Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

AUTOMOBILE -itsestään liikkuva

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "AUTOMOBILE -itsestään liikkuva"— Esityksen transkriptio:

1 AUTOMOBILE -itsestään liikkuva
Autosta ja sen rakenteesta

2 Lainsäädännön mukaan auto on moottoriajoneuvo, jossa on
vähintään kolme pyörää ja joka painaa vähintään 300 kiloa. Kori, alusta, runko tai itsekantava kori ovat auton näkyvin koko- naisuus, johon on kiinnitetty auton liikkuvaksi ja suhteellisen hy- vin hallittavaksi tekevät osat.

3 Autoa kuljettaa tavallisesti polttomoottori, jossa käytetään
polttoaineena bensiiniä, dieselöljyä tai nestekaasua.

4 Moottorissa edellä mainitut nesteet johdetaan tai imetään
koneellisesti sylinteriin, jossa se sytytetään sytytystulpalla tai räjäytetään puristamalla.

5 Moottori muodostaa liike-energiaa, jota kontrolloidaan mekaanisel-
la voimansiirrolla. Autossa, jossa moottori on edessä ja vetopyörät ovat takana, moottorin vääntömomentti siirretään vaihdelaatikon kautta takapyöriin kardaaniakselilla. Jos moottori ja vetävät pyörät ovat auton samassa päädyssä, käytetään lyhyitä vetoakseleita, joilla moottorin vääntömomentti siirretään vetopyöriin.

6 Jäähdytysjärjestelmää tarvitaan jäähdyttämään moottorissa
syntyvää liiallista lämpöä, koska sylinterissä syntyvästä lämmöstä voidaan tehoksi muuttaa vain yksi kolmasosa. Autossa voi olla, joko ilma- tai vesijäähdytys.

7 Osa lämmöstä poistuu pakokaasujen mukana ja voitelujärjestelmä
hajottaa pienen osan. Pakoputkiston kautta syntyneet myrkylliset pakokaasut poistuvat oman paisuntavoimansa ansiosta pakoputkiston kautta ilmaan.

8 Sähkölaitteet: Auton ollessa lepotilassa on energialähteenä akku
Sähkölaitteet: Auton ollessa lepotilassa on energialähteenä akku. Akkuun on saatu lataus lataamalla virta akkuun laturilla. Muita sähköjärjestelmän osia ovat: virtalukko, käynnistyssolenoidi, käynnistysmoottori, latausrele, sytytyspuola, ensiö- ja toisiokäämi, virranjakaja, katkoja, jakovarsi ja sytytystulppa. Näiden lisäksi järjestelmään kuuluvat auton valaisimet, mittaristo ja pyyhkimet. Uusimmissa autoissa sähkölaitteiden määrä on kasvanut huomattavasti esim. ohjaus ja jousitus voivat olla sähköistetyt.

9 Jousitus ja pyörien tuenta: Koska tienpinta on usein epätasainen,
syntyy auton renkaisiin ajon aikana ylösalaista liikettä. Jotta tämän liikkeen siirtyminen autoon voitaisiin estää, pyörille on annettava jonkin verran liikkumisvapautta. Tämä tapahtuu käyt- tämällä jousista ja iskunvaimentimista koostuvaa järjestelmää, jonka avulla auto samalla pysyy kosketuksessa tien pintaan.

10 Ohjauslaitteisiin kuuluvat ohjausakseli, ohjausvaihde, joka
muuttaa ohjauspyörän kiertoliikkeen lineaariseksi ja ratti eli ohjauspyörä.

11 Auto pysäytetään jarruilla. Jarruja on kahta päätyyppiä, rumpu-ja
levyjarru. Jarrujen osia ovat: jarrupoljin, jarrusylinteri, jarrusylin- terin mäntä, jarruputki, jarrurumpu tai jarrulevy, jarrulaikka ja jarrutyyny. Uusimmissa autoissa on ns. ABS- jarrut, joiden merkit- tävimpänä erona vanhempiin jarruihin on niiden lukkiutumatto- muus, jolla estetään ajoneuvon joutuminen luisuun.

12 Autoissa on yleensä neljä rengasta, mutta niitä voi olla enemmän-
kin. Renkaat ovat kumia. Auto kulkee niiden päällä eri suuntiin. Renkaissa on erilaisia kuvioita, jotka ohjaavat tiellä olevan materian, kuten veden, pois renkaan alta.

13 Rekisterikilpi: Auto on rekisteröity, kun siinä on rekisterikilpi.
Auto tunnistetaan rekisterikilven avulla ja sen perusteella voi- daan todetaan kyseessä olevan ajoneuvon tietoja mm. onko auto katsastettu, kuka auton omistaa jne.

14 Liikenteessä oleva auto on vakuutettava pakollisella liikenne-
vakuutuksella. Lisäksi voidaan ottaa ylimääräisiä vakuutuksia, jotka korvaavat mm. ilkivallasta tai vaikkapa hinaamisesta koituvia kuluja. Vakuutukset korvaavat onnettomuustilanteissa syntyneet kulut.

15 THE END this audiovisual presentation was made by Timo Paavola


Lataa ppt "AUTOMOBILE -itsestään liikkuva"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google