Asettamiskirje: Korkeakoulujen tietohallinto-ja ICT-ohjausryhmän täsmennettynä tehtävänä on:

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Arkistosektorin KDK- yhteistyöverkosto KDK ja sen arkistosektorin yhteistyöverkosto –seminaari Arkistoneuvos Jaana Kilkki Arkistolaitos.
Advertisements

Korkeakoulut ja julkisen hallinnon arkkitehtuurin hierarkia Ilmari Hyvönen
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-KOKOA.
Korkeakoulujen esteettömyysverkoston tulevaisuuden toimintamalli: Keskustelua verkoston olemuksesta ja toiminnoista ESOK.
Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
KTPO-CSC-vuosisopimus 2014 & RAKETIn jälkeinen ohjausmalli IH
4.4 Yhteismitallista ja yhteentoimivaa tietoa hyödyntävien palveluiden tuottaminen s Toimenpiteet s.15.
Valmistelevan työryhmän ehdotus ja 3.6. käydyt keskustelut Pekka Linna,
Helsingin yliopiston tietohallinto Tietotekniikkapalveluita tuotetaan Helsingin yliopistossa keskitetysti tietotekniikkakeskuksessa sekä hajautetusti tiedekunnissa.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Neljä osakokonaisuutta
Opiskelun ja opetuksen tuen viitearkkitehtuuri Mitä osia opintohallinnon viitearkkitehtuurissa tulee olla Työstänyt Synergiaryhmä Toimittanut.
CSC:n rooli hankekaudella ja sen jälkeen Kimmo Koski, CSC.
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteiset arkkitehtuurit
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tietohallinto-ohjausryhmän.
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisten arkkitehtuurien tilanne ja hallintamallin tilanne IH
CSC:ltä ostetut palvelukokonaisuudet vuonna 2015
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Korkeakoulujen, OKM:n ja CSC:n tietohallintoyhteistyö RAKETTI –hankkeen jälkeen Ilmari Hyvönen
OKM:n CSC:ltä korkeakouluille ostamien palveluiden ohjaus Ilmari Hyvönen.
Julkisen hallinnon arkkitehtuurihierarkia
Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä,
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Tietohallintolaki edellyttää, että julkisen hallinnon viranomaisten on tietojärjestelmien yhteentoimivuuden mahdollistamiseksi ja varmistamiseksi suunniteltava.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
OKM–CSC-vuosisopimuksen valmistelu Juha Haataja
Opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon viitearkkitehtuuri Pekka Linna, CSC.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
Tulevaisuudennäkymiä: yliopistouudistus, Oodi ja RAKETTI -hanke IH/oprek.
Arkkitehtuurityön jatkovalmistelu
Opetus- ja koulutusyhteistyöhön liittyvä korkeakoulujen tietojärjestelmien yhteentoimivuuden kehittäminen ja arkkitehtuurityö – HAHMOTELMAA
JHKA-jaosto Tavoitteet ja vuosikello 2015 JHKA-sihteeristö, VM / JulkICT.
Verskostojen huomioita yhteistyöryhmän vierailuilta (KOOTuki) Kati Kettunen, Tuomas Orama, Antti Mäki , KOOTuen kokous.
Haka 10 vuotta Vaikutukset korkeakoulujen tietohallintoon ja julkishallintoon.
Prosesseista palveluihin
KTPO-CSC-vuosisopimukseen liittyviä kuulumisia Juha Haataja
Tutkimuksen viitearkkitehtuuri – Tutkimuksen tuen ja hallinnan näkökulma Mari Riipinen Turun yliopisto.
OKM keskitettyjen palveluiden rahoittajana CSC:n kautta: yhteistyöryhmien rooli ja arkkitehtuurityö Ilmari Hyvönen
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Ajatuksia ICT-ohjausryhmästä ja CSC:n asiakasohjauksesta
VIRTA-opintotietopalvelun tulevaisuuden skenaariot Yhteenveto KOOTuki-ryhmän avoimesta etäkokouksesta Helena Majamäki
Korkeakoulujen ICT-palveluiden nykytila ja tavoitetilakuvaus
VIRTA-opintotietopalvelun yhteisen tietoarkkitehtuurin omakustanteinen laajentaminen; ennakkotapausten haarukointi Paula Merikko
Tavoitteet ja mittarit 2015
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
JHKA kehittämispolku JulkICT Jari Kallela
Tässä käsittely ohjaus-yhteistyössä
Tutkimustietovarannon ohjausrakenne
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
Arkkitehtuurit ohjaavat Valtakunnalliset, keskitetyt ICT-palvelut
Opiskelijoiden yhteystiedot ja VIRTA-opintotietopalvelu
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen
ORCID-tutkijatunnisteen käyttöönoton edistäminen
Opetuksen ja tutkimuksen viitearkkitehtuurit yhteentoimivuuden ja yhteistyön mahdollistajina Nestori Syynimaa.
Toimeksianto ”KA-seminaari” Tuija Raaska, kehityspäällikkö, CSC
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Päätös VIRTA-opintotietopalvelun hallintamallin hyväksymisestä
KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 näkymiä ym
Julkaisuneuvotteluiden tilanne
"Kyseessä ei ole hyvä ja merkittävä korkeakoulutuksen parissa työskentelevä ryhmä tai verkosto. Vaan paras ja tärkein."
OKM AJANKOHTAISTA
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen digitalisoitumisen tiekartta Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä Ylitarkastaja Ilmari Hyvönen (puheenjohtaja)
Koulutuksen ja tutkimuksen yhteentoimivuuspalvelut
Ajankohtaista Oodi-maailmasta
Korkeakoulun ja CSC:n puitesopimus
KTPO:n palvelukokonaisuuksien tiivis esittely
= = 62 9 ∙ 7 - 1= 62 8 ∙ = 62 (3 + 5) ∙ 6 = : 2 ∙ (15 – 7) = ∙ = 48 7 ∙ : 3 = 48 ( ) : 3 +
KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 ja 2019 painotuksia Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmän kokous Jukka Haapamäki, Juha Haataja, Ilmari.
Esityksen transkriptio:

