Keskenmenopotilaan henkinen tukeminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
VOIKUKKIA vertaistuki-
Advertisements

Hoitotyön keskeiset käsitteet
Kymmenen keinoa pitää parisuhteen liekki palamassa.
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
Psyykkinen itsesäätely
4. TERVEYDENHUOLTO SUOMESSA TERVEYSTIETO 7. Terveys eri puolilla maailmaa  Mitä terveyteen liittyviä ongelmia eri puolilla maailmaa on?  Millainen on.
Raskausajan ja synnytyksen jälkeinen seksielämä. Raskaudet ja synnytykset voivat muuttaa seksielämän nautittavuutta suuntaan tai toiseen: jokaisen naisen.
Miehen haavat Gordon Dalby – The healing of the masculine soul.
Ahdistuneisuushäiriöt vanhuusiässä Karjalatalo Avauspuheenvuoro Geriatrian ja psykiatrian el Eeva Hölttä.
HENKISEN KRIISIN SYITÄ *Työn menettäminen *Rakkaan henkilön kuolema *Raiskatuksi tuleminen (usein uhrille ”henkinen kuolema”) *Avioero *Oma vahingoittuminen.
Viha ja masennus. Askel 4 Viha ja masennus Tavoitteet: Kehittää omaa ymmärrystä vihasta ja masennuksesta Tutkia, miten käsittelemätön viha vaikuttaa abortin.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
TEEMATAPAAMISET kotoutumisen tukena Paon pitkä varjo - yhdessä onnistumme Sosiaalialan asiantuntijapäivät Jyväskylä
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
Rasitusmurtumat Harri M. Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
Häirintäyhdyshenkilö- toiminta Eero Räsänen |
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Miten Aloittaa Valokuvaus Liiketoimintaa
Oletetaan, että kello on Olet oikein väsynyt ja turhautunut…
Yhdessä mukana – projekti Setlementtiliitto Satu Lintunen
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Oikeusvaltio.
VANHEMPIEN JA LÄHEISTEN TUKEMINEN OSANA SUKUPOLVIEN KETJUJEN VAHVUUDEKSI KÄÄNTÄMISTÄ Läheistyön seminaari Mareena Heinonen, Sannariikka.
MINI-INTERVENTIO TAVOITTEENA ON LÖYTÄÄ JA HOITAA VARHAISESSA VAIHEESSA ALKOHOLIN SUURKULUTTAJAT JA ONGELMAKÄYTTÄJÄT.
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
Ydinviestit Ihmiset pärjäävät paremmin arjessa, kun heillä on riittävät voimavarat toimia ja ottaa vastuuta elämästään. Ammattihenkilöt tarvitsevat mahdollisuuden.
Unikauhukohtaus (night terror)
Tekstinhuoltoa 3.
KRIISIT ja niiden kohtaaminen
Erilaiset kriisit s. 32 Äkillinen kriisi Elämän kriisi Kehityskriisi
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
STARTTIKOULUTUS MAALIVAHTIPELISTÄ
Tapaturman määritelmä… Äkillisen, odottamattoman ja tahattoman tapahtuman seurauksena henkilö menehtyy, loukkaantuu vakavasti tai saa lievemmän vamman.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Vanhuksen saattohoito
Leikki-iän tunteet.
Psyykkinen terveys.
2. tieto osana maailmankuvaa
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Etelä-Hervannan koulu
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
KIUSAAMISEN EHKÄISYSUUNNITELMA Laadittu:
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
KVTES:n jaksotyöaikauudistus
Silmäluomileikkaus Cityklinikka - silmäluomileikkaus
Ms-tauti Jenina Pesonen.
Olet todella väsynyt ja turhautunut……
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Terveiset Yö-ryhmästä
Mitä avuksi esiintymiseen?
Kouluttajan rooli SPR:n valmiudessa
Elina Vierikko Saija Helmi
LÄMPIMÄSTI TERVETULOA MUKAAN RYHMÄÄN – VERTAISUUDESSA ON VOIMAA!
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Ajanhallinta opiskelussa
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Mitä jokaisen ammattilaisen tulee osata ja tietää nepsystä?
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Kulttuurishokki ja henkilökohtainen hyvinvointi
Kotikuntoutus liikunta- ja toimintakyvyn tukena
Tommi Mattila Valmiuspäällikkö Suomen Punainen Risti Hämeen piiri
Esityksen transkriptio:

Keskenmenopotilaan henkinen tukeminen Tyks 12.12.2017 Johanna Mäki-Laurila

Kriisien jaottelu • Kehityskriisit; elämänkulussa eteen tulevat normatiiviset kasvun ja muutoksen taitekohdat, jolloin vanhasta on luovuttava ja kasvettava uuteen. Sisältää kasvukipuja. • Tilannekriisit; Äkilliset, odottamattomat, usein traumaattiseksi koetut elämäntapahtumat, jotka aiheuttavat kipua, vaativat muutosta ja sopeutumista, ravistelevat vanhoja rakenteita

Keskenmenon toteaminen kriisinä Sokkivaihe ”Ei voi olla totta” Kesto muutamista hetkistä vuorokauteen. Tällöin ihminen • ei kykene käsittämään tapahtunutta, jopa kieltää sen • käyttäytyy poikkeavasti tai tilanteeseen sopimattomasti (esim. yllättävän rauhallisesti) • ei ehkä myöhemmin muista tämän vaiheen tapahtumia tai saamiaan ohjeita. Reaktiovaihe ”Mitä tapahtui?” Voi olla muutaman viikon tai kuukauden mittainen. Tällöin ihminen • yrittää saada käsityksen tapahtuneesta, miksi ja miten kaikki tapahtui • henkiset puolustuskeinot alkavat toimia paremmin ja tapahtuman kieltäminen vähenee • voi ilmaantua: - ruumiillisia oireita - ahdistuneisuutta, joskus kohtauksina - masennusoireita: itkuisuus, vetäytyminen, syyllisyydentunteet, ruokahaluttomuus, univaikeudet • vihamielisyyttä, mm. toisten syyllistämistä • tunteiden peittämistä, näennäistä tilanteen hallintaa.

Käsittelyvaihe ”Miten tästä selviää?” Voi estää muutamista kuukausista noin vuoteen. • tapahtunut hyväksytään • siihen ja menneeseen elämäntilanteeseen keskittyminen vähenee • oireet ja tuntemukset vähenevät • kriisireaktio voi myös pitkittyä, lukkiintua ja muuttua psyykkiseksi häiriöksi (posttraumaattinen stressireaktio), jolloin tarvitaan ammattiapua. Uudelleen suuntautumisen vaihe ”Elämä voittaa!” Tapahtuu lopullinen toipuminen. Ihminen on kyennyt käsittelemään kriisin siten, ettei se enää rajoita elämää. Kukaan ei ole kriisin jälkeen ennallaan, mutta parhaassa tapauksessa ihminen on vahvempi ja paremmin valmistautunut elämään eteenpäin.

Me olemme kaikki erilaisia Surun voimakkuus ei ole riippuvainen siitä, kuinka pitkällä raskaus keskenmenohetkellä oli Jokainen kokee menetyksen omalla tavallaan ja tarvitsee oman aikansa menetyksestä toipumiseen, ja perheelle tuleekin antaa tämä aika. Keskenmenon kokenut voi myös syyttää itseään keskenmenosta, ja siksi naiselle tuleekin antaa oikeanlaista tietoa keskenmenon syistä. Alkuvaiheessa kriisiä on tärkeää luoda kriisin kokeneelle ihmiselle mahdollisimman turvallinen tunne siitä, että hänestä välitetään ja huolehditaan aidosti. Hyvin tärkeää ihmiselle on myös, että häntä kuunnellaan ja hänen kanssaan ollaan läsnä sekä suhtaudutaan rauhallisesti.

Sopeutuminen kriisin aiheuttaneeseen traumaan alkaa heti Sopeutuminen kriisin aiheuttaneeseen traumaan alkaa heti. Sopeutumisprosessi voi jatkua pitkäänkin. Traumaattisen kriisin aiheuttamaan elämänmuutokseen sopeutuminen on hyvin vaativaa. Kaikki ihmisen käytössä olevat voimavarat tarvitaan tähän tehtävään, mutta joskus voimavarat eivät sopeutumiseen riitä. Keskenmeno ja lapsen kuolema muuttavat ihmisen elämänkuvaa ja elämänkatsomusta. Akuutilla kriisityöllä pyritään ennaltaehkäisemään sekä torjumaan ja lievittämään traumaattisen tapahtuman aiheuttamaa psyykkistä stressiä sekä ehkäisemään psyykkisen trauman kehittyminen

Mitä perhe kaipaa keskenmenon kohdatessaan Huomiointia, empaattisuutta, ammatillisuutta Ymmärrystä menetyksestä Aikaa toipumiseen  Sairausloma Tietoa tapahtuneesta sekä seuraavista raskauksista. Sikiön ruumiin kohtalon tietäminen on äidille tärkeää kriisin alkuvaiheessa. Pelon ymmärtäminen/ hyväksyminen Psyykkinen tuki, myös uuden raskauden alettua