Katalysaattori & turboahdin

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
CAN-VÄYLÄ AUTOISSA.
Advertisements

Liesi voi kytkeytyä päälle vahingossa
Mitä ilmansaasteet ovat?
Nopeudesta ja kiihtyvyydestä
KAUPUNGIN JOHDON TERVEISET KYLÄKIERROS MUUTOKSEN TUULET  Jälleen kerran yhteiskuntia ravistelevat suuret muutokset: tekniikassa, uskonnoissa, organisaatioissa,
Lämpöpumput Jorma Selkäinaho.
Prof. Matti Juhala, TKK Mitä keinoja ajoneuvotekniikka voi tarjota liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ?
CAP autokoulu Ylivieska
Vety ja polttokennot Jarmo Viitala.  Hankkeen tavoitteena on tunnistaa ja käynnistää vetykäyttöisiin PEM- polttokennojärjestelmiin liittyviä.
Liike- ja potentiaalienergia
O3 Well purifier Puhdistaa avokaivosi tehokkaasti käyttäen luonnon menetelmiä veden puhdistuksessa. Crystal Air O3 Well purifier puhdistaa kaivosi veden.
Puukäyttöisten ajoneuvojen määrä vuonna 1942 eri maissa
Autoilu General Motors valmisti Henney Kilowatt merkkistä sähköautoa vuosina Dieselmoottori syrjäytti bensiinimoottorin kuorma- ja linja-autoissa.
Lämpöpumput Jorma Selkäinaho Johdanto •pumppaa lämpöenergiaa kylmemmästä ympäristöstä lämpimämpään •vaatii kompressorin •esimerkkinä jääkaappi •auton.
Enervent Booster Cooler
SÄHKÖKONEET Nopeuden säätö Muuntajat Sähkökoneet Yksivaihemuuntajat
Esim. työstä Auto lähtee levosta liikkeelle nousemaan mäkeä ylöspäin. Keskimääräinen liikettä vastustava voima on vakio. Mäen päällä autolla on tietty.
Mihin seikkoihin ihmiset kiinnittävät huomiota taloa hankkiessaan:
PUU, TURVE JA BIOMASSA.
Palaminen Esimerkki tehtävä Nimi……. Luokka…...
Raskaankaluston moottorit
Fysiikan keksinnöt Esimerkki tehtävä.
Pekka Puputti, Autotuojat ry1 NÄIN SYNTYI AUTOJEN YMPÄRISTÖMARKKINOINNIN LINJAUS Kuluttajavirasto Pekka Puputti Autotuojat ry.
LÄÄKELASKENTA Kaasulaskut
Smoke & Odor Controller
Virtapiiri.
Turboahdin Turboahdin koostuu turbiinista ja kompressorista jotka on yhdistetty akselilla toisiinsa. Turbiini pyörii pakokaasujen liike-energian voimalla.
Iskunvaimennindynamometri
Helena Rimali Mankkaan koulu
BIOENERGIA Osa uusiutuvista energialähteistä (kts. dia 2)
Maapallon muuttuva ilmasto
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
Typpi.
Ilmakehä suojaa elämää
Maanjäristykset.
SUBLIMOITUMINEN JA HÄRMISTYMINEN
SUBLIMOITUMINEN JA HÄRMISTYMINEN
Kivihiili. Maailman eniten käytetty sähkötuotannon polttoaine Öljyn jälkeen maailman tärkein energianlähde.
1 MEK-C3001 – Kuljetusvälinetekniikka Ryhmä 4: 2A Miehittämätön liikenne maantiellä Jaakko Brorström 60268A,Ossi Hakulinen , Matias Ståhlström ,
HIILIVEDYT IVA VITANOVA, SANNI SILVENTOINEN JA JONNA JALKANEN.
RALLIAUTOILU Ralliautoilussa ajetaan sora ja metsä alueilla. Autossa on kisoissa kuski ja kuskin apuna kartanlukija. Tunettuja ralliauto merkejä on esim.
2. esitelmä Mitä nanoteknologia on?
Ilma.
TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen.
Kehon energiantuotto.
ILMANSAASTEET
VETY- JA SÄHKÖKÄYTTÖISTEN AUTOJEN TEKNISTALOUDELLINEN VERTAILU
Länsiharjun koulu 4a.
Paperikoneen sähkökäytöt
Voitelujärjestelmä Tavoitteet: Voitelu, eli kitkan vähentäminen
4. Työ, teho ja hyötysuhde Fysikaalinen työ
Vaatteideni vaikutus ympäristöön
8. Ihmisen toiminta tuottaa ilmansaasteita
Tiivistelmä 6. Paine ja noste
Lämpö energiamuotona Lämpövoimakone muuttaa lämmön mekaaniseksi energiaksi. Lämpövoimakoneita: lämpövoimalaitokset, auton polttomoottori. Energian huononeminen.
Tiivistelmä 8. Palaminen
YLEISTIETOA LÄMPÖPUMPUISTA
AUTOMOBILE -itsestään liikkuva
Tasaisen liikeen malli
Otsoni.
JÄÄHDYTYSJÄRJESTELMÄ
LuK vianmääritys ja huolto vinkkejä henkilöautojen kytkin
Voimansiirto.
MOOTTORIN VOITELUJÄRJESTELMÄ
Käyttövoimaselvitys Lahden hyötyajoneuvo-liikenteen tarpeisiin
FOX Sylinterikaiuttimet S10 ja S30
Mikä on tuotteen ELINKAARI?
KEMIA 1osp Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
2 Palaminen ja päästöt Biomassan poltto
4 Typenoksidipäästöjen muodostuminen
Esityksen transkriptio:

Katalysaattori & turboahdin Ajoneuvojen päästöjä vähentävät osat

Mikä on katalysaattori? Katalysaattori on osa auton pakoputkistoa, jonka tehtävä on suodattaa haitallisia ja vaarallisia pakokaasun ainesosia muuttamalla ne typpikaasuksi, hiilidioksidiksi ja vesihöyryksi

Katalysaattorin rakenne Bensiinimoottoriautoissa katalysaattorit pääosin ns. kolmitoimisia Nimitys tulee siitä, että katalysaattoreissa tapahtuu samanaikaisesti kaikkien kolmen pääasiallisen saastekomponentin muunnosreaktioita; samalla kun hapetetaan hiilimonoksidia (CO) ja palamattomia hiilivetyjä (HC), pelkistetään myös typen oksideja (NOX)

Katalyytti-pinnoitettu kennomatriisi

Katalysaattorin toiminta Pelkkä katalysaattori pakoputkessa ei riitä, vaan kolmitoimikatalysaattori edellyttää eräitä apu- ja oheislaitteita, kuten Lambda-anturin ja moottorinohjausjärjestelmän, toimiakseen tehokkaasti. Nämä apulaitteet huolehtivat siitä, että puhdistimessa tapahtuvien muunnosreaktioiden olosuhteet ovat optimaaliset.

Katalysaattori bensiinimoottorissa ja dieselmoottorissa Bensiinimoottori käyttää kolmitoimikatalysaattoria, mutta sen käyttäminen dieselmoottoreissa ei ole mahdollista, sillä dieselmoottori toimii ilmaylimäärällä, jolloin typen oksidien pelkistäminen ei ole mahdollista Dieselmoottorin katalysaattori on siis kaksitoimikatalysaattori, joka hapettaa palamattomat hiilivedyt sekä hiilimonoksidin

Turboahdin Turboahdin on moottorin tehoa lisäävä ahdin, joka saa käyttövoimansa moottorin pakokaasuista Turbolla on erinomainen hyötysuhde, sillä se käyttää pääasiassa pakokaasujen hukkatehoa toimiakseen Turboahdin liitetään tavallisesti imusarjaan, pakosarjaan ja voitelujärjestelmään Sijaitsee ennen katalysaattoria

Turboahtimen rakenne Turboahdin koostuu kaasuturbiinista ja turbokompressorista Kompressori puristaa moottorin imuilman ulkoilmaa suurempaan paineeseen Sylinteriin saadaan suurempi määrä ilmaa ja siinä voidaan polttaa enemmän polttoainetta Turboahtimessa on kaksi siipipyörää Moottorin pakotahdin aikana pakokaasut virtaavat ahtimen turbiiniosaan Pakokaasu johdetaan ahtimelle toisen kotelon läpi ja siipipyörä pyörii Turbiinipyörä pyörii hyvin suurella nopeudella (useita kymmeniä tuhansia r/min) ja ahdinpyörä, joka on samalla akselilla, pyörii ja puristaa ilman ylipaineeseen ja se siirtyy moottorin imukanaviin ja -sarjoihin

Lähteet http://www.autotieto.net/pakokaasutkurssi/oppimateriaalit/katalysaattorin_ rakenne.htm https://fi.wikipedia.org/wiki/Pakoputkisto http://www.autowiki.fi/index.php/Turboahdin https://fi.wikipedia.org/wiki/Turboahdin