Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaaliset taidot Elinikäiset oppimisen kontekstissa sosiaaliset taidot ovat avainasemassa. Nostamme esille neljä lähestymistapaa konseptissamme: Itseohjautuva.
Advertisements

Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
3 Maantieteellisen maailmankuvan hahmottuminen ja mentaalikartat
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Small World - Big World Tavoitteena kouluhyvinvoinnin lisääminen – teoreettisena viitekehyksenä Päivi Hamaruksen Vaakamalli Vaihdetaan kiusaamiseen puuttumisen.
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
VUOROVAIKUTUS.
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
LASTENKULTTUURI -luento
Oppimisorientaatioita
Verkko sosiaalisuutena Janne Matikainen VTT, yliopistonlehtori Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia Viestinnän laitos.
J. Derrida postrukturalismin radikalisoituminen kielen rakenteet epästabiileja –kieli metamorfista ja monimerkityksellistä –muuttuvat rakenteet –”suurten.
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
MITÄ VIESTINTÄ ON? Vuorovaikutusta eli yhteyttä toisiin ihmisiin ja ympäristöön Sosiaalista vaihtoa, jossa osapuolet vaihtavat keskenään mielipiteitä,
Ops seminaari Askola.
7. osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen - Vapaus tuo vastuuta → sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitys kaikissa.
VaVe-koulutus Sininauhaliitto Vapaaehtoistoiminnan muodot Psykososiaalista tukea tuottava vapaaehtoistoiminta Tukea tuottava toiminta esim. tukihenkilötoiminta.
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
Paluuorientaatio Pauliina Keskinarkaus, Rekry.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Ulkomailla tapahtuvan harjoittelun kipukohdat: Osaamisen tunnistamisen tärkeydestä Janne Loikkanen Kansainvälisen harjoittelun suunnittelija.
9 Sosio-kognitiivinen persoonallisuusteoria korostaa tilanteiden tulkintaa Ydinsisältö.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Etiikka Hyvän ja oikean jäljillä.  S. 42  Onko olemassa jotain,mitä ei saa tehdä koskaan?  Älä tapa, vai saako tappaa? Jos henkeäsi uhataan tai rakkaasi.
Ei korkeakoulua vaan (työ)elämää varten – yliopisto-opiskelun pedagoginen työelämähorisontti Leena Penttinen & & Terhi Skaniakos
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Uuden opetussuunnitelman mukainen arviointi Mukkulan koulussa
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Moraali Eräät nohevat 9A.
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Sosiaaliset taidot & Ihmissuhteet
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Uskonto ja yhteiskunta
Sosioemotionaalinen kehitys
Löydä Itsestäsi Tiedostava Muutoksen Mahdollistaja
Temperamentti.
”Onko tieto taitoa vai taito tietoa varhaiskasvatuksessa
Yksilön lyhyt historia
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Mitä on Avoin ja mukaanottava yhteisöllisyys
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot
IHMISARVO JA YHDENVERTAISUUS
3 Minuudessa on kaksi puolta
Riski- ja suojaavien tekijöiden tunnistaminen
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
Yhdenvertaisuus koulussa
TERVEYSTIETO 8 3. Sosiaaliset taidot.
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
(Työ)elämän esiintymistilanteet
Kpl 13 Sosiaalinen mieli s Tee muistiinpanot
9. Oppimisen psykologinen perusta
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
Reggio Emilia REGGIOLAISUUDEN TAUSTAA Reggio Emilian kaupunki sijaitsee Romagnan maakunnassa, Pohjois-Italiassa. Kyläläiset rakensivat lapsille ensimmäisen.
Tulevaisuuden osaamistarpeet ja työelämän muutos
SATAKUNNAN VERKOSTOTYÖN TOIMINTAMALLI
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Skeema Yksilö on osa monia ryhmiä Ydinsisältö
Sosiokognitiivisen suuntauksen taustaa
Esityksen transkriptio:

Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu Ann-Mari Dufva

SOSIAALINEN - KÄSITTEEN MÄÄRITTELYÄ Arkikäsitys yksinkertaistaa Psykologinen ja yhteiskuntatieteellinen määrittely erilaisia

Psykologinen näkemys sosiaalisuuteen synnynnäinen temperamentin piirre kiinnostus toisista ihmisistä, hakeutuminen toisten seuraan ja tämä on palkitsevaa; saa nopeasti kontaktin toisiin ihmisiin, ei vetäydy toisten seurasta seurallisuus parempi käsite sosiaalisuuden aste ei kerro kyvystä olla toisten seurassa eli sosiaalisista taidoista, eikä hänestä välttämättä pidetä sosiaaliset taidot on eri asia kuin sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot on opeteltava ja opittava hänen, jolla on hyvät sosiaaliset taidot, ei tarvitse olla sosiaalinen

Yhteiskuntatieteellinen näkemys sosiaalisesta Sanan alkuperä latinan kielessä: socius ja societas Ihminen on sosiaalinen eläin/ olento Elää ryhmissä Max Weber: Teon tai idean merkityksen ymmärtäminen Teon motiivin ymmärtäminen Ymmärtäminen on sosiaalisesti tuotettua, sosiaalista perimää

Yhteiskuntatieteellinen näkemys sosiaalisesta Emile Durkheim sosiaalinen on yksilön halusta riippumatonta sosiaalinen saa ihmisen toimimaan tietyllä tavalla sosiaalisen perusta on yhteisö Sosiaalinen fakta on jokainen kiteytynyt tai kiteytymätön toimintatapa, joka kykenee harjoittamaan yksilöön nähden ulkoista pakkoa: tai myös, joka on kauttaaltaan yleinen tietyssä yhteiskunnassa ja joka samalla kertaa esiintyy itsenäisesti riippumatta yksilöllisistä ilmenemismuodoistaan.

Sosiaalisuus - Pidetään tavoiteltavana - Tulee erottaa sosiaalisista taidoista - Synnynnäistä - Riippumaton sosiaalisista taidosta sosiaalisuus ei ole ulospäin suuntautuneisuutta, avoimuutta, vilkkautta eikä puheliaisuutta tai uudesta innostumista tai ennakkoluulottomuutta ujo ja hiljainenkin voi olla temperamentiltaan hyvin sosiaalinen ja hänellä voi olla hyvät sosiaaliset taidot sosiaaliselle ihmiselle on tärkeää, että hänestä pidetään, ja että hänellä on ystäviä ympärillään ihminen voi olla liian sosiaalinen, eli riippuvainen muista ihmisistä ja heidän mielipiteistään

- Kykyä olla muiden ihmisten kanssa - Ajasta ja kulttuurista riippuvainen - Tulee oppimisen kautta - Riippumaton sosiaalisuudesta, edesauttaa kylläkin - Sosiaalisesti taitavia tarvitaan Sosiaaliset taidot se, mitä sosiaalisilla taidoilla ymmärretään riippuu ajanjaksosta ja kulttuurista nykyään parin vuosikymmenen takaiset käsitykset sosiaalisesti taitavasta ihmisestä saattavat vaikuttaa nyt sosiaalisesti taitamattoman henkilön ominaisuuksilta Sosiaaliset taidot ovat toisen ihmisen näkemistä ja huomioimista ja sosiaalisissa tilanteissa selviytymistä Etenkin sosiaaliset taidot, mutta myös sosiaalisuus ovat tärkeitä sosiaalialan työtehtävissä

Sosiaalisesti taitava Sosiaalisia taitoja: - Kyky ymmärtää toista ihmistä, hänen näkökantojaan ja tunteitaan - Empatia (kyky asettua toisen asemaan) - Sympatia (toisten ihmisten kokemukset herättävät tunteita) - Hienotunteisuus - Sosiaalinen herkkyys - Kyky käyttäytyä sovittujen sääntöjen mukaan - Muiden ihmisten kunnioittaminen Sosiaalisesti taitava Sosiaalisesti taitavalla ihmisellä on laaja kirjo erilaisia toimintamalleja joista osaa joustavasti valita kulloinkin tilanteeseen sopivan: - rakentava - tehokas - asianmukainen - moraalisesti ja eettisesti kestävä Malleja: neuvottelu, sovittelu, ongelmiin tiukasti tarttuminen, vetäytyminen

Ilmentymiä ihmisen sosiaalisesta olemuksesta ja sosiaalisesta ympäristöstä sosiaalinen asema sosiaalinen eriarvoisuus sosiaalinen identiteetti sosiaaliset järjestelmät ja ryhmät sosiaaliset instituutiot sosiaalinen integraatio sosiaalinen rakenne sosiaaliset ristiriidat sosiaaliset roolit sosiaalinen liikkuvuus sosiaaliset normit sosiaaliset ongelmat sosiaalinen sukupuoli sosiaalinen vaikuttaminen sosiaaliset verkostot sosiaalinen vuorovaikutus