Tietohallinto- ja ICT ohjausryhmän tehtävät toimikauden jälkeen Ilmari Hyvönen 29.8.2017

Asettamiskirje: Korkeakoulujen tietohallinto-ja ICT-ohjausryhmän täsmennettynä tehtävänä on: Ylläpitää kokonaiskuvaa korkeakoululaitoksen ICT:stä yhteistyössä korkeakoulujen verkostojen kanssa ja seurata, ennakoida ja vaikuttaa korkeakouluihin kohdistuviin tietohallinnollisiin vaatimuksiin. Toimia korkeakoululaitoksen kokonaisarkkitehtuurin ohjausryhmänä, ja tässä roolissa ylläpitää yhteisten arkkitehtuurien ja korkeakoulujen tietomallin hallintamallia ja hyväksyä korkeakoulujen tietomallin muutokset ja hyväksyä arkkitehtuurit yhteisinä julkaistaviksi. Käydä keskustelua ja tehdä esityksiä OKM:n CSC:ltä korkeakouluille ostamien palveluiden sisällöstä ja linjavalinnoista, kuten palvelujen sisällölliset painopisteet ja taloudelliset asiat. Toimia Funet-yhteisön valtuuttamana työvaliokuntana ja järjestää vuosittainen Funet vuosikokous kaikille Funetia käyttäville organisaatioille.

Pohdittavaa Ryhmän toimikausi päättyy vuoden lopussa Pohdittava Ovatko ryhmän nykyiset tehtävät sellaisia, että niitä pitää jatkossakin hoitaa/tehdä? (osin selvää että on) Mitä tehtäviä pitäisi jatkossa hoitaa? Millaisella kokoonapano(i)lla noita tehtäviä pitäisi hoitaa? Mistä organisaatiosta jäsenten / PJ:n pitäisi olla (OKM / korkeakoulu / muu)? Seuraavassa muutama taustakalvo ja kysymyksiä nykyisistä tehtävistä

Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n ohjausyhteistyö (ka. csc Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n ohjausyhteistyö (ka.csc.fi -sivulla laatikot toimivat linkkeinä)

KTPO-CSC sopimus ja CSC:n palvelut OKM/KTPO hankkii palveluita CSC:ltä korkeakouluille ja itselleen Palvelut koostuvat ICT-palveluista ja asiantuntijapalveluista: Palvelut vuoden 2017 KTPO-CSC-vuosisopimuksessa Käyttäjä OKM KK Korkeakoulujen ja tutkimuksen tietoverkko Funet 2,8M ~2,6M Korkeakoulujen tietohallinto- ja arkkitehtuuripalvelut 0,8M Opetus- ja kulttuuriministeriön tietovarastopalvelut KK/OKM 2,1M Tieteen ja kulttuurin kansallisen tietoinfrastruktuurin palvelut 3,7M Tieteellisen laskennan palvelut korkeakouluille 8,1M Yht. (sis. 3% kate) 18M 2,6

Sanottua Tämä (ja muut ryhmät) ovat ”säilyttäviä” eivät tue muutosta ja kehitystä ”KTPO-CSC sopimukseen ei voi vaikuttaa” Käsitellään vääriä kysymyksiä Funet –asiat täyttävät kokousagendat, ei ehditä puhua isosta kuvasta Iso tavoitekuva puuttuu Ei tueta kokeiluja

Nykyiset tehtävät ja ajatuksia niistä

Jos kyseessä ohjaava arkkitehtuuri, pitää, mutta miten? 1. Ylläpitää kokonaiskuvaa korkeakoululaitoksen ICT:stä yhteistyössä korkeakoulujen verkostojen kanssa ja seurata, ennakoida ja vaikuttaa korkeakouluihin kohdistuviin tietohallinnollisiin vaatimuksiin. Kokonaiskuvan hahmottamisessa epäonnistuttu – tänään pöydällä jälleen uusi yritys hahmottaa kokonaisuutta… Pitäisikö tavoitella kokonaiskuvaa nykytilasta ja meneillään olevasta kehittämisestä vai ”isoa tavoitetila” Jos kyseessä deskriptiivinen arkkitehtuuri, ei tarvitse varsinaisesti sopia sisällöstä Jos kyseessä ohjaava arkkitehtuuri, pitää, mutta miten? Millaisella laajuudella tässä on mahdollista onnistua toimintaympäristössämme?

Melko ”tekninen” tehtävä 2. Toimia korkeakoululaitoksen kokonaisarkkitehtuurin ohjausryhmänä, ja tässä roolissa ylläpitää yhteisten arkkitehtuurien ja korkeakoulujen tietomallin hallintamallia ja hyväksyä korkeakoulujen tietomallin muutokset ja hyväksyä arkkitehtuurit yhteisinä julkaistaviksi. Melko ”tekninen” tehtävä Hyväksymisessä tarkasteltu sitä, että arkkitehtuuria tuotettaessa on osallistettu ja kuultu riittävästi osallisia, ei niinkään sisältöä Hyväksytyistä arkkitehtuureista lista, ks. http://ka.csc.fi alalaita Tietomallin osalta toimeksianto vanhentunut (?) https://iow.csc.fi/group?id=https:%2F%2Ftt.eduuni.fi%2Fsites%2Fcsc-iow%23KTK Jos ei OKM:n asettama ryhmä hoida, kuka hoitaa? OKM? Tieteellisen laskennan kokonaisarkkitehtuuri Saatavilla Avoimen tieteen ja tutkimuksen viitearkkitehtuuri Arkaluonteisen tiedon tutkimuskäytön viitearkkitehtuuri Tutkimuksen tuen ja hallinnon viitearkkitehtuuri Kesken Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon viitearkkitehtuuri

Sopimusta käsitelty kokouksissa 3. Käydä keskustelua ja tehdä esityksiä OKM:n CSC:ltä korkeakouluille ostamien palveluiden sisällöstä ja linjavalinnoista, kuten palvelujen sisällölliset painopisteet ja taloudelliset asiat. Sopimusta käsitelty kokouksissa Kuitenkin koetaan, että ei ole voitu vaikuttaa sopimukseen. Jäsenet eivät ole tehneet juurikaan ehdotuksia siitä miten sopimuksen painotuksia pitäisi muuttaa Tuotu esiin, että pitäisi tehdä tilaa ”kokeiluille”? Mikä rooli ryhmällä voi olla asiassa. Nykykirjauksella ei näytä toimivan? Pitäisikö uudistaa prosessi muodollisemmaksi/toisella tavalla?

Tässä tehtävässä lienee onnistuttu parhaiten Ryhmä tekee päätöksiä 4. Toimia Funet-yhteisön valtuuttamana työvaliokuntana ja järjestää vuosittainen Funet vuosikokous kaikille Funetia käyttäville organisaatioille. Tässä tehtävässä lienee onnistuttu parhaiten Ryhmä tekee päätöksiä Käsittely syö ryhmän työaikaa paljon Onko ryhmän kokoonpano oikea tehtävän kannalta?