Hämeessä Tiedotustilaisuus Anu Olkkonen-Nikula, I&O kärkihankkeen muutosagentti.
Rail Baltica – edellytys Suomen isoille liikennehankkeille
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
YTY AKATEMIA: MIHIN SUUNTAAN KUNTOUTUS? YTY & STM
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
Robotiikka ja tekoäly yhteiskunnan, ihmisten ja työn muuttajana
Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys:
Kestävän kehityksen projektit Espoossa
SePPO-osahanke Keudassa Lahti
A2-kieli-info.
Kansainvälinen muutto Suomeen 1990-luvulta alkaen
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Ajanhallinta opiskelussa
Pelastustoimen ajankohtaispäivät
Veera Holappa PTT:n aluetalouden seminaari
Taloudellinen katsaus
Kuntoutuja omien tavoitteidensa laatijana
Research Data Management Agents
Suomen ulkopolitiikan
LUOTTAMUS LIIKUNNAN JA URHEILUN VERKOSTOJEN VALTIONOHJAUKSESSA
Moninainen kulttuurialan kolmas sektori
Esityksen transkriptio:

Suurvaltapolitiikka globalisaation haasteena Teija Tiilikainen Ulkopoliittinen instituutti 2.2.2018

Globalisaation peruspilarit haastettuina Globalisaation arvot paineen alla – kuinka syvä muutos kansainvälisessä järjestelmässä on odotettavissa? Kuinka todellinen on läntisen arvoyhteyden rapautuminen?

Muuttuva maailmanjärjestys Globalisaatio ’läntisen maailman’ poliittisena projektina (valtiorajojen madaltaminen kaupalta, ihmisten liikkuvuudelta ja arvoilta) Läntisen maailmanjärjestyksen (normit ja instituutiot) kyseenalaistuminen nousevien suurvaltojen myötä Globaali kiista arvoista polarisoi myös ’läntisen maailman’; globalisaatiokritiikki kasvaa; nationalismi ja protektionismi vahvistuvat

Geopolitiikan paluu Maailmanpolitiikan hahmottaminen alueellisten valtioiden sekä niiden geopoliittisten/ekonomisten intressien kautta; suurvaltaidentiteettien ja nationalistisen diskurssin nousu Ulkopolitiikan merkitys sisäisen yhtenäisyyden välineenä korostuu autoritäärisissä valtioissa (Venäjä ja Kiina) Demokratiakehityksen kyseenalaistuminen merkittävänä pidäkkeenä läntisen maailmanjärjestyksen roolille

Globaalin vastakkainasettelun muodot Kukaan ei halua Yhdysvalloiksi Yhdysvaltojen tilalle; Kiina on riippuvainen globaalista markkinataloudesta ja siltä puuttuu liittolaisten verkosto Lännelle ei löydy riittävän yhtenäistä vastavoimaa; mitä moninapainen maailma merkitsee läntisille normeille ja instituutioille? Alueellisten suurvaltojen ympärille muodostuvat kaupalliset ja turvallisuuspoliittiset järjestelmät?

Globalisaation hyödyt ennallaan Globaalitasolla sovitut vapaakaupan pelisäännöt mahdollistavat myös inhimillisten arvojen ja kestävän kehityksen päämäärien huomioimisen Globaalit instituutiot mahdollistavat globaalien keskinäisriippuvuuksien hallinnan Kauppa ja talouksien keskinäisriippuvuudet ehkäisevät poliittisia vastakkainasetteluja (Immanuel Kant)

Lännen rapautuminen? Polarisaatio lännen sisällä: sekä EU:n että Yhdysvaltojen arvoyhteys heikkenee Trumpin ulkopolitiikka maan historiallisten vaihteluvälien puitteissa, mutta arvojohtajuus horjuu EU:n oma arvopohja koetteilla; riippuvuus Yhdysvalloista korostuu geopolitiikan vahvistuessa – talouksien keskinäisriippuvuudet sitovat edelleen kumppanit yhteen

Johtopäätökset Globaalia säätelyjärjestelmää tarvitaan; sen poliittinen tarina on kuitenkin kuihtunut Nationalistiset opit nostavat päätään – yhteistyö nationalistiseen diskurssiin nojaavien suurvaltojen (Venäjä, Kiina, Turkki) välillä on hyvin vaikeaa Lännen hajaannus tarjoaa toimintatilaa kilpaileville valloille ja poliittisille kulttuureille myös lännen sisällä Varoittava loppuhuomio: kaikki aiemmat suuret muutokset globaalijärjestyksessä ovat saaneet alkunsa sodasta tai muusta merkittävästä poliittisesta mullistuksesta (NL romahdus